Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Budulínku,
nechtěla bys nás naučit ty porodní cviky? ![]()
Zítra jdem sice na exkurzi do porodnice a doufám, že se stihnu alespoň párkrát zúčastnit kurzu, který začíná začátkem září, ale pro jistotu..
Jsem sice flink, ještě jsem nezačla ani s masáží hráze
, ale i tak.
No asi toho budu hořce litovat.
Poradíš? Díky.
Lucie + Slimáček (35+2)
Ahoj holky,
až teď jsem se dostala na chvíli na net a ke stáhnutí fotek z pátečního srazíku. Počasí bylo nic moc a taky ty fotky podle toho vypadají. Jsou jen tři, ale protože jsme seděli pod střechou, je to hrozně tmavé. Je mi to líto. Nevím, jak se posílá foto tady k diskuzím, takže holky, napiště mi na můj email: tana.vaclavkova@centrum.cz a já vám hned pošlu fotku. Na jedné je Lucy s naší Ninkou, tak ta se asi povedla nejlíp. Ach jo. Příští srazík budu fotit víc a líp, slibuju!!!!
Mějte se všechny moc krásně a užijte si zbytek neděle!
Pa
Rachel
Ahoj Lucy,
jasně, že poradím.
Nejdůležitější je naučit se uvolňovat pánevní dno. To jde celkem snadno a dá se to cvičit v jakékoliv poloze. Musíš se soustředit a s dlouhým výdechem všechno dole uvolnit. S nádechem jakoby vcucnout dovnitř a s výdechem zase uvolnit. Pozor nesmíš zatínat zadek. Vlastně to nesmí být vidět. (Na kurzíku nám říkají vcucnout a uvolnit všechny tři otvůrky - konečník, pochvu a močovou trubici).
Dále trénujeme široký dřep. V něm má prý miminko o 30% více místa než v jiných polohách. Dá se v něm rodit nebo ho použít jenom pro rychlejší snížení miminka. A jak vypadá? Dřepneš si, lokty šprajcneš o kolena, rovná záda a tlačíš kolena co nejvíce od sebe. Až budeš trochu zvládat rozhoupeš se doprava doleva a nakonec rozkmitat pánev dopředu dozadu. Kontraxe trvá asi minutu, takže tu bys měla vydržet úplně v pohodě, ale máme natrénovat asi 5 minut. Když už nemůžeš kecneš si na zadek.
No a poslední věc, kterou trénujeme je dýchání. Prodýchávání bolesti - krátký nádech nosem a dlouhý výdech pusou. Sfoukávání svíček ( když máš nutkání tlačit, ale ještě nemůžeš) - nádech nosem a pusou krátkými výdechy sfoukáváš rychle jednu svíčku za druhou. Je třeba natrénovat co nejméně nádechu za minutu (kontraxi). A posledním je tlačení - výdech, hluboký nádech - do břicha, zavřít oči, pusu, uši, nos (prostě úplně všechno), hlavu na prsa a vydržet minutu (pokud už nemůžeš - rozbalit se, přidechnout a znovu naplno). Pozor nesmíš tlačit. Jenom dýchat!!!!!!! Miminku tímto ubereš kyslík, takže je třeba potom zhluboka dýchat. ¨
Uff, doufám, že jsem to popsala dobře.
Napiš jestli si to pochopila.
Budulínek (Radka) a Kubíček 37tt
Budulínku,
uff, doufám, že to vše pochopím
, teď jsem dorazila domů, jsem unavená, zítra si to prostuduji pořádně. Zatím ale díky moc!
Rachel, z toho si nic nedělej, že ty fotky nevyšly moc dobře. Ty mé vyšly ještě hůř a navíc ten můj pitomý tlf nechce komunikovat s PC, takže jsou navíc nepoužitelné. ![]()
Jo, do těch Mariánek pojedu asi až ve středu, nebo nevím kdy. Dám ti vědět.
Dobrou noc. Fičím do hajan.
L.
Ahoj holky,
tak pohovor na genetice uz mam za sebou a jsem kapku klidnejsi. Mam zvysene riziko DS 1:140 a ve stredu pujdu na amniocentezu, ale zase nam pani doktorka vysvetlila , ze riziko 1:200 u amniocentezy neni primo na potrat, ale na jakekoli komplikace, jako treba spineni, nevolnost, tak uz z toho nemam takovy strach. A aspon budu mit jistotu, ze je Mrnousek zdravy, doufam…
Moc vam dekuju, za vase odpovedi, hodne mi pomohly, bylo mile to cist. Jeste jednou dekuju.
Mejte se vsechny krasne, v utery mi drzte palce a hlavne at mate vsechny zdrave mimi ![]()
Eva a Mrnousek
Ahoj Evi,
no vidíš!
.
Určitě Vám s Mrňouskem budu v úterý držet pěsti pro štěstí!
Určitě se ozvi!
Pa.
Lucie a Slimáček (Vilda?) 35+3
Ahoj Evi,
budu držet palečky. Z toho odběru plodové vody neměj strach. Prakticky to nebolí, spíše to je nepříjemné. Ale připrav se na dlouhé čekání. My jsme přišli před sedmou (byli jsme první), lae na řadu jsme přišli až kolem deváté.
Drž se Budulínek a Kubíček (už 38tt)
Budulinek: Jakto? Nam rekli, ze tam berou po rade, takze kdyz prijdeme uz v 7 a budeme prvni, tak nas vezmou hned a mohli bysme kolem 8 odchazet. Zato zitra u Koliby to bude asi delsi cekani
Miva tam vzdycky plno a ceka se i kdyz jsi obednana a ja ted nejsem, mela jsem jit az 9. zari, ale musim tam ted kvuli nemocenske.
At ti mimi vydrzi v brisku co nejdyl. ![]()
Ahoj Eva
Ahoj Evi!!!!
Budu ti drzet pesticky!!Ja tam pred amnio taky cekala dost dlouho.Brali to jak ty rikas, kdo prisel prvni…
Drzim pesticky ,at to vse dobre dopadne!!!!
Shirin
Evi, přišli jsme první a na řadu jsme šli taky jako první. Prostě ten den začali dělat odběry tak pozdě. Bohužel nevím proč. Jóó a byli jsme v nemocnici v Porubě.
Budulínek
Ahoj holky,
taky jdu do Poruby, no zitra uvidime, jak to vyjde…
Ctela jsem se jeste zeptat, kde vam davali nemocenskou? Mi na te genetice rekli, ze si mam zajit za svym gynekologem a kdyz jsem tam vcera volala, tak na me jeste byla sestra sprosta, ze pry proc bych tam mela chodit, ze mi to daji v nemocnici a tak… Nevim proc si tam ten KOliba neporidi nekoho, kdo aspon umi jednat s lidma, kdyz uz se tam musi platit takovy penize. Ta me vcera tak vytocila… No nakonec mi teda milostive povolila prijit, s tim, ze tam budu muset cekat, jako by se tam nekdy necekalo… No ted to tam nejak doklepu a pak popremyslim o zmene gynekologa, jeste uvidim
Hlavne zitra at mam vsechno v pohode.
Zatim se mejte a at mate vsechny zdrave mimi
Ahoj Eva a Mrnousek
Ahoj Evi, nemocenskou mi dávala moje holčičanda. Po amniocentéze bys měla být doma 14dní, i když náš pocit, že ti nic není - hlavně ten druhý týden. A stejně se potom holčičanda divila, že chci ještě do práce. Klidně by mě nechala doma až do mateřské.
Pokud chceš dobrou holčičandu moc ti doporučuju MUDR. Fouskovou - ordinaci má v Mariánkách. Taky se u ní něco platí, ale nevidím to jako kritické. Obrázek z ultrazvuku - 50kč, rozbor krve - 50kč, předepsání receptu sestrou (když přijdeš jenom pro recept bez vyštření 30kč) při předepsání lékařkou zdarma. Pokud chodíš pravidelně na preventivky neplatíš nic, pokud na to kašleš tak asi něco kolem 200kč. Objednává se a čekám tak 10 minut. Jsem s ní fakt moc spokojená.
Na zítra udu držet palečky
Budulínek
Ahoj Evi!!!
Zitra budeme drzet pesticky!!!
Jinak , ja uz zapomnela odkud jsi.Ja mam taky fajn doktora. A neplatim nic.Jen registraci.Je to ale v Zabrehu - Piskovych dolech, tak pokud to chces upresnit, tak dej vedet.jsou tam doktorii 2 co se stridaji a oba jsou super.Sestra podle nalady, ale neni spatna!
Pa!
Shirin
Shirin,tak to máme asi stejného holčičaře,já jsem z Pískových dolů a chodím tady u nás k dr.Pomahačovi a jsem spokojená,neplatím nic a málokdy čekám dýl než čtvrthodinku.A měla jsem na něj štěstí i v porodnici,měl zrovna službu když se Sára rozhodla vyklubat.
Evi,držím palce a potom doma nohy na stůl a nic nedělat aspoň pár dní,pěkně se nech obskakovat.
Cauky Evco!
Zitra na tebe budu myslet a drzet pesticky pro stesti, verim ze bude vse o.k. Dej urcite vedet co a jak. Ja ti muzu doporucit Dr. Pannovou, mladucka moc sympaticka a nebo Dr. Šimetka, lidsky pristup, setrnost, mily a docela fesak
oba ordinuji ve FNsP. Dokonce moje Dr. to je Pannova ta zamnou prisla na porodni sal i kdyz mela po sluzbe a mela jit domu a taky me pak prisla navstivit i na pokoj. A neplati se nikde nic, jen za fotecky, ale to je klasika. Ja dokonce ani vlastne neplatila.
Uz jste videly fotky ze sraziku? Zas nejsou tak spatne, jsou trosku tmavsi, ale parada. A kdy to vidite na dalsi srazik? Jeste s brisky, nebo az s miminkama ? ![]()
Dobrou noc, preje Radka + Romanek