Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ty naše dětičky jsou jak přes kopírák
a moc šikovné Barunka bude mít rok za 6 dní vesele obchází nábytek pouští se stojí v prostoru bez opory ale samotný krůček ještě neudělala zato tlačit před sebou židličku to projde celý byt ale ty omlácené rohy a dveře pač do všeho naráží
tak tiše trpím
I když si to užívám že nechodí starší dcera byla akční chodila od 10 měsíců a to byl fakt masakr
Takže si našeho lezce užívám a neustále vykřikují ať začne chodit až na jaře ![]()
Jsou to šikulky
ale já taky říkám, že na capkání je času dost, stačí už teď ty lotrovinky a fakt si nedokážu představit jak v zimní městské břečce chce chodit za ručičku
Ale zato ve svém okolí mám případ, že maminka posazuje miminko ve 3 měsících. Teď jsou holčičce 4,5 měsíce a shání pro ni chodítko ![]()
@chemická myška Jo, jsou takové maminky, ale musím podotknout, že takovým to většinou výjde a děti se vyvijí dobře a bývají zdravé. Příklad romové, ti se s ničím nepářou a jak jsou zdraví a čiperní.
@chemická myška každý strůjcem svého štěstí ale nechápu
kam tato maminka pospíchá
a jak píše @Doxa takový mají štěstí.
Jinak Bára má za sebou včera 2 samostatné krůčky a hrozně se tomu smála no sranda největší
ona mi tu bude fakt na vánoce chodit pomooooc
![]()
Ahoj holky. tak jsme byli na kontrole a vse v poradku. zas za ctvrt roku. mame jen protahovat achilovku. a taky uz si stoupame aobchazime, ale s drzenim ![]()
@Doxa pravda, jen je to takovej nerozum. ![]()
@dagvi šikula
aspoň pořádně dosáhne na vánoční ozdobičky na stromku ![]()
@z1908 to je super
doufám, že taky dopadnem ve čtvrtek dobře
@z1908 gratuluju k úspěšné kontrole!
jste holky všechny moc šikovné, jak to zvládáte! a jak tu čtu, že se vám mimča postupně pěkně učí chodit…mám za vás radost! už se těším na příští rok, až naše malá snad taky začne ![]()
jinak my jdeme příští týden ve čtvrtek na tenotomii, nemám radost z toho, že zrovna před Vánocema a že na svátky bude mít malá sádry, ale co nadělám, aspoň to budeme mít brzo za sebou a nebudu celé svátky nervovat, že v lednu na to jdem. stačí, že už teď mám strach, jak to zvládneme…tak nám držte palce.
@markét1982 Ahojky, tak se držte, budu na Vás moc myslet…neboj, malá to zvládne a ty taky ![]()
@markét1982 neboj uvidíš že to zvládnete budu na vás myslet, než se naděješ bude po sádrách a pak už dlahy hrozně to uteče ![]()
Ahoj holky, muzu k vam??? vcera jsem prisla z utz ve 20.tt, kde mi strasili a dnes potvrdili diagnozu PEC. Docela me to vydesilo, o kdyz asi nema cenu to resit, dokud neuvidim, jak to fakt vypada a jak moc zle to je. Chtela jsem se jen zeptat, vedely jste to uz v tehotenstvi? A jak se s tim ty vasi drobeckove i vy samy vyporadavate??
@dendulina Ahojky a vítej mezi námi
já o tom nevěděla, o to větší šok to byl po porodu, resp. u mě až druhý den (rodila jsem císařem)
na začátku je to náročný, co si budeme povídat, ale dá se to zvládnout..musíš si stále dokola opakovat, že to děláš hlavně pro dobro prcka…máš možnost si vybrat lékaře, buď v místě bydliště a nebo dojíždět, každý lékař má jiný názor na léčbu a i tady jsme se přesvědčili, že každé dítko je léčené trochu jinak…
gratuluju k těhu a ničeho se neboj ![]()
No ja se priznam, ze jsem z toho dost rozhozena…bojovali jsme o miminko dost dlouho, kdyz se ted konecne zadarilo, tak jsem si ho stejne musela obhajit a smirit se s tim, ze nemam pravo vedet, jestli nahodou nema spatny gen po tatkovi, protoze kdybych chtela jit na testy a vedet, jestli jednou onemocni, tak v pripade pozitivniho nalezu bych musela ukoncit tehotenstvi, bez ohledu na to, ze i s tou diagnozou muzes mit treba 40 let normalniho zivota a ted zas tohle
fakt nevim, co jsem v minulem zivote provedla ![]()
sice vime, ze jsou obe nozicky spatne, ale porad doufam, ze to aspon bude nejaka lehci forma ![]()
@dendulina vítej chápu tvé obavy já o tom že mala bude mít PEC nevěděla na utz si toho nikdo nevšiml až po porodu máme pouze jednu nožku a to pravou ano je to náročné ale na druhou stranu rodí se děti daleko více postižené a mají to na celý život naše děti se narodí s vadou ale léčitelnou a i když nožky nebudou nikdy úplně zdravé budou žít normální plnohodnotný život bez omezení. Naše malá má rok a kdyby nenosila dlahy tak na ní nikdo nepozná že nějaký PEC měla nožičku má krásně srovnanou. Já byla hodně důsledná v nošení dlah žádné úlevy nic pevně věřím že se mi to vrátí v podobě relativně zdravé nohy naši Báry.
@dendulina ahoj
ja to vedela uz z utz. Hnali nas na plodovku, ale spis kvuli tomu, ze PEC obcas byva soucast nekterych vaznejsich syndromu. Jak psaly holky…je to narocnejsi, ale spis pro psychiku maminky…prckum je to dost jedno, zvladaji to statecne…ani nevedi, ze je neco v neporadku, tak se s tim netrapi
nektery pak treba hur spi s dlahama, ale zase nas malej uz asi ani neumi spat bez nich
a nejdulezitejsi je fakt to, ze je to vada lecitelna a driv ci pozdeji budou prckove behat jako by se nechumelilo…ano, musi se cvicit, ale to si zajedes a bude to stejny jako ze se musi krmit, prebalovat a tak. Dulezity je nad tim moc nedumat a zbytecne se netrapit, ze muj chudacek ma dlahy…proste se jde spat, obliknout pyzamko, vycistit zuby, nasadit dlazky aby si nozicky odpocinuly a sup do hajan
zkus nepremyslet co by kdyby a tesit se na miminko…uzij si to, kdyz je vytouzeny ![]()
@dendulina Ahoj, tak mně to bylo zjištěno též ve 20tt. těhotenství, s tím, že malý má jen jednu nožku, ale bylo mi řečeno, že to půjde třeba po porodu jen rozcvičit, že si na nožce mimi jen špatně leží. Po porodu to byl pec jak vyšitý, s tím, že jsme museli podstoupit i tenotomii, máme dlahy s pevnou tyčí a malý je nesnáší a to jsem v dávání dlah taky důsledná. V noci řve a řve, ráno úplně chraptí, už nevím co mám dělat. V lednu máme kontrolu, ale dr. moc na mé řeči nedá a jede si svůj zajetý řád. No, nevím jak to dopadne. Každopádně se ničeho nebuj, jinak jsou to dárečci a už dávno vím, že ten porod i nožička za mé dítě stály. Je to můj miláček a i když mě někdy zlobí, tak bych ho nevyměnila za nic na světě. Takže hlavu vzhůru a bojuj ![]()
Mám ještě dotaz k maminkám, které sdílí tyto stránky a mají již větší děti s tímto postižením, ať podají zprávy jak se jejich třeba 7 leté děti vyvíjí a zda podstoupily další operace atd. Taky by mě zajímalo do kolikati let nosily dítka dlahy na noc. Zvláště mě zajímají dítka, které dlahy težce nesly. Náš malý je toleroval do roka, ale od roka je to děs a utrpení, už si vše skvěle uvědomuje a umí si velmi dobře prosazovat svou, jsem sice neoblomná, ale v duši trpím a je mi ho moc líto.