Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, chtěla jsem si dat po měsících skleničku a ze strachu jsem radši udělala test. Vysvětlete mi někdo. Já už nevím. Včera ráno z krve prý 2j. a dnes test takto? Jak je to možné? První fotka jsou ze shora pátek a neděle. Druhá je před chvíli.
@Lucie58 nemáš nejaké vadné testy? Veď s 2 jednotkami ti ani test neukáže keďže majú citlivosť 10.
@Wuhu85 Jsou nové a z různých drogerií. Proto tomu nerozumím. A zkousela jsem nakonec i jiné testy a to samé. Až na dnešek tedy. Manžel říkal ať jdu zítra radši ještě na krev. Dva dny mám pocity na ms. Přitom mi v neděli ms skončila. Tak jsem myslela jestli to není endo. (Ale nemam ji potvrzenou), tak jsem prave i objednána už na gyndu.
@Lucie58 no niečo je divné určite. Som zvedavá čo ti povie doktorka.
@Wuhu85 Akorát jsem na gyndu objednána až na úterý.
Tak uvidim co ta krev.
@Wuhu85 já myslím, že to léky i různé nemoci, stres apod mohou ovlivňovat amh. Já měla před 3lety 1,1, letos 0,9. Ale mezitím jsem testovala během iui při braní clostilu a najednou hodnota 1,7 i když doktoři tvrdili, že to léky nemůžou ovlivnit
. No úplně jsem tomu číslu nevěřila, antr. folikulů mám celou dobu kolem 10, jen nekvalitní. Takže já si myslím, že to může i opačným směrem udělat výkyv, když sama cítíš, že nejsi úplně ok.
Vánoce budou skvělá příležitost načerpat energii a dát se zase dokupy ![]()
@Ardilera mne to len nedáva logiku keď mi v auguste napočítala 10 antralnych a teraz že 0.2. To jedine žeby sa museli vaječníky poškodiť ale skôr som hormonálne rozhľadená. Asi ten dlhy protokol je väčšia pecka.
@Wuhu85 tak jestli jsi teď měla dlouhý protokol tak ten vaječníky utlumí, tak možná chvíli trvá než zase plně naskočí, na to by mohla pomoct i detoxikace od těch všech hormonů. Věřím, že jak si odpočineš, tak to zase naskočí zpátky. 10 je krásné číslo, to si nemyslím, že by kleslo tak rychle. Zkus to za 1-2 cykly otestovat znovu a uvidíš, ale já tomu číslu moc nevěřím. Dokud jsou antr. folíky tak je pořád šance, možná to spíš ukazuje na aktuální vyčerpanost a tu si myslím, že zrovna stimulace může ovlivnit hodně. Podle mě jsem po tom 1.přepáleném ivf měla podobný problém, protože další ivf se stejnou koňskou dávkou bylo ob 2 cykly a vaječníky byli tak vyčerpané, že nereagovali a měla jsem z toho na další 3 měsíce anovulační cykly, což se mi nikdy předtím nestalo
. Možná kdybych tehdy to amh změřila, tak bude podobně nízké, protože tam fakt byli sotva 2-3 folikuly. Takže jsem taky cítila, že potřebuje tělo pauzu a ne se hnát hned do další stimulace.
@Ardilera veď práve. Ja som mala tento rok dva cykli. 1 v breznu 2 vajíčka a v srpnu 8 vajíčok. Ale som chodila aj na infúzie. To robilo svoje. Tie ma postavili na nohy ako fakt.
Holky, ja mela po pulroce pokles z 1,14 na 0,6.. po 2 ivf.. dle mne to mam negativni vliv. Druhe ivf byl tez dlouhy protokol. Zpet se amh nevratilo.
@Sim7 tak keď u mňa bude 0,2 som v … už. Ale to si fakt nemyslím. Lebo mi v auguste počítala 10 antralnych folikulov a v listopadu mi rástli 3-4. Skôr je to nejaký efekt neviem čoho teda. Sa opýtam v piatok.
@Wuhu85 Je to moc rychlé.. zeptej se doktorky.. Možná opravdu tělo potřebuje chvíli, aby se srovnalo..
@Wuhu85 nejsi v…
Já mám AMH 0,2 a s minimalkou 3 folikuly se 3 vajíčky.
Odpočiň si a ono se to zase zlepší.
@Sim7 píše: Více
No, ty studie jsou ruzne - jine zase ukazovaly, ze to vliv nema, nebo jim to dokonce ukazovalo lehce negativni vliv - protoze pry kdyz zena lezi, je ve vetsim stresu - to se bavim o embryo-transferu.- Takze ty vysledky, co si pamatuju, byly obcas takove a obcas makove. Ja bych udelala experiment - mezi dva platky k sobe priplacleho hoveziho bych vstrikla malinko barevne vodicky a koukla se, kam se rozlije a jestli je rozlije jinak, kdyz ji po minute od vstriknuti otocim do jine polohy ![]()
Ja uz to nastesti nemusim resit, druhemu synovi uz budou 3 roky, ale v casech snazeni jsem nacetala hodne studii…
ohledne IUI Prikladam ted jednu z poslednich meta-analyz, co jsem narychlo nasla (analyza dat z predeslych studii) i, kde pisou, ze to vliv nema. Kdyz si rozliknes clanek, tak tam tam sice malinko pozitivni vliv v jedne tabulce zda se byt. Ale zaver je, ze to vliv nema - necetla jsem cely clanek, takze nevim, cim to oduvodnili. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/…1/aogs.14858
Nicmene, takove ty studie, kde neco vyjde o par procent a interpretuje se to jako uspech, jsou osidne - pohybovala jsem se ve vede - ono je vzdy jednodussi publikovat, ze mate data podporujici vasi hypotezu, nez publikovat, ze vase hypoteza nefunguje. To muze podstatne zkreslit naslednou resersi z onech dat, protoze ne vsechny clanky, ktere pouzijete, jsou spravne. Navic, zejmena v nekterych zemich, kde se jede na vykon (pocty publikaci), si lidi bohuzel i data uplne vymysli. V medicine se to deje hodne. Nepadelaji se jen vyrobky, ale i vyzkum, je to fakt velky bordel ![]()
Ja si pamatuju vsechny ty clanky o MACS, Embryoglue, atd, ktere se hodne lisily - zde nemam vyhraneny nazor, uz to nemam nastudovane/v pameti.
Sam jeden doktor ale nedokaze s takovou presnosti vypozorovat, jestli neco funguje - pokud se bavime o jednotkach procent zlepseni. Samozrejme pozna, pokud neco pomuze v 50%. V medicine opravdu obvykle nejde o dojmech jednoho doktora - musel by se opirat o vysledky vyzkumu dane problematice.
Takze bych si s tim, ze vas nenechali odpocivat nedelala starosti, jsou dulezitejsi faktory, ktere se nesmi pokazit.
Zajimave je treba pouziti triggeru (injekce hCG). To vliv nema, ale zjednodusuje to praci - mene ultrazvuku. Proto se to dela.