Nezvladatelné dítě - mám pocit, že jsem selhala

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14895
30.9.14 11:01

@BohunkaP abys zachvilku tu si neotevřela poradnu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22091
30.9.14 12:07

@Malike, prokristapána, nešiř paniku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
30.9.14 12:56
@Anonymní píše:
HOlky, můžete poradit… Chlapec necelých 5 let, nezvladatelný, když něco chce. To se začne vyloženě valet, pištět, kopat, do mámy, táty.. Když dostane běžný příkaz typu nechod do trávy, tak odpověď je budu, tráva je mokrá zkus si.. odpověď je.. nikdy, nidky si nešáhnu a nebudu na betoně..
Když se začne vztekat tak, i kvůli banalitě, např. chce vzít na ramena při chůze, tak začne piškět a povalovat se, když se nevyhoví začne to táty bouchat..
Při velké hysterii, nepomůže na zadek, nepomůže odvedení do pokoje- to začněe kopat a vztek se stupňuje..

Zkuste vynechat zákazy typu „nedělej“ - u některých dětí to zabírá. Místo „nechoď do trávy“ říkat „zůstaň na chodníku“, případně se domluvit „zůstaň na chodníku, do trávy můžeš až cestou domů, aby ti v mokrých botách nebyla dlouho zima“.
A ideálně - dávat nepromokavé boty a šetřit si nervy. :mrgreen:.

Při hysterii je na výchovu už pozdě - základem úspěchu je hysterii předcházet. Třeba vymyslet za jakých podmínek může být po jeho a domluvit se s ním v klidu - např.
„Ráda si s tebou zahraji pexeso, ale mám spoustu práce. Když se mnou budeš třídit ponožky, tak budu mít na jednu hru čas a budeme si moct zahrát.“

Taky u nás proběhl rozhovor (v zimě, venku pod nulou a sníh):

• Nechci boty.
  • Když si nevezmeš boty bude ti zima.
  • Nechci jít v botách.
  • Tak dobře, ale sundej si i ponožky, ať nejsou mokré a špinavé. Nohy pak doma umyjeme.(Ano, jsme hnusní rodiče - nechali bychom dítě klidně jít v mrazu bez bot. A protože to dítě není pitomé, tak si ty boty obulo a bylo to nakonec jeho vlastní rozhodnutí.)

Jak zabránit hysteráku při odmítnutí „braní na ramena“ netuším - nikdy se u nás kvůli bolavým nohám nenosilo. Když bolely nožičky - „Tebe bolí nožičky? Mně taky, strašně! Na chvilku zastavíme a počkáme až to přejde.“ A protože stání (i sezení) na místě je děsná nuda, tak bolení nohou velice rychle přešlo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
30.9.14 13:03

Holky, nemáte některá, prosím, ke stažení tu knihu, co tu už někdo doporučoval: Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly? na uložto. cz je jen ukázka. děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.9.14 13:15

Je to fakt síla, náš malý má teprve 2 roky, ale moc poslouchat se mu taky nechce. Nechci ho rozhodně bít, ale má opravdu svoji hlavu(asi po mě).Tak jsem vyzkoušela bylinné kapky z Bachovy terapie - Rescue Kids, jsou sladké bez alkoholu a když je dávám 4×4kapky denně, zdá se to být o něco lepší. U našeho malého je to sice v takové fázi, že se třeba rozhodne někam jít a nereaguje na volání, ať se vrátí. Občas se aspoň zastaví, ať ho můžu dojít a pak stejně mašíruje dál. Někdy se pěkně vzteká, ale to je u těch prcků celkem normál. Ale ty kapky bych zkusila, nebo se přímo na těch stránkách poraď, co by ti doporučili z jejich produktů. Jsou to vše rostlinné výtažky, kapou se do pití a dítě si to popíjí přes celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
30.9.14 16:36

Zakladatelko…až tvoje dítě bude zase vyvádět, nesmíš se na něj zlobit..
až se bude vstekat, pokaždé ho vem do náručí a silně ho obejmy…a drž..bude vzpurný a bude se rozčilovat, ale je to cesta jak s dítětem vytvoříš zase vazbu…tím mu dokážeš že za jakékoliv situace ho miluješ…a dítě by se mělo sklidnit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.14 20:46

@Malike díky za radu. Dnes to bylo o něco klidnější, v pohodě jsme spolu udělali úkol - dnes měl jednoduchý, pak šel na chviličku ven - bohužel sám a jak jsem nachystala sestřičku tak jsme šli pracovat do zahrádky. Sestřička spinkala v kočárku a on mi pomáhal, dalo se s ním domluvit a docela to šlo.

Ještě jednou všem děkuji, budeme se s tím muset poprat a doufám, že i psycholog pomůže. :?

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
1.10.14 00:18
@amazon píše:
Tak už vím, kdy Terku nepošlu do školky..Má z čertů respekt a možná by už pak nechtěla a ni do školky chodit :zed: :zed: :zed: :zed: debilní strašení dětí :pocitac: :pocitac: :pocitac:

jojo, já nesnáším, když se dětem celý listopad říká, že přijde čert a pak ještě celý prosinec připomíná, že čerta zavoláme :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
1.10.14 00:33
@Anonymní píše:
HOlky, můžete poradit… Chlapec necelých 5 let, nezvladatelný, když něco chce. To se začne vyloženě valet, pištět, kopat, do mámy, táty.. Když dostane běžný příkaz typu nechod do trávy, tak odpověď je budu, tráva je mokrá zkus si.. odpověď je.. nikdy, nidky si nešáhnu a nebudu na betoně..
Když se začne vztekat tak, i kvůli banalitě, např. chce vzít na ramena při chůze, tak začne piškět a povalovat se, když se nevyhoví začne to táty bouchat..
Při velké hysterii, nepomůže na zadek, nepomůže odvedení do pokoje- to začněe kopat a vztek se stupňuje..

Já bych hlavně doporučila změnit způsob komunikace rodiče s dítětem.
Více se k němu ohýbat, dřepnout si a mluvit s ním v jeho rovni pohledu, chytit ho třeba někdy i za paže… „když je tráva mokrá, tak se na ni šlape jen v gumákách…“
Nezakazovat a více vysvětlovat… není dobré, když je pořád slyšet zákaz, příkaz.
Při velké hysterii má určitě hodně negativních pocitů… potrestáním „na zadek“ nebo zavřením do pokoje… se tyto negativní pocity ještě více stupňují…takže to není řešení… ale nevím, co bych poradila, ptž mě tohle děti nikdy nedělaly… spíš bych se zaměřila na to, jak té hysterii komunikací a předvídáním situace!!! předejít.

a opět doporučuji moji oblíbenou knížku Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
1.10.14 09:09

Zakladatelko, věřím, že takových klidných dnů jako byl ten včerejší, bude víc a víc. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.24 10:18

Dobrý den,

Chtěla bych se prosím zakladatelky zeptat jak jste dopadli se synem.. je to sice 10 let ale máme skoro samé problémy se synem. Já jsou věci které ho nebaví prostě jen mrci, píští a je negativní a nechce nebudu ne. Každé preslekani je hrůza a cokoliv člověk chce taky. Vždy se snažím motivovat že jak něco udělá bude pohoda a třeba si povíme hádanku nebo si zahrajeme něco rychlého ale prostě má u toho vzteky. A druhá věc že když se mu něco nepovede tak je z toho na nervy nemá ani chuť se nic učit nového nebo zkusit něco znovu.
Mě přijde že jsem fakt selhala totálně… :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí