Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@z1908 chapu, taky jsem z Prahy a misto konani mne moc nepotesilo, ale je to holt celorepublikovy, asi to pojmeme jako rodinny vylet ![]()
Holky a kdo má jednoho prcka, co se třeba 2 domluvit a vyrazit společně? Jedno auto přece zvládne 2 děti a 2 maminky…
Mohly bychom se podělit o náklady na cestu a tolik by to nebolelo…
Ahoj holky, tak uz je to rozhodnute
KURZ KINESIOTAPINGU
4.6.obecny kurz - zaklady kinesiotapingu, mel by kazdy mit, ale neni podminkou pro druhy kurz, prihlaseni na strankach Fit Praha, lektorka Mgr. Eliska Peterkova, cena 1300,–
22.10. Kurz tejpovani PEC - detaily se upresni (misto konani a pod.), platba do konce srpna, lektorka Mgr. Eliska Peterkova, cena 1300,–
Ahoj holky, nechodily mi upozornění. Termín srazu mi zřejmě bude kolidovat s plánovanou operací prstíku a o tejpy nemám zájem. Kolega jen tejpoval a strašně si to chválil ale přešel znovu na dlahu a účinek dlahy a tejpu se prý nedá srovnat - co do rovnání nožky, tak i do protažení achilovky. Navíc teď se ještě staráme o plně imobilní tchýni takže jakákoliv akce je já + 2 děti a táta doma s babí, takže nic moc…
@macawi zdravím po delší době, díky moc za upozornění ohledně setkání rodičů dětí s PEC a kurzů tejpovani, bohužel mi to koliduje s termínem porodu a šestinedělí, takže asi budu muset vynechat, i když bych o to jinak měla zájem!
Jinak u nás zatím žádná změna, protahujeme, dlahujeme na noc a na kontrolu k Marikovi jdeme 16.5.,tak snad nám neznámí další operaci… Nějak si to s dalším mimcem nedovedu představit…
@milu79 to tejpovani v zadnem pripade neni mysleny jako nahrada za dlahy!!! Dlahy jsou nutnou soucasti lecby a tejpovani je jen takova podpurna metoda
@markét1982 presne takhle jsem to mela vloni, kdyz se chystal kurz poprve…dva tydny po cisari
taky jsem to nedala a bylo mi to lito, ale pak jsem se dozvedela, ze se kurz neobsadil a tudiz nekonal…ted mne napada, ze jsem sem mozna nedala info o tom, ze nakonec hlasovani rozhodlo o tom, ze se ta druha, na PEC specializovana cast, bude konat az toho 22.10. To uz byste treba mohli ![]()
Ahoj holky. chci se zeptat. syn 2,5 za chvili. pec obe nohy. vse v poradku. tyc na 12hod v noci. ale vsimla jsem si, ze beha uplne jinak nez jine deti. take to u svych deti pozorujete? a jak to delate s nocnikem, kdyz musi mit tu tyc 12hod? ja ho na nocnik s tyci nedavam. diky moc za infa a rady
Ahoj, jaký byl sraz? nějaké nové info v oblasti léčby? Neříkalo se něco o ADM dlahách? my za sebou máme kontrolu- vše OK ale ADM nám pan docent prostě nenapíše. Máťa navíc dlahy začal velmi špatně snášet a v kombinaci s imobilní tchýní je to fakt peklo, hlavně pro manžela, který vstává. Já jak chodím do práce a potřebuju se vyspat, tak některé dny dokážu tak vypnout, že neslyším fakt nic…Přemýšlela jsem, že bych si dlahu i zaplatila, na netu ji mají za 250liber ale nevím, kolik si tady v ČR přiráží-asi to bude ranec
Na operaci s prstíkem jdeme počátkem července- super termín, že?
@macawi já bych samotné tejpy také nedávala, věřím na dlahy
@z1908 Máťa má 1,5 roku, ve vývoji je díky dlahám velmi pozadu- ani sám ještě nechodí, nevím co bude dál, snažím se o ADM dlahu, tam tyč není. No v plínách ho ale určitě nenechám- prostě k němu budu vstávat a na nočník ho nosit- to jsme ostatně dělali i se zdravou holkou, časem se naučí dost dobře zadržovat, takže to bude Ok
Ahoj holky, my jsme teď čerstvě po kontrole, malá 30m, chodit začala v 19m. Trochu točí pravou nožku dovnitř, levá celkem ok. Dlahy má na noc a na noc má zatím ještě plínku. O ADM dlahách mi Mařík říkal sám, ale že je pojišťovna neproplácí, tak jedině objednat z Británie na vlastní náklady. Jinak malé předepsal vložky do bot-ty budou vyrábět na míru v Motole, kde nám dělali dlahy…
@Shari81 ahoj, docela jsi mě uklidnila s tou chůzí. Hele je fajn, že Ti to Mařík nabídl ale o proplácení kecá - kolega má jednostranný PEC a ADM už má a je plně hrazená. Je fakt, že pro ni byli v Budějovicích, takže v Praze asi není ale hrazená je..V každým případě, pokud mi ji nenapíše, uvažuji o tom, že si ji z UK objednám sama- ale jak jsem na to koukala, tak to není úplně jednoduchý, asi zafunguje několik mejlů, protože to není o tom objednat botku s mechanismem ale má to dost parametrů…jinak do Čech posílají, výše poštovného záleží jen na hmotnosti, po mejlu celkem komunikují. Zkusím ještě další kolo během té operace v červenci a uvidíme. Blbý je, že jsem tehdy vzala dost velké botky, protože jiné neměli a nechtěla jsem jet znovu do Prahy, takže holky- na to pozor, ortoped se pak bude škubat cokoliv psát.
Ahojte holky, zdravím opět po delší době. My jsme teď byly taky na kontrole po půl roce, malá má 19 měsíců, dlahy nosí na noc. Chodí asi od roka, je hodně akční, podle Marika dobré, jen nohy stačí dovnitř. Jak dlouho myslíte že se nosí ty dlahy? Malá má ty AFO dlahy od roka a teda nemůžu říct že bych viděla nějaký posun k lepšímu pokud jde o to stáčení špiček
nevím ale, co víc pro ni udělat. Ještě dvakrát denně protahujeme achilovku. Kontrolu u Marika zase za půl roku. Jinak já mám teď pár dní před porodem, tak na mě myslete, ať vše dobře dopadne
určitě napíšu výsledek a hlavně stav nožiček
zatím podle UZ ve 20tt by měly být ok ![]()
http://www.achilleus.cz/…i-rodin-2016
holky sraz byl super! Vic info je tady
ohledne ADM doktorka Frydrychova nedoporucovala nic jineho nez snowboard pokud to jen trochu jde a uz vubec ne pro maly deti
@markét1982 nám Mařík říkal, že dlahy do 3 let…malá taky toší špičky dovnitř, teď jí napsal vložky do bot, tak uvidíme, jestli to pomůže…jinak na tebe budu moc myslet a držet palečky, pak dej vědět ![]()
@macawi ahoj, díky za link…zajímavý je, že kolega má tu ADM právě od Frydrychové…kluk ji dostal ve 2 letech..tak nevím. Taky jsem někde četla, že dlahy do 3 let a na jedné kontrole u Chomiaka jsme potkali i kluka, co mu mohlo být ke 3 a s dlahama byl pořád.
@milu79 netvrdim, ze je Frydrychkva nenapise, naopak si myslim, ze ona je jeden z mala pokrokovych lekaru, kteri jsou ochotni hledat individualni cestu pro kazdeho pacienta
jen tvrdim, ze v prednasce rikala, ze jakykoliv odklon od ponsettiho metody, tj cokoliv mimo snowboard znamena vyssi riziko recidivy a cim mensi dite tim hur. Rikala taky, ze samozrejme, ze v pripadech, kdy to proste nejde jinak tak ADM ano, ze jsou lepsi ADM nez nenosit dlahy vubec, ale pokud to jen trochu jde, tak se priklanela k nazoru pouzivat JM dlahy. Ohledne delky dlahovani…ta je silne individualni, standartne se nosi dlahy cca do 3 let, ted se zacaly objevovat tendence nosit dlahy co nejdele (znam i 10ti lete deti co nosi stale dlahy na spani), ale Frydrychova rikala, ze uplne neplati predpoklad, ze delsi noseni dlah zabrani recidive, u nekterych pacientu se mohou dlahy klidne vysadit driv, u jinych nepomuze ani dlahovani 10 let a recidiva proste nastane chvili po sundani dlahy at uz to bude ve 3 letech nebo v 7mi letech. Potud nazory Frydrychove z prednasky. Ted muj osobni nazor…u mimina bych se snazila pouzivat JM co to jde, ale kdo ma starsi decko, tak asi chape, ze nutit triletaka aby spal s nohama spoutanyma tyci je dost sileny. U starsich deti se proto dost casto pouzivaji KAFO nebo AFO dlahy - plastova korytka vyrobena na miru. Tyhle dlahy se mi osobne moc nelibi ackoliv je sami mame (nemuzeme z duvodu spatne kycle pouzivat snowboard), proto ted zkusim u Chomiaka zazadat o ADM a sama jsem zvedava jak dopadneme. Ale nas pripad je prave ten atypicky -vykloubena kycel, tudiz nemoznost pouzivat snowboard a tudiz lepsi ADM nez (dle meho nazoru) cokoliv jineho…a navic malymu uz byly 3 roky, takze neni miminko. Ale dalsi argument (tentokrat opet z prednasky Frydrychove) je, ze narozdil od leku k vnitrnimu uziti nemusi dlahy a podobne pomucky prochazet jakymkoliv testovani a schvalovanim, tudiz v principu muze kdokoliv uvest na trh cokoliv. Nepodeziram zrovna prodirect z neprofesionality nebo nedej boze spatneho umyslu, ale ADMdlahy jsou novinka, ktera neni nijak testovana, neni znama v dlouhodobejsim horizontu jeji ucinnost…v tomhle smeru je to takovej krok do neznama. Na druhou stranu uz bylo na case…Ponsettiho koncept botek na tyci je starej 60 let, bylo by sakra smutny, kdyby nikdo nevymyslel nic lepsiho ![]()
takze souhr…mne osobne se ADM moc libi ale sdilim Frydrychove opatrnost a nemyslim si ze je dobre aby se vsichni hned vrhly na tuhle novinku, jen proto ze je to ted „in“ uz jsem to konzultovala i s par rehabkama a ty mely obavu aby ta pruzina byla dost rigidni na to aby udrzela pozadovanou polohu a predsedkyne sdruzeni Achilleus tyhle dlahy doma ma pro svoji 8mi letou dceru a kdyz jsme se o nich bavily, tak rikala, ze je dost dulezite jak se uchyti ta lytkova cast, ze kdyz se to nasadi spatne, tak jsou najednou vsechny uhly jinak a dlaha dela neco uplne jineho nez ma a ze staci kousicek
a ze prave z tohohle duvodu si mysli, ze nejsou vhodny pro miminka, protoze tam par milimetru udela mnohem vetsi rozdil nez u tak velke slecny a navic miminka uplne nespolupracuji pri nazouvani a tak se presna poloha styluje dost obtizne
dalsi vec je, ze maminky jejichz deti ADM maji pisou, ze dost dlouho trva (mesice) nez deti vydrzi v dlahach celou noc, ze jak to tahne, tak to kolikrat vydrzi jen par hodin…coz neni az takovej problem u velkych deti, ale povazuju to za problem u miminek, ktery maji mit dlahy jeste treba 16 hod denne ne-li vic
v tomhle smeru asi rozhodnuti kazdeho jednotlivce zda je po doktorovi pozadovat nebo ne…s tim, ze konecne slovo by mel mit prave osetrujici lekar