Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@neila píše:
Prosím tě, jak tohle dokážeš? Kupovat kvalitní (!) potraviny a k tomu ovoce a zeleninu z farmářských trhů? To mi přijde dost sci-fi vejít se i s drogerii do
6 000,–… Nemůžeš hodit pár receptů? To by mě fakt zajímalo, protože mě se tohle teda ještě nepovedlo, těch 6 tisíc mi nestačí ani do potravin, ne tak ještě na drogeriiJá nevím, ale opravdu kvalitní šunka stojí 40 kaček 100g balení, jogurt 12-13,– jeden, maso to je úplná darda, kvalitní sýry taky všechno na 35 kč za balení
Takže buď máme jiné představy o kvalitě, nebo se o jeden jogurt dělíte oba, ne?
Nemyslím to nijak špatně, jen prostě přemýšlím jak to můžeš dát…
Taky bych uvítala jídelníček…
@Nejhodnější píše:
Nedánedovedu si představit co furt jedí.
![]()
A že by to byla nějaká kvalita, tak o tom si iluze vůbec nedělám
Nemusi to byt zas az taka traga. Ja som teraz napriklad v kauflaunde natrafila na nieco comu hovorili „uzene provazky“ a bol to taky kusok z prasata, od chrbtice, napol slanina, napol pecene, v priemere asi ako 50-koruna. Niekde hrubsie. Vzala som toho tak za stovku, urobila 6 balickov do mrazaku. Bude do kapusty alebo do krup. A este to bude aj zdrave jedlo ![]()
@K-Black píše:
no tak to já třeba nemůžu, protože u nás nikdo nejí bůčekudělala jsem to před lety a pak to rozdávala
Bocik vykostit, zomliet, naplnit chlebovou plnkou (vsiakne do seba tu mast) a podavat so zemiakmi a zeleninovym salatom. Zaryti odporcovia bocika sa budu olizovat az za usami.
Pripadne slaninu vytopit a robit na nej opekane/pecene zemiaky. Beztak zemiakom nic tak neskodi ako malo masti.
@K-Black píše:
no tak to já třeba nemůžu, protože u nás nikdo nejí bůčekudělala jsem to před lety a pak to rozdávala
Já ho zrovna včera pekla ![]()
V Lidlu mají šunku a ta není tak drahá,… my máme teď největší ztráty na gumových medvídcích a zmrzlině ![]()
Já myslím, že se dá vyjít, prase tedy bereme také po půlkách a hovězí třeba deset kilo,…ale vnitřnosti chodím kupovat, ono takové ledvinky, jazyk, hovězí srdce…to jsou desetikorunové položky a mňamky ![]()
@Peppa Pig píše:
Tak my tedy dáme jen za jídlo min. 8000 kč měsíčně. A to máme většinu masa, zavařenin apod. od rodičůA nemám pocit, že bychom nějak rozhazovali. Jen se snažím kupovat kvalitní jídlo (pokud je to dnes ještě vůbec možné
). Za ty zmiňované 4000 kč na měsíc se dá jíst tak max. gothaj a nějaké podřadné konzervy. Nebo mít vyloženě hospodářství a stravovat se z vlastních zdrojů
No jak už jsem psala, tak záleží kam chodíš nakupovat. Třeba ten gothaj kupovaný v tescu stojí jen o pár korun míň než šunka s 90% masa u místního řezníka, který si ji vyrábí sám. Ale asi jinde nejsou takové možnosti ja tady u nás (vysočina/jihomoravský kraj). Poslední dobou tu „frčí“ právě ti malí podnikatelé a zemědělci, takže kvůli celkem velké nabídce mají lidové ceny. Teď jsme například kupovali brambory na uskaldnění za 5kč/kilo, to v marketu neseženeš ![]()
@kozisek moj chlap vnutornosti neda do pusy, max tak jatra ![]()
Ale vyzrala som na zmrzliny - nanukove formicky z ikei, jedna slahackova smotana a co mam po ruke - kompot, vyziva, granko - zaslahat do slahacky a zmrazit. Podstatne lacnejsie ako liter zmrzliny a rodina rovnako spokojna. A este si hovorim ze je to zdravsie, bez umeleho tuku a umeleho cukru ![]()
@Bábi Zlopočasná Dělám tvarohovou, jenže ten můj „hotentot“ po čase prohlásil, že už mu to bez „éček“ asi nechutná, kvůli němu jsem začala dělat kváskový chléb a on prohlásil, že ten kupovaný je lepší
Naštěstí vnitřnosti jí…a miluje gothaj
![]()
@Bábi Zlopočasná ten řetízek z kauflandu je super, dělám francouzské brambory, flíčky, nebo ho upeču a k němu brambor a špenát
![]()
jinak ten řetízek je docela tuhý takže do fleků ho uvařím a pak je i uzená polévka
@Daduka píše:
No jak už jsem psala, tak záleží kam chodíš nakupovat. Třeba ten gothaj kupovaný v tescu stojí jen o pár korun míň než šunka s 90% masa u místního řezníka, který si ji vyrábí sám. Ale asi jinde nejsou takové možnosti ja tady u nás (vysočina/jihomoravský kraj). Poslední dobou tu „frčí“ právě ti malí podnikatelé a zemědělci, takže kvůli celkem velké nabídce mají lidové ceny. Teď jsme například kupovali brambory na uskaldnění za 5kč/kilo, to v marketu neseženeš
U nás je v okolí jen samý Albert, Lidl, Tesco nebo malé, předražené večerky
Jednou za měsíc, v sezoně, zajdeme na farmářský trh. Ale tam je to úplně nejdražší a u některých prodejců mám stejně pocit, že prodávají jen předražené zboží ze supermarketů
O nějakém místním, kvalitním řezníkovi sním už léta!
Játra a ledvinky miluju, ten uzený provázek neznám
až půjdu do Kauflandu tak omrknu, díky za tip ![]()
Jo a gothaj s octem a cibulí je luxusní jídlo ![]()
@K-Black a ta cibule navozuje příjemný večer, takže super volba ![]()
Já se také budu muset kouknout po tom „provázku“
![]()
@neila píše:
Prosím tě, jak tohle dokážeš? Kupovat kvalitní (!) potraviny a k tomu ovoce a zeleninu z farmářských trhů? To mi přijde dost sci-fi vejít se i s drogerii do
6 000,–… Nemůžeš hodit pár receptů? To by mě fakt zajímalo, protože mě se tohle teda ještě nepovedlo, těch 6 tisíc mi nestačí ani do potravin, ne tak ještě na drogeriiJá nevím, ale opravdu kvalitní šunka stojí 40 kaček 100g balení, jogurt 12-13,– jeden, maso to je úplná darda, kvalitní sýry taky všechno na 35 kč za balení
Takže buď máme jiné představy o kvalitě, nebo se o jeden jogurt dělíte oba, ne?
Nemyslím to nijak špatně, jen prostě přemýšlím jak to můžeš dát…
Ahoj, dovolím si částečně nesouhlasit, co se šunky týká, stačí nekupovat balenou- třeba v Bille stojí šunky nejvyšší jakosti něco kolem 23/100g, pokud trefíš akci, tak i pod 200. A to je Billa dost drahý krám. Jogurty- tam by byly asi nejlepší ty ve skle, ale třeba choceňský smetanový je velmi kvalitní jogurt a nestojí 12 kč. Obecně jsem zjistila, že pro mne je nejvýhodnější kupovat maso u řezníka, ovoce a zeleninu na farmářském trhu a HLAVNĚ SE ZAMĚŘIT JEN NA ZÁKLADNÍ POTRAVINY. To je snad nejlepší fígl, co jsem objevila- kupuju jogurty bílé a ovoce si do toho nakrájíme, jinak koupím mouku, vejce, máslo a pod a koláč upečeme, bábovku totéž, pizzu děláme domácí.. Nemusím nutně šetřit, ddělám to proto, že nechci mít v potravinách zbytečná éčka a chci je mít celkově co nejkvalitnější a nejčerstvější. Reklmám na ovocné jogurty, kde je „ovoce skoro jako opravdové“ se fakt musím smát.. Prostě podle mých pozorování čím je potravina zpracovanější, tím je dražší a zároveň ošizenější(ve většině případů). Proto je blbost kupovat instantní výrobky, uzeniny kromě šunky, polotovary, konzervy.. jídla ze základních surovin se dají udělat za 20-30 min a jsou cenově třetinové a výživově nesrovnatelně kvalitnější.. můj názor..
…my jsme zatím dva a projíme 5 tisíc a v tom je i drogerie (teď myslím prostředky do domácnosti, mýdlo, pasta na zuby atd.)…vařím vždy na dva dny…ovoce a zeleninu taky kupuju, máme ji rádi…ale je to asi tím, že někdy dělám jednoduché recepty…vždy máme polévku a pak hlavní jídlo např. : šťouchané brambory s cibulkou a krabí tyčinky v trojobalu nebo v těstíčku, lasagne, špenát, dušené maso těstoviny atd. dnes jsem měli kuřecí vývar, kyselé zelí a plněné knedlíky uzeným-to je jídlo můžu říct levné… ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
@kozisek moj chlap vnutornosti neda do pusy, max tak jatra
Ale vyzrala som na zmrzliny - nanukove formicky z ikei, jedna slahackova smotana a co mam po ruke - kompot, vyziva, granko - zaslahat do slahacky a zmrazit. Podstatne lacnejsie ako liter zmrzliny a rodina rovnako spokojna. A este si hovorim ze je to zdravsie, bez umeleho tuku a umeleho cukru
@MonikaN.89 taky mám ráda jednoduchá jídla, třeba čočku na kyselo, tu miluju
no ale pak jsem schopná sežrat půl kila panenky sama
krabí tyčinky myslíš ty jak se z nich dělá pomazánka? to uvnitř bílý a na vrchu červený?