Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Kdyby naše dite něco ukradlo poprvé, byla by tam přísnější domluva, promluvq, omluva. S vysvětlením, ze příště na zadek dostane.
Tak v jaké situaci by tedy manžel nešel pro výprask daleko? Konkrétně.
@Liberalissima píše:
Prosímtě tohle fakt ne, mě doma mlátili jak žito, kopali, škrtili svazovali, nenechali jít na záchod, nenechali spát a NIKOHO nevraždím. To nemá žádnou omluvu, důvod ani vysvětlení.
Je mi moc líto, jaké jsi měla dětství. Přece ale nemůžeš vědět, jak taková výchova působí na jiné děti. Omluvu ten čin rozhodně nemá, ale důvod a vysvětlení podle mě existuje.
@unuděná píše:
Mobil nebereme z toho důvodu, že na něm mají bakaláře a classroom a potřebují ho k domácím úkolům. Takže kdybych jim ho vzala, musela bych sama ohlídat, co mají dělat do školy, a to by byl spíš trest pro mě. Kdybysme jim zabavili ovladač k xboxu, vůbec nic jim neuteče
Nás syn, který závodně už v detskem věku hraje vysokou ligu a strašně ba sobe chce sportovně makat, tak omezení k xboxu bych mu neodeprela. Jedna z malá věci kde fakt sedí v klidu a odpočívá. Je jinak fakt hyperaktivní
@unuděná píše:
Mobil nebereme z toho důvodu, že na něm mají bakaláře a classroom a potřebují ho k domácím úkolům. Takže kdybych jim ho vzala, musela bych sama ohlídat, co mají dělat do školy, a to by byl spíš trest pro mě. Kdybysme jim zabavili ovladač k xboxu, vůbec nic jim neuteče
A to funguje bez wifi? Pochopila jsem to tak, že tvé přesvědčení velí dětem nezabavovat jejich osobní věci.
@unuděná píše:
Tak v jaké situaci by tedy manžel nešel pro výprask daleko? Konkrétně.
Krádež která by byla podruhé. Kde by šlo o život. Kdyby i před všechno možné se porad opakovalo něco vážného. Jako takovýhle situace se nestaly.
@Anonymní píše:
Kdyby naše dite něco ukradlo poprvé, byla by tam přísnější domluva, promluvq, omluva. S vysvětlením, ze příště na zadek dostane.
A co se raději zamyslet nad tím, PROČ se to stalo, a pracovat na tom? Protože jinak docílíte maximálně toho, jak už tu někdo psal, že se to dítě bude snažit utajit.
@unuděná píše:
Ve věku, kdy se dítě už pohybuje samo někde venku, aby třeba mohlo něco ukrást apod., už rozhodně ani ta jedna výchovnáJe mnohem lepších trestů, které školáky „víc zabolí“ a zároveň psychicky nezmrzačí. Já osobně jsem pro výchovné plácnutí (zadek-ruka) v batolecím, max. předškolním věku, kdy dítě cíleně zkouší hranice a hrozí ublížení na zdraví sobě nebo někomu dalšímu, ale tohle fakt ne.
Mam to stejne. Kdyz se mi 2r dite vyskublo pred prechodem z ruky a vbehlo do vozovky, tak pres zadek dostalo. Protoze jinak bych mu musela ruku rozmackat, abych si byla jista, ze se priste nevytrhne znovu. Z nejakeho strukturovaneho rozhovoru o nebezpecnosti aut by melo leda bzundu. Po 3r veku si nepamatuju, ze bych to musela pouzit, uz jsme se domluvili.
@Hibou píše:
A to funguje bez wifi? Pochopila jsem to tak, že tvé přesvědčení velí dětem nezabavovat jejich osobní věci.
No nefunguje, máš recht. Jsme tu wifinu nikdy vypnout nemuseli. Ale nevím, proč se tu točíme na tom, co zabavit lze a co ne. Nemá to s fyzickými tresty nic společného.
@Anonymní píše:
Nás syn, který závodně už v detskem věku hraje vysokou ligu a strašně ba sobe chce sportovně makat, tak omezení k xboxu bych mu neodeprela. Jedna z malá věci kde fakt sedí v klidu a odpočívá. Je jinak fakt hyperaktivní
No a? Každé dítě je jiné, určitě i na tohle své máš nějaké páky, jak ho vychovávat. Dceři by byl xbox taky šumák, páč na něm hrála od Vánoc všehovšudy tak 3 minuty ![]()
@Anonymní píše:
Krádež která by byla podruhé. Kde by šlo o život. Kdyby i před všechno možné se porad opakovalo něco vážného. Jako takovýhle situace se nestaly.
Oukej. Tak podruhé by něco ukradl, dostal by ojedinělý výprask. A za pár dní by ukradl opět něco. To už by výprask nedostal? Nebo už by nebyl ojedinělý? Já jen uvažuji nad tou jeho logikou víš?
@Hibou píše:
A co se raději zamyslet nad tím, PROČ se to stalo, a pracovat na tom? Protože jinak docílíte maximálně toho, jak už tu někdo psal, že se to dítě bude snažit utajit.
Ona pisu, ze by tam byla promluva. Takze bychom chtěli vysvětlení. Ale nikdy není správně krást, tak trest by příště byl.
Neříkám, že jsem dítě nikdy neplácla lehce přes zadek (už mám desetileté, takže žádné mimino), ale výprask NIKDY. A udělat to můj muž, je oheň na střeše. Dokonce se nám i stalo, že si dítě z návštěvy odneslo hračku, která mu nepatřila. Promluvili jsme si o tom a on pak šel hračku vrátit a dotyčnému se omluvit. Myslím, že pro něj to byla mnohem výchovnější lekce než nějaký výprask.
@unuděná píše:
No a? Každé dítě je jiné, určitě i na tohle své máš nějaké páky, jak ho vychovávat. Dceři by byl xbox taky šumák, páč na něm hrála od Vánoc všehovšudy tak 3 minuty
Tak třeba kluk ma největší koníček fotbal, druhy koníček rekreační sportování, to zakázat nemuzu.
Dcera ma tancování, kreslení
. Ostatní zas tak by jim nevadilo. A koníček zakazovat nechci, v tom je drzime.
@Anonymní píše:
Tak třeba kluk ma největší koníček fotbal, druhy koníček rekreační sportování, to zakázat nemuzu.
Dcera ma tancování, kreslení. Ostatní zas tak by jim nevadilo. A koníček zakazovat nechci, v tom je drzime.
Takže to bereš tak, že na ně nemáte páky, tak by měl fungovat ten výprask? Nebo jak ty osobně bys tedy řešila situaci s opakovaným kradením?
@Anonymní píše:
Možná by byl lepší příklad
Dítě i přes z zákaz a vysvětlování bude házet kameny po dětech ve školce nebo sousedovy do okna. Co pak s tím?
No ale ani tohle snad neji situace, abych diteti jednu flakla, ne? ![]()
@unuděná píše:
Takže to bereš tak, že na ně nemáte páky, tak by měl fungovat ten výprask? Nebo jak ty osobně bys tedy řešila situaci s opakovaným kradením?
No jako zákazy nechci davat. Závislý na mobilu, xboxu nejsou, aby jim vadil zákaz.
Kamarády vidí na sportech nejčastěji. A zákaz sportu ani malování to nejde. Paky mame, snažíme se přistupovat s motivaci. Ale ne u případu s krádeži.
Od mne by na zadek nedostaly, od manžela Jo, ale ja manžela podrzim.
A opakovaně? Nese deti nejsou zadní grazlici, mají výchovu. Nestradaji. Nemyslím si, ze by to dělalo opakovaně, když ti neudělali ani jednou. Myslis, ze by chtěli dostat o zase na zadek?