Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@dagvi jéé gratuluji! to máte teď doma veselo, co? já se už taky těším na příští Vánoce, jestli se malá rozchodí, můžem se rozloučit se stromečkem ![]()
@Shari81 krásná fotka ![]()
prosímtě, jaký jste měly další postup u Maříka po sundání sáder? naše malá dostala před týdnem plastové dlahy a dneska jí z nich udělal sundavací a kontrola za 3 týdny…co bude následovat další měsíce? jinak jsem z nožkama spokojená, vypadají po operaci opravdu jako zdravé! je mi jasné, že se to bude zase vracet, ale dneska vypadá jako zdravá holčička ![]()
Holky, viki tady uz dela prvni krucky - sice jeste za ruku, ale nevadi
kazdopadne take neni nic poznat a to mel obe nozicky
@z1908 píše:
Holky, viki tady uz dela prvni krucky - sice jeste za ruku, ale nevadikazdopadne take neni nic poznat a to mel obe nozicky
šikula…náš Honzík včera začal konečně na kolínkách pérovat
je mu 9 měsíců..
@markét1982 Ahojky
až z těhle vyroste, tak Vám Mařík dá poukaz na AFO dlahy-plastové sundavací, ty Vám vyrobí v Motole v Protetice-udělají sádrový odlitek a podle něj dlahy…
jinak všem dítkům gratuluji k prvním krůčkům
Verunka je trochu lenoch, obchází nábytek, ale ještě se nepouští, bojí se..ale všimla jsem si, že tu pravou nožku pořád kroutí jakoby dovnitř, defakto stojí na vnější hraně nožky, ne tade vždycky, někdy stojí normálně rovně…myslím, že nás ta druhá operace asi nemine ![]()
@z1908 jeee, ty mas Vikiho - jako Viktora? To jmeno me napadlo hned jak mi oznamili equinovary
Rikala jsem si, ze po tom vsem, cim jsme si doted prosli se uz i s timhle musi malej poprat a urco bude vitez - Viktor
Akorat teda nikdo z rodiny vcetne manzela tomu jmenu nefandi ![]()
Jak starej zacal s temi prvnimi krucky?
@dendulina ano, viktora. tak my meli to jmeno z urcitych duvodu jasne uz pred pocetim ![]()
kikimu je 12mesicu a cca 20dni. myslim, ze zhruba v tech 12ti mes zacal s krucky
@z1908 my jsme jmena porad meli spis teoreticka, navic to poceti krapet trvalo
Ackoli nefandim pokracovani jmen rodicu, ta nase (Denisa a Jakub) se mi ale pro prcky dlouhodobe libila, tak jsme je meli jako takovou rezervu. Par dalsich napadu zaznelo, ale Viktor teda nikdy. To jmeno mi najednou vylozene naskocilo, jen skoda, ze nikdo nesdili me nadseni ![]()
Kazdopadne jsi me slusne uklidnila
. Porad jsem se bala, jak se s tim budeme prat, ale chozeni kolem roku je v pohode
. Budu rada sledovat, jak se vas maly sikula dela pokroky. Ono to jmeno ma urcite pozitivni vliv ![]()
Zdravím všechny rodiče dětí s tímto onemocněním. My usilujeme o co nejvíce zdravou nožku dcery od narození. Teď má 20měsíců. Léčíme Posentiho, čili sádry, dlahy,2×tenatomie, teď nás čeká operace Mckay. Chtěla bych se zeptat jakou mají rodiče zkušenost s chůzí dětí. Dcera na postiženou nožku nedošlapuje správně, na chůzi je to vidět. Jestli jsou zde rodiče starších dětí, jak a jestli se jejich chůze měnila, příp. jakou zkušenost máte s chůzí po operaci,? Budu ráda za příspěvek na toto téma. Pozdravuji a preji hodně trpělivosti a sil. ![]()
Ahoj, ráda bych se také podělila o svou zkušenost s touto vadou. Pes equinovarus nám byl zjištěn na ultrazvuku někdy okolo 30.týdne. Na gynekologii doktorka tvrdila, že je to na jedné noze. Byla jsem poslána ještě na vyšetření do nemocnice, kde jsem rodila (Podolí) a tam bylo zjištěno, že to budou obě nožky. Samozřejmě jsem to obrečela (ale musím říct, že od doktorů jsem slyšela, ať to neřeším, že se jedná spíše o kosmetickou vadu, že to není nic tragického). Zjistila jsem si více informací a byla jsem přesvědčená, že po porodu půjdu na Bulovku. Nakonec jsem porodila o 6 týdnu dříve. Rehabilitační sestra v Podolí mi však dala doporučení k panu Doc. Maříkovi (prý neuznává na Bulovce ten jejich snowboard). Matyášek má 3 měsíce, prodělal 3× sádrování na jedné noze, 4× sádrování na druhé noze. Mezitím dostal několikrát dlahy, které několikrát za den sundaváme a procvičujeme nožičky. Od začátku chodíme na VOJTOVKU. Zatím to vypadá moc dobře. Musím říct, že jsem s panem doktorem moc spokojená. Myslím si, že ke každému z pacientů přistupuje individuálně a léčbu nasazuje dle aktuálního stavu nožiček.
@nunihor taky chodíme k Maříkovi a jak říkáš, ke každému přistupuje individuálně, my jsme u něj moc spokojení ![]()
@nunihor Ahoj! vítej mezi námi. Já mám stejnou zkušenost a dokonce mám i podobně starou holčičku - bude teď mít 4 měsíce a má za sebou navíc ještě tenotomii a teď už jen sundáváme dlahy a cvičíme 4× denně. Přesně jako tobě i nám v Podolí na rehabilitaci doporučili Maříka, protože prý ten snowboard huntuje nohy. Minulý týden dokonce na rehabilitaci byla paní, která se na nás přišla podívat a dodat nám optimismu - prý má 28letého syna, který měl taky PEC a když se narodil, tak doktoři říkali, že bude na vozíku. Teď závodně lyžuje a nemá žádný problém. Kosmetická vada to asi úplně není, je s tím dost práce, ale je to řešitelné a na rozdíl od jiných vad se to dá napravit
mimochodem, taky chodíš na rehabilitaci do Podolí?
@Shari81 Ahoj Šárko, jak vlastně vy u Maříka? máte nějaké novinky ohledně té případné další operace? moc bych vám přála, aby ji malá nepotřebovala!
@markét1982 Ahojky, na KO jdeme př. týden, tak uvidíme..malá zatím sama nechodí, ale docela pěkně chodí za chodítkem, tak snad se i brzo pustí a rozběhne se sama…a co vy jak válčíte??
@Shari81 Tak to na vás budu moc myslet! my válčíme celkem dobře, ty sundavací dlahy jsou už v pohodě oproti sádrám…jen někdy to cvičení není jednoduché, protože malá je dost bojovná a má už sílu, takže se někdy makačka ji přeprat
na kontrolu k Maříkovi jdeme začátkem března, tak jsem zvědavá, co nám poví…
Dobrý den ![]()
Vtírnu se k vám holky, nevadí? Mám holčičku 8 dní starou. V porodnici nám zjistili tuto vadu a dnes jsme podstoupily první sádrování. Malá byla statečná, já to samozřejmě obrečela a ještě teď mám slzavé údolí. Tak strašně mi je ji líto. Na jedné nožce má lehčí formu, ta druhá je horší. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat dál, příští týden jdeme na další přesádrování a pak další a další… Jak budu mít více času pročtu to tu celé, mám ještě dvouletýho raracha a ten mě nenechá moc v klidu ![]()
Pěkný den vám všem ![]()