Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky radím položit si jí bříškem na tvoje břicho. Naty se taky jinak vztekala a nechtěla hlavu zvednout.
Když pak už pásla, chodila jsem s ní zrovna na rehabilitace a fyzioterapeutka taky naopak říkala, že hlava moc nahoru je špatně a spíš jsem jí motivovala aby dávala hlavu níž a nepřepínala se. 90 stupňů je podle mě blbost
U nás zvedá do 90°, ale myslím, že je to blbě, protože tím vlsatně zaklání hlavu (není v ose páteře). Uvidím, co tomu řeknou za 14 dní na 3m kontrole. Nevíte někdo, jak mám mít ty ruce (předlotí)? Směřovat dleněmi k sobě (trojúhelník)nebo předloktí vodorovně?
Naše Bára také strašně nerada pásla koníčky. Pro většinu dětí to není zrovna potěšení.A od narození koukala výhradně vlevo až mě to strašilo a ukazovala jsem to doktorce - ta mě uklidnila, že to není nic vážného, že je ještě malá a teprve se jí vše vyvíjí. Může to prý souviset s polohou v bříšku.
Jinak naší malé se líbilo když pásla na přebalováku a já si sedla pod ní na koberec - nemusela tak držet hlavu a viděla na mě.
Pak se to během několika dnů změnilo a byla dobrá.
Uvidíš změna příjde rychle. Bude to dobré..
tak moje zlato ve 3 měsících tak spíš začínalo pást, ale pak to šlo ráz na ráz. Ale je pravda, že jsem jí už od malinka dávala každou vhodnou chvíli na bříško a odprostila se od toho příšerného řevu
A to byla spavá a blinkala takže bylo těžké vychytat tu dobu. Hodně jsme cvičily i na tom balonu. Chytni jí za zadeček a pohupuj dopředu dozadu a do stran. Uvidíš za chvíli se to zlepší. Ono se zdá že pořád nic a najednou lup a je to
Těch 90 stupňů se mi zdá taky divné, to rozhodně nedělala. ![]()
jo a ještě s tím točením na jednu stranu, my jsme to rozcvičovaly, ale ona točila hlavu na jednu stranu i na zádech, no prostě pořád. Když začínala pást tak i tu hlavu zvedla spíš jakoby na jednu stranu, ale jak si posílila svaly tak to zmákla hezky středem. ![]()
90 je moc, to máme my a máme záklon hlavičky, chodíme na rhb
Ahoj Mischko! Můj Filip to taky nesnášel, sice to uměl ale na bříšku udělal placku na podložce a řval… krásně se zvedal (a to už hodně brzo) jedině když s ním táta dělal letadlo po bytě! Když jsem ho bavila a ukazovala něco extrémně zajímavého tak se zvednul, koukal a neřval… ale to bylo málokdy. U něj jsem to neřešila, u něj to opravdu bylo o tom, že nechtěl! Evinka (má teď 4 měsíce, takže aktuální) byla motoricky zdatná, na bříšku neřvala, neprotestovala, i se zvedla v pohodě, ale ten vývoj nebyl tak jak měl být!!! na kontrole ve 2 měsících jsem doktorce říkala že preferuje pravou stranu - otáčela se víc doprava. Doktorka mi řekla že to nic není, že ji mám dávat víc na levý bok, aby neměla šišatou hlavu. Dávala jsem jí na levo, i postýlku jsem otočila aby se koukala do místnosti nalevo, hračky k levé ruce, atd… ale místo zlepšení se to spíš zhoršilo… začala při pasení koníčků propadávat na pravou stranu, hlavu taky ukládala napravo. Pozor, doktorka mi řekla, že někdy děti preferují jednu stranu a že se to časem srovná, že uvidíme!!! Já jsem se přesto objednala k fyzioterapeutce - známá, které věřím - a nechala si to zkouknout. Evinka má blok v krku, již zkrácené svaly na pravé straně krku, špatně zapojovala rameno protože ji ho táhly svaly krku a už má i asymetrii pletence pažního! takže radím: nepanikařit ale ani NEČEKAT a rovnou si nechat zkouknout mimčo odborníkem. Nic neztratíš, buď řekne že vše je OK a budeš mít klid, nebo ti dá nějaké cviky na povzbuzení motoriky. My cvičíme asi 10 dní a je to o 100% lepší, blok v krku se uvolnil a už prakticky není vidět asymetrie! Ať se vám oběma daří! ![]()
Nechci zakládat novou diskuzi, tak se zeptám tady - stalo se vám, že děti pást uměly a pak přestaly? Jak jsem psala výš, Jája už pásla, ale se záklonem. Už začínala i natahovat jednu ruku za hračkou a zdvíhat se na natažených pažích. Začala jsem s ní cvičit podle rehabilitační, aby se zbavila toho záklonu, a nevím, jesti jsem někde neudělala chybu. Teď, když ji položím na bříško, dělá zase to samé, co na začátku - obě ručičky cpe za záda, zvedá prdelku a kolíbá se na bříšku jako tučňák, nebo se snaží nohama odrážet a ryje čumáčkem v dece. Pokud jí držím ruce na podložce, strašně se vzteká, a dokonce zase drží pěstičky jako o život, prostě jsme zpátky o cca měsíc a půl…
Bersabo,
mně připadá, že je to u nás jak na houpačce, včera jsem měla doma paní na plavání a malej se předvedl jak profi pasák
Ale měkdy se taky rozplácne a ryje hlavou do deky ![]()
Na RHB chodíme také,záklon máme taky a kvůli vnitřní rotaci na ručičkách. Pěstičky máme taky a naše RHB to všechno hrozně řeší, v pondělí už mě vystresla natolik že jsem volala naší neuroložce, která mě naštěstí uklidnila…
Co se týká pěstiček, tak jsem zkoukla staré fotky, moje teta i já ve 4 měsících vesele s pěstičkama…manžel začal pást bůhvíkdy
Podle mě je to hodně dědičná záležitost…
Co se týká záklonu, došla jsem k názoru, že touto dobou se objevuje u hodně dětí, pokud to není nějaký extrém, tak se to srovná samo…Viděla jsem třeba fotku, kdy se dítě koukalo dozadu úplně prohlé v zádíčkách, tak to náš malej rozhodně nedělá.
Ale ještě přímo k Tvému dotazu, myslím, že se tohle může stát, i pokud je toho na dítě moc nebo je nějak oslabeno nějakou nemocí.
Určitě se to zase srovná neboj! Mně taky připadá že někdy uděláme 2 kroky vpřed a 1 zpátky
Tak náš kluk se právě předvedl: hlavu zaryl do postele, vystrčil zadek a zasunul nohy pod sebe. Je mu 11 týdnů a todle už nedělal od 6. týdne.
Oskárek píše:
Ale ještě přímo k Tvému dotazu, myslím, že se tohle může stát, i pokud je toho na dítě moc nebo je nějak oslabeno nějakou nemocí.
Dneska jsem dostala podezdření na zuby. Jája začala být strašně líná, už hodinu leží na dece jako placka, jenom občas zvedne nohy, jinak se vůbec nesnaží. A ani když ji sama převalím na bříško, tak nevytáhne ručičku z pusy a loví a loví a slintá…
V nějaké diskuzi psala maminka, že její dítě přestalo dělat to, co se naučilo. Nakonec se z toho vyklubalo nachlazení, když to přešlo, zase bylo všechno OK. Já myslím, že to není pro dětičky úplně jednoduchý a tak když jsou nějak oslabený, tak se nám na nějakou námahu můžou vybodnout ![]()
Jinak zuby už mám taky delší dobu v podezření, ale v pusince nic nevidím…
No jo, ale co s tím? Přece nebudu čekat s cvičením, až bude mít malá kompletní chrup, ne? ![]()
Máte nějakej tip, jak v takových případech mimčo usměrnit? Večer už měla elánu dost, ale na ty svoje blbinky alá letadlo, ne na pořádný pasení. Jak jí vysvětlím, že takhle ne? Vidím na ní snahu se plazit, ale zkouší to s rukama za zády a když jí je dám dopředu a přitisknu na deku, tak se může přeskočit vzteky…
Příští týden jdeme na kontrolu na neuro, ty nám to zase vytmavěj, ach jo… ![]()
Ještě jsem někde četla
, že taky se může stát, že když se dítě učí novou dovednost, tak „zapomene“ to co už umělo.
Tak další možnost proč se jí nechce ![]()
Neboj to se srovná.
Jestli máte možnost, tak ji zkuste nahrát na kameru, nebo na něco, zrovna když jí to půjde. Kdyby se na neurologii nepředvedla, tak ať můžete ukázat že už to umí
![]()
Ahoj,
kolem pátého měsíce, začnou děti dělat „letadlo“ posilují si tím svaly mezi lopatkami a připravují se tak na první vzpřímení (zvednou se na napnutých ručkách). Důležité je, jestli se dítě dokáže z letadla dostat zpátky do pěkného „pasení“ (ruce na předloktí)pak je to v pohodě a není třeba se vzrušovat. Jak se ale začne houpat na břiše, není to prý dobré a ve chvíli, kdy to začne dělat (to houpání se na bříšku) je nejlepší ho přetočit na záda.
Tak to jsem si dala dohromady z mých návštěv rehabilitací a plavání v Kenny klubu ![]()
Náš malý je docela lenoch. V pěti měsících se nechce přetáčet a pasení není taky nic moc, nicméně letadlo zvládá bravurně
Od fyzioterapeutky v Kenny klubu jsem se dozvěděla že má hypotonické břicho a je mimo osu. Tak to jdu taky v pondělí zkonzultovat k rehabce
protože to nepřetáčení se na břicho mě už docela štve ![]()
M.