Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ani za nic bych na své děti ruku nevztahla a absolutně to odsuzuji. Násilí plodí násilí. Kdyby mi kolegyně v práci čmajzla rtěnku, tak ji přece taky nezrubu ![]()
Bohužel jsme jedna z posledních zemí v Evropě, kde ještě nejsou fyzické tresty dětí zakázané, ovšem je to v jednání přece ![]()
Komu jinému než rodiči mají děti důvěřovat a nemít z nich strach
Kdyby manžel měl jiný názor než já, hodne by mi to leželo v žaludku a asi by mě to nutilo držet si od něj nejaky odstup či jak bych se vyjádřila… Sám výprask od svého otce dostával a vzpomíná na to s nenávistí.
Poslouchej svůj rozum a nenech se ovlivnit názorem ani toho nejbližšího, pokud sebemíň cítíš, že je Ti to proti srsti
Já to prostě nemůžu pochopit, že to někdo řeší výpraskem, ne, nikdy tomu neporozumím ![]()
Ve věku, kdy se dítě už pohybuje samo někde venku, aby třeba mohlo něco ukrást apod., už rozhodně ani ta jedna výchovná
Je mnohem lepších trestů, které školáky „víc zabolí“ a zároveň psychicky nezmrzačí. Já osobně jsem pro výchovné plácnutí (zadek-ruka) v batolecím, max. předškolním věku, kdy dítě cíleně zkouší hranice a hrozí ublížení na zdraví sobě nebo někomu dalšímu, ale tohle fakt ne.
@Hibou píše:
To je nějaká cílená provokace, zase?
Ne, to vubec, propanajana.
Jen me zajímáji názory at už pro nebo proti..
Prosim, tyhle typy reakci sem ne. To je zbytečne. Dekuju.
Myslím, že na takovou výchovu pro puberťáka je už docela pozdě. Pokud je „vychovaný“ tak, že by např. kradl, tak byla asi někde nějaká chyba. Z vlastní zkušenosti bohužel radit nemůžu, dítě ještě puberťák není, ale snažíme se co to jde, aby to právě v pubertě nebylo takové peklo, co všichni říkají.
A abychom nemuseli řešit nedej bože nějaké krádeže.
@unuděná píše:
Ve věku, kdy se dítě už pohybuje samo někde venku, aby třeba mohlo něco ukrást apod., už rozhodně ani ta jedna výchovnáJe mnohem lepších trestů, které školáky „víc zabolí“ a zároveň psychicky nezmrzačí. Já osobně jsem pro výchovné plácnutí (zadek-ruka) v batolecím, max. předškolním věku, kdy dítě cíleně zkouší hranice a hrozí ublížení na zdraví sobě nebo někomu dalšímu, ale tohle fakt ne.
To ano. S tou krádeži je to něco jiné, když si s malým dítětem v obchodě a strčí si čokoládku do kapsy, nebo když pubertacja ukradne v 15 v drogerce rtnenku.
Jinak chapu, chapu ![]()
Příspěvek upraven 15.01.24 v 12:30
Ovšem je tedy pravda, že za některé „průšvihy“, které dělá 11letý syn (ne teda nic tak závažného, jak kradení), nechávám raději jeho otce, aby to s ním vyřešil. V tomto věku a u kluků je prostě autorita otce silnější. Ale rozhodně ho nemlátí. Spíš velmi důrazně vysvětluje a zakazuje.
Tvl v tolika státech jsou tělesné tresty zakázané, jen my tady ve středověku obhajujeme facky a mlácení. protože násilím proti slabšímu se hodnoty předávají nejlépe. ![]()
@Catalinn píše:
Ani za nic bych na své děti ruku nevztahla a absolutně to odsuzuji. Násilí plodí násilí. Kdyby mi kolegyně v práci čmajzla rtěnku, tak ji přece taky nezrubu![]()
Bohužel jsme jedna z posledních zemí v Evropě, kde ještě nejsou fyzické tresty dětí zakázané, ovšem je to v jednání přece
Komu jinému než rodiči mají děti důvěřovat a nemít z nich strach
Poslouchej svůj rozum a nenech se ovlivnit názorem ani toho nejbližšího, pokud sebemíň cítíš, že je Ti to proti srstiKdyby manžel měl jiný názor než já, hodne by mi to leželo v žaludku a asi by mě to nutilo držet si od něj nejaky odstup či jak bych se vyjádřila… Sám výprask od svého otce dostával a vzpomíná na to s nenávistí.
Já to prostě nemůžu pochopit, že to někdo řeší výpraskem, ne, nikdy tomu neporozumím
Samozřejmě, hlavní body jsou láska a pozornost a pak az ve výchově patří trest.
Jinak dekuju za vypsání názoru. Je z tebe cítit krásný cit ![]()
@unuděná píše:
Ovšem je tedy pravda, že za některé „průšvihy“, které dělá 11letý syn (ne teda nic tak závažného, jak kradení), nechávám raději jeho otce, aby to s ním vyřešil. V tomto věku a u kluků je prostě autorita otce silnější. Ale rozhodně ho nemlátí. Spíš velmi důrazně vysvětluje a zakazuje.
Podotykam, ze naše deti taky nedostávají.
Jen jsme diskutovali s manželem.
Kamarádka byla se sestrami vychovávána bez bití, plácnutí velkých trestů. Maximálně se musely učit nebo nesmělý ven. Jednou dorazila domů pozdě a maminka(velice hodná, vstřícná paní) začala klasické domlouvání. Moje huňatá kamardka ji tenkrát řekla ta radši jednu vrazi ale ať si ty řeči nechá. Radši si to odbidu fackou než hodiny poslouchat jaká jsem špatná.
Já to moralizování bytostně nesnášela. To byl teprve trest.
@Padžetka píše:
Myslím, že na takovou výchovu pro puberťáka je už docela pozdě. Pokud je „vychovaný“ tak, že by např. kradl, tak byla asi někde nějaká chyba. Z vlastní zkušenosti bohužel radit nemůžu, dítě ještě puberťák není, ale snažíme se co to jde, aby to právě v pubertě nebylo takové peklo, co všichni říkají.A abychom nemuseli řešit nedej bože nějaké krádeže.
Ta krádež byla myšlena u malého dítěte, ze si vezme v obchodě Kinder vajíčko.
Ne u velkého dítěte.
@Anonymní píše:
Kamarádka byla se sestrami vychovávána bez bití, plácnutí velkých trestů. Maximálně se musely učit nebo nesmělý ven. Jednou dorazila domů pozdě a maminka(velice hodná, vstřícná paní) začala klasické domlouvání. Moje huňatá kamardka ji tenkrát řekla ta radši jednu vrazi ale ať si ty řeči nechá. Radši si to odbidu fackou než hodiny poslouchat jaká jsem špatná.
Já to moralizování bytostně nesnášela. To byl teprve trest.
Taky pamatuju z dob puberty, že jsem mámě asi 3× řekla, ať mi radši jednu napálí, než tyhle řeči
To ale neznamená, že obhajuji fyzické tresty, jen že to dítě skutečně často vnímá jako menší trest, než třeba zákaz telefonu
Ale právě o to jde, že?
@Anonymní píše:
Ta krádež byla myšlena u malého dítěte, ze si vezme v obchodě Kinder vajíčko.
Ne u velkého dítěte.
Ale tak malé děti máš přece pod dozorem, většinou v kočárku ne? Nebo o jakém věku tu mluvíme? Kdyby mi děti něco takhle kradly, tak se spíš zamyslím nad tím, proč to dělají? Nejsem moc přísná a nebylo by lepší mu tu čokoládu dovolit koupit?
Ahoj,
toto téma mi leží dlouho v hlavě. Povídali jsem si s mým mužem o výchově. Můj muž je hodný, tolerantní, pro každou srandu s dětmi. Ale zároveň ma takovou přísnou a pevnou ruku. Jeho názor mi tak vrtá hlavou.
Prijde mu správne dat dítěti ojedinělý vyprask při velkém průšvihu. Příklad třeba krádež v obchodě. Ze ho proste za to seřeže. S tím ze si nim pak promluví, vysvětli, ze ho ma rad.8
Jak rikam je dost tolerantní, ale když by něco přesahovalo delší dobu, je názoru, ze vyprask.
To same i pro pubertální drzost jednu výchovnou.
Já se bojím, ze se dite pak uzavře před rodiči a tak..zajímá me vás názor. Jasne, ze se nebudu řídit podle rad z intertneru, jen mě zajíma, jak to vnímáme vy.