Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@dendulina vítej, nám zjistili PEC v 32. týdnu z UTZ, máme horší variantu na obou nožkách…ze začátku je to boj, ale dáte to, neboj
teď máme 8 měsíců a dlahy na 20 hodin denně…
@verunka.kliste no, mne prave taky rekli, ze obe nozicky. Ale zatim mi doktorka tady v NL rikala, ze by se to melo srovnat jen dlahama. Stejne chci rodit i fungovat v CR, takze uvidim, co mi reknou za tyden v Cechach, az pojedu. Mam tam UTZ 21+1, takze dokotorku poprosim, aby se na to trochu zamerila.
Na druhou stranu, kdyz jsem si to zacala googlovat, tak jsem nasla i obrazek obou nozicek jen velice mirne postizenych a ten mi hodne pripomnel myho brachu. Do dnes se mu smeju, ze ma nohy jak ploutvicky, kdyby mel. Mamce nikdy nic nerekli (pred 30 lety
) a to brachu tenkrat hodne piplali, protoze se narodil ve 32.tt a tech problemu byla spousta. Kazdopadne jsem si prakticky jista, ze kdyby bracha dneska zasel na ortopedii, ze by mu PEC taky potvrdili. Tak se snazim uklidnovat, ze kdyby nas malej mel jen takove mirne postizeni jako ma jeho strejda, tak to bude v pohode…
@Shari81 @dagvi holky děkuju za podporu! držte nám ve čtvrtek palce!
@dendulina vítej mezi námi! já mám teprve dvouměsíční holčičku a taky jsem se hrozně bála, co nás čeká…zjistili mi to taky jak tobě v 20tt na ultrazvuku, taky na obou nožkách. hned jsem si začala zjišťovat možnosti léčby a kdo se tím zabývá. proto to pro nás nebyl po porodu takový šok, vlastně mi to bylo úplně jedno, byla jsem hrozně ráda, že už je malá na světě
zatím máme za sebou sádrování (bez problémů) a teď jdem na tenotomii (napíšu dojmy příští týden). od začátku se snažím si opakovat, že jsou tisíckrát horší věci a tohle je řešitelné, tak to přece musíme zvládnout, i když uznávám, že je s mimčem od začátku hold víc práce než s jinými dětmi. obrň se trpělivostí, protože hned po porodu to bude záhul, ale pohled na zlepšující se nožičky za to stojí! věřím ale, že všechno zlé je pro něco dobré a jsem přesvědčena, že naše děti budou aspoň do života zocelené a jen tak je něco nepoloží ![]()
@markét1982 ahoj, dekuju za podporu, bude myslim inspirujici sledovat zlepseni u ostatnich, nez bude nas malej bojovnik na svete
Jeste uvidim, co mi rekne gynekolozka v CR, tady v NL k nim nejvetsi duveru nemam, jsou to sarlatani ![]()
Hlavne se snazim uklidnovat tim, ze muj bracha to ma na 99% taky a nikdy to doktori ani neokomentovali, proste ta deformace je fakt minimalni. Az ted, kdyz si davam veci dohromady, tak jsem si tim prakticky jista a i moji mame by to davalo smysl. Takze pevne doufam, ze to naseho chlapecka taky „jen lizne“ ![]()
Proste se snazim co nejmin stresovat predem, protoze stejne nic nevymyslime, dokud to neuvidime nazivo ![]()
@dendulina to je správný přístup, nemá smysl se stresovat předem, i když sama vím, že se to lehko řekne
tak držím moc palce, abyste měli jen tu pokud možno nejlehčí formu!
Ahoj holky. prosim Vas, jak jsme se bavily o tech botickach. Kde v lekarne jste je kupovaly? ja je nechci objednavat na internetu, kdyz nevim jak mu sednou. chtela bych aby si je vyzkousel. dekuji moc za info
Ahoj holky, jsem tu poprvé a jelikož je diskuze už dost obsáhlá a není v mých silách ji celou projít, ráda bych se zeptala přímo na pár věcí.
Náš Martínek se narodil 28.10.2014, na pravé nožičce má PEC, na levé šest prstů, do toho si přivodil ještě pupeční kýlu, naštěstí sono bříška dopadlo dobře. Do porodu jsme o ničem nevěděli, takže to byl celkem šok a první reakce byla to před všema utajit ( což dost dobře nejde, že..), asi po 14 dnech jsem došla smíření a když jsem pak viděla, že to vlastně není vůbec hrozný a ty děti v nemocnici jsou na tom mnohem hůř, tak už jsem s tím naprosto smířená. Asi jsem moc natuty očekávala, že se nám narodí absolutně zdravé mimčo. Ale dál naše story. První sádru na Bulovce jsme dostali ani ne ve 14ti dnech, jelikož jsme byli z porodnice objednaný na středu, tak jsme „vyfasovali“ doc. Chomiaka a jak to na Bulovce chodí, tak k němu jsme chodili celou dobu - ne, že bychom si stěžovali, protože přístup bude asi všude stejný. Ale zažili jsme, že někdo chtěl přejít na jiný den a nešlo to. Po 5ti sádrách nám dali na výběr dlahy- buď napevno (DB) nebo naklapávací Mitchelovy- vybrali jsme si samozřejmě ty druhé kvůli lepší manipulaci- A teď postřeh- na protetice jsme nechali 8500 Kč jako zálohu než jim dlahy proplatí pojišťovna + po dlahování 4000 sponzorský dar Bulovce, což původně měl být doplatek mezi horšími DB a lepšími M. dlahami, smlouva ovšem hovoří jasně…je to sponzorský dar. Operace Achilovky zatím není nutná - zatím. Na začátek ledna jsme objednaný na první kontrolu do soukromé ordinace doc. Chomiaka. Malý dlahy snáší zatím docela dobře…
a teď ty dotazy
2)nemá z vás někdo ty speciální ponožky do dlah? tady je prodávají http://www.c-prodirect.co.uk/ , ráda bych jestli má někdo zkušenosti, případně použité fusky bych na zkoušku odkoupila, jinak máme ty z Tesca, co se tady dost diskutují a dáváme je naruby, aby nevadily švy - to máme porazeno od kolegy, který má chlapečka s PEC taky. Jinak uvažuju o tom, že si je nechám dovézt.
moc díky za odpovědi a všem nám tady držím palce
mějte se fajn a do roku 2015 přeji hlavně to zdraví
Milada
@milu79 Zdravím, prvně gratuluji k narození chlapečka. K Dr. Chomniakovi nechodíme, jsme z Brna. Máme jednostranný pec na levé noze. Ohledně dlah nám ani nikdo nenabídnul jiné než DB dlahy, takže máme je i když malý je nesnáší. Od roku je začal považovat za nepřítele a v noci mi řve. Malý má teda po tenotomii. Tady to chodá tak, že Dr. napíše poukaz a s tím jdeme na ptotetiku a ani dlahy vyrobí. Žádné zálohy ani sponzorské dary nikde nedáváme. Jinak malý má nožičku jen o 0,5 cm menší než tu druhou, což prý mívají i zdraví jedinci. A k těm prstíkům bych se zachovala tak, že bych mu ten jeden nechala na plastice odstranit, dnes už to dokáží krásně udělat. Možná bych se poradila přímo na té plastice, protože se to tak malým miminkům asi dělat nedá. Jinak se držte a buď šťastná za chlapečka, on Ti vše vynahradí bezmeznou láskou k Tobě. Pa pa ![]()
@milu79 Jo a ještě k lázním, ty nám nikdo nenabídnul, možná se to nabízí u oboustarnných pec nebo se zkrátka doktorům do toho nechce!!!
@milu79 gratuluju k chlapečkovi a k tvým dotazům:
Bára má jednostraný PEC pravá noha teď v prosinci měla 1 rok jsme po tenotomii, dlahy máme ponsetiho aparát pevná tyč snášíme to bez problému nic jsme za ně neplatily bylo mi řečeno že pojišťovna proplácí dlahy 2× do roka. takže co půl roku jsme měli nové naše Bára je totiž dost ničí dokonce se jí podařilo vytrhnout tu tyč jak v nich lozila do 9 měsíců je nosila celodeně. Rozdíl v délce chodila max.0,5cm takže myslím zanedbatelný rozdíl běžně se vyskytující u zdravých jedinců protože se už staví a začíná chodit nosí teď běžné botičky koupené v lekárně aby tak nějak odpovídaly tomu co má botka mít za parametry pro malé dítě. Lázně nevím nikdo nám je nenabídl a ani jsem se neptala, nějak si nedovedu představit co bych tam s tak malým dítkem dělala
myslím že je na to brzy, určitě máte nějaký režim spaní a procedury by se asi těžko zvládaly až bude Bára starší cca kolem 3 let tak to teprve budu řešit. Ptát se zda je možnost lázní.
mudr. Chomniaka neznám jsme z Moravy.
@milu79 Ahoj a gratuluju k miminku ![]()
Dcera má oboustranný PEC, chodíme k Maříkovi-má ordinaci na poliklinice Olšanská, Chomiaka neznám. Veru je po tenotomii a má sundavací AFO dlahy (na každou nohu zvlášť-na protetice udělají sádrový odlitek každé nohy a podle toho vyrobí dlahu) Dlahy nosí na noc+na spaní po obědě. Ponožky používám ty z Tesca a bohatě stačí. Jinak na nožkách není téměř poznat, že jsou nemocné. O lázních vím, ale s tak malým mimčem to nemá význam. Doktor mi říkal, že tak nejdřív ve 2 letech. Nikdy jsem neslyšela, že by se za dlahy něco platilo
a sponzorský dar už vůbec ne
bych řekla, že vás tak trochu okradli a rozhodně bych to tak nenechala!
Přeji klidnou léčbu ![]()
@milu79 ahoj, my máme oboustranný PEC a jsme od Hradce Králové, takže pana doktora Chomniaka neznáme…nožku máme i tak jednu menší, když jsem se na to ptala doktora, sdělil mi, že je to běžné, že je to na úkor deformity nožky, tenotomii máme za sebou…ponožky používáme obyč z tesca…a dlahy máme Mitchellovky se sundávací tyčkou, ty nám byly přímo nabídnuty, neměly jsme na výběr, jednou za půl roku nám je platí pojišťovna, pokud bychom chtěli objednávku navíc, tak stojí cca kolem těch 8 tisíc…ale máme 9 měsíců, už máme druhé, nic jsme neplatili, u těch druhých nám poslali v podstatě stejnou velikost té menší nožky, takže jsem to řešila a na doporučení staniční sestry na oddělení jsem kontaktovala jednu hodnou paní, která mi darovala botky, které již jejich holčička nepoužívá, vyrostla z nich…dávat sponzorský dar 4 tisíce mi přijde jako vydřidužství
o lázně jsem se zatím nezajímala…mitchellovky dlahy nosíme na 20 hodin denně, 4 hodiny má Honzík dovolenou ![]()
@milu79 ahoj,gratuluji k narození prcka! My taky nic nečekali, taky to byl sok, ale ustali jsme to. Máme oboustranný a nožky skoro stejný, takže s tím neporadim. Jezdime na bulovku k ostadalovi, takže chomniaka zname jen z vizity. Syn už ma pres 2 roky, původně mel dlahy s pevnou tyčí, pak mel nacvakavaci. Nikdy jsme nic neplatili. Natož nedobrovolný sponzorský dar
Ale pokud by po nás chtěli, dali bychom. Byli jsme z nozicek dost vystraseny. Je to teda hnusarna, tajze zneužívat vystrasenych rodičů.
Ponožky jsme používali obyčejný. Přijde mi to jako vyhozeny penize, ale nezkusila jsem, takže neporadim.
Prstiku ma 5, takže s tím neporadim.
Gratuluji k narození chlapečka.
K lázním - žádost vypisuje pediatr a musí k ní být přiloženo také doporučení odborného lékaře - ortopeda. Do lázní jezdí už maminky s půlročními dětmi. Nejlepší jsou Janské Lázně. Z procedur máte každý den cvičení, dále vířivku, bazén, popř. magnetoterapii - elektroléčbu. Pobyt je většinou na čtyři týdny. Je možné se domluvit, že by dítě mělo procedury jen dopoledne, když např. po obědě spí. Do lázní musíte nastoupit do půl roku od vypsání žádosti.
Teda holky, kdyz to tu ctu, tak se uplne desim
. Ja sla jeste 23.12. na odber plodovky, takze cekam na vysledky a doufam, ze tam jsou „jen“ equinovary a nic se neprida. Pan doktor me nicmene upozornil, ze to vypada, ze slachy jsou hodne zkracene u te jedne nozicky a chodidlo vlastne uplne vyvracene. Druha je snad o trochu lepsi.
Chtela jsem se zeptat, v jakem veku delali vasim drobeckum tu teutonomii a vlastne i jak brzo po porodu se to vsechno zacalo resit?
Jinak preju hodne stesti v novem roce 2015…prece jen pri trose stesti se i to zdravicko a vsechno ostatni dostavi ![]()