Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No a jak jste byly domluvené, že ti přijde zabavit děti, abys ty mohla dohnat resty? Pokud ano, pak se nedivím, že nad nimi sedí, když spí
Pokud domluva zněla, že ti pomůže třeba uvařit, uklidit a vyžehlit, tak bych jí slušně požádala, jestli se teď může vrhnout na to prádlo a pokud by nechtěla, tak bych jí poslala domů
Slušně, ale jasně bych řekla, že taková pomoc pro mě není pomoc, že mě akorát stresuje pomlouváním mého manžela.
Domluv se s manželem, že jí řeknete, že jí teď vystřídá on (když na něho tak nadává) a tím pádem už ona může jet domů. Jestli to bude pravda nebo to bude jen zástěrka, abys jí mohla slušně vypakovat z domu už záleží na vás. Pokud jí nechceš urazit poděkuj za pomoc a pak si případně dávej pozor na to si moc nestěžovat, že manžel nepomáhá (pokud to bude jen záminka na oko), aby se zase nenabídla, že přijede, když ten manžel to nedodržel ![]()
@unuděná: Domluva byla taková, že mi pomůže, s čím bude potřeba, ať tady nejsem na všechno sama. Takže pod tím si můžeš představit cokoliv. Ale vlastně jediná věc, kterou tady máma dneska udělala, bylo, že si uvařila kafe a pak ještě to, že holkám pustila v televizi pohádku. Cokoliv ji poprosím já, tak je blbost, špatně jsem si to vymyslela, zorganizovala, má to dělat chlap nebo jsem to měla dělat už o Vánocích nebo to naopak dělám zbytečně brzo…prostě furt vše špatně. Holkám se dost nevěnuju, furt jsem na PC (ano, protože mi hoří termíny…a hádejte, kdo mi tu brigádu asi dohodil?
) Hlavně že máma se holkám věnuje tak, že jim pustí TV a jde s cigárem mobilovat. Ale jako musím uznat, že děcka ji mají ráda, vždycky se na ni moc těší.
@Anonymní píše:
@Lenka_Hal Nenapadá mě, kde jinde pracovat. Mám stolní PC, ne notebook. V podstatě jen píšu, opravuju (dělám závěrečné formátování a korekturu prací). Na zahradě by to bylo fajn, taky mě štve, že jsem tady zavřená, když je venku hezky
Právě mi přijde, že jsem lemra až moc. Vždycky si naplánuju, co přes den udělám a stihnu sotva tak půlku. Time-manegement je moje velmi slabá stránkaVšechno mi děsně trvá. Nějak mám tendenci to svalovat na těhotenství, ale nevím nevím, jestli je to ten pravý důvod nebo je to obyčejná lenóra a neschopnost zorganizovat si práci
Tak posli ven je. Az mati prijde, mej uz deti nachystane a vsechny je vysoupni ven.
At se vymlouva na cokoliv, nenechej se, presne jak se pise vyse, jak zasekla gramofonova deska, proste ji z detma vysoupni a sup, dodelej praci.
V tehotenstvi zpomali skoro kazda, ja jsem taky vyrazne mene vykonejsi, ale musis si rict, co je priorita, dodelej tu praci a uvidis, jak se krasne zklidnis.
@Lenka_Hal Holky ale mají teplotu, takže je moc ven posílat nechci. Mají obě dvě neštovice, starší už teda v odezjnívající fázi, ale teď se přidala střevní chřipka (tu mám teda trošku i já). Ale na terasu bych je vyšoupnout mohla, ať se trošku vyvětrají, to je fakt ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná: Domluva byla taková, že mi pomůže, s čím bude potřeba, ať tady nejsem na všechno sama. Takže pod tím si můžeš představit cokoliv. Ale vlastně jediná věc, kterou tady máma dneska udělala, bylo, že si uvařila kafe a pak ještě to, že holkám pustila v televizi pohádku. Cokoliv ji poprosím já, tak je blbost, špatně jsem si to vymyslela, zorganizovala, má to dělat chlap nebo jsem to měla dělat už o Vánocích nebo to naopak dělám zbytečně brzo…prostě furt vše špatně. Holkám se dost nevěnuju, furt jsem na PC (ano, protože mi hoří termíny…a hádejte, kdo mi tu brigádu asi dohodil?) Hlavně že máma se holkám věnuje tak, že jim pustí TV a jde s cigárem mobilovat. Ale jako musím uznat, že děcka ji mají ráda, vždycky se na ni moc těší.
No to bych jí teda asi slušně vypoklonkovala
A na řeči, že by to ona dělala jinak, bych jí s klidem řekla, ať to udělá, jak chce, ale jestli mi chce pomoct, ať to prostě udělá
Taky bych jí poslala ven s dětmi. Bude se jim muset věnovat, ony se vyvětrají a doma budeš mít klid na co potřebuješ.
@Anonymní píše:
@Lenka_Hal Holky ale mají teplotu, takže je moc ven posílat nechci. Mají obě dvě neštovice, starší už teda v odezjnívající fázi, ale teď se přidala střevní chřipka (tu mám teda trošku i já). Ale na terasu bych je vyšoupnout mohla, ať se trošku vyvětrají, to je fakt
Aha, no to je hloupý teda.. A nemůžeš jí teda zaúkolovat něčím, na co nemůže držkovat? Něco vám uvařit, vysát, umýt koupelnu?
A nepomohlo by ti, kdyby měla děti u sebe doma? Jinak ti rozumím s tím, že ji nic neříkáš aby se neurazila. Mám asi podobnou maminku
..Ale asi to chce konkrétní pokyn (vyžehlit, jít na procházku,..) a pokud to bude komentovat, tak jí důrazně říct, že ti to moc nepomáhá a jestli nechce pomoct, ať jede domů (jo, možná se urazí, tak se pak zase odurazí
). Já už si o pomoc neříkám, protože mi vadilo to zveličování (jak moc hlídá, to povzdychování, jaká je to oběť…).
Prosím te, mamku vypakuj domu at ti tam neprekaží a na úklid, žehlení si sežen paní na úklid. Alespon jednorázově - když si zavoláš do niake úklidové agentury a vysvětlíš co potřebuješ - oprat, vyvěsit prádlo, připravit pokoj pro mimco, vytahat niake lehčí věci ze sklepa, ožehlit - tak se s tebou dohodnou. Je to práce na pár hodin. Bude to neco stát, ale tebe to hodně pomůže a budeš mít klid. Nebo se dohodni s niakou kamarádkou, jestli si nechce něco privyrobit nebo na výměnu, že ji pak pohlídáš děti, že by ti přišla tohle pomoci.
Já se akorát vždycky zamýšlím, proč si ženy, které nemají pomoc v rodině a ani partner po této stránce není nadprůměrně snaživý, pořizují vícero dětí. Tím nechci rýpat, jen mi to přijde až lehce masochistické ![]()
@annasmyc Máma bydlí hodně daleko a měla bych asi hodně špatný pocit, že jsou holky mimo dosah. Navíc ani nemá auto a bydlí trošku v zapadákově, takže kdyby něco, ani se nedostane k doktorovi. Ostatně máma mi to ani nenabídla, myslím, že by si na to ani netroufla. Jinakmám pocit, že máme hodně podobné mámy
Taky ji žádám o pomoc jen velmi velmi výjimečně. Tentokrát mi to sama nabídla a já fakt nestíhám a jsem unavená, proto jsem kývla. Jinak se tomu taky dost bráním ze stejného důvodu. Tu hru na největšího chudáka a otroka opravdu nemám ráda a zároveň prostě nemám na to, abych jí to takto řekla (asi ani nechci, protože se prostě nechci rozhádat).
Máti, pokud nic nedělá, bych poslala domů. Pokud se chová, jak jsi popsala, tak bych ji v klidu řekla, že toho dělá tak málo, že ti spíš leze na nervy a pokud se potřebuje dělat chudákem, tak ať k tomu nevyužívá tebe.
Ovšem nezlob se, ale pokud muž pracuje od rána a chodí domů v deset večer, to je prostě naprosto nepřijatelné a nemorální.
V tomhle připadě kdo jiný než rodič by ti měl právo říci, že pokud nastane něco takového, tak je to hodně špatné.
Ta výmluva na živení, pokud musí pracovat 14 a více hodin denně, jak se vlastně chcete uživit, proč máte 3 děti, když budete muset mít faktricky 3 práce, když už teď je manžel v práci v podstatě 2×, vy máte přivýdělek.
Já předpokládám, že to není tak vážné a že je uživíte a to, co momentálně dělá manžel, je buď nějaký zkrat nebo blbá výmluva, aby nemusel fungovat doma.
Chápu, že máma je na ránu, ovšem manžel taky.
Příspěvek upraven 24.04.19 v 13:15
@P4ja Obávám se, že nějaké geny tam budou
V čem teď myslíš, že má pravdu? Já jsem prostě děsný chaotik, který má vždycky velké oči, naplánuje si 1000+1 aktivit a pak zjistí, že nic nestíhá. Ale snažím se na tom pracovat