Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Miladka píše:
Je dobré nastavit ruce tak, ať jsou zvrchu rovnoběžně s tělem a v loktech je pravý úhel. Tím se připravuje na to, až se bude vzpírat na rukách.
Přesně tak, malý taky strašně ryčel, ve 3měs. nechtěl být na břichu ani za nic. Pak jsem mu zkusila podsunout lokty jakoby pod tělo, aby se zapřel o předloktí…a bylo to ![]()
ahoj Teo, máme stejný problém jako vy , původně jsme měly nařízenou vojtovku ale tu jsem po pár cvičení zatrhla malá byla z toho úplně rozhozená pak jsme zašly k neuroložce(samy protože naše mudra nás tam neposlala
,máme už nového doktora)a tam ná m řekly že není třeba cvičit vojtovku poradila nám jak už tu bylo zmíněno projíždět po páteři ale ještě zkus si lehnout a mimi dat na sebe a at pase bude se snažit protože ti uvidí přímo do obličeje.Na naší Vanessku to funguje ale když jí dám na podložku tak se vzteká a nebo jen leží .Takže držím palečky a doufám že to půjde.
Naše Rozárka taky nechtěla být na břichu, za půl minuty plakala, tak jsem jí netrápila. Od malinka mi ráda ležela na břiše, když jsem byla v pololeže, tak zvedala hlavičku hrozně brzy, asi aby na mě viděla, když jsem na ní mluvila, ale když jsem ji dala na podložku, tak plakala. Na podložce jí to šlo nejdřív jenom před koupáním, když byla nahatá a za pár dní už pásla koně i oblečená. Teď jsou jí 2,5 měsíce a pase koně jako profík.
Lucka
Ahoj.Já mám chlapečka 3.měs. a ten si s pasením nedělá žádnou hlavu.Když ho položím na bříško tak vydrží chviličku a v horším případě se ještě k tomu poblinká.
Přitom hlavičku už drží vcelku sám.Asi ho to na bříšku nebaví.Ale vzhledem k tomu,že mám ještě staršího klučíka,a u něj to probíhalo podobně,tak to ani já nějak zá:,–(ně zatím neřeším.Asi mám líné chlapy.Aktivní je dostatečně (snaží se přetáčet sám na bok).Ono to příjde… a nebo se,jako ten starší,jednou překulí sám na bříško,klekne na všechny 4 a začně utíkat abude z něj tryskomyš.:lol:
Ahoj holky, ani nevite, jak jsem rada, kdyz jsem si precetla, ze v tom nejsme sami. My mame stejny problem, chodime na rehabilitace, Tomika jsem zacala pozde davat na brisko, ono to bylo dost tezke, porad spal a vsichni mi rikali, ze se nesmi na spani davat na brisko. Je narozeny o 3 tydny driv, takze ma ted v podstate 3 mesice. Cvicime uz temer mesic, davam si ho na stul, abych na nej videla tvari v tvar, drzim mu rucicky v pravym uhlu. No zatim tulda moc nechape, ze se o ne muze oprit, ale verim, ze to prijde. Kazdopadne se mu moc zacalo libit noseni na brisku, ma zvednutou hlavicku a vsechno uzasne pozoruje a krasne se u toho vyprdi. U cviceni se trapi, ale aspon se u toho prodycha a dostanou se z nej velke susinky, ktere bych odsavackou nedostala. Tak nam vsem drzim palce, at se nam deticky netrapi a pasou a pasou ![]()
ahojte tak tak naše Vanesska pase už jako profik a dokonce když leží tak zvedá hlavičku už by nám chtěla sedět doktor jen čučí a říká že malá je moc šikovná na to že má 13 tt, a před měsícem mě doktorka tvrdila že je potřeba cvičit vojtovku že je opožděná takže maminky radím vám nedejte na doktory a řidte se instinktem a každé miminko je jiné a má svůj čas kdy vám co předvede
))
Ahoj holky,
naše dr. doporučuje vlastně každýmu „reflexní plazení“, už od narození..:) těžce jsme s tím bojovali, V nechtěl být na bříšku, vztekal se, přitom hlavičku držel slušně hodně brzy. zkoušela jsem kde co, jediné, co mu trochu vyhovovalo bylo pást koníky na mým břiše…:( a to letadlo..
před týdnem se sám obrátil na břicho a od tý doby pase předpisově a je na bříšku téměř pořád..před tím max. 5 min, pak jekot. žaneto - to dělá „sklapovačky“? - na zádech zvedá nohy o hlavu?? /v. oblíbený cvik,../
hlavu vzhůru a hodně štěstí s pasením!
Ahoj já mám 4 týdeního chlapečka a už týden paseme mini koníčky. On je se vším dost napřed. Nemůže si tím nějak ublížit?
ahoj taky máme línější holčičku,ale vše přijde samo,chce to trpělivost,nám se taky vztekala,ale pak se to naučila sama ,dej jí nabříško před hlavičku barevné či hrající hračky a ono jí to donutí se po nich koukat ![]()
Kryštof má s pasením taky trochu problém. Na bříšku se mu vůbec nelíbí a po chvíli začne řvát. Začala jsem mu přidržovat lokty pod tělem, to chvilku vydrží. Nejvíc ale pomohlo, když jsem si ho začala dávat na sebe. Sice nekoukal na mě, ale vždycky za mě, ale vydrží mít lokty pod sebou docela dlouho a tolik se nekymácí. Cvičíme Vojtovku, aby byl stabilnější.
Ahoj holky,chtěla bych poradit nebo se zeptat..naše Karolínka má 3 měsíce,nějak ji pořád nemůžu přimět k tomu aby zvedala na bříšku hlavičku,trochu ji zvedne,ale opírá se spíš o bradu.V poradně mi doktor řekl,že v jejím věku by měla zvedat hlavu do 90 stupňového úhlu,jenže to nám nějak nejde.Navíc se začne po pár minutách vztekat.A lehne si na levou tvář,vždycky na levou tvář,a už s ní nehnu.Pořád se mi točí na jednu stranu.Koncem prosince jdem zase k doktorovi a mám obavy jestli se to do té doby naučí..cvičíme ji i na balonu,tam ji to celkem jde,ale v leže ani náhodou.Poradíte mi?Je opravdu špatné,že to ve 3měsících ještě neumí?Děkuji,hezký den. ![]()
Ahoj.Moje děti už ve třech měsících koníčky pásly.Každé dítě je jiné.Těžko říct.Myslím ale,kdyby měl doktor vážné pochybnosti,poslal by vás na odborné vyšetření.
Já bych,kdybych měla pochybnosti,kontaktovala nějakého odborníka-fyzioterapeuta,rehabilitační sestru.Dnes,když někam jdeš,není potřeba doporučení k vyšetření.Nevím ale,jak dlouhá je čekací doba.
Zkus si ji dávat v leže bříškem na bříško, mě taky malá začala nejdřív takhle - hračky ji nebavily, ale na mě chtěla vidět.
Ale s tím 90° úhlem se mi to nezdá. Když jsem s malou byla posledně na rehabilitaci, očekávala jsem samou chválu, jak nám to jde, že při pasení zvedá hlavičku úplně kolmo, no a dostaly jsme spíš céres, že tu hlavičku moc zaklání a že je to špatně. Že by se měla dívat spíš dolů a mít krk se zádíčkama v rovině… A pak si vyber. ![]()
90 je nejak moc, ne? Spravne paseni ma dite zvladnout do konce ctvrteho mesice, tak mate jeste cas.
Obslehla sem z pediatrie, jak to ma vypadat spravne - hlava je symetricky vzprimena v ose tela v uhlu cca 45-50 stupnu nad podlozku, volne s ni otaci za smerem motivace (zvuk chrastitka), vzprimeni trupu dosahuje mezi lopatky, dite je oprene o cele predlokti vcetne loktu a ma pootevrene az otevrene dlane. Flexe paze oboustranne je v loketnim kloubu 90 stupnu.Poloha musi byt stabilni, nesmi prepadavat ne nekterou stranu. Nejcastejsi chyby jsou v abnormalnim vztyceni - velky zaklon hlavy, rotace hlavy k jedne strane, neopreni se o cele predlokti, pretrvavajici pesticky, prepadavani na bok.
Koblih se mi taky tocila na jednu stranu, tak sem ji cpala k hlave valecek, aby se na tu preferovanou stranu nemohla tocit a srovnalo se to.