Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak pokud děti vozí manžel, tak klidně můžeš do práce vyrazit dříve a tím pádem budeš víc v klide a nebudeš mít pocit útěku od rozdělané práce… případně se zkusit domluvit na posunu pracovní doby, třeba na 7 - 15:30 nebo 6:30 - 15, získáš tím trochu času na děti.
Pokud jste v dosahu tesca, tak nákupy objednávat, zas ušetříš čas a když na úklid zaměstnáš manžela, tak časem ušetříte i na tu sušičku (ono se tedy dá nežehlit i bez ní, ale s ní je to jednodušší).
Holky, kdyz to tu tak ctu, napadaji me jen rady ze sekce Time managementu.
I osobni cas je treba ridit. Pracuji na plny vykon od dcerinych 2 let. Pred jejim narozenim jsem byvala v praci obvykle 9-11 hodin. Ted se to musim vse snazit vmacknout do 8 hodin. Takze mi zmizel cas na uvareni si kafe a obedy resim v mistni celozavodce za 20 minut i s cestou. Jidlo nic moc, ale lepsi nez hladovet. Jet do restaurace jako driv je nesmysl. Pracuji jako manazerka a je fakt, ze ten prvni pulrok jsem myslela, ze mi hrabne. Cely den v poklusu.
Pak jsem si sedla a do diare si dva tydny psala casovou dotaci na uplne vsechno, co jsem ten den delala. Po tech 2 tydnech jsem si nad to sedla a spocitala, jak dlouho mi co trva zacala skrtat „casozrouty“
A ted jsem uz v pohode.
Mam pevne pravidlo - doma se nepracuje. Proste co nestihnu v praci, pocka zas v praci.
Neuklizim. Prach utiram narazove. Nevysavam. Hodila jsem bojkot. Pri chuchvalcich prachu v koutech velikosti sysla to manzel vzdal. Vysava on. Nezehlim. Cerstve vyprane pradlo, zvladam povestit tak, ze hned jak uschne, slozim a zehli se ve skrini.
Nevarim denne. Studene vecere. Kdyz uz varim, tak ala model Krainova - hodne a zamrazuju krabicky. V nedeli u nas vari Interspar. Vozim si z nej hotovky nebo minutky uz v patek, zamrazim, nedelni obed vyresen. Nakupuji vse online. I potraviny. Z Tesca. Nejen ze usetrim dost penez (nekupuju, co me trefi do oka a mam prubezny soucet kasy, takze pred platbou mazu zbytecnosti), ale fesaci mi to vozi a nosi az do kuchyne. V praci nechodim na krafaci porady, nerozesilam maily v kopii deseti lidem. Na dverich mam cedulku s „ordinacni dobou“ behem ktere me muzou rusit kolegove. Zpocatku jsem se mimo tuhle dobu i zamykaka, aby to vsichni pochopili.
V pracovni dobe delam jen pracovni veci. Neexistuje internet a brouzdani kde co lita.
Vite, ono nejde o to, jakou praci delate a zda zijete na vsi nebo na venkove. Vzdy se najde neco, co na zdrzuje a brzdi.
Doporucuju zagooglit na tema „zlodeji casu“
Se skolnimi detmi tech starosti neni vic, jsou jen jine a clovek se musi prizpusobit. Bez skolni druziny to proste nejde. Jak mate deti doma a po praci musite resit i ukoly, pak podle meho se-rte na vareni a uklid. Take mam vycitky, ze dcerka musi byt ve skolce o hodinu dele nez ja v praci, vyzvedavam posledni a doma vecer si s ni hraju jen jeden pracovni den v tydnu (kdyz je navareno). Ale aspon mam v sobe presvedceni, ze delam to nejlepsi a lepe to nejde. Zadny pocit viny jako driv.
@qipa Ty na to jdeš moc vědecky
Chce to zajet systém a je pohoda. Tak první 2 měsíce bylo pro mě stresové ráno. Vytáhnout dítě v 6 z postele a dotáhnout ho do jeslí, školky a v poklusu dorazit do práce. Jak jsem si udělala řidičák, pak odpadla spousta starostí. Protože cesta do, z práce mhd 45 min. a autem 8 minut.
No a pak už pohoda. 8-9 hodin v práci, mezi 16-17 h vyzvednout dítě ze školky a pak jak si to uděláš, takový to máš, to už byl pak pro mě volný čas. Teplé večeře denně, úklid o víkendu. Učit jsem se se synem tedy nikdy nemusela. Zkrátka bych to neviděla tak vědecky a hlavně je to velice krátké období, já nevím, pěti, šesti let, kdy dítě začne být kolem těch 8,9 let samostatné, začne chodit do, ze školy samo, samo se připravuje do školy atd. ![]()
@qipa zajímavý a inspirativní přístup, hlavně s tím časem.
A jinak pro zakladatelku a ostatní - pradlo ze susicky se musí zehlit, bavlněné věci jsou pomackane. Není to tvrdé a preschle, ale zehlit je třeba.
@Anonymní píše:
Krtek- proto jsem se potrebovala vypovidat, abych nasla maminy co jsou na tom podobne. V okoli prave neznam nikoho takovyho (bud maji babicky a nebo zkracene uvazky a nebo jsou doma). tak jsem rada za vsechny vase reakce.
Já bych dala výpověd, max. šetřila a nebrala si další půlčky, to je cesta do pekel. Takhle to je jen přežívání. Děti si neužijí maminku a jednou ti to vyčtou. Zdraví máš jen jedno. Nevím, jak je to s financema u vás, ale většinou lidi jen neumí šetřit, vyhazujou prachy z okna za ptákoviny a pak si berou x prací, aby na to vše měli. Napiš podrobněji jaké máte výdaje.
Taky delam v nemocnici, do prace odchazim o hodinu driv( nejvetsi stres zazivam, kdyz odjede manzel na sluzebku a ja nemam, kdo by mi odvedl deti, nebo kdyz jsou nemocne a ja mam nekde rychle sehnat hlidani, nebo si vzit OCR]). Do prace chodim od Violcina asi roku.
Jediny rozdil je v tom, ze cesta do prace mi trva hodinu, nejezdim autem, takze odchazim driv a prichazim pozdeji a mam pani na uklid.
Byt tebou, zrusim veci, co nepotrebujete. Treba varim jen o vikendu. Abych nemusela denne do obchodu pro pecivo, poridili jsme domaci pekarnu.
Podle me Te stresuje nejvic, ze odchazis v praci od nedodelane prace. Taky bych nemohla odejit presne ve ctyri, ale dodelat to. Tak tam zacni chodit o neco drive, at to stihnes. Pujcku na susicku bych si nebrala, pradlo muzes skladat ze susaku. A jinak je Tva pracovni doba pekna
tak moc nechapu, v cem je problem.
Já bych na místě zakladatelky víc zapřáhla manžela.
Po příchodu z práce přeci může jeden dělat s dětmi úkoly a druhý chystat večeři.
O víkendu může jet jeden na velký nákup a druhý uklidit, vyprat, uvařit.
Ušetří se tím spousta času ![]()
Prijde mne to, ze to mas uplne pohodove. Z domova v 7, z prace ve 4, doma v 5. Stresovala by me ta rozdelana prace, ale bud bych chodila drive nebo bych si ji brala domu. Napr. vstavala bych v 5, to mas 2 hod do tveho odchodu, to se da v klidu uklidit, uvarit jedno jidlo, vyprat… Jasne, do toho vypravujes deti, ale to neni souvisla prace. Vecer po ulozeni deti bych sedla k praci a v klidu si dodelala, co jsem nestihla.
@Anonymní píše:
Blueberry- kdyz ctu tvuj prispevek, tak se zamyslim, kde je vlastne problem. Asi nejvic stresu mam v ty praci, ze musim odejit presne na minutu od rozdelane prace. A pak mam nervy, ze nestihnu terminy a bude z toho pruser. sef na me tlaci, ze tam mam zustavat dyl, ja porad tvrdim, ze nemuzu. Navic mam praci, kde kdyz prehlednu chybu, tak to stoji desetitisice a minulou kolegyni za jednu takovou chybu vyhodili. Mozna kdybych odjizdela z prace s klidnou hlavou, tak bych byla v pohode. Ted me stve proste vsechno celkove. asi jsem obklopena jinymi lidmi, moje deti jsou vzdycky ve druzine i ve skolce posledni (ve skolce obcas predposledni), tak si porad rikam, jak to delaji ostatni. A jsem rada za vase prispevky.
co se domluvit se sousedkou, kmarádkou se s dítětem ve školce? Aby ti vyzvedávala zřeba 2 dny v týdnu? Kompromis. Protože pokud i šéfovi vadí že si tam málo a nejde tom, abys to dodělala večer doma, tak potom ti tu smlouvu neprodlouží ![]()
Prý každý druhý bere antidepresiva. Tak proč to nezkusit. U nás je maminka trojčat a prý jí tyhle poslední prášky zabraly.
@Cuddy píše:
Prijde mne to, ze to mas uplne pohodove. Z domova v 7, z prace ve 4, doma v 5. Stresovala by me ta rozdelana prace, ale bud bych chodila drive nebo bych si ji brala domu. Napr. vstavala bych v 5, to mas 2 hod do tveho odchodu, to se da v klidu uklidit, uvarit jedno jidlo, vyprat… Jasne, do toho vypravujes deti, ale to neni souvisla prace. Vecer po ulozeni deti bych sedla k praci a v klidu si dodelala, co jsem nestihla.
já ale chápu co ji stresuje. Ona chce tak žít. Ne jen „sloužit“ doma a práci dělat od rána do noci. Chápu ji, má prostě depku a potřebuje se vypsat, sylšet že na to není sama. Zakladatelko, já mám depku i na MD, podobného ražení jako ty, prostě je vše špatně a nevím jak z toho, aby to bylo dobře
ale ve skutečnosti se neděje nic neobvyklého
Bude líp ![]()
@socina píše:
Prý každý druhý bere antidepresiva. Tak proč to nezkusit. U nás je maminka trojčat a prý jí tyhle poslední prášky zabraly.
Nevím jestli je tohle na AD, zobe tpo kde kdo a někdy by ani nemusel, stačil by psycholog ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, taky bych se chtela pridat do klubu a vypovidat se. Pred rokem jsem nastoupila do prace, ktera je hodne stresova a od te doby jsem jiz po ctvrte doma s anginou(predtim jsem nebyla aspon 10 let nemocna). dnes mi doktorka potvrdila, ze je to stresem, ze to chce udelat zmenu, jinak budu na hromade porad, ale ja nevim jak z toho ven. Delam na plny uvazek, rano odjizdim v sedm (deti vozi manze),odchazim z prace ve ctyri, jedu pro deti do skolky a do skoly, koupit rohliky na svacinu a domu prijizdime po pate hodine. jdeme psat ukoly, ktere zaberou treba pul hodiny (nekdy i dele) a pak kazdy den musime podepisovat cteni, coz zabere treba taky 20 min. Pak vecere + uvarit si jidlo do prace, protoze se tam neda nic koupit- teda varim tak obden. Pak uz jen padnu vyrizena a protivna. nemam silu ani detem precist pohadku. O vikendu jeden den nakup (do nejblizsiho vetsiho obchodu to mame pres 20km, takze je to vzdycky vylet na pul dne), navic jeste vetsinou schanim veci do skoly na vytvarnou vychovu (kreativni pani ucitelka). No a druhy den o vikendu uklizim. Oba dva dny varit a do toho jeste vmestnat puldenni navstevu babicek. V praci na me koukaji pres prsty, ze ve ctyri odchazim a oni tam jeste jsou (nemaji deti) a i vetsinou odchazim od rozdelane prace, mam z toho stres, bojim se, ze nestihnu terminy, bude pruser atd… Zkousela jsem si najit praci na zkraceny uvazek, ale bohuzel tady v okoli zadna takova neni, pravidelne sleduji internet. Praci bohuzel potrebujeme z financnich duvodu- hypoteka, pujcky atd., navic manzel to ma v praci nejiste, tak taky vnimam stres z tehle strany, ze nesmim prijit o praci. Navic mam praci na dobu urcitou s tim, ze mi to pak prodlouzi, tak mam i stres z toho, kdyz porad takhle marodim, ze mi to neprodlouzi. Takze ted mam neschopenku, ale jedu si do prace pujcit notebook a budu delat z domova (bez neschopenky doma byt pry nemuzu)…
Nevim jak z toho ven, co delat. Dlouho jsme se s manzelem hadali o pani na uklid (on zastava ten nazor, ze preci nam v domacnosti nebude nikdo uklizet, ze to zvladaji i jini, tak to musime zvladnout i my). Tak ted jsem se nakonec proti jeho vuli s pani domluvila, ze jednou za 14 dni prijde. Uz jednou uklizela a bylo to super, takhle cisto jsem dlouho doma nemela, ale manzel brblal, ze tu byla dlouho a ze preci nechodime do prace proto, abysme to pak dali pani za uklid. Ale si za ni stojim, jednou za dva tydny ideal. A jeste chceme koupit susicku, aby odpadlo zehleni (akorat ze dalsi pujcka)
Babicky bohuzel bydli hodinu cesty od nas, takze pomoct nemuzou. Deti zustavaji ve skolce a druzine jako posledni, je mi to lito, ale nevim jak z toho ven. Nejvic me stve, ze si ty deti vubec neuziju, vzpominam na materskou, jak jsem se jim venovala a byli jsme vsichni v pohode (krome financi). Treba na prochazce venku jsem nebyla uz nekolik tydnu… Na cviceni jsem byla od nastupu do prace jen jednou- na nic neni cas a hlavne ani energie.
Porad premyslim, co by se dalo delat za praci z domova, aby se clovek uzivil, ale premyslim uz pres dva roky a jeste jsem na to neprisla…
Nevim, jak z toho ven, fakt uz me to vsechno stve… Jak to delate vy?
Měla jsem to podobně (teď jsem na mateřské), takže jsme to s manželem udělali tak, že on ráno vezl děti do školky a školy a já jezdila do práce na šestou, abych mohla být co nejdříve doma. Jako byla to kancelářská práce, takže jsem mohla klidně jezdit až na osmou, ale děti jsou přednější, takže jsem si raději přivstala. Svačiny pro děti a oběd pro sebe nachystala většinou už večer (taky jsem si obědy vozila z domu), dětem nachystala oblečení večer, prostě večer nachystat co jde a muž jen ráno zkontroloval, aby se děti najedly, očistily zuby a oblékly.
Učení do školy samozřejmě taky zkontrolovat večer, raději se nespoléhat na muže.
Nákupy buď cestou z práce nebo až vyzvednu děti, podle toho, kolik je času. Kolik let je školákovi a jak daleko to má do školy? Od určitého věku, pokud to jde, preferuji samostatnost, tzn. že školačka dostala mobil a klíč a chodí domů sama. Po příchodu domů si nachystá učení na druhý den a napíše úkoly, pak má čas i hrát s mladší, když dojde ze školky (teda teď už i mladší chodí do školy) nebo vyrazit ven či na kroužky. Prostě myslím, že když je dítě už starší, tak hodinu už samo doma vydrží a zvládne i úkoly, aby je nemuselo dělat večer.
Co se týče úklidu, tak dělat jen nejnutnější. Pokud jak píšeš, nejste skoro doma, nemůže být takový nepořádek. Děti naučit hračky uklízet hned, prach stačí utřít jednou týdně a stejně tak i vytřít/vyluxovat. A hlavně, naučit se po sobě věci hned uklízet, neodkládat to, to pak nepořádek až tak nevzniká.
Co se týče stresové práce - hlavně hodně spát. Nevím, co přesně děláš, ale říkáš, že se musíš soustředit. Takže spánek je priorita. Pak bych si zkusila práci rozplánovat, abych při odchodu neměla nic rozdělané a tím pádem se nestresovala. Pokud zvládnu práci dříve než odejdu domů, nerozdělávat něco velkého, ale spíš dodělat maličkosti a tak.
Co se týče vaření, tak jak už někdo výše radil - vařit více jídla a zamražovat. Ušetříš tím hodně času a peníze. Navařit třeba o víkendu do mražáku a vytahovat během týdne, kdy ušetřený čas můžeš věnovat dětem a odpočinku. A nemusí být těch jídel tolik, uvařit více porcí jednoho jídla a za 2-3 týdny budeš mít pestrý jídelníček. A zamražovat přímo do krabičky, kterou vezmeš s sebou do práce a v práci ohřeješ.
A o víkendu s dětma si uvařit jídla, která zamrazit nejdou nebo nejsou pak tak dobré.
@Kalla1412 píše:
já ale chápu co ji stresuje. Ona chce tak žít. Ne jen „sloužit“ doma a práci dělat od rána do noci. Chápu ji, má prostě depku a potřebuje se vypsat, sylšet že na to není sama. Zakladatelko, já mám depku i na MD, podobného ražení jako ty, prostě je vše špatně a nevím jak z toho, aby to bylo dobřeale ve skutečnosti se neděje nic neobvyklého
Bude líp
Jj, to máš pravdu, taky to tak občas mám, proto to chce organizaci, jinak se člověk zblázní. Ono po mateřské je nástup do pracovního procesu šok pro všechny, jak pro děti, které musí do „ústavů“ tak rodiče, kteří do té doby byli zvyklí na volnější režim (píšu rodiče, protože i otec se musí více zapojit, pokud doma předtím fungovala spíš jen maminka). ![]()