Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, zaujala mě vaše diskuze, a to hlavně proto, že mám podobný problém, a sice sérii 3 potratů: 12, 13 a čerstvě 22tt. Naštěstí ale už mám doma 5 letou dcerku. Chtěla bych halvně reagovat na příspěvky Papia, protože jsem aktuálně v péči paní doktorky Malíčkové. K té jsem se dostala poté, co jsem zhruba 2 roky jezdila do Plzně k dr. Ulčové, bohužel jsem se ale nikam neposunula, v podstatě jediné, co mi doporučila byla kopice vitamínů a z léků anopyrin, jinak nic. V tom posledním těhotenství jsem si píchala Clexane, vše vypadalo velice nadějně, ale pak se mi v 22 tt začala odlučovat placenta a byl konec. Díky dr. Malíčkové mí přišli na sníženou funkci štítné žlázy, takže od ledna užívám Euthyrox a v případném dalším těhotentsví, na které teď sbírám hlavně psychiocké síly a stále nevím, zda do toho jít, dr. Malíčková navrhuje Prednison a právě ty imunoglobuliny, ale prý jsou drahé a neví, jestli mi budou propláceny. Nevíte o tom něco.
Papia máš vyštřenou štítnou žlázu?
@julie.cz je mi moc líto co vše máš za sebou, a s tou profesorkou Ulčovou-Gallovou si mě moc nepotěšila, na druhou stranu jestli je opravu u tebe problém v té štítné žláze tak tu v Plzni profesorka nevyšetřuje, takže tam by na to nemohli přijít, každopádně doufám, že dr. Malíčková tvůj problém našla a příští těhotenství dopadně dobře ![]()
@julie.cz
ahoj- stitnou zlazu zatim vysetrenou nemam, ale pristi tyden jdeme na odbery do gennetu na letnou a tak v testech toto vysetreni mam mit…moje mamka ma stitnou zlazu operovanou a i na to uziva nejake leky a pravidelne chodi na endokrinologii…ale me jen obvodacka kontrolovala krk a ze pry je to ok-testy mi nikdo nikdy nedelal az ted jsem si o ne na te genetice rekla…vymyslim vsechno mozne…
me malickova take psala o tech gamaglobujinech a ze jsou drahe- jsem se ji uz dvakrat pisemne ptala kolik by to stalo kdybych to platila jako samoplatce a nikdy mi neodpovedela, tak nevim co si pod tim mam prdstavit (10tis mesice?-nevim) ja jsem u VZP a ta to neproplaci…
a tvuj manzel by do dalsiho prcka sel? promin-jestli je to moc osobni
a jak dlouho je to co jste prisli o posledni miminko?
@julie.cz
tak dr. malickova mi odepsala-psala jsem ji myslim predevcirem…konzultaci u dr. ULc-gal mi schvalila a rada by pak znala i jeji nazor-tak jsem rada, ze to nebere jako zbytecnost…
jinak mi uz i napsala kolik stoji ty imunoglobuliny…na mou vahu 70kg je to 18tisic na mesic…coz je tedy opravdu hodne
…a behem tehotenstvi to bude jeste vic-protoze bych pribirala a tim padem davky museji byt vyssi
@marinka5
je to takove serum ktere ma ochranit miminko pred mojim telem- kdyby moje telo chtelo mimi vypudit, tak tohle by tomu melo zabranit- je to serum myslim od 1000 zdravych lidi a jakoby jejich protolatky…kdyz se moje telo rozhodne, ze mu moje miminko vadi, tak tahle latka by to mela nejak preprogramovat u me v tele…
neumim to moc vysvetlit
![]()
tohle jsem nasla:
IMUNOGLOBULIN je protein, který je schopen jako součást imunitního systému identifikovat a zneškodnit cizí objekty (bakterie a viry) v těle
Příspěvek upraven 19.04.13 v 08:46
@Papia
Tak dobré ráno, na štítnou žlázu jsem svou gynekoložku upozorňovala už v tom posledním těhotentsví, takže mi ale až někdy ve 13 tt nabrala krev a vyšly hraniční hodnoty a vysoké protilátky. Ovšem ona to zametla pod koberec s tím, že jsou to hodnoty stále v normě a že pokud chci konzultaci endokrinologa, tak se mám objednat, ale že čekačky jsou řádově měsíce!!! Já blbec to nechala být, pak jsem se dostala na endokrinologii do Prahy a tam mi paní doktorka řekla, že ty hodnoty vůbec nebyly v pořádku a že ona osobně by nasadila léky. Ale samozřejmě, že problém s potraty může ležet i někde jinde, ale štítná žláza že může stát za opakovanými potraty. Po tom posledním potratu mi dr. Malíčková zjistila i hodně vysoké hodnoty proti Annexinu V ( =protilátky proti placentě), ačkoli v průběhu té gravidity byly OK.
O miminko jsme přišli v červenci loňského roku, manžel by samozřejmě děťátko chtěl, ale po poslední zkušenosti, kdy jsem skoro vykrvácela, protože jsem prostě ten boj o mrňouska nechtěla vzdát, se o mně bojí a rozhodnutí nechává čistě na mně.
A co se týče té léčby imunoglobuliny, tak v tom případě je to nad naše finanční možnosti. Mně Malíčková také psala, že stím revizní lékář mé zdravotní pojišťovny dělá problémy, já jsem u 211.
Jinak jsem moc ráda, že jsem tu našla spřízněné duše, je fajn si o tom promluvit s někým „zasvěceným“.
@marinka5
prave ze k ni jdu az v cervnu- muze se az po 2 mesicich po porodu…
objednala jsem se pres internet
jukni na to
www.ulcovagallova.cz
@Papia já tam byla také tak ty dva měsíce po potratu a k mému štěstí jsem měla zrovna ovulaci tak mi vzala rovnou i ovulační hlen její stránky mám prohlídnutý od začátku až dokonce, zatím jsme na ní převážně slyšela jen samou chválu, ale i tak mám pořád strach do toho dalšího těhotenství znovu jít, bojím se, že čtrvrtý potrat mě už fakt zabije a pořád tak nějak ještě přemýšlím co si ještě nechat vyšetřit ![]()
@marinka5
promin, ja uz ani nevim kdo v te plzni byl a kdo ne ![]()
a na genetice jste byli?
u nas totiz nikdy nevysetrovali pritele-tak ted to delaji a uvidime…doufam ze nekde neco najdou a nebo treba u me tu stitnou zlazu ![]()
ja se taky bojim to zkusit znovu, ale musim rict ze je lepsi ze u vas miminka odesla tak brzo-pozdeji je to o moc horsi…my meli prvni mimi i v inkubatoru a stejne nam Viki umrela…a to je teprva hruza videt to malinke mimi a nemoct vubec nic delat…
a jak mas v podpisu ten nepruchodny velcovod- s tim budou neco delat?
@Papia to je samozřejmě jasné, že už vás je to monhem ale mnohem horší, přece jen si ty miminečka maličký asi viděla
a hlavně už to bylo takové hotové mimiko se vším všudy
![]()
u nás vyšetřovali manžela jak na genetice tak na imunologii. Na genetice mu dělali stejně jako mě karyotip a pak vyšetření na cysticou fybrozu, to měl obojí tedy v pořádku, no a na té imunologii u profesorky mu vyšel spermiogram horší, tak mu nacpala kopu vitamínů
jinak popravdě já nevím co s tím vejcovodem dělali, tu laparku a hystero mi dělala moje gynekoložka, jenže já s ní od té doby nemluvila, takže mi řekli jen tohle, mluvit s ní budu až příští týden ve středu, ale dle doktorka mám druhý vejcovod naprosto OK takže k otěhotnění to stačí, jenže to už vím dávno
@marinka5
jojo, to prvni a to posledni jsem videla…proste zmenseny miminecka…strasne malinkaty…proste nechapu jak to ze se vse na zacatku dari- vsechny testy mame ok a pak najednou sup a je vse spatne…hlavne aby na neco prisli ![]()
no muj pritel ma spermio uplne ok- ale to jsme take vedeli-protoze otehotnet nam zatim slo vzdy bez problemu…vzdy jsem otehotnela druhy mesic a ted naposledy hned na poprve…na odbery jdeme teprva pristi tyden-tak uvidime -nevim jak dlouho jim ty testy trvaji ![]()
@Papia no já jsem toho celkem dost četla a i v TV koukala na různé pořady a ikdyž žena rychle otěhotní neznamená to, že chlap má zdravý spermie, já otěhotněla vždy taky strašně rychle nejdéle nám to trvalo asi dva měsíce, a taky jsem si myslela, že on musí být zdravý a že chyba je ve mě, ale omyl, profesorka nás z toho vyvedla, má nějak lehce deformované spermie a ona říkala, že pak je nejhorší to, že žena něco má muž něco má a pak právě vznikne problém, takže kdyby on počal dítě se zdravou ženou, asi by nepotratila, jenže jak já už také něco imunologického mám je to problém ![]()
Holky, jaký jste měly průběh jednotlivých těhotenství. Já naprosto identický, do cca. 10tt vše OK, pak náhlé krvácení, zjištění hematomu a do 2 týdnu vše skončilo buď ZT nebo SP, v té poslední graviditě se navíc v 16tt přidal částečný odtok plodové vody. Doktoři mi nedávali žádné šance, nicméně na chvíli se vše uklidnilo, ale pak přišel 22tt a šílené tvrdnutí břicha, krvácení a konec. Z pitevní zprávy Malíčková vyčetla, že tam proběhl nějaký zánět, ačkoli CRP jsem měla prý vždy dobré. Holky, dělali vám třeba během gravidit stěry kvůli případnému zánětu. Mně právě nikdy a teď si říkám, jetsli jsem si o ně neměla říct. Já jsem z menšího města, takže tady už nikdo moc neví, co se mnou, a ode všad slyším, že je to osud. Ale já se stakovým osudem smířit nechci. Teď jsem změnila gynekologa a ten přišel s trochou nadsázky s originálním, leč asi účinným rešením, a sice změnit partnera- prý už mám protilátky na manželovu půlku plodu, a takto bych svůj imunitní systém zmátla. Ale samozřejmě manžela měnit nebudu, za žádnou cenu ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.