Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak ja mam na mesic 5000kc a to na vse na jidlo, drogerii. pokud malej něco potřebuje (kombinéza, boty atd.) a nebo ja, tak to jde z penez co nam zbydou z vyplaty jakoby „navíc“ mesicne tak 3-4tis. a ztoho platíme prave obleceni, vylety, potřeby na auto atd. pojistku na auta atd. da se z tech 5tis. vyjit ale mam to fakt vypocitany od vyplaty k vyplate a koukam co kolik stoji. jinak jsme 3 ![]()
Naše rodina je dva dospělí + 18m dítě. V prosinci přibude další. Za jídlo a drogerii dám měsíčně 6000kč. Vařím denně jídla, která se ten den sní, nakupovat chodím taky denně. Hlídám si složení potravin, kupujeme kvalitní šunku, sýry, ovoce a zeleninu z farmářských trhů, denně máme mléčné výrobky. A teda maso máme 2× týdně, převážně o víkendu, nejsme moc masoví.
Jo a prizpusobovat jidelnicek akcim je rozumne, taky to delam. Je lepsi koupit kureci za 104 nez za 164 atd…
My jsme s manželem zatím dva, za jídlo (jen jídlo) dáme měsíčně cca 5500 a to máme oba bezlepkovou dietu a manžel je diabetik, takže některé suroviny jsou dražší, fruktoza, mouka. Denně vařím a téměř denně máme i maso. Kupuju hodně ovoce a zeleniny a kvalitnější potraviny, u masa nakupujeme v akcích a zamrazíme.
Takže s částkou, kterou uvádíš, se vyjít určitě dá.
Maso kupujeme třeba v celku pul prasete a já si to zbourám, ted mi přivezli cca 25kg masa, v supermarketech nekupuji zeleninu, ovoce a maso, tam kupuji pouze klasicky veci dení potreby - olej, mouku aj… nejvíc utratíme za pečivo, klobasky a salamy a mléko
@Beru píše:
Naše rodina je dva dospělí + 18m dítě. V prosinci přibude další. Za jídlo a drogerii dám měsíčně 6000kč. Vařím denně jídla, která se ten den sní, nakupovat chodím taky denně. Hlídám si složení potravin, kupujeme kvalitní šunku, sýry, ovoce a zeleninu z farmářských trhů, denně máme mléčné výrobky. A teda maso máme 2× týdně, převážně o víkendu, nejsme moc masoví.
Prosím tě, jak tohle dokážeš? Kupovat kvalitní (!) potraviny a k tomu ovoce a zeleninu z farmářských trhů? To mi přijde dost sci-fi vejít se i s drogerii do
6 000,–… Nemůžeš hodit pár receptů? To by mě fakt zajímalo, protože mě se tohle teda ještě nepovedlo, těch 6 tisíc mi nestačí ani do potravin, ne tak ještě na drogerii
Já nevím, ale opravdu kvalitní šunka stojí 40 kaček 100g balení, jogurt 12-13,– jeden, maso to je úplná darda, kvalitní sýry taky všechno na 35 kč za balení
Takže buď máme jiné představy o kvalitě, nebo se o jeden jogurt dělíte oba, ne?
Nemyslím to nijak špatně, jen prostě přemýšlím jak to můžeš dát… ![]()
@Nejhodnější píše:
Jsme dva a za jídlo utratíme okolo 10-15tis… jak kdy![]()
Kupujeme kvalitní potraviny, ale hodně toho i vyhazujeme, když vařím, tak většinou jen na jeden den. Hodně dělám maso. Příteli hovězí ( já to nejím ), sobě jiné. Hodně ryby a mořské plody. Často i nějaká ta restaurace. Kosmetiku používám Niveu, Yves Rocher, Vichy. Dost dáme i za jogurty, já sežeru i dva tři za den kolikrát
![]()
Miluju jogurty a celkově mléčné výrobky.
Ráda se poučím z rad chytřejších a šikovnějších na šetřeníPoslední dobou si říkám, že bych mohla spořit víc a ne tolik utratit…
Vy si teda žijete
To není rýpnutí, to je konstatování ![]()
@Anonymní píše:
Maso kupujeme třeba v celku pul prasete a já si to zbourám, ted mi přivezli cca 25kg masa, v supermarketech nekupuji zeleninu, ovoce a maso, tam kupuji pouze klasicky veci dení potreby - olej, mouku aj… nejvíc utratíme za pečivo, klobasky a salamy a mléko
no tak to já třeba nemůžu, protože u nás nikdo nejí bůček
udělala jsem to před lety a pak to rozdávala ![]()
@Nejhodnější píše:
Jsme dva a za jídlo utratíme okolo 10-15tis… jak kdy![]()
Kupujeme kvalitní potraviny, ale hodně toho i vyhazujeme, když vařím, tak většinou jen na jeden den. Hodně dělám maso. Příteli hovězí ( já to nejím ), sobě jiné. Hodně ryby a mořské plody. Často i nějaká ta restaurace. Kosmetiku používám Niveu, Yves Rocher, Vichy. Dost dáme i za jogurty, já sežeru i dva tři za den kolikrát
![]()
Miluju jogurty a celkově mléčné výrobky.
Ráda se poučím z rad chytřejších a šikovnějších na šetřeníPoslední dobou si říkám, že bych mohla spořit víc a ne tolik utratit…
máme to podobný. Prožereme 10táců jen to fikne.Taky vyhazujeme a ráda se poučím ![]()
@neila u nás šunka, jako fakt masová stojí kolem 25kč za těch 10 dkg, za 40 kč jsem snad ani neviděla ![]()
@neila taky dávám pozor na složení a kvalitní šunku kupuju za 22kč/100g, jogurt velkou Hollandii ideálně v akci kolem 16-18kč/500g, často i méně, do toho trochu mussli, javorového sirupu, domácí marmelády..dělám z jogurtu i základ na pomazánky. Sýry kupuju taky dost, to je tak 14-18kč/100g.
Já jo, balenou
Kupovanou na váhu u řezníka taky kolem těch 25, ale třeba minulý týdne měli tady v akci výbornou šunku od kosti za 18. Ale tak možná to někomu dost kvalitní nepřijde, no
Jogurt kupuju Hollandii velkou bílou a v případě potřeby ochutit dávám lžičku domácí marmelády.
Do toho se vlezete v pohodě. Já mám občas větší spotřebu, občas menší - máme zásoby v mrazáku a něco vlastní. ![]()
Tak my tedy dáme jen za jídlo min. 8000 kč měsíčně. A to máme většinu masa, zavařenin apod. od rodičů
A nemám pocit, že bychom nějak rozhazovali. Jen se snažím kupovat kvalitní jídlo (pokud je to dnes ještě vůbec možné
). Za ty zmiňované 4000 kč na měsíc se dá jíst tak max. gothaj a nějaké podřadné konzervy. Nebo mít vyloženě hospodářství a stravovat se z vlastních zdrojů ![]()
Tři lidi - obědy v práci, dítě v jeslich - za jídlo dáme za měsíc 800 eur, obědy v práci se do toho nepočítají. A to mám pocit, že šetříme. V dobách „nešetření“ to bývávalo tak 1 200 euráčů.