Obézní žena v letadle?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9243
18.3.18 21:23

@Burj Chalifa Letušky ať se jdou bodnout, jsou to jen trošku lepší servírky. Já si tím dobytčákem na řecké ostrovy klidně zaletím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
18.3.18 21:29

@nozu tak ono to je jedno, tam kam dojedeš máš ty ceny stejně podobně vysoké :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1655
18.3.18 21:34

Jídlo a pití pro dítě mít můžeš. Letěli jsme minulý měsíc s dcerou (3 roky) do Thajska přes Frankfurt plus místní let. Při každé kontrole dětská lahev plná vody a jídlo nebyl problém. Na letištích jsou hodně baby friendly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
18.3.18 21:42
@Burj Chalifa píše:
letušky těm charterům neříkají autobusy nýbrž dobytčáky ;).

to vypovídá přesně o tom, že letušky už nejsou to co bývaly před x lety..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
872
19.3.18 07:46
@Konnny píše:
@Burj Chalifa Letušky ať se jdou bodnout, jsou to jen trošku lepší servírky. Já si tím dobytčákem na řecké ostrovy klidně zaletím.

Letušky nejsou servírky, to zaprvé. :roll: jsou tam hlavně pro zajištění bezpečí cestujících. A hlavně to, co někdy dovolenkáři v letech Travel Service předvádějí je síla. Sama jsem na letišti pracovala ;) a mám kamarádku co za Travel Service létá, a ty historky taky stojí za to :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.3.18 11:45
@Hannah345 píše:
Letušky nejsou servírky, to zaprvé. :roll: jsou tam hlavně pro zajištění bezpečí cestujících. A hlavně to, co někdy dovolenkáři v letech Travel Service předvádějí je síla. Sama jsem na letišti pracovala ;) a mám kamarádku co za Travel Service létá, a ty historky taky stojí za to :D

a co většinu letu dělají, dkyž nejsou servírky? 8o Na zabezpečení letu by jich stačilo mnohem méně a neobsluhovaly by pasažéry. Takže pro mě to jsou rovněž lepší servírky (někdy tedy ta úroveň obsluhy taky stojí za prd, a to i u lepších společností)

• Citovat
  • Upravit
872
19.3.18 12:44
@lucenka píše:
a co většinu letu dělají, dkyž nejsou servírky? 8o Na zabezpečení letu by jich stačilo mnohem méně a neobsluhovaly by pasažéry. Takže pro mě to jsou rovněž lepší servírky (někdy tedy ta úroveň obsluhy taky stojí za prd, a to i u lepších společností)

„Servírky“ z nich pak až udělala móda, lidé…Dříve nebylo vůbec běžné, aby cestující v letadle dostal občerstvení. Víš, že v minulosti byly letušky zdravotní sestry? ;) Právě proto, aby tam byly pro pasažéry, kdyby se něco stalo. Když pak ve třicátých letech jedna ze společností na lince Paříž - Londýn začala nabízet lehké občerstvení, přitáhlo to pozornost a letecké společnosti to převzali jako takový marketingový klíč. Řekla bych, že až tak v 50. letech měla většina leteckých společností zavedeno občerstvení na palubě.

A z toho bohužel plyne to, že je lidé vnímají jen jako poskoka, který jim přinese sendvič a pivo. Lidé to prostě začali brát jako samozřejmost :? Přitom jsou vycvičené především k jiným úkonům, každá letuška má zdravotní kurz a nacvičeno X nouzových postupů. Rozdávání jídla je až druhotné. Což odjakživa tak jako tak byl jenom bonus pro cestující :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.3.18 13:00
@Hannah345 píše:
„Servírky“ z nich pak až udělala móda, lidé…Dříve nebylo vůbec běžné, aby cestující v letadle dostal občerstvení. Víš, že v minulosti byly letušky zdravotní sestry? ;) Právě proto, aby tam byly pro pasažéry, kdyby se něco stalo. Když pak ve třicátých letech jedna ze společností na lince Paříž - Londýn začala nabízet lehké občerstvení, přitáhlo to pozornost a letecké společnosti to převzali jako takový marketingový klíč. Řekla bych, že až tak v 50. letech měla většina leteckých společností zavedeno občerstvení na palubě.A z toho bohužel plyne to, že je lidé vnímají jen jako poskoka, který jim přinese sendvič a pivo. Lidé to prostě začali brát jako samozřejmost :? Přitom jsou vycvičené především k jiným úkonům, každá letuška má zdravotní kurz a nacvičeno X nouzových postupů. Rozdávání jídla je až druhotné. Což odjakživa tak jako tak byl jenom bonus pro cestující :)

no až na to, že stevardi, kteří měli za úkol zajistit komfort cestujících pracovali již před 30. lety ;) viz tenhle článek http://www.flymag.cz/article.php?…
Vývoj povolání letušek a stevardů pracujících v leteckém průmyslu sahá hluboko do historie. Před masivním nástupem žen do tohoto odvětví byla pozice palubního personálu připisována z majoritní části pouze mužům. Prvním stevardem byl Němec jménem Heinrich Kubis, který pracoval na palubě letounu LZ-10 Schwaben zeppelin v roce 1912, píše online deník The Society pages. Oblečen byl do obleku s motýlkem, vše muselo být perfektně upraveno. Dalším významným stevardem byl pouze čtrnáctiletý Jack Sanderson. V roce 1922 byl najat leteckou společností The Daimler Airway (později součást British Airways), měl perfektně padnoucí uniformu a vytříbené chování. Stevardi byli obecně bráni jako elitní povolání. Měli na starosti péči o pasažéry. Pomáhali jim do letadla, usadit na sedadle, zajistit zavazadla a podávali jim občerstvení.

• Citovat
  • Upravit
872
19.3.18 13:08

@lucenka Občerstvení ale nebylo samozřejmostí :) ve 20. letech s tím začala jedna společnost, a teprve potom to začaly přejímat ostatní (válka v tomhle civilní letectví hodně upozadila). Ty to přejaly jako marketingovou strategii, protože to přilákalo cestující. Fakt ale prostě je ten, že letuška tam není kvůli tomu, aby rozdávala jídlo, je to jenom doplňková služba. Letuška je tam pro bezpečí cestujících

Když píšeš, že pokud jídelní servis není jejich povinnost, že jich tam nemusí být tolik…Tak ano, musí. Podle předpisů má mít letuška maximálně na svou osobu 50 cestujících. Pokud takový Travel service má konfiguraci na 189 sedadel (jejich běžná B737-800), znamená to, že musí mít minimálně 3, lépe 4 letušky + vedoucí kabiny, která je taková spojka mezi stevardy a piloty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.3.18 13:14

@Hannah345 no pokud jsi letuška tak potěš koště, jak vypadá tvá práce, když ani neumíš číst. Protože stevard pečující o cestují byl již v roce 1912, viz. článek ;)

• Citovat
  • Upravit
872
19.3.18 13:28
@lucenka píše:
@Hannah345 no pokud jsi letuška tak potěš koště, jak vypadá tvá práce, když ani neumíš číst. Protože stevard pečující o cestují byl již v roce 1912, viz. článek ;)

Ne, nejsem letuška :D a číst umím. Když už jsme u toho, článek není moc dobrý, zrovna ta pasáž o servírování jídla v originálním článku nemá ani zmínku. Pokud dále pátrám po tom Kubisovi, byl tedy prvním stevardem, ale ne v letounu, ale v Zeppelinu. To je první zásadní chyba tohoto článku, Zeppelin je vzducholoď, tedy LETADLO lehčí než vzduch, v žádném případě ho tedy nesmí nazývat letounem. Ten článek se sice tváří odborně, ale na to, že by to mělo být napsáno leteckým nadšencem obsahuje dost chyb, navíc si bez zdrojů dovymýšlí údaje.

Ale o to nejde :) To jsme zaběhly do detailů, které nejsou podstatné, není podstatné kdy a jak začaly aerolinky poskytovat občerstvení. Jen jsem tím původním příspěvkem chtěla říct, že letušky tam opravdu nejsou zaměstnané jako lepší servírky, protože to není jejich primární náplň práce. Nic víc a nic míň :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7844
19.3.18 13:33
@Hannah345 píše:
Ne, nejsem letuška :D a číst umím. Když už jsme u toho, článek není moc dobrý, zrovna ta pasáž o servírování jídla v originálním článku nemá ani zmínku. Pokud dále pátrám po tom Kubisovi, byl tedy prvním stevardem, ale ne v letounu, ale v Zeppelinu. To je první zásadní chyba tohoto článku, Zeppelin je vzducholoď, tedy LETADLO lehčí než vzduch, v žádném případě ho tedy nesmí nazývat letounem. Ten článek se sice tváří odborně, ale na to, že by to mělo být napsáno leteckým nadšencem obsahuje dost chyb, navíc si bez zdrojů dovymýšlí údaje.Ale o to nejde :) To jsme zaběhly do detailů, které nejsou podstatné, není podstatné kdy a jak začaly aerolinky poskytovat občerstvení. Jen jsem tím původním příspěvkem chtěla říct, že letušky tam opravdu nejsou zaměstnané jako lepší servírky, protože to není jejich primární náplň práce. Nic víc a nic míň :)

dle toho článku se také letušky nesmí OŽENIT :-)
To zas překládal odborník!
Ale jak vidíš, tak mnohým to stačí ke štěstí, aby mohly být za chytrolíny. Obecně lidem často stačí jeden článek a „už vědí“, aniž by se zamysleli nad věrohodností zdroje, či dokonce vše prověřili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
872
19.3.18 13:40
@vulpes píše:
dle toho článku se také letušky nesmí OŽENIT :-)
To zas překládal odborník!
Ale jak vidíš, tak mnohým to stačí ke štěstí, aby mohly být za chytrolíny. Obecně lidem často stačí jeden článek a „už vědí“, aniž by se zamysleli nad věrohodností zdroje, či dokonce vše prověřili…

Ale ne, já zas nechci být tak přísná :D ono takových článků koluje po internetu hafo. Ale já jsem na ně citlivá, když se člověk o problematiku zajímá tak ty chyby vyloženě pak bijí do očí. Kdybych řekla u státnic, že Zeppelin je letoun, tak mě asi rovnou vrátí do prvního ročníku :mrgreen: Ale zase chápu, že kdo se o to nezajímá, tak třeba neví, že letadlo a letoun jsou dvě rozdílné věci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.3.18 13:48
@Hannah345 píše:
Ne, nejsem letuška :D a číst umím. Když už jsme u toho, článek není moc dobrý, zrovna ta pasáž o servírování jídla v originálním článku nemá ani zmínku. Pokud dále pátrám po tom Kubisovi, byl tedy prvním stevardem, ale ne v letounu, ale v Zeppelinu. To je první zásadní chyba tohoto článku, Zeppelin je vzducholoď, tedy LETADLO lehčí než vzduch, v žádném případě ho tedy nesmí nazývat letounem. Ten článek se sice tváří odborně, ale na to, že by to mělo být napsáno leteckým nadšencem obsahuje dost chyb, navíc si bez zdrojů dovymýšlí údaje.Ale o to nejde :) To jsme zaběhly do detailů, které nejsou podstatné, není podstatné kdy a jak začaly aerolinky poskytovat občerstvení. Jen jsem tím původním příspěvkem chtěla říct, že letušky tam opravdu nejsou zaměstnané jako lepší servírky, protože to není jejich primární náplň práce. Nic víc a nic míň :)

no ale aŤ se ti to líbí nebo ne, on byl stevardem https://en.wikipedia.org/…ht_attendant

a v tom článku se i dál píše, že palubní personál byl najímán do letadel, aby servíroval jídlo… ne aby poskytoval první pomoc ;)

• Citovat
  • Upravit
872
19.3.18 14:02
@lucenka píše:
no ale aŤ se ti to líbí nebo ne, on byl stevardem https://en.wikipedia.org/…ht_attendanta v tom článku se i dál píše, že palubní personál byl najímán do letadel, aby servíroval jídlo… ne aby poskytoval první pomoc ;)
…od roku 1929, a pouze Pan Am, najímali si kluky, kteří byli jen kvůli tomu. Pak ano, těm by se mohlo říkat číšníci. Zároveň se tam taky píše, že první letuška byla sestřička :) ta tam asi nebyla především pro servírování jídla.. Holt máme úspory a dnes jedna a ta samá osoba je tu jak připravena poskytnout první pomoc, tak v případě nouze rychle evakuovat letadlo, dohlédnout na bezpečnost letu, a v poslední řadě nabídnout jídlo :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová