Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ono, tě toho při výchově člověka, ještě čeká hodně. A opravdu, ze zkušenosti můžu říct, že to co se zdálo v danou dobu jako pomalu neřešitelný problém, je jak čas letí, najednou banalita a zase nastane něco jiného. A najednou máš doma dospěláka, a ty si řekneš páni, já se nechala stresovat tolika blbostma. Jestli chodí na nočník, v danou dobu kdy má, později, jestli se naučí ř, potom, co když se nenaučí pořádně číst, psát, počítat, má pětku z básničky proboha, co budeme dělat
zkoumání plochých nohou, páteře, jak už jsem psala zubů, očí a pokaždé stres. Strach a úpně zbytečně. Nevím, jestli jsem to napsala dobře, satan mně tady ječí, je až hrůza protivnej, jdu mu dát kasárníka a tobě přeji pěkný den a držím pěsti ![]()
Díky..I tobě taky hezký den, máš pravdu člověk se asi opravdu příliš zbytečně stresuje, ale když to se lehce řekne než udělá
říká mi to i manžel at jsem v klidu. Je to hold asi úděl matky, která se věčně bojí, aby bylo vše v pořádku tak jak má být se svým dítkem. Asi opravdu musim zvolnit, čeká nás ještě spousta věcí, jen bych si přála, aby převažovali ty příjemnější. Možná je to i tim, že mám první dítě, tak se o to bojím víc
Pořád malou sleduju a koukám, jestli je všechno na ní ok tak jak má být a už s toho šílím, ten doktor mi fakt zavařil ![]()
Prosimtě a co je to vlastně za cvičení, že u toho tak pláčou? to je nějak mačkaj nebo dělaj nepřirozené polohy? z toho ted mam hrůzu..
Chápu, hlavně jestli pan doktor má vše na správném místě
jinak já to nikdy s dětmi necvičila, ale byla jsem s dcerou na nedonošencích, chlapeček se tam narodil o 7 týdnů dřív a cvičili. Pamatuji si jen, že ho pokládali na bříško, tahali za nožičky, mačkali mu, nějaké body a kluk řval, že jsem raději vždy odešla. Pro uklidnění, přežili, kluk je velice hezkej, chytrej studuje v anglii, takže následky to na něm nezanechalo.
Ale, je tady plno maminek, které vojtovku cvičily, určitě ti o tom napíšou víc.
Zdravím všechny, potřebovala bych poradit. Hledala jsem starší diskuze, ale odpověď na můj problém jsem nenašla. Jak už název napovídá, jde mi o pasení. Malá ( 3 a půl měsíce) pase koníčky stylem, že ji otočím na bříško, ručičky dám do správné polohy tzn. lokty trošku od těla, před rameny a ročičky malinko do trojúhelníku, pěsti má zatím tak napůl zaťaté, hlavu drží pěkně, všude možně kouká.
Ráda bych se zeptala, jestli, když jí dám na břicho, má se na ty ručičky opřít sama, to totiž neudělá, jak ji položím má ty ruce všelijak rozpláclé, ale do správné polohy se sama nedostane. Když ji tam ty ručičky dám, tak v pohodě. Myslíte, že na 3,5 m stačí to co jsem popisovala víše a nebo je to málo. Včera jsem byla u Dr., ale tam pořád brečela, takže toho moc nepředvedla a Dr. říkala jen, že máme trénovat a dávat ruce do správné polohy. Bojím se totiž, aby nás třeba časem neposlala cvičit Vojtovku, když to nebude umět, to bych totiž určitě nevydržela.
Ještě podotknu, že jako malinkou jsme ji na břicho moc nedávali, protože to neměla ráda a brečela.
Noše dcera neměla ležení na břiše ráda nikdy, takže nepásla prakticky vůbec - jen půl minuty než začala řvát a pokusila se převrátit, a doktor to neřešil. Na kontrole vždycky kostatoval, že svaly má silný dost, a že když to nemá ráda, tak o nic nejde. Čili pokud nemá malá nějaký viditelný problém, že by neměla pevné tělo a tak, tak bych to moc nehrotila ![]()
Taky moje mala nemela rada byt na brisku takze nepasla konicky vubec…ted ma 7 mesicu a otaci se na brisko tam i zpet …ale jeste neleze…jen se plazi ![]()
Náš malej pasení nesnášel, jak byl na břiše tak hned řev, mudra hrozila cvičením že nepse jak má, ale kolem 5m se to zlepšilo, ale i když jsm mu ruce dala do spráný polohy, hned se rozplácl a ruce rozhodil, nedavno se začal přetáčet na bříško, od tý doby pase krásně a už ho to i baví… takže myslim že to malá dožene, navíc pokud má pevný tělo, hlavně nekoukat na tabulky…
Díky za příspěvky, bojím se, aby se pak neopožďovala ve všem, ale jak koukám tak se otáčeli i bez perfektního pasení. Když jí tam ty ručky dám, tak tam vydrží normálně, ale sama si je tam nedá. Taky nejsem zastáncem tabulek, ale bojím se, že když nebude tabulková, tak nám hrozí Vojta a to fakt nechci. Připadá mi, že se to snad píše všem.
Dej tomu ještě čas. Nechávej jí na tom bříšku hodně, aby posilovala, trénuj s ní to správné pasení a věřím, že na to přijde. Ono asi máte hodně skluz s tím, že jste ji na to bříško nedávali dřív - to může klidně udělat hodně. A i kdyby jste cvičili, tak neznamená, že budete muset hned Vojtu. Náš malej si od mimina dělal všechno po svém, takže úplně blbě, cvičili jsme Bobatha - v podstatě takové cvičení hrou, kdy se dítko absolutně nenásilně stimuluje k provádění motoriky správně.
Holky a jestli se můžu zeptat - jak má vypadat správné pasení? Malému budou 16tého 3 měsíce, doktorka jen řekla dávat ho na bříško, ale nic o tom, že by měl mít nějak ručičky teda…
On stáčí hlavičku pořád na jednu stranu, takže ji sice zvedne, ale nakloněně, na druhou stranu se neotočí
A vydrží to jen chvilku, pak padne „na svojí stranu“