Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
matesatko píše:
Důležité je, jestli se dítě dokáže z letadla dostat zpátky do pěkného „pasení“ (ruce na předloktí)pak je to v pohodě a není třeba se vzrušovat.
Ono to vypadá, že by to i dokázala, jenže se jí nechce. Letadlo ji očividně vyloženě baví. Takže co s tím? Přetáčet na záda? To na tom bříšku moc času nestráví.
Někde jsem vyčetla, že se má dítě začít plazit tak, že se přitahuje na rukách a nožičky táhne za sebou. Tož naše Jája na to zdá jde od konce - nožičkama hrabe a bez rukou se snaží tlačit dopředu. Prostě tučňák. Jenže jak ji to odnaučit?
Ahoj Bersabo a spol,
takhle nám to líčila paní v Kenny klubu, ale naše rehabka, ke které chodím se starším synem toho mladšího zkoukla a poradila pár věcí.
Co se týče pasení koníčků, tak ho položit na břicho, srovnat ručky tak jak je má mít (ruce na šířku ramen a loket pod ramenem) No a když se k němu shora skloníš tak mu položíš dlaně na paže(mezi ramenem a loktam)aby zůstával v té správné poloze a mírně do něj drcat (fakt úplně mírně)dopředu dozadu do boků. Nebo to můžeš dělat na balonu a houpat s ním trochu do všech směrů. Jo a má se dávat pozor, aby si při tom necpal ruce do pusy. Taže mu je „odšprtávám“ nebo mu nacpu do pusy dudlík. Jo a taky když za ním klečíš tak jeho tělíčko je mezi tvýma rukama a můžeš ho vlastně sevřít mezi tvoje předloktí a tím korigovat jestli je rovně tělo.
Ufff no nevím jestli to z tohodle popisu pochopíš ![]()
M.
Jo a malej se těch rehabek asi taky lek a v neděli se začal točit přes levou stranu na bříško
a taky jsem mu našla zub ![]()
Jo a ještě jsem chtěla dodat, že jestli ty koníčky předtím pásla hezky, tak bych to nějaký čas nechala být, třeba se postaví zpátky na ty ručky až zjistí že na to má. Ale nejsem „fyzoš“ jenom tam trávím spoustu času ![]()
Ať mi nikdo nevykládá, že tyhle malí drobci nerozumí tomu, co se kolem povídá.
Asi tak tři minuty poté, co jsem na dnešní kontrole neurologovi řekla, že dělá letadlo a nepřetáčí se, vystřihla Jája úplně sama od sebe a bez dopomoci přetočení na bříško tak profesionálně, jakoby celý dny nedělala nic jinýho.
A jak si tam pak hověla na bříšku, ručičky předpisově srovnaný pod sebou a ten pohled, abych jako nekecala nesmysle a pustě ji nepomlouvala… ![]()
No prostě udělala ze mě vola, šikulka moje zlatá.
![]()
V kolikati začalo vaše mimnko pást koníky? Našemu malému bude zítra 3 měsíce a nepase je:(
Můj malej ve 3 měsících už pásl, ale ne tak jak si doktorka představovala
, prý už by měl mít uvolněný pěsti a on neměl. Tak od tý doby chodíme na vojtovku.
Teď už bych se tam poslat nenechala a víc protestovala, s tím, že mu chci dát víc času.Takže vlastně nevim
asi už by měl, ale každý dítě je jiný, někomu to trvá dýl.
Mě začal první syn pást koně až potom, co jsme cvičili vojtovku, do 5m skoro nic, jen na pár vteřin zvedl hlavu, pak se zabořil nosem do podložky a řval nebo se poblil, připadně obojí.
Ml rotaci pánve, po odstranění cvičením začal pást trochu líp a dobře pásl vlastně až od chvíle, kdy se sám otočil na břicho, to bylo v 7m. Do roka byl v motorickém vývoji trochu pozadu, ale od té doby se to srovnalo.
tyden pred tretim mesicem, dr rekla, ze je to dobry a kdyz jsem podotkla, ze ma ale pesticky zavrene, rekla, ze to nevadi
![]()
Malý ve 3 měsících taky nepásl, začal o nějakých 14 dní až 3 týdny později. Doktorka to naštěstí nijak neřešila, on je prostě potvora líná, všechno dělá později.
Jinak na pasení mi přijde lepší, když se dítě položí na hrudník rodiče, nebo se nosí na tygříka, tam mi přijde, že mají mnohem větší chuť zvedat hlavičku jak na rovné podložce. A samozřejmě mnohem líp jim to jde nahatým ![]()
no ja nevim, my s manzelem ji meli na sobe porad a koniky jsem skoro obrecela, kdyz u nas nic a holkam ze skupiny uz vsichni pasli… nakonec se umoudrila a na kontrole ve trech mesicich prosla, ale zas si nebroukala… ze nas za mesic posle na ORL pokud nezacne, zda nema neco se sluchem.. no to bylo zas neco na me, ale co se nestalo? zacla kecat ostosest uz za dva dny a ted je z ni nejvetsi drbna z ulice
nema smysl neco hrotit, pokud to neni extremni zpozdeni, uz jsem poucena ![]()
Příspěvek upraven 04.08.11 v 08:12
Tak nám malý sice pase…ale taky má pěstičky zavřené a je takový křečovitý a pak začne brečet…na 3-měsíční KO jdeme 16.8., tak snad nebude doktorka nic namítat…jinak se
![]()
Monny: to je sikula
a nespi na brisku? ted jsem si vzpomela, ze syn spaval na brisku a taky pasl brzo..
DaiquiriQ: urco budete v pohode, my jdem zase ted po mesici a zmena zadna, pesticky nema porad povolene, ale nekde jsem cetla, ze az pozdeji, jak se zacne natahovat po hracce. pasete krasne ![]()