Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@carsin píše:
Neni to k tematu, ale hlidani deti praprarodicema povazuji v drtive vetsine pripadu za nezodpovedne.
Taky si myslím, záleží, kolik prababičce je, ale okolo sedmdesátky asi jo, to už je na malé dítě fakt dost - myslím na nějaké delší samostatné hlídání.
Příspěvek upraven 20.06.21 v 15:58
@Aquarius79 píše:
Takže pokud nejsou studie, zdroje a lidé to nemají načtené, tak to nemůže být pravda? Fíha, to je tedy pokrok.Děti jsou hravé, mají naprosto úžasnou představivost a rozhodně nejsou hloupé. A tak by se k nim mělo i přistupovat. Proutek rozhodně není jen symbol fyzického trestu, ale může to být i symbol k popohnání a odehnání nudy. Protože nuda a nezájem je pravděpodobnou příčinou do zapsání nějaké psychiatrické tabulky.
Nevím, kde jsi přišel na to, že dětští psychiatři jsou řezníci, kteří rozsekají dětskou dušičku na kousíčky a dítěti zabijou dětství.
A ano, pokud nemáš ani osobní zkušenost, ani nezohledňuješ výstupy odborníků, kteří se tím zabývají, tak to pro mě nemá bohužel příliš váhu, byť ti samozřejmě neupírám právo vyjadřovat se k čemukoli.
Ale jsem ráda, že spolu můžeme souhlasit v tom, že děti nejsou hloupé a tak by se k nim mělo přistupovat. Proto si myslím, že lépe funguje jim věci vysvětlovat, aby se na život dívali v nějaké hlubší kauzální rovině než že „neděláš, co chci = donutím tě fyzicky“. Budovat u dětí sociální inteligenci, díky které budou chápat, že nevhodným chováním někomu ubližují a vytváří nerovnováhu, která se nakonec ani jim nevyplatí, je za mě základní výbava do života. Nechci jim předávat tak primitivní vzorce, jako že stačí někoho praštit a on se podřídí, protože se obávám, že s tím si v životě nevystačí (pokud se budou pohybovat v kultivovaném prostředí, což bych ráda).
@carsin píše:
Neni to k tematu, ale hlidani deti praprarodicema povazuji v drtive vetsine pripadu za nezodpovedne.
Nemyslím, naopak to ty děti obohatí a praprarodiče to udržuje svým způsobem svěží.
@carsin píše:
Záleží na věku a kondici. Do sedmdesáti to vidím celkem v pohodě. I když dnes to je spíše věk prarodičů.
@LaRoux píše:Rozepisovat konkrétní případy nebudu, protože by se mi z toho udělalo zle a stačí to prožít jednou. Myslel jsem si, že z toho je jasné, že osobní zkušenost je. Jediné co k tomu mohu doplnit, že bohužel ne jen jedna. Ostatní výstupy mne moc nezajímají, na papíře vypadá spousta věcí dobře. Pro mně jsou daleko relevantnější zkušenosti z okolí, které znám. A i tam je to velká bída. Nad tím se většinou mávne rukou, protože to je malý, nepodstatný vzorek. Vídáme to běžně, třeba u covidového očkování.
Nevím, kde jsi přišel na to, že dětští psychiatři jsou řezníci, kteří rozsekají dětskou dušičku na kousíčky a dítěti zabijou dětství.
A ano, pokud nemáš ani osobní zkušenost, ani nezohledňuješ výstupy odborníků, kteří se tím zabývají, tak to pro mě nemá bohužel příliš váhu, byť ti samozřejmě neupírám právo vyjadřovat se k čemukoli.
@LaRoux píše:
Ale jsem ráda, že spolu můžeme souhlasit v tom, že děti nejsou hloupé a tak by se k nim mělo přistupovat. Proto si myslím, že lépe funguje jim věci vysvětlovat, aby se na život dívali v nějaké hlubší kauzální rovině než že „neděláš, co chci = donutím tě fyzicky“. Budovat u dětí sociální inteligenci, díky které budou chápat, že nevhodným chováním někomu ubližují a vytváří nerovnováhu, která se nakonec ani jim nevyplatí, je za mě základní výbava do života. Nechci jim předávat tak primitivní vzorce, jako že stačí někoho praštit a on se podřídí, protože se obávám, že s tím si v životě nevystačí (pokud se budou pohybovat v kultivovaném prostředí, což bych ráda).
A když vysvětlování nezabere a dítě dál bude zkoušet hranice, za které může jít? Tak podle mne lepší jedna rána lískovkou, než vlaková souprava v akci. Jaké trauma podle vás může mít z občasného lísknutí, nebo pláče? A tady tedy poprosím o nějaké ty výstupy, ať vidím, jak moc je společnost traumatizována.
Kultivovanost společnosti je dlouhodobě na ústupu, bohužel.
@Sworley píše:
No a co jako, že tvoje babička a prababička vás placály. Někoho zase ne. Že ty si nedovedes představit, že máma něco řekne, že tobě něco nepřijde normální. A co jako. Že něco fungovalo nějak ve vaší rodině, neplatí to snad pro všechny, ne?
To mají mít všichni stejnej názor? Nebo každej, kdo má názor jinej, je hned podle tebe cvok?
Ty sis dal ve 13 piercing, tvoje ségra ve 12 barevnou hlavu, to je asi taky slusnej oddíl. Ale chytrej jak rádio tady budeš poučovat o výchově. To zas nepřijde normální mě.
Náhodou ten kluk to má v hlavě srovnaný mnohem víc, než půlka z vás tady a u tebe to dle tvých příspěvků z jiných diskuzí platí dvojnásob. Moje dcera má taky barevnou hlavu od 12 let a žádný slušný oddíl to není a rozhodně není v dnešní době jediná. Barevnou hlavou, tetováním, naušnicí a já nevím čím vším, se mají potřebu dnešní puboši „vylepšovat“. Beru to tak, že nikomu ten dotyčný neškodí, na rozdíl od ničení věcí. To je potřeba utnout včas a je na každém jaké zvolí metody. To samé platí i o nevhodném chování ke starším osobám. To raději ať mají naše děti každý vlas na hlavě jinak barevný, jsou počmárané jak omalovánka nebo propíchané jako cedník, bude to jejich věc, ale opravdu bych se styděl a bral jako vlastní selhání ve výchově, kdyby se takto zachovaly ke starým lidem a to i v dospělosti.
@lucenka píše:
Nemyslím, naopak to ty děti obohatí a praprarodiče to udržuje svým způsobem svěží.
Zalezi na veku a kondici. Nejde vsechny hazet do jednoho pytle.
@carsin píše:
Samozrejme pokud jsou praprarodice mladi, je to pro deti obohaceni a je to v poradku.
Hlidani malych deti osmdesatnikama ovsem povazuji za velke riziko. Stejne tak je i plno sedmdesatiletych, kterym male dite utece nedostizitelne na trech metrech.
A budme uprimni, vetsina osmdesatiletych uz potrebuje pomoc sama.
@Venetia píše:
to není zákaz, ale reakce
Každý tomu říká jinak, výsledek je stejný.
@Kipa22 píše:
Každý tomu říká jinak, výsledek je stejný.
Já v tom vidím rozdil
@Aquarius79 píše:
A když vysvětlování nezabere a dítě dál bude zkoušet hranice, za které může jít? Tak podle mne lepší jedna rána lískovkou, než vlaková souprava v akci. Jaké trauma podle vás může mít z občasného lísknutí, nebo pláče? A tady tedy poprosím o nějaké ty výstupy, ať vidím, jak moc je společnost traumatizována.
Když tak pěkně prosíš… Těch výzkumů je samozřejmě celá řada. Dám ti sem odkaz na ten asi největší, který byl zveřejněný před 5 lety na Texaské univerzitě v Austinu.
Jedná se o meta-analýzu zpracovávající data sbírána do výzkumu v průběhu 50(!) let a výzkumu se účastnilo 160tisíc(!) dětí, které v průběhu dospívaly.
Předmětem zkoumání bylo „plácání dětí“, kdy plácání si definovali pro potřeby studie jako „trestání dětí pomocí otevřené dlaně na zadní část těla“.
Z výsledků studie vyplývá, že fyzické tresty se rodičům nevyplatí – jde o značně neefektivní způsob výchovy. Čím více jsou děti bity, tím více odporují svým rodičům a tím více se u nich projevuje protispolečenské chování, agresivita, problémy s duševním zdravím a poruchy učení.
Že je tahle práce odborně na výši a její závěry jsou logické, dokazuje i fakt, že roky po jejím vydání se neobjevily žádné zásadní námitky vůči tomu, na co její autoři upozornili.
https://www.sciencedaily.com/…25143106.htm
Mohla bych teď já požádat o odkaz na nějaký výzkum nebo studii, které potvrzují blahodárné účinky bití či plácání dětí? Případně bych si vystačila i s odkazem na dětského psychologa, který bití dětí doporučuje.
Příspěvek upraven 20.06.21 v 22:37
@LaRoux píše:
Když tak pěkně prosíš… Těch výzkumů je samozřejmě celá řada. Dám ti sem odkaz na ten asi největší, který byl zveřejněný před 5 lety na Texaské univerzitě v Austinu.Jedná se o mata-analýza zpracovávající data sbírána data do výzkumu v průběhu 50(!) let a výzkumu se účastnilo 160tisíc(!) dětí, které v průběhu dospívaly.
Předmětem zkoumání bylo „plácání dětí“, kdy plácání si definovali pro potřeby studie jako „trestání dětí pomocí otevřené dlaně na zadní část těla“.
Z výsledků studie vyplývá, že fyzické tresty se rodičům nevyplatí – jde o značně neefektivní způsob výchovy. Čím více jsou děti bity, tím více odporují svým rodičům a tím více se u nich projevuje protispolečenské chování, agresivita, problémy s duševním zdravím a poruchy učení.Že je tahle práce odborně na výši a její závěry jsou logické, dokazuje i fakt, že roky po jejím vydání se neobjevily žádné zásadní námitky vůči tomu, na co její autoři upozornili.
Mohla bych teď já požádat o odkaz na nějaký výzkum nebo studii, které potvrzují blahodárné účinky bití či plácání dětí? Případně bych si vystačila i s odkazem na dětského psychologa, který bití dětí doporučuje.
Jsem stejného názoru. Co se týče psychologa, tak bohužel, jeden český psycholog výchovný výprask považuje za jednu z výchovných metod, kterou považuje za prospěšnou. Protože se jedná o vlivného psychologa (slyšela jsem na vlastní uši, jak bití dětí propaguje a ještě radil, jak bít, aby to nebylo poznat) a nechci být nařčena z nactiutrhání, tak raději jeho jméno psát nebudu. Jinak já ho považuji za debi.la.
@Kipa22
Nemyslíte spíše Jaroslava Matýse, viz. níže?
@LaRoux
Co třeba toto ?
@Aquarius79 píše:
@LaRoux
Co třeba toto ?
Matýs jo?
Tak tos pobavil. Víš o tom, že i Psychiatrické společnosti ČLS JEP se od něj distancovala?
A ta studie výměnou za tu mou bude? Trochu si to odfláknul ![]()