Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, tak už máme po kontrole, dopadli jsme dobře (Ťuk, ťuk). Paní doktorce jsem řekla, že malý snowboard už nesnáší a nevím co mám dělat, tak mi poradila, ať odšroubuji tu jednu dlažku z té tyče a dávám mu aspoň ji. Řekla mi, ale rovnou, že to nemá takový efekt jako když je tam ta tyč, ale prý pořád lepší než kdyby byl úplně bez ničeho. Tak jsem to tak malému udělala a ejhle, malý spí celou noc. Mám z toho trochu špatné svědomí a přemýšlím, zda mu to nemám střídat chvíli s tyčí a noční řvaní a pak zase abych se vyspala tu botku sundat. Jsem z toho trochu na prášky. Jinak v ordinaci se nechtěl vůbec postavit a řval tam jako blázen. Vztekl se tam tak, že zadupal nožičkama a paní doktorce to úplně stačilo. Vždy chce vidět jak na té nožce stojí. Pak mi řekla, že si nemyslela, že je to takový vzteklounek. Tak jsem ji ubezpečila, že vztekloun je a že se vůbec nedivím, že v noci díky těm dlahám řve.
Není to s těmi dětmi vůbec jednoduché. Dnes malý tlačil před sebou doma krabici a ťapal s ní po celém bytě, ale sám bez opory zatím ani krok. Prý je do 17 měsíců na chození čas. Takže tak, jinak všem přeji zdravé dítka a ať se vám daří ![]()
@Lucatkoo Nebojte, vše zvládnete, nic jiného vám totiž ani nezbyde. Je to náročné, to ano, ale jsou horší věci. Věřím tomu, že pokud už máte doma 2 letého raráška, tak to musí být pěkný záhul. Pokud máte oporu v rodině, tak to všechno půjde, nejhorší jsou ty začátky, pak už to budete brát jako součást života.
![]()
@nunihor ahoj, prosim te muzu se zeptat, jestli byla nejaka indikace, ze bys mela rodit driv? 6 tydnu driv je moje nocni mura, protoze tou dobou me teprve uvolni z prace…driv ani tuk a to se potrebuju prestehovat z NL do Cech. Jedu „teprve“ 29.tt, takze je to porad relativne daleko, ale co kdyby malymu fakt hrablo
![]()
@Lucatkoo Ahoj a vítej
ničeho se neboj, vypadá to hůř než to je…začátek je nejtěžší, pak už to budeš mít jako rutinu..důležité je poctivě cvičit..a zjistit si možnosti léčby, ne každý lékař ti řekne, že je víc možností a jede si pouze to, co má naučené…držím palce ![]()
@Doxa tak to jsou super zprávy, nás KO čeká př. úterý a tam se i rozhodne ta další operace, tak jsem zvědavá…
@Shari81 Ahoj, tak pak dej vědět jak jste dopadly, věřím tomu, že to dopadne dobře a na operaci nebudete muset jít. Mně paní doktorka říkala, že je to s těmi nožičkami jak na houpacím koni, jednou lepší, pak horší, že se to může kdykoliv zhoršit i zlepšit, takže hlavu vzhůru a držím vám palečky ![]()
@Doxa díky
no teď asi 3 dny konečně začala chodit za chodítkem a „lítá“ tu po celém bytě, tak snad ta skorochůze něčemu pomůže…
Ahoj,
„kosmetická vada“ samozřejmě v uvozovkách. Je s tím hodně práce. Náš Matyášek snáší tedy sádrování i dlahy docela dobře, ale horší je cvičení VOJTOVKY. U toho řve tak, až přestává dýchat
To je opravdu hrůza. Spíše mi tím chtěli doktoři říct, že jsou mnohem horší problémy. které se nedají řešit.
Náš Matyášek zatím tentomii neprodělal a doufám, že nebude potřeba. Další kontrolu máme teď v pondělí, tak doufám, že vše bude OK.
Ohledně toho předčasného porodu: byla jsem v práci a protože byl klid, tak jsem se rozhodla, že si zajdu na gyndu (měla jsem den před tím slabé špinění - ale opravdu minimální). Pak už šlo všechno rychle, nemocnice-rizi.odd.-ležela jsem tam 14 dní. Pak jsem šla domu a po dvou dnech opět do špitálu (tentokrát prý únik plodové vody - opět úplně minimální). Cítila jsem se úplně normálně. Od začátku jsem dostávala kortikoidy. Nakonec jsem šla na císaře (domluveného předem). Matyášek se narodil s docela dobrou váhou (na to že byl ve 34 tyd.), 2,90 kg
a naštěstí bylo všechno v pohodě. Takže je lepší to nepodceňovat (já chodila do poslední chvíle do práce, doma nic připraveného, nic nakoupeného). ![]()
Zasílám fotky nožiček před a po - zatím léčíme necelé tři měsíce. První sádru dostal ve 14 dnech.
Chci se vás holky zeptat, taky mají pořád vaše děti na nožičkách takové ty vrásy, myslím okolo kotníčků, vím, že to je ta poslední věc, která mi vadí, ale zajímá mě, zda vaše děti to mají taky nebo jim to vymizelo.
@nunihor Ahoj taky jsem cvičili Vojtovku, ale ne kvůli předčasnému narození, ale máme jednostr. pec a malý se nakláněl pořád na jednu stranu. Cvičili jsme půl roku a pak nám to ukončili. Je to strašně náročný jak pro matku, tak i dítě, byla jsem ráda, že už máme konec, ale myslím si, že mu to pomohlo.
@Shari81 Chůze určitě pomáhá, jen mi doktorka řekla, že pokud nechodí pořád po koberci, ale i tvrdých podlahách, tak dávat boty.
@nunihor týjo po 3 měsících to má fakt krásný ![]()
@Doxa Veru už to má skoro dobrý, nás zas trápí, že se jí v dlahách potí nožky a z toho má totál ztvrdlou kůži na patičkách a ze strany pod malíčkama, mažu vazelínou, ale pomáhá to jen částečně…
no vidíš, mě zas říkali, že boty vůbec nedávat, máme lino a dlažbu a malý koberec…
@nunihor Diky moc za obrazky. Dalo mi to trochu nadeji, i kdyz to co jsem zatim videla na UTZ vypadalo o dost strasidelneji nez nozicky tveho drobecka. Ale uvidime, az se narodi. Ja se samozrejme snazim uklidnovat tim, ze to je resitelna vada, jak moc kosmeticka uvidime teprve az se narodi. Vim, ze jsou na svete horsi veci nez PEC, ale minimalne to nepotesi, ze jo ![]()
Ahoj holky, tak se chceme pochlubit. Dnes máme po kontrole u Doc. Maříka a nožičky vypadají velice dobře. Dlažky už máme dávat pouze na noc a přes den jen na větší spaní. Jinak má prokopávat a máme procvičovat. Takže snad nebudeme muset ani na protnutí achilovky. Mám radost ![]()
@nunihor no tak supééér a moc gratuluju, my k němu jdeme zítra, tak jsem zvědavá jak dopadneme…