Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nemam bohuzel cas cist celou diskuzi…
Mam zdraveho syna ( nebyl planovany, otehotnela jsem na warfarinu)
Mam za sebou 2 spontalni potratu v prvnim trimestru.
Mate nekdo zkusenost? Mam trobmofilii, ale dr to moc resit nechteji az po 3 potratech, ja proste nechci cekat az potratim zase ![]()
@Vemas Já za sebou mám tři potraty behem jednoho roku a mě taky dr poslala do CARu až po tom třetím. Prej dva potraty ještě mužou být nahoda…
Každopádně bud silná
a kdyžtak se zeptej obvodního doktora ten taky muže pomoct ![]()
@ywettka16 píše:
@Vemas Já za sebou mám tři potraty behem jednoho roku a mě taky dr poslala do CARu až po tom třetím. Prej dva potraty ještě mužou být nahoda…Každopádně bud silná
a kdyžtak se zeptej obvodního doktora ten taky muže pomoct
diky ![]()
Obvodni mi nepomuze
ta neumi nic nez psat atb ![]()
Ja prave nechci dalsi potrat, je to strasny. Nejdriv radost z // pak na utz
a nakonec prazdna naruc ![]()
Tobe pomohlo az IVF?
@Vemas Mě právě řkla moje gyndařka at jdu kdyžtak i za obvodákem pro potvrzení da určitá vyšetření že mi taky muže něco napsat
ale tak je to asi jen na doktorech no…Jinak já nebyla na UIU a ani na IVF. dokážu otěhotnět normálně akorát pak bud nemáme srdíčko a nebo potratim samovolně
Přesně tak ta prázdná náruč je nejhorší no, ale hlavu vzhuru zase bude líp
![]()
@ywettka16 .
No ja taky otehotnim v poohode, ale do 12tt potratim ![]()
Zkusim jeste se poptat gyndare, ale on mi rikal, ze „az“ po 3 potratech me posle na genetiku ![]()
Ja vim, ze mam trombofilii, ale nevim do jake miry dokaze tohle ovlivnit?
@Vemas Tak to taky nevím. No já taky chtěla jít už po druhém potratu na vyšetření, ale já měla v dubnu zamlklý potrat a v listopadu samovolný tak mi dr říkala, že to byla jen náhoda a ted třetí jsem měla taky zamlklej a přišli jsme na to až když jsem byla 11+5
už jsem byla obědnaná i na genetiku atd a stejně zase stejnej konec
ale dívám se do předu a ted docházím do CARu tak uvidíme na co mi tam příjdou a nebo nepříjdou. Věřím, že se jednou každá dočkáme jen musíme tomu sluníčku jít trošku naproti
a neboj další těhu i u tebe bude obré
a nechceš si zajít třeba k obvodákovi jen na kontrolu te trombofilie? Jestli třeba nepotracíš kvuli tomu… ![]()
Ahoj holky,
trombofilie určitě zvyšuje riziko potratů - ucpe se nějaká maličká cévka vedoucí k miminku nebo způsobí krvácení v děloze. Kamarádky, které tohle měly, tak v těhotenství si píchaly injekce. Určitě doporučuju tohle řešit.
V hodně případech potratů se může projevit imunitní důvod - tělo má vybuzenou imunitu a odmítá přijmout cokoliv „cizího“. Uvádí se, že až 50% opakovaných potratů je způsobeno imunitní reakcí (například zrovna můj případ). Zkuste požádat gynekologa, aby vás zaslal na specializované vyšetření na reprodukční imunologii (dělají to ale asi jen tři pracoviště v republice - v Plzni a v Praze). Berou se pak nízké dávky kortikoidů a doporučují se i minihepariny - má to skvělé výsledky.
@Vemas ahojky.S tou trombofilii by si měla chodit na hematologii a tam by tě měli hlídat. Jinak já jsem po 2 zt a dr me poslala hmed po vysetrenich, ale tohle záleží na doktorech, ale není pravda, že se na ne posílá až po 3 nezdaru. U me se našla pricima v imunitě.
@jaajunkaa Ale ty jsi měla sice jen dva potraty ale stejné, jenže mě dr poslala až po třetím protože první byl zamlklý a druhý samovolny…Pravě proto říkala, že to je sice potrat ale jinej tak se to začalo řešit až po třetím potratu…A jak už tu zaznělo, skoro každej doktor posílá po 3 potratech ![]()
@jaajunkaa Ale ty jsi měla sice jen dva potraty ale stejné, jenže mě dr poslala až po třetím protože první byl zamlklý a druhý samovolny…Pravě proto říkala, že to je sice potrat ale jinej tak se to začalo řešit až po třetím potratu…A jak už tu zaznělo, skoro každej doktor posílá po 3 potratech ![]()
@ywettka16 moje dr taky řikala, až po 3.potratu. Nenechala jsem si to líbit a zařidila jsem si vyšetření. Takže doktor sice posílat může, ale jde to obejít.
@Izzz To se sice obejít dá, ale tady chtějí mít žádanku od gyndaře a navíc to vyšetření bych si musela hradit některy já sema
A kdyby mi na nic nepřišli a pak mi dělali to vyšetření kamerou(ted si nemužu vzpomenout jak se to jmenuje) tak by mi tohle neudělali bez doporučení ![]()
@ywettka16 já jsem si ty doporučení vyběhala jinde sama. Ale to je každýho věc. Ty to máš takhle, já to mám jinak. Nemusíš to obhajovat.
@Izzz No však jasny každý si to zařídí nják jinak…hlavní je, že nakonec to vyšetřní máme ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.