Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak určitě, když puberťákovi jednu vlepí, tak se z něj v tom okamžiku stane poslušné a milující dítko ![]()
Možná by byl lepší příklad
Dítě i přes z zákaz a vysvětlování bude házet kameny po dětech ve školce nebo sousedovy do okna. Co pak s tím?
@Anonymní píše:
Věk - to muže být u každého jiné.
Hele jsou rodiny, které nemůžou si dovolit denně kupovat Kinder, nedovolí jim denně se ladovat Kinder.. Nebo ze rodiče dovolí v obchodě si vybrat 2 sladkosti a třetí dite si chce vzít potaji. Nebo chce to proste zkusit.
U nás se tohle nestalo, ale jen tak o tom premyslim.
Větší trest pro to dítě bude, když se bude muset zajít do toho obchodu omluvit a danou věc vrátit. Zmydlit dítě za to, že si vzalo něco, co mu rodiče nechtějí/nemohou koupit, to je fakt dost snadný. Vychovat ho tak, aby to podruhé neudělalo (nebo nejlépe ani jednou), to už chce trochu zapojit hlavu ![]()
@unuděná píše:
Větší trest pro to dítě bude, když se bude muset zajít do toho obchodu omluvit a danou věc vrátit. Zmydlit dítě za to, že si vzalo něco, co mu rodiče nechtějí/nemohou koupit, to je fakt dost snadný. Vychovat ho tak, aby to podruhé neudělalo (nebo nejlépe ani jednou), to už chce trochu zapojit hlavu
Tak myslis si, ze někdo dá na zadek a pak s dítětem nemluví?
Po každém trestu musí být pokec o tom. Komunikace je největší klíč. Jasne, ze když to udělá poprvé a nepomůže trest za, ze se ma omluvit, tak po druhy to bude drsnější.
Jinak díky za tve vyjádření
@Anonymní píše:
Dítě i přes z zákaz a vysvětlování bude házet kameny po dětech ve školce nebo sousedovy do okna. Co pak s tím?
Ve školce za dítě zodpovídá učitelka, to těžko vyřešíš výpraskem doma. Pokud se pohybuje samo někde venku a má tendence házet šutry lidem do oken, tak rodiče něco velmi podcenili ve výchově v době, kdy se to dítě samo venku nepohybovalo. Když mi tohle dělalo dvouleté dítě na písku. Jednou jsem upozornila, podruhé vzala kamínky a důrazně řekla NE, potřetí přes tu ruku dostalo a kdyby se to mělo ještě opakovat, odcházíme domů. Takže v době, kdy děti chodily samy ven, už dávno věděly, že tohle se prostě nedělá ![]()
@Anonymní píše:
Ono je taky věc. Kdzy se dite chová pul roku špatně a nic nepomaha.
Ale v tomhle případě je NUTNOST reagovat hned a jasne. Tady nezačíná s žádným tutu.
@unuděná píše:
Ve školce za dítě zodpovídá učitelka, to těžko vyřešíš výpraskem doma. Pokud se pohybuje samo někde venku a má tendence házet šutry lidem do oken, tak rodiče něco velmi podcenili ve výchově v době, kdy se to dítě samo venku nepohybovalo. Když mi tohle dělalo dvouleté dítě na písku. Jednou jsem upozornila, podruhé vzala kamínky a důrazně řekla NE, potřetí přes tu ruku dostalo a kdyby se to mělo ještě opakovat, odcházíme domů. Takže v době, kdy děti chodily samy ven, už dávno věděly, že tohle se prostě nedělá
Ano vidis, my se sebou souhlasime
..
Plácnutí přes ruku je též vyprask
Příspěvek upraven 15.01.24 v 12:48
@unuděná jen bych podotkla, že rozhodně není pravda, že u kluků je větší autorita otec. Mám 3 děti. Dcera rok a synové 8 a 12 a vždy jsem byla já ta autoritativnější. Od narození byl otec synů ten, který nějak neřešil a domlouvání, kárání a celkově pevnou ruku jsem měla a mám doposud já. Teď je na nich vidět velký rozdíl, když zlobí a hukne na ně otec. Nechává je to klidnými. Ovšem, když nakráčím já, je po legraci. A to podotýkám, že své děti nebiju.
@Ronyx píše:
@unuděná jen bych podotkla, že rozhodně není pravda, že u kluků je větší autorita otec. Mám 3 děti. Dcera rok a synové 8 a 12 a vždy jsem byla já ta autoritativnější. Od narození byl otec synů ten, který nějak neřešil a domlouvání, kárání a celkově pevnou ruku jsem měla a mám doposud já. Teď je na nich vidět velký rozdíl, když zlobí a hukne na ně otec. Nechává je to klidnými. Ovšem, když nakráčím já, je po legraci. A to podotýkám, že své děti nebiju.
Je to možné. Já jsem u nás doma obvykle také ta autoritativnější a přísnější ve výchově, ale s tou pubertou je to trošku změnilo a cítím, že syn víc dá na tátu. Možná právě proto, že on nikdy neměl větší potřebu vychovávat.
@Anonymní píše:
Ano vidis, my se sebou souhlasime..
Plácnutí přes ruku je též vypraskPříspěvek upraven 15.01.24 v 12:48
Tak to máme jiné názvosloví. Výprask je u mě opakované bouchnutí, většinou přes zadek.
Tak ještě by bylo fajn, abys o své pravdě přesvědčila i chlapa, aby se nestalo, že dítě přinese ze školy poznámku a on ho zmydlí.
@unuděná píše:
Je to možné. Já jsem u nás doma obvykle také ta autoritativnější a přísnější ve výchově, ale s tou pubertou je to trošku změnilo a cítím, že syn víc dá na tátu. Možná právě proto, že on nikdy neměl větší potřebu vychovávat.
To si myslim, ze vychovávat ma stejne mamka i taťka
@unuděná píše:
Tak to máme jiné názvosloví. Výprask je u mě opakované bouchnutí, většinou přes zadek.
Tak ještě by bylo fajn, abys o své pravdě přesvědčila i chlapa, aby se nestalo, že dítě přinese ze školy poznámku a on ho zmydlí.
Jezisi to vubec ne
. To on patří k těm nejoblíbenějším tatínkum a poznámka není největší pruser
@Anonymní píše:
To si myslim, ze vychovávat ma stejne mamka i taťka
Tak když je táta celý den v práci, tak je logické, že výchovu má ve svých rukou více matka ne?
A jelikož naše děti jsou poměrně klidné a hodné odmalička, tak otec nemá důvody je po večerech nebo o víkendu na výletě jakkoli vychovávat
Respektive, podle mě se výchova dá ovlivnit tak do 3-4 let věku dítěte. Co tam v tu dobu naliješ, to tam zůstane. Vychovávat puberťáky prostě nejde. To už jen sklízíš, cos zasela.
@Anonymní píše:
Jezisi to vubec ne![]()
![]()
. To on patří k těm nejoblíbenějším tatínkum a poznámka není největší pruser
Patří k „nejoblíbenějším tatínkům“ znamená co, vaše děti mají na výběr z více tatínků?
![]()
Věk - to muže být u každého jiné.
Hele jsou rodiny, které nemůžou si dovolit denně kupovat Kinder, nedovolí jim denně se ladovat Kinder.. Nebo ze rodiče dovolí v obchodě si vybrat 2 sladkosti a třetí dite si chce vzít potaji. Nebo chce to proste zkusit.
U nás se tohle nestalo, ale jen tak o tom premyslim.