Nevíme si rady a dcerou, nějaké nápady z venčí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35482
27.6.22 08:07
@Anonymní píše:
11
k psychologovi jsem chodila loni rok, protože to začala dělat už loni, sice bylo dobré si tam popovídat, ale řekl nám (byl tam se mnou několikrát i manžel a 2× i dcera), že ji za nás nikdo nevychova, že jen zkouší, co si může dovolit.
Mě ale už nenapadá nic, jak ji potrestat, cokoliv ji zakážeme je jí jedno, fyzické tresty nechceme, domluvy po dobrém fungují někdy, ale někdy vůbec.

Nedrzite slovo, nejste dusledni. Presne, jak rekl psycholog, za vas ji nikdo nevychova. Nedelela by sceny, kdyby nemela pociit, ze ma obecenstvo a ze bude vzdycky po jejim.
Vy ji sice vyhroyujete, ale nikdy to nesplnite, vzdycky ustoupite, ma z vas dobry den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.6.22 08:13
@Anonymní píše:
Máme puberťandu, občas to stojí za to, jako všude. Potíž asi je, že my jsme s manželem takový, že si s ní občas už nevíme rady. Je neuvěřitelně paličatá a nic na ni neplatí. Jsou to dny, kdy je to takhle, jindy je to s ní zase prima a je moc fajn.
Potřebujeme asi nějaké řešení z jiného hnízda, co bychom mohli vyzkoušet, jelikož to asi děláme celé nějak špatně.
Například dnes tedy ráno chtěla dcera ke snídani sladké pečivo. Žádné jsme neměli. Ona nám sdělila, že drží hladovku a nebude jíst ani pít dokud nebude mít to sladké pečivo a šťávu (sirup taky jak naschvál došel :roll: ).
Nabízeli jsme jí několik jiných variant snídaně, kakao, čaj. Nechtěla.
Manžel teda řekl, že když chce být princezna hlady, ať je hlady. Ona opravdu od toho rána nejedla, ani nepila. Asi kolem 12 hodiny slyším, že se hrabe v lékárničce. Ptám se jí co dělá a ona, že si jde vzít něco na bolest hlavy, že ji už hrozně bolí hlava. Tak ji vysvětluji, že hlava ji bolí, protože od večera nepila, že může omdlít, že mám o ní strach, ať se napije. Prášek do prázdného žaludku bez vody ji může ublížit a není to žádné řešení. Lékárničku jsem odnesla do auta. Ona začala neskutečně vyvádět, že je jí špatně, bolí ji hlava a je moje povinnost ji dát léky a že ji zanedbávám a nestarám se o ní. Tyto scény nám dělá tak dvakrát týdně když ji neustoupíme, sousedi už nám hrozili socialkou.
Už jsem měla strach, že se jí něco stane, když nepije, tak jsem ji donesla vodu a přemlouvala ji, aby se napila. Nechtela. Přišel i manžel. Hrozila jsem ji, že ji nedáme kapesné, nekoupíme zmrzlinu, nepojede s námi na koupaliště, zákazem kamarádek, zákazem počítače, telefonu. Počítač i telefon mi strčila do ruky s tím, že je jí to jedno a že bude jen ráda, že s námi nikam nemusí jet.
Manžel ji na to řekl že tím pádem volá sanitu ať ji odvezou do nemocnice na kapacky, když teda ve 36°C nepije už 16 hodin nic. Já jsem ji domlouvala, hrozila jsem že dostane facku, absolutně bez reakce, ví že by ji zřejmě nedostala. Už dostala, ale to bylo velmi raritně. Pak manželovi na tu sanitku řekla ze je dbil, že to by stejně neudělal (jasně, zaplatili bychom akorát výjezd). Manzel ji pleskl prstama přes ruku přes místo jak je biceps a triceps, ale asi jí to celkem bolelo a zařval na ni, že není u ní žádný dbil. Ona na to že ne, že je to ketensky tyran když ji mlátí.
Odešli jsme se uklidnit protože my si s ní vážně nevíme rady v těchto momentech.
Nachystala jsem vodu s ledem s brčkem a dala jí to k obědu vedle talíře. A nic. Nenapila se. Nejedla. Šla jsem tedy do obchodu a koupila ten hloupý sirup a udělala do džbánu limonádu.
Dceru jsem zavolala s tím že tady má limonádu, že manžel je vytočený, mě bolí žaludek i hlava a že doufám, že je na sebe hrdá, jak trapně nás vydírá. Že by se měla stydět. Nalila jsem ji limonádu do sklenice a dala jí to.
Ona si srkla malinkou trošku a vyplyvla to na zem se slovy, že co to je za sirup, takový hnus pít nebude. Manžel když to viděl tak odesel radši ven, asi by ji vážně jednu vrazil. Ja se neudržela a chrstla na ni tu limonádu ze skleničky. Tu že zbanu jsem vylila do dřezu a šla jsem do obýváku. Dcera tam vriskala co si to dovoluji že jsem k
ava, že jsem ji polila tričko
Já chápu že to bylo ode mě úplně hloupé, ale bit ji nechceme, domluvy nefungují a ona se stále nenapila. Prostě chce to pečivo a sirup na který je zvyklá a já nevím, zda se mám opravdu ráno obléknout a vše koupit podle jejího diktátu aby byl doma klid, nebo se snažit s ní dál bojovat. Už nám tohle předvedla jednou a nepila celý den, ale bylo to v zimě. Teď mám vážně obavy aby se jí neudělalo zle.
Podobné scénky nám tropí tak dvakrát za týden vždy si něco umane a když není po jejím je ostuda na celé kolo.

No, tak já k tomu teda nemám co říct. Moje máma by mě spráskala jak psa. Už jenom za tu blbou šťávu, natož co pak přišlo po tom. Já mám 3 měsíční miminko a teda doufám, že mi z ní takový “spratek” s prominutím nevyroste, protože takhle se ke mně zachovat dcera a ještě mi říct, že jsem kráva, tak dostane takovou že chytne druhou o zeď. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1003
27.6.22 08:41
@Kipa22 píše:
Ano, potřebují, ale mnohé to tu staví na první místo, když je problém místo naslouchání, pochopení, co se děje a projevů lásky k dítěti. Jak se to dítě asi může cítit, když na něj nastoupím s tím, že mu dám přes pusu?

To nema cenu nekomu vysvetlovat. Myslela jsem si, ze dnes uz jsme s vychovou trochu nekde jinde. Bohuzel, jak vyplyva z diskuze, vetsina lidi by tady resila situaci jenom vypraskem. Pritom je vubec nezajima, co za vsim je… A jedinou vychovnou chybu vidi v tom, ze rodice ustoupili.

Zda se, ze bude jeste dlouho trvat, nez se v CR zmeni vychova ze stylu, ze dite musi drzet pusu a krok a jeho pocity se neresi. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35482
27.6.22 08:48
@Pdoctor píše:
To nema cenu nekomu vysvetlovat. Myslela jsem si, ze dnes uz jsme s vychovou trochu nekde jinde. Bohuzel, jak vyplyva z diskuze, vetsina lidi by tady resila situaci jenom vypraskem. Pritom je vubec nezajima, co za vsim je… A jedinou vychovnou chybu vidi v tom, ze rodice ustoupili.Zda se, ze bude jeste dlouho trvat, nez se v CR zmeni vychova ze stylu, ze dite musi drzet pusu a krok a jeho pocity se neresi. :,(

Je to pubertak, rozhodne vypada jako tyrane dite. Rodice se muzou preskocit, aby ji vysli vstric. Co za tim vsim, asi tak je, kdyz po tom vsem dite rekne matce, ze je „krava“?
Meli by ji obejmout a rict, ji, jak ji milujou, protoze si chudinka nevi rady se svymi pocity? Jako vseho s mirou… to jsou spis tyrani rodice, i kdyz si za to muzou sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42828
27.6.22 08:52
@Pdoctor píše:
To nema cenu nekomu vysvetlovat. Myslela jsem si, ze dnes uz jsme s vychovou trochu nekde jinde. Bohuzel, jak vyplyva z diskuze, vetsina lidi by tady resila situaci jenom vypraskem. Pritom je vubec nezajima, co za vsim je… A jedinou vychovnou chybu vidi v tom, ze rodice ustoupili.Zda se, ze bude jeste dlouho trvat, nez se v CR zmeni vychova ze stylu, ze dite musi drzet pusu a krok a jeho pocity se neresi. :,(

Nemusí držet hubu a krok. Ale musí požádat slušně a ne nazývat rodiče krva a deil. Stejně tak rodiče mají jednat v klidu, stanovit od mala jasná pravidla. Aby 11 leté dítě dělalo scény kvůli snídani, v 5 skákalo pod auto, že nedostane zmrzlinu? To je někde sakra chyba. Vždyť to, co popisovala zakladatelka je jak ze špatného seriálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
27.6.22 08:53
@Anonymní píše:
Máme puberťandu, občas to stojí za to, jako všude. Potíž asi je, že my jsme s manželem takový, že si s ní občas už nevíme rady. Je neuvěřitelně paličatá a nic na ni neplatí. Jsou to dny, kdy je to takhle, jindy je to s ní zase prima a je moc fajn.
Potřebujeme asi nějaké řešení z jiného hnízda, co bychom mohli vyzkoušet, jelikož to asi děláme celé nějak špatně.
Například dnes tedy ráno chtěla dcera ke snídani sladké pečivo. Žádné jsme neměli. Ona nám sdělila, že drží hladovku a nebude jíst ani pít dokud nebude mít to sladké pečivo a šťávu (sirup taky jak naschvál došel :roll: ).
Nabízeli jsme jí několik jiných variant snídaně, kakao, čaj. Nechtěla.
Manžel teda řekl, že když chce být princezna hlady, ať je hlady. Ona opravdu od toho rána nejedla, ani nepila. Asi kolem 12 hodiny slyším, že se hrabe v lékárničce. Ptám se jí co dělá a ona, že si jde vzít něco na bolest hlavy, že ji už hrozně bolí hlava. Tak ji vysvětluji, že hlava ji bolí, protože od večera nepila, že může omdlít, že mám o ní strach, ať se napije. Prášek do prázdného žaludku bez vody ji může ublížit a není to žádné řešení. Lékárničku jsem odnesla do auta. Ona začala neskutečně vyvádět, že je jí špatně, bolí ji hlava a je moje povinnost ji dát léky a že ji zanedbávám a nestarám se o ní. Tyto scény nám dělá tak dvakrát týdně když ji neustoupíme, sousedi už nám hrozili socialkou.
Už jsem měla strach, že se jí něco stane, když nepije, tak jsem ji donesla vodu a přemlouvala ji, aby se napila. Nechtela. Přišel i manžel. Hrozila jsem ji, že ji nedáme kapesné, nekoupíme zmrzlinu, nepojede s námi na koupaliště, zákazem kamarádek, zákazem počítače, telefonu. Počítač i telefon mi strčila do ruky s tím, že je jí to jedno a že bude jen ráda, že s námi nikam nemusí jet.
Manžel ji na to řekl že tím pádem volá sanitu ať ji odvezou do nemocnice na kapacky, když teda ve 36°C nepije už 16 hodin nic. Já jsem ji domlouvala, hrozila jsem že dostane facku, absolutně bez reakce, ví že by ji zřejmě nedostala. Už dostala, ale to bylo velmi raritně. Pak manželovi na tu sanitku řekla ze je dbil, že to by stejně neudělal (jasně, zaplatili bychom akorát výjezd). Manzel ji pleskl prstama přes ruku přes místo jak je biceps a triceps, ale asi jí to celkem bolelo a zařval na ni, že není u ní žádný dbil. Ona na to že ne, že je to ketensky tyran když ji mlátí.
Odešli jsme se uklidnit protože my si s ní vážně nevíme rady v těchto momentech.
Nachystala jsem vodu s ledem s brčkem a dala jí to k obědu vedle talíře. A nic. Nenapila se. Nejedla. Šla jsem tedy do obchodu a koupila ten hloupý sirup a udělala do džbánu limonádu.
Dceru jsem zavolala s tím že tady má limonádu, že manžel je vytočený, mě bolí žaludek i hlava a že doufám, že je na sebe hrdá, jak trapně nás vydírá. Že by se měla stydět. Nalila jsem ji limonádu do sklenice a dala jí to.
Ona si srkla malinkou trošku a vyplyvla to na zem se slovy, že co to je za sirup, takový hnus pít nebude. Manžel když to viděl tak odesel radši ven, asi by ji vážně jednu vrazil. Ja se neudržela a chrstla na ni tu limonádu ze skleničky. Tu že zbanu jsem vylila do dřezu a šla jsem do obýváku. Dcera tam vriskala co si to dovoluji že jsem k
ava, že jsem ji polila tričko
Já chápu že to bylo ode mě úplně hloupé, ale bit ji nechceme, domluvy nefungují a ona se stále nenapila. Prostě chce to pečivo a sirup na který je zvyklá a já nevím, zda se mám opravdu ráno obléknout a vše koupit podle jejího diktátu aby byl doma klid, nebo se snažit s ní dál bojovat. Už nám tohle předvedla jednou a nepila celý den, ale bylo to v zimě. Teď mám vážně obavy aby se jí neudělalo zle.
Podobné scénky nám tropí tak dvakrát za týden vždy si něco umane a když není po jejím je ostuda na celé kolo.

Asi by to chtělo především zjistit, proč se tak chová. Opravdu jí šlo tolik o to, aby měla k snídani to sladké pečivo a sirup a snažila se tímto jen dosáhnout toho, aby oboje dostala? Nebo ji třeba naštvalo, že je tam pro ostatní něco, co mají rádi a pro ni tam nic, co ráda snídá, není? Že třeba mohla mít pocit, že na ni kašlete a na na sourozence a na sebe myslíte? A bylo jí to líto? Nebo už měla předtím nějakou mizernou náladu a řešila to tímto způsobem? Nebo ještě nějaký jiný důvod? Chtělo by to vědět ten důvod, proč se tak chová a podle toho zvolit reakci.
Každopádně, ať se takto chová z jakéhokoli důvodu, tak je zřejmé, že manipuluje a nezvládá své emoce řešit nějak rozumně. Takže by to asi chtělo naučit ji, jak se uklidnit a jak řešit problémy. A naučit ji věnovat pozornost tomu, jak se cítí a mluvit o tom a nějak to zpracovat. Akorát se mi zdá, že tohle není zrovna ani moc vaše silná stránka. Taky jsi nereagovala zrovna klidně a s rozvahou. A taky jsi se jen zaměřila na to, abys dosáhla jakýmkoli způsobem svého (vyhrožování, tresty, přemlouvání…). A jednala jsi pod vlivem strachu/úzkosti. Možná se zkusit domluvit, že na tom budete pracovat společně. Že se budete obě (nebo i s tatínkem a sourozenci) učit zacházet lépe s emocemi a lépe komunikovat (mluvit přímo o tom, co se děje, co chcete a bez manipulace).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80413
27.6.22 09:13
@Anonymní píše:
Já už to asi nebudu víc rozpitvávat. Jak vidím jsme neschopní rodiče a budeme se s tím muset poprat sami. Čekala jsem nějaké rady k věci kterých pár přišlo a maminky s podobnými problémy (určitě jich je hromada), ale sem asi nepisou, protože by to schytaly.

Ano, to jsi celkem trefila. Chyba je na vaší straně. Nechápu že se zlobíš, ale co jste si vychovali, to doma máte. Dostala snídani? Dostala. Nechceš, nejez. Tohle se u nás praktikovalo ve třech letech! Natož v jedenácti. Nikdo dál nic neřešil. Nechat dítě, aby mi řeklo, že jsem kráva? A tátovi, že je de.il? Dostalo by takovou, že zbytek života stráví v kotrmelcích. Ale ne, vy nic. Víš, proč je jinde zlato? Protože tam mají přísně hranice a přes to nejede vlak. Říct učiteli nebo trenérovi, že je de.il a kráva, to by nastal tanec, A ona to dobře ví. Stejně jako ví, že doma může všechno a nic se nestane. Jste hloupí vy.
Melas na to koupaliště jít taky, a holka ať si sedí doma. A jako trest za nevhodné chování - co to je plivat šťávu na zem? - by hezký umyla podlahy v celém domě.
Rady jsi tu dostala, a dost. Ale nelíbí se ti, že? Budete muset tu princeznu začít vychovávat, víš? Máte nejvyšší čas, jinak ti za rok klidně nějakou švihne, když nebude mít vše podle sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
27.6.22 09:18
@Pdoctor píše:

Já bych to výpraskem rozhodně neřešila a výchovných chyb tam vidím víc. Vyhrožují věcma, které jsou nesplnitelné a ta holka to ví (sanitka, když ji zatím jen bolí hlava, je blbost). Ukládají tresty, které jsou neadekvátní provinění a stejně od nich pak nejspíš ustoupěj - zákaz kamarádek, odebrání kapesného, mobilu, počítače za to, že se odmítá napít? Jsou v klinči, bojují o to, kdo vyhraje, místo aby se snažili situaci vyřešit.
A i když začnou rozumně, tak to pak k tomu boji o to, aby bylo po jejich, zase sklouzne.
Třeba u té části s lékárničkou byl začátek velmi rozumný - vysvětlení, proč ji bolí hlava, že o ni má máma strach (tleskám), že jí prášek do prázdného žaludku může ublížit… Stačilo se přidržet téhle roviny a jet jako kolovrátek. Nezanedbávám tě, starám se o tebe, snažím se zajistit, aby ti léky neuškodily. Tady máš vodu, když sníš pár soust (chleba, piškoty), tak Ti tabletku dám. Jestli nechceš, tak tady máš mokrý studený hadr na hlavu, víc udělat nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
27.6.22 09:22

Dcera se chova hrozne. A ne, neni zlaticko, kdyz ma 2× do tydne takoveto sceny. Jinde je v pohode, troufa si na vas. Jak myslis, ze bude fungovat za par let ve vztahu k partnerovi a k detem? Na koho bude sproste rvat? V praci asi ne.

Ale zamyslela bych se nad pricinou. Tancovali jste kolem ni s muzem (nebo minimalne ty) cely den. Pokud chapu spravne, je prostredni dite. Kolik ma pozornosti obecne a kolik ji ma, kdyz jsou tyto sceny? Ona totiz i negativni pozornost je pozornost a pro ni vcelku zabavna hra. A prosim te, fakt si precti jeste jednou ten prispevek a podivej se i na vase reakce. Ty by sis to piti (stavu) vzala, kdyz by ti ho nekdo daval s podobnymi prupovidkami, se kterymi si ji ho davala ty? Slo to udelat uplne jinak, aby spor ustal. Tys prilila olej do ohne a spor/vase chovani pokracovalo do silenych rozmeru. Dcera se chova blbe, ale vy s muzem tedy take.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80413
27.6.22 09:36
@Monchichik píše:
@Lucy75 Pokaždé když vidím u ostatních dcerky v pubertě, tak si říkám, že ten pánbůh ví, proč mi nedal dceru :mrgreen: :mrgreen: já už bych seděla na Borech :mrgreen: to se tak nějak s klučičí pubertou nedá vůbec srovnat ;)

Nevím nevím. Já o dceřině pubertě nevěděla, v podstatě se to projevovalo jen v oblečení. U syna to bylo jiné kafe. Ovšem nikdy nepredvedli toto. Prostě věděli, že jsou hranice, které nesmějí překročit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80413
27.6.22 09:42
@Svistice píše:
Ještě jednou jsem si přivezla úvodní příspěvek.Můj muž by na úvodní sdělení, že bude držet hladovku a nebude pít odpověděl. „Ano, potvrzují, že informací jsem prijal.“
To taky celkem funguje.

Tak díky, další potvrzení, že jsem chlap. Jenom tedy já bych řekla Tak jo, ušetříme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
27.6.22 10:31
@inkakřivák píše:
Tak díky, další potvrzení, že jsem chlap. Jenom tedy já bych řekla Tak jo, ušetříme.

Takovymhke pristupem ji, ale nepomuzes zpracovavat ty emoce
Nebud za kazdou cenu kruta

Příspěvek upraven 27.06.22 v 10:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
27.6.22 10:36
@inkakřivák píše:
Nevím nevím. Já o dceřině pubertě nevěděla, v podstatě se to projevovalo jen v oblečení. U syna to bylo jiné kafe. Ovšem nikdy nepredvedli toto. Prostě věděli, že jsou hranice, které nesmějí překročit.

Ty jsi generace našich rodičů, že? O mně taky nevěděli - nic špatného, ale ani nic jineho. Byla jsem tak „dobře“ vychovaná, rozuměj v disciplíně a ve strachu, že rodiče jsem si pro sebe „odstřihla“ už v dětství. A konečně žít, rozvíjet se, emočně zrát a chápat, co je respekt, jsem začala až na vysoké, když jsem se odstěhovala. Pořád na tom pracuju a pořád k rodičům nemám důvěru ani blízko, i když už asi trochu pochopili a změnili přístup. A to se u nás opravdu nedělo nic děsivého. Prostě běžný kolorit doby.

Tím ti nechci podsouvat, že to u vás bylo podobné, to si prosím nevykladej špatně. Třeba jsi milionová máma, úplně akorát. Jen mi tvůj styl vyjadřování a náhled něco připomíná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
27.6.22 10:53
@_.Emilyyy píše:
Takovymhke pristupem ji, ale nepomuzes zpracovavat ty remove..
Nebud za kazdou cenu kruta

Taky si myslím, že tohle jsou přesně reakce, které dítě dostanou do frustrace, že ho nikdo nevnímá a nechápe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
27.6.22 10:57
@Jeremi píše:
Taky si myslím, že tohle jsou přesně reakce, které dítě dostanou do frustrace, že ho nikdo nevnímá a nechápe.

Prave, dulezita je empatie, pochopeni, klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect