Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Veverka X taky budu držet palce, ať se vám zadaří hned ![]()
my se snažíme v podstatě od porodu syna (v říjnu mu budou dva roky)
nebrala jsem ani antikoncepci, když jsem neplodná, ale stejně prd
od ledna jsem měla na vyvolání ovulace tamoxifen (nejvyšší možnou dávku) a vždy jen 1 folikul, pak domácí snažení a nic z toho
akorát se mi postupně šíleně zesilovala ms, jednou už jsem dokoce jela na pohotovost, páč to jsem nezažila ani po porodu tolik krve
ale nic mi nezjistili, byla jsem i na ambulantní hysteroskopie a vše naštěstí ok, akorát mi narůstala z tamoxifenu obří sliznice a proto prý ta extra silná ms
teď jsem brala femaru, po ní jsem měla dokonce 2 folikuly a podstoupili jsme IUI, manželův spermiogram ale nic moc (to nás překvapilo) a taky to nevyšlo ![]()
takže za týden jedu do CARu pro protokol a léky a vypukne to ![]()
jinak syn vyšel z 2. ivf (mezitím ještě jedna minimálka, takže v podstatě vyšel třetí transfer embryí), ještě že ho máme
, už to člověk prožívá trochu jinak u druhého dítěte ![]()
Veverka: trošku se v tom ztrácím, takže při těch lécích si krvácela kvůli endometrióze? Mě neděs… jednou jsem byla na klasické prohlídce a dr. mi řekla, že by si být mnou udělala test a nebo že je to endometrióza, pak už to neřešila.
@šmoulililinka Já jsem neměla tušení, že bych měla endometriózu, ale s těmi léky byla každá MS horší a bolestivější… Proto to mé podezření. No ale doktorka nejdřív tvrdila, že se třeba jen oplodněné vajíčko nechytlo a pak tvrdila, že jsem jen měla ovulaci. A jak prý nemám běžně ovulaci, tak mám MS silnější. Endometriózu objevili až při laparce. Já samozřejmě nemůžu vědět, zda endometrióza s těmi léky souvisela
, ale před nimi jsem tak hroznou menstruaci neměla.
@Campari1 To máš štěstí, že máš už jedno dítko
. My se snažíme o první. Jste moc stateční, že jste to zvládli. A když u vás IVF už vyšlo, tak vyjde i to další
.
@Veverka X a nebrala jsi taky tamoxifen? já měla tu šílenou ms po něm, fakt už jsem se bála (co půl hodiny plný menstruační kalíšek po dva dny)
ale minulý cyklus femara a ms jsem už teď měla normální, uf (snad to nebyla teda jen výjimka) ![]()
@Veverka X neboj se, taky se dočkáš
na syna jsme čekali přes tři roky a byla jsem už přesvědčená, že budeme bez dětí - po posledním transferu jsem ani neležela, seskákala jsem schody a šla rovnou do sesterny, že si chci zařídit výpis z karty a odejít
a za deset dní jsem nevěřícně zírala na pozitivní test ![]()
Příspěvek upraven 09.07.15 v 13:42
Veverka: já jí právě při těch lécích měla opravdu nepopsatelnou, utrpení hadra
a tento měsíc bez prostě bájo, bolest nikde a krev skoro žádná.
@Campari1 Ne, neměla jsem tamoxifen
. Trochu podezřívám, jestli to z těch léků nedělal utrogestan
, po něm narůstá sliznice.
Děkuji za povzbuzení, my bojujeme a budeme bojovat dál
.
@Veverka X já utrogestan beru dlouhodobě a nikdy jsem po něm šíleně silnou ms neměla
ale každé tělo je jiné, na každou působí hormony jinak ![]()
tak vzhůru do boje
![]()
@šmoulililinka Já jsem z toho byla po těch lécích také dost v šoku - na mě hrozně moc krve a také jsem měla velké bolesti. Ke konci jsem fakt sotva dolezla do práce… Ale to víš, u mě to mohlo být i jen tou endometriózou. Tyhle souvislosti se prostě už nidky jistě nedozvím…
MS po léčbě endometriózy jsem ještě neměla.
No už aby ta naše konzultace proběhla, budu odpočítávat dny… je to paradox, ale vlastně se mi i dost ulevilo, když ten náš neúspěch se nějak pojmenoval ![]()
předchozí dr. řekla, že máme přijít nejdřív za rok, po tom co se mi vysmála, že ovu mít musím, přijdu k nové a ejhle, měla jsem pravdu, že to není jen tak.
@Veverka X Ahoj:D Mně s PCO pomohl drilling, hned mi naskočila ovulace, bohužel to ale jinak nepomohlo. Ale minimálně 1/2 roku po operaci jsem měla krásné ovulace. Pak uýž jsem šla do CARu a přestala si to hlídat…taky sjem tehdy zhubla 18kg, ale to až po té operaci.
@Pady2 Ahoj
. Mně drilling neudělali. Já tomu PCO pořád nechci věřit, fakt nemám skoro žádné příznaky, ale doktorka tvrdí, že PCO mám a basta. Po laparce jsem se jí na to zase ptala a ona mi řekla „že to tak vypadá“, nezněla ale úplně přesvědčivě… Teda, 18 kilo, asi budeš jedna z těch, kterým PCO škodí i na štíhlou linii
. Ještě čekám, jestli nepomohlo snížení prolaktinu, ten také může bránit uzrávání vajíček. Teď ho mám na spodní hranici a doufám, že s léky nějaké vajíčko uzraje
. Uvidíme příští týden na ultrazvuku!
@Veverka X Ne, já to myslela tak, že jsem po operaci držela dietu, abych zhubla, protože mi dal primář sprda. Ale já také neměla jinak žádné příznaky (ale ani ovulační) a myslím, že při laparoskopii by to mělo být vidět. Ale nejsem doktor. Někde jsem četla, že leckdy při PCO stačí zhubnout 5-10% váhy, ale znám i štíhlé holky, které tím trpí…