Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No já jsem mu volala říkal, že zdravé dítě můžu mít a v pořádku donosit ale musíme podstoupit to PGD. Já tomu vůbec nerozumím. takže je velká šance, že budu mít postižené dítě? Ach jo já už fakt nemůžu tohle nám ještě chybělo. Jinak tam jdu na konzultaci 17 března tak uvidím.
@andyxxx Jak jsem psala výše - je to většinou na třetiny (1/3 zdravé dítě, 1/3 přenašeč, 1/3 postižené dítě). Takže ano, šance tu je, že budete mít postižené dítě, ale od toho tu jsou prenatální screeningy, včetně toho odběru plodovky a choriových klků. Takže bys pak šla na potrat.
A stejně tak můžeš mít zcela zdravé miminko.
Mně např. moje genetička radila, at raději prvně zkouším přirozenou cestou a jsem připravená na pár potratů a teprve až potom jdu cestou umělého oplození s PGD. U tebe je možná jiná situace s tím, že už stejně na umělé chodíš, tak asi rovnou můžeš jít touto cestou. Společně s PGD máš pak vysokou šanci zdravého dítěte, protože ti ta poškozená embrya vyřadí.
No mám tam napsáno závěr. Gen STS a KAL 1 je translokován do chromozomu 22. No uvidím. Skusím 1 cyklus stím PGD a pak dám žádost o adopci. A ty už mám miminko?
Jak tak nad tím přemýšlím skusím se zeptat na darovaná vajíčka. To pak nebude mít moje geny žejo? Vyjde to stejně jako IVF s PGD skusím se na to zeptat
@andyxxx dříve jsem přispívala do jiné diskuze, teď jen občas pročítám, ale o tomhle také vím své. Také jsem nositelkou balancované translokace. 2× jsem podstoupila ukončení pro vývojovou vadu. nejhorší na tom bylo, že mi těhotenství nikdy neskončilo samo, musela jsem já
,pak jsem zkusila PGD, ale rovněž bez úspěchu. Na další boj už jsem neměla sílu a tak jsme šli do darovaného vajíčka. Vše klaplo na poprvé a teď jsem nejšťastnějsí na světě. Tím tě nechci strašit, ale spíš říct, že i tohle je řešení.
Hodně nad tím uvažuju. Máme na to ted 40000. Tak bud je dáme do PGD a mého IVF. Nebo do dárkyně. Já bych se přikláněla taky k té dárkyni myslím, že je to lepší a větší šance. Po prvním IVF jsem měla odebráno 22 vajíček oplodněto 10,ale nakonec zbyli jen 2 dobrý. Nechci zbytečně platit tolik penět kvůli PGD 2 embryí. Radči bych zkusila dárkyni. Nějak mi to nevadí hlavně, že mimi odnosím a bude moje tak nebo tak. A musím mít něco speciálního aby mi něco hradila pojišťovna? Kolik ti to prosím tě stálo celé?
Platili jsme odměnu dárkyni a ještě nějaké doplatky, ale už nevím přesně, je to už 3 roky, ale určitě to vyšlo míň než IVF s PGD, myslím tak 25000-30000. Ale zase, jestli jsi to zkusila jen jednou, tak to nevzdávej. „Výhoda“ je u tebe i v tom, že ti těhotenství zaniklo v tak malém stadiu. Já musela vlastně už por
odit v l5.tt. Příšerný zážitek ![]()
No nevím domluvím se v car a s genetikem. Já jsem se s přítelem rozhodla asi pro dárkyni mám málo vajíček a hodně nekvalitních. Tak uvidíme. Jinak díky za názor ![]()
@mikis25 Mohu se zeptat, na kterych chromozomech mas tu translokaci? A kdy ti zjistili ty VVV? Ja jsem prave ted potreti tehotna, 2 ZT a ted jsem ve 12. tt, pristi tyden jdu na screening, tak se pekelne bojim, to si umis predstavit.
@andyxxx Ja deti bohuzel jeste nemam, zatim dopadla vsechna tehotenstvi blbe. Ted jsem ve 12 tt a cekam, jak dopadne toto.
Jinak PGD ti bude hradit pojistovna, kdyz mas tuto diagnosu.
No pojištovna to hradit bude, ale doplatek je v plzni 15000.Tak to je taky dost.No uvidím. Tobě moc držím palce at to dopadne dobře. Já se hlavně bojím ty nejistoty, že se to povede a pak zase potratím nebo něco. Asi bych skusila ty darovaný no uvidíme. Tak Ahoj a drž se
@Fraga ahoj, translokaci mam 13 a 21. Na vv mi prisli prave na 1.trim. screaningu. Mimi by melo DS a to je bohuzel vada slucitelna se zivotem, proto tehu pokracovalo. Musela jsem na odber klku, tam se to porvrdilo. Ale ty mas jinou translokaci, tak to budes mit urco jinak. Vim o spouste holek tady co maji zdrave deti, to jen ja mela smulu a 2× jsem vytahla Cerneho Petra. Kdy na to jdes? Budu drzet palce, vim jak ti je.
@mikis25 Dekuji za info.
Ted se bojim jeste vice.
Ale mas pravdu, ze to mam jinak, ty tam mas tu pitomou 21, to je blbe.
Moje 14. je nastesti letalni, ale 13. je bohuzel take slucitelna se zivotem (Patauuv syndrom). Ale nekdy se i ten potraci uz v deloze. Ja jdu na screening pristi patek, tak snad to dopadne dobre.
Pokud ne, tak uz pujdu do PGD, na tohle uz bych nemela znovu nervy.
Ahoj holky ![]()
V prosinci 2012 jsem samovolne potratila v 5 tt (bez revize), pak jsme se celych 8 mesicu nesnazily… V prosinci 2013 jsem mela zamlklinku v 11 tt (potrat vyvolany praskama, bez revize)… 8 tydnu jsem cekala na prvni MS a opet tehulka, 25.2 jsem nasla // a vcera s bolestmi a tmave hnedym spinenim do nemocnice, hcg pouze 380… Ze dne na den o par jednotek kleslo, dnes me pustily domu
uz zas nespinim - rozjede se to???! Jsem zklamana, smutna, prazdna a znicena. Ve vsech 3 pripadech jsem otehotnela hned prvni mesic snazeni!! Ale nejde to dal ![]()
Ted si chci dat pul roku pauzu, musim se dostat do pohody, pres leto chci pracovat, sportovat a prijit na jine myslenky. A predevsim si chci dojit na veskery vysetreni (genetika atd)
Mam strach, ze se vlastniho ditete nikdy nedockam ![]()
@Linda RICCIONE Tak to mě moc mrzí ten pocit znám, potratila jsem taky 3× jednou přirozeně pak po iui, a po IVF. Nyní mě poslali na genetiku a zjistili translokaci genů, proto pořád potrácím. Určitě si nech udělat genetiku. Mě je 28 a taky nemám děti. Chtěla bych skusit darovaná vajíčka nebo PGD. Ale je to hrozně peněz všechno no uvidíme. Moc ti držím palečky at si co nejdřív ok.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.