Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli chces na vylet, sedni do auta a jed na vylet.
Nikdo za tebe nic neudela. Ani pritel, ani terapeut, nikdo. Vzdycky jsme na to ve finale sami.
Smazat sociální sítě jako instragram. Mně to taky nedělalo dobře.
Proč si připadáš zbytečná? Zvládáš práci i školu, to je super.
Pochval se za každou maličkost.
A asi nad věcma hodně přemýšlíš, že? Nemá cenu přemýšlet “co kdyby mě povedl.” Ono ho taky ještě dneska muže přejet auto. V životě nemáme žádné jistoty, ani to, že nám nebude partner nevěrný. Tak čeho se bojíš? Když tě podvede, najdeš lepšího, když spolu zůstanete, budete pracovat na vašem vztahu, když umře brzo, dostaneš se přes to, kdyz te vyhodí z práce, najdeš novou atd.. Vzdycky všechno nějak dopadne. Je dobré snažit si užit ten konkrétní den a v hlavě se nezabyvat tím “co kdyby”
Držím palce ![]()
@Lucie_Sx
Ano, a já právě řeším to, jak moji pošahanou hlavu k tomu přesvědčit. Samotnou mě to nebaví, jsem otrávená, nic z toho nemám a jsem pak akorát naštvaná. Už jsem to několikrát zkoušela.
Mě je 24 a taky jsem byla vždycky oplácaná.
Vzpomínám si, jak přijela teta na návštěvu a mě říkala ať dám tu strouhanku dolů z toho řízku že má moc tuku a já si musím dávat pozor atd…
Jo táhlo se to semnou, nízké sebevědomí, neměla jsem sama sebe ráda atd.
Už jen koupit oblečení byl problém aby prostě zakrylo všechno to,,nehezké”.
Pak jsem zhubla, nějak kolem 21. Roku.
Zjistila jsem, že se tím nic moc nezmění, jelikož jsem stále viděla nedokonalosti které mi vadí, které se musí schovat.
Tohle je ale podle mě myšlení 90% žen, jinak by žádná nenosila make up, push up atd.
Teď tu sedím, těhotná, mám 20 kilo nahoře (přestala jsem kouřit atd a jojo efekt jelikož ta dieta samozřejmě nešla) hele a kašlu na to.
Lidi jsou různý, ty holky na instáči atd, prosím Tě neříkej mi, že jsi ještě neviděla ty porovnávací fotky fotoshopu.
Jako když i Kim, Beyoncé atd používají fotoshop ( a né málo) tak ti to prostě musí trknout.No tak jsme trochu oplácané no a? Jsou už i modelky plus size, celkově jsou i muži co mají rádi ženy které mají víc na sobě.
Jsou lidi co se přímo přežírají no a? Prostě si tohle musíš dát do hlavy.
Nikdo prostě není dokonalý, ta co je krásná je blbá, nebo má nějaký jiný deficit opravdu! Jen prostě ti to nikdo neřekne na férovku!
Jak říkám, mě rodina kdysi u každé sladkosti připomínala že jsem tlustější, místo aby upravili jídelníček..Ale tak to je, prostě.
Já jsem zjistila že vychrtlá jsem na tom stejně jako oplácaná.
Teď jsem těhotná takže mám i břuch
no a jsem šťastná ![]()
@Karolína13210
S tím smazáním to bude super nápad.
A máš pravdu, přemýšlím úplně nad vším a do hloubky. Podvést může každý, ale já si vždycky řeknu, že kdybych byla krásná, hubená, zajímavá.. tak se to nestane a dotyčný by mě měl třeba za bohyni. ![]()
A přijdu si zbytečná, protože nemám 50kg i s postelí, nezvládám procestovat svět nebo studovat v zahraničí a tyhle lidi (nepíšu konkrétně ženy, protože to dělají i muži) jsou daleko oblíbenější a uznávanější.
@Len123l
Přešlo to samo od sebe nebo nastala ve tvém životě/chování nějaká změna?
@Anonymní píše:
@Karolína13210
A máš pravdu, přemýšlím úplně nad vším a do hloubky. Podvést může každý, ale já si vždycky řeknu, že kdybych byla krásná, hubená, zajímavá.. tak se to nestane a dotyčný by mě měl třeba za bohyni.
A přijdu si zbytečná, protože nemám 50kg i s postelí, nezvládám procestovat svět nebo studovat v zahraničí a tyhle lidi (nepíšu konkrétně ženy, protože to dělají i muži) jsou daleko oblíbenější a uznávanější.
Blbost, vsechno je to v hlave.
Kdo se citi spokojene a vyzaruje z nej pohoda, ten muze vypadat naprosto jakkoliv a lidi ho berou.
Ze maj hezke holky vsechno je nesmysl, to je jen zdani, pozlatko, naoko. Jen to tak vypada.
Ahoj, já bych poradila míň o tom přemýšlet a víc jednat
Nechce se ti sedet v horku doma ale nikdo nemá čas? Sbal se a bez na nejbližší koupaliště
Nebo se projít do lesa nebo na zmrzku nebo proste cokoliv, co ti zvedne náladu.
Vezmi si to tak, určitě na tobě není nic špatného - mas kamarády, partnera, děláš školu a ještě k tomu pracujes. Vždycky bude někdo hezčí, chytřejší, úspěšnější, ale s tím ty nic neudelas. Soustred se na sebe, ne na ostatní. Vymaž si instagram, ja to tak udělala už dávno a je mi mnohem lip. Tam stejně nic není realita.
Zamysli se nad tím, na co se v následující době tesis. Jedete někam na dovolenou? Čekají te třeba narozeniny nebo výročí s přítelem? Nepujdes v létě nějaké kamarádce na svatbu?
Ono je hrozně lehký spadnout do toho ze se člověk patlá v tom, jak je všechno špatně a potom už mu nezbyde čas ani síla to zlepšit. Tím nechci shazovat tvoje problémy, nevím čím sis prošla…
Chci jen říct ze většinou to je o psychice a pozitivním naladění a ze spousta problémů je jen v naši hlavě.
Držím palce a věřím ze bude lip ![]()
Tak ty soc. site zrus.
Na svete je 8 miliard lidi nebo kolik, VZDYCKY jich bude par milionu hezcich, uspesnejsich a zcestovalejsich nez ty. No a co, nejsou to zadne zavody.
Jenže normální holky nemají postavu z časopisů
ty fotky na instagramu jsou často retušované
Není to realita. Když jdeš po ulici, tak to není samá modelka. Obecně se říká, že kluci se na hubenou holku rádi podívají, ale ve skutečnosti doma jsou radši, když je mohou za co chytit. Jestli nemáš vyloženě nějakou nadváhu nebo obezitu, tak si s nějakým tím kilem navíc hlavu nedělej. Konec konců, kdyby tě přítel nechtěl, tak s tebou není a takovou jaká zrovna jsi, si tě našel ne? A očividně nemáš problém si někoho najít. ![]()
A pokud přítel nemá čas vyrazit na výlet, tak můžeš vzít nějakou dobrou kamarádku a vyrazit někam s ní ![]()
@Anonymní píše:
@Karolína13210
A máš pravdu, přemýšlím úplně nad vším a do hloubky. Podvést může každý, ale já si vždycky řeknu, že kdybych byla krásná, hubená, zajímavá.. tak se to nestane a dotyčný by mě měl třeba za bohyni.
Jestli tě přítel povede záleží na jeho charakteru, ne na tvé postavě. Je potřeba se s postavou smířit, protože i když se nám podaří zhubnout, vzdycky muže přijít období, kdy jsou kila nazpět (těhotenství například). A těhotná žena si sebe vážit musí, když v sobě nosí své dítě. Je super na postavě máknout, ale tvoří to jen drobek celkové spokojenosti.
Ano, jsou mnohem krásnější ženy než ty, ale pak jsou taky alkoholičky, bezdomovci co se valejí na zemi a prosí o alkohol…
Mně přijde krásné, že patřím do “průměru.” Jeden známý spisovatel řekl, že právě střední třída je v životě nejspokojenější. Sláva průměru a nedokonalostem!
Přeju ti, aby se ti povedlo změnit myšlení. Zkus si opakovat co všechno už jsi v životě zvládla. Určitě toho je dost ![]()
Zrusit instagram a facebook, myslim ze to pomuze hodne. Ne ze bych zrovna z nich mela mindraky, ale po odpojeni z nich jsem zacala videt jak moc nerealnej svet bez kontextu se tam odehrava. Lidi tam vystavujou sve lepsi ja, sve lepsi rodiny. Jeden priklad za vsechny: jednu znamou bije manzel, ale odejit nechce. Na instagramu pak zverejnuje fotky stastne rodiny, aby asi i sama sebe presvedcila, ze je vse jak ma. A tak je to tam se vsim..
@Any9
Ahoj, děkuji za zprávu. A to je právě ono, mně to právě nezvedne náladu. Já se cítím hůř, kdybych měla jet někam sama. Ikdyž chci. Je tolik krásných míst. A že to udělám na sílu.. jsem pak akorát naštvaná (jak mi zde už někdo poradil, ať prostě jedu.. já už to zkoušela).
Zase nevidím svět nějak černě.. spíš jen sama sebe. Chci s tím něco udělat, ale už nevím jak.. co udělat jinak. Vím, že je to v hlavě. Ale jak to přenastavit.
Bohužel nejsou věci, na které se můžu v poslední době těšit. Spíš naopak.. státnice, přítel na služebce, kamarádky pryč.
Ahoj,
vím, že je tady spousta diskuzí na toto téma, ale když jsem vždy nějakou oživila, tak se mi nedostalo odpovědi a můj konkrétní případ se neshoduje úplně s ostatními.
Základem celé této diskuze je mé nízké sebevědomí, od kterého se odráží zbytek. Odmala jsem byla šikanovaná, ze strany příbuzných taky. Buď pro postavu, zájmy, kamarády a později i přítele. Sama sobě se nelíbím. Jsem trochu oplácaná, obličej hezký. Ale rozhodně nejsem ten prototyp dnešních bab z časopisů a instagramu. Je mi 25. Vím, že každý radí, ať se naučim mít ráda sama sebe. Ať na sobě dělám. Ať se zlepším v něčem, najdu si koníčky.
Já chodím pravidelně cvičit, upravila jsem stravu, byla jsem už u tolika psychologů, psychiatrů i jiných terapeutů. Antidepresiva jsem taky brávala. A výsledek nic. Žádná změna s mým sebevědomím. Pořád se cítím jako nula.
Od toho se odvíjí moje chování vůči ostatním lidem. Teď konkrétně mám přítele a strašně mě užírá, že na sociálních sítích lajkuje jiné a sakra pěkné ženy. Rozhodně mu nic nezakazuju, ani to nemám v plánu, ale děsně mi to vadí, sebevědomí mi to ještě snižuje. Díky tomu mu taky absolutně nevěřim. Počítám s tim, že si najde jinou a hezčí, lepší, zábavnější. Přitom já nejsem z rozvedené rodiny, ani jsem nikde neměla takový vzor, že by v mém okolí někdo střídal partnerky podle vzhledu.
Ještě bych dodala, že je ale zajímavé, že já nejdu automaticky do vztahu s tím, že už předem nevěřím. Třeba ex příteli jsem věřila na 100%. Tolik jsem nežárlila, a to jsem na tom byla se sebevědomím stejně. Nakonec jsme se rozešli úplně z jiného důvodu (já chtěla rodinu, on nikdy). Se svým prvním přítelem, se kterým jsem byla 6 let, jsem taky věřila daleko víc než tomu současnému.. a ten mě tedy bohužel podváděl. Což se sama sobě divím, že jsem to tehdá přecházela. Ale zase.. co jsem měla nějaké známosti po něm, tak jsem nebyla nedůvěřivá nebo nešla jsem do vztahu s tím, že by mě nevěra až tak poznamenala. To nízké sebevědomí si sebou vláču už od dětství. Teď je mi 25 let, když mi bylo cca 13, tak jsem docházela i na terapie s rodiči, kde jsem pak brečela a dostávala ze sebe, čím mi ubližujou atd. Taky žádný efekt.
Další věc, které nejsem schopná je to, že bych šla sama na výlet nebo prostě jen tak vypla. Nebaví mě to. Už jsem to tedy se sebezapřením zkusila, ale nic mi to nedalo. Byla jsem otrávená atd.
Proto vlastně i zakládám diskuzi. Dneska je moc hezky, jela bych na nějaký výlet. Ale přítel má práci, kamarádi nemají čas a já nejsem schopná se sama zabavit. Což je další věc. Vždy jsem byla samotář a naopak chtěla být sama. Změna nastala cca před třemi lety, že jsem najednou chtěla chodit na akce, mezi lidi a mít akčnější život. Ale kdybych to dělala sama (jako třeba cestování, jít sama na drink nebo sama do kina) tak mi to nic nedá a budu otrávená.
Cítím se úplně hrozně rozbitá. Nevím co víc. Odborníky jsem už vyhledala.. ikdyž ty terapie probíhaly odlišně, nepomohlo. Antidepresiva nepomohly. Zhubnutí/zkrášlení nepomohlo. Změnila jsem okruh přátel.. nepomohlo. Nové koníčky (malování, učení nového jazyka, masáže) nepomohly.
Pak jsem taky přemýšlela, že jsem asi na někom vždy závislá. Ale to taky nepasuje. 3 roky zpět jsem chtěla vše dělat sama a ani nechodit mezi lidi. Mezi vztahy mám taky pauzy, žádné ze vztahu do vztahu.
Když to po sobě čtu, tak mi to přijde úplně šílený a smutný. Opravdu jak zbytečný člověk. Ještě jsem tedy nezkoušela hypnózu
A dodala bych, že mám zaměstnání a chodím do školy. Oboje mě baví a zabere to docela dost času, takže to zase neni tak, že bych celý dny proležela doma.
Pokud jste to někdo dočetl až sem, tak děkuji za přečtení a pokud víte o člověku, který to měl podobně jako já nebo jste se v tom sami našli. Tak budu ráda za vaše zkušenosti a jak jste to zvládli. Děkuji