Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moc bych jim neverila. Neznaji se a najednou se ozvou a radi za nej vse vyridi. ![]()
K dědickému řízení by se měl rozhodně dostavit, že má zůstavitel nějaké dluhy pořád ještě neznamená, že majetek nemusí být o dost větší, zvlášť pokud měl dům. Uplatněte výhradu soupisu majetku, kdy se zjistí dluhy i majetek a teprve potom se rozhodněte, zda dědictví přijmout nebo ne. Můžete se i obrátit na kteroukoliv z bezplatných právních poraden.
@dedrichov nemusí… cituji z předvolání:
„V případě, že se nemůžete osobně účastnit jednání, můžete udělit plnou moc k zastupování Vaší osoby v řízení o dědictví jinému účastníkovi řízení (někomu ze shora předvolaných k jednání) nebo třetí osobě. Tiskopis plné moci přikládám. Podpis na plné moci nemusí být úředně ověřen. V plné moci NIC NEŠKRTEJTE!!!“
V žádném případě se nenechte dotlačit k plné moci, ať manžel kontaktuje notáře napřímo a zdůrazní mu, že nikomu žádnou plnou moc nedal a dědického řízení se účastní osobně.
Podle mě je evidentní, že ho chtějí z dědického řízení vyšoupnout, nakecat mu, že otec měl jen dluhy a není o co stát, a potom za tři mega střelit ten dům. I kdyby to byla ruina jen s hodnotou pozemku, tak podle mě pár set tisíc z toho být může.
Kdybyste měli dostatek, tak řeknu „neničte si karmu a vykašlete se na to, toho člověka syn nezajímal, tak syn po něm teď nic nechce“. Ale jestli obracíte každou korunu, jsou tam zdravotní problémy atd., tak nevidím důvod, proč nepřijmout něco, co po právu náleží.
Plně souhlasím se zrcadlem, plnou moc bych nikomu nedávala a vše vyřídila za každou cenu sama. Tady opravdu nejde o to hodit na něj zbytky majetku ať platí, ale donutit ho vzdát se majetku.
@Altavista je pravda že nevím jakou hodnotu by mohl mít barák, nikdy jsem ho neviděla a od přítele o baráku taky nic neslyšela (přinejmenším když ještě žila babička, že by si vybavoval že tam do baráku jezdili na návštěvy…) ale opravdu si nedělám iluze, že by šlo o účet ve švýcarsku a chatičku na Maledivách. Vzhledem k tomu, že z doslechu víme, že otec prochlastal peníze na uhlí, co mu dala babička a podobně… Že mu kamarádi v hospodě byli víc než vlastní rodina… Tak se spíš obávám těch dluhů ![]()
Jinak jak píšu výš - plnou moc nikomu NEDAL!! to mu tvrdil do telefonu bratr, že jí mají a nemá se o nic starat.. Logicky jí mít nemohou, když se 7 let neviděli.
@Anonymní píše:
@Altavista je pravda že nevím jakou hodnotu by mohl mít barák, nikdy jsem ho neviděla a od přítele o baráku taky nic neslyšela (přinejmenším když ještě žila babička, že by si vybavoval že tam do baráku jezdili na návštěvy…) ale opravdu si nedělám iluze, že by šlo o účet ve švýcarsku a chatičku na Maledivách. Vzhledem k tomu, že z doslechu víme, že otec prochlastal peníze na uhlí, co mu dala babička a podobně… Že mu kamarádi v hospodě byli víc než vlastní rodina… Tak se spíš obávám těch dluhůJinak jak píšu výš - plnou moc nikomu NEDAL!! to mu tvrdil do telefonu bratr, že jí mají a nemá se o nic starat.. Logicky jí mít nemohou, když se 7 let neviděli.
Tak na netu je kalkulačka „odměna notáři při dědickém řízení“, a podle té ta odměna notáři odpovídá dědictví v hodnotě zhruba 1mil. Kč. Takže fakt komunikujte s notářem, předpokládám, že pokud jsou celkem 3 sourozenci, tak opravdu může jít o nižší statisíce.
@Anonymní píše:
@Altavista je pravda že nevím jakou hodnotu by mohl mít barák, nikdy jsem ho neviděla a od přítele o baráku taky nic neslyšela (přinejmenším když ještě žila babička, že by si vybavoval že tam do baráku jezdili na návštěvy…) ale opravdu si nedělám iluze, že by šlo o účet ve švýcarsku a chatičku na Maledivách. Vzhledem k tomu, že z doslechu víme, že otec prochlastal peníze na uhlí, co mu dala babička a podobně… Že mu kamarádi v hospodě byli víc než vlastní rodina… Tak se spíš obávám těch dluhůJinak jak píšu výš - plnou moc nikomu NEDAL!! to mu tvrdil do telefonu bratr, že jí mají a nemá se o nic starat.. Logicky jí mít nemohou, když se 7 let neviděli.
Logicky se mohou pokusit o podvod a je třeba komunikovat, jsi natvrdlá?
Mimo to i kdyby šlo jen o pár set tisíc, je dost možné že to není předlužené. Udělá výhradu soupisu majetku a je chráněný. Za to těch pár tisíc stojí ne?
@Anonymní píše:
@dedrichov nemusí… cituji z předvolání:„V případě, že se nemůžete osobně účastnit jednání, můžete udělit plnou moc k zastupování Vaší osoby v řízení o dědictví jinému účastníkovi řízení (někomu ze shora předvolaných k jednání) nebo třetí osobě. Tiskopis plné moci přikládám. Podpis na plné moci nemusí být úředně ověřen. V plné moci NIC NEŠKRTEJTE!!!“
Tak to asi každý řeší jinak. U nás ověření bylo, asi ne požadováno, ale doporučeno. Nenapadlo mě to zkoumat.
Asi takhle. Pokud nemá o dědictví zájem, napsat notáři vzdání se dědictví s úředně ověřeným podpisem. Pokud zájem má, napsat notáři kdy bude jednání a jet tam. Jinak těžko co zjistí.
Na dědické řízení ať se dostaví, na místě muze odmítnout, požadovat znalecký posudek nebo uplatnit výhradu soupisu. Odměna notáři se platí až po ukončení řízení a nabytí právní moci, vypočítává se z celkové hodnoty dědictví a dělí se mezi všechny dědice. Když odmítne, nebude dědic. Žádné plně moci a odmítnutí bez seznámení se se spisem nedoporučuji.
@Altavista jediný, kdo je tu natvrdlý jsi nejspíš Ty. Já psala od začátku že mi to smrdí od zbytku rodiny podrazem a že tam jedeme abychom zjistili co a jak. Je pravda, že mě vůbec nenapadlo, že by alkoholik měl nějaký majetek, spíš jsem čekala že chtějí přijmout za přítele dědictví aby platil dluhy.. ![]()