Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak 3.ket taky nic, včera začal slábnout a 10dpt HCG 16.
Takže zase biochemický
Byla jsem jako samoplátce na krvi, nechala jsem si vzít i progesteron, ten se hezky drží na 62, takže amelgen a prolutex fungují. Ale napadlo mě vzít i TSH a vyskočilo na 3,69
to bude asi kámen úrazu. A to jsem během toho roku co beru euthyrox měla 4× hodnoty krásně mezi 1,3-2,3. Naposledy v srpnu před tím 3.ivf právě 1,38. Tak nevím proč mi to teď tak rapidně vyskočilo, jestli to nějak ovlivnili ty hormony co teď od září do sebe cpu, stres nebo nevim. Nevíte někdo jestli vysoká hladina estrogenu/progesteronu zvyšuje tsh? Protože v těhu se obvykle zvyšuje, tak jestli to nemá souvislost s nějakým konkrétním hormonem
Zkusím to častěji kontrolovat a než půjdeme na další ket to srovnat ![]()
Jak se vyrovnáváte s dalšími a dalšími neúspěchy? Jsem po tomhle transferu extra emocionální a mám pocit jako by už nebyla žádná naděje, že ať udělám cokoliv, tak ten výsledek bude u 4.ivf zase stejný a chlap už je taky frustrovaný a odmítá do toho dávat další a další finance, protože pro něj to dítě není tak důležité a klidně by ho i neměl a mě nějak dochází síla to neustále obhajovat, že to za to stojí.
doufám že to zase brzy přejde. Vážně jsem věřila tomu, že to 3.ivf do vánoc letos už vyjde. ![]()
@Ardilera Ahoj. Vím, že moje rada nebude pro každého. Ale mně pomáhá to, že mám s manželem naplánované různé cesty. To znamená, že až dojdeme na rozcestí, kdy řeknu stop, už pokusy přes IVF nedávám, buď zkusíme darované vajíčko. K čemuž jsem si musela také dojít. A potřebovala jsem si to v hlavě srovnat, kdy jsem docházela k psycholožce. A nebo adopce.
Takže se už tolik neupínám a nesesypu se z každého nezdaru, a že jich je. Naposledy popraskané tři folikuly, což při mém AMH je sakra plýtvání. Teď přes svátky vyplníme papíry na adopci, kdy proces může trvat klidně dva roky. Takže pojedeme dvě cesty souběžně. Ale k děťátku se dostaneme.
Zároveň se snažím zabavit, aby se můj život netočil jen okolo práce a doktorů. Zaplatila jsem si kurz hry na klavír a začala jsem hrát na piano. ![]()
@Deri.s No my jsme tyhle cesty taky probírali už několikrát. Vždy se upnu k tomu dalšímu kroku a jedu zase dál. Dřív jsem o darovaných nebo adopci nechtěla slyšet já a teď se to otočilo a manžel naopak říká vlastní nebo žádné a nevím zda bude ochotný po 4.ivf zkoušet ještě dál (teď to tak nevypadá), protože to stojí neskutečné peníze a už nás to za ty roky dost vyčerpalo, takže teď mu to přijde jako vyhazování statisíců do vzduchu, což už s vysokou hypo není úplně snadný a nezbývá na nějaké častější dovolené. Takže mám teď ještě větší stres, že když se nepodaří to poslední ivf, tak že už vyhasne poslední naděje. K psychoterapeutce jsem loni také chodila, ale nepřišlo mi, že by to mělo nějaký efekt. Ale nejspíš to zase zkusím.
Držím palce ať vás některá z cest brzy zavede k miminku ![]()
Ja ty nezdary zvladam spatne, ale cim jich je vic, tim se rychleji otrepu.. Bohuzel se brzy dostaneme do finale, kdy jsme si rekli, ze koncime, coz pro nas znamena, ze zustaneme bez deti.. Porad doufam, ze se dockame, zariven se bojim tohoto bodu.. Kdyz se v tomto procesu jeden z partneru rozhodne, ze nechce pokracovat, tak se s tim neda nic delat.. Ale idealne by toto rozhodnuti melo byt vzajemne. U nas ivf platim ja.. v lednu mne ceka platba 180k za tri cykly dopredu, tez si pokladam otazku, jestli by nedalo vetsi smysl jet na dlouhou dovolenou
Je to obtizne.. tobe se alespon embrya chyti.. Muze v tom byt imunologicky problem..
Ahoj holky,
Tak nám první inseminace nevyšla. Chtěla bych se zeptat, co byste nám doporučili, zda ji už do IVF nebo ještě zkusit jednou inseminaci či zkoušet přirozeně? U mě zjištěno to nízký AMH 0,9, partner spermiogram v pořádku. Bohužel mě trošku děsí věk, blíží se 35, tak nevim, zda tomu ještě nechat volný průběh či jit už rovnou do Ivf. Zkoušíme rok.
@Anonymní píše: Více
Mě kvůli nízkému AMH tvrdili, že IUI nemá smysl a mám jít co nejdřív do IVF a pak hned dalšího a dalšího, že bude jen klesat. Během 3 let mi AMH kleslo z 1,1 na 0,9, takže nijak rapidně, ale bylo mi kolem 30. Osobně si myslím, že IUI není o moc větší šance než přirozeně, ale je to dobrý začátek u kterého můžeš chodit pravidelně na folikulometrie, mít pod dohledem ovulaci a třeba ji i podpořit clostilbegytem, dá se i otestovat progesteron jestli po ovu funguje jak má nebo potřebuješ víc. A mezitím udělat všechny testy. Nemá určitě smysl to zkoušet víc jak 3×. Pokud se na ivf zatím necítíš klidně tomu ještě 2 cykly dej ![]()
To nám ani neříkal, ať to nezkusíme. Mě do zprávy napsal včas Ivf/iui…Jojo, teď jsem take poprvé brala clostibegit a mela sem tam 2 folikuly, endometrium v pohodě, pak ovitrel a untrogestan a stejně nic no.. menzes přišla na hodinu přesně, a to mi i doktor říkal, ze přijde možná později díky tomu utrogestan…teď přes Vánoce to necháme, pak ještě jednu inseminaci a pak už asi budu chtít IVF než ztrácet čas no..kdyby mi netáhlo na 35, tak tomu dám jinak ještě čas no..
@Anonymní píše: VíceAMH 0.9 nie je podľa mojej vedomosti tak nízky aby sa nedalo prirodzene počať. To len hovorí, že máte menej vajíčok. Skôr by som sa možno sústredila zistiť príčinu prečo sa nedarí. Priechodnosť vajcovodov a podobne. Ja som naposledy mala konzultačnou s jednou pruvodkyni plodnosti a tiež mala zaujímavý pohľad na vec. Tých možnosti je stále ešte dosť čo robiť ak sa zatiaľ necítite na umelé.
@Ardilera píše: Více
Ja mám teraz to isté. Chlap akoby rezignoval…ja sa už pomaly vyhrabávam z posledného neúspechu. Je treba mať normálny život a nie len toto. Ja som po prvom neúspechu na čas vypla všetky diskusie v tejto oblasti, sústredila som sa na svoj život, zariaďovanie bytu a podobne. Ja na nejaké veľké cestovanie ani peniaze teraz nemám keďže tento rok sme platili asi 300 tisíc za IVF. Ja si trúfam povedať že sa dostavam pomaly do nejakej depresie tak som si nasadila vitamíny a pomáha to. Veľa veľa oddychu teraz a robiť to čo ti robí radosť. Vypustiť toto cele na čas. Ak sa zahojite s partnerom tak budete inak premýšľať. Opatruj sa, myslím na teba
je to veľmi ťažké obdobie.
@Wuhu85
Mas pravdu. V lednu se objednám ke své gynekoložce a zeptám se ji na tu průchodnost…to mi nikdo nedělal. podle UTZ k ovulaci dochází, ta mi tenkrát ani ten clostibegit nechtěla předepsat, ptz říkala, ze ovuluji a mohly by se mi udělat cysty. A tu alergii na spermie, ovaria, Zone pellucida take nemam. A co se týče psychiky, to mi přijde ze mam taky dobrou…prozatím..
@Anonymní píše: Vícena som teraz po tej konzultácii s pruvodkyni plodnosti začala piť čaj G a naordinovali mi zvýšiť podiel bielkovín a železa. Takže dajú sa také úpravy urobit. Nechtiac si môžeme vytvoriť podmienky k tomu aby sme nemohli otehotnieť. Nikdy by som si nepomyslela, že plodnosť je tak komplexná vec.
@Wuhu85 píše: Více
Ano, tak to je. Bílkoviny jsou hodně důležité, ale to já se snažím dodržovat, protože dost sportuji. Na to železo se ale možná také zaměřím.
@Anonymní píše: Víceu mňa práve toto dosť chýba. Urobila som ak vyšetrenie krvi čo všetko my chýba a to železo som mala nízke. V Nemecku sa da kúpiť taká zelezita voda v sáčku že nemusím brať doplnky. Niekedy fakt pomôže zmeniť detail. U nás to bude už komplexnejšie ale možno budete mať šťastie