Pes equinovarus - vrozená vada nohy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1040
23.9.16 09:20

Ahoh olky. tak jsme byli na preposledni kontrole pred dovrsenim 3 let a zatim vse vypada ok. takze doufejme, ze ve 3 letech se dlahy sundaji uplne :) uz, aby to bylo. oboustranny pec, jedna nozka tenotomie.
chci se zeptat tech, ktere maji druhe dite, jestli take ma tuto vadu? vim, ze nekdo psal, ze ano, jiny, ze ne. ale nemam cas to vse procitat. vcera me totiz nekdo postrasil, at si uvedomim, ze druhe dite to muze mit taky /coz neni zas takova hruza/, ale ze muze i dalsi vady, vzhledem k teto diagnoze. tenkrat mi rekli, kdyz jsem syna cekala, ze vzhledem k oboustrannemu pec, muze mit na 20-30% ještě jiné postižení. tak toho se bojim. dekuji moc za odpovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
23.9.16 13:09

@z1908 Ahoj, no já teda na nějakou pravděpodobnost nebo procenta nevěřím. To, že zrovna naše děti budou mít PEC je šance 0,04% Nikdo ti dopředu neřekne, jestli bude druhé dítě zdravé či nikoliv. Navíc, pakliže bych se touto otázkou vůbec měla zabývat, tak mi z toho za chvilku šibne…toho, kdo ti řekl onu „milou“ větu, bych rychlostí blesku poslala do perdele. Kočko, přestaň na to myslet, beztak to nezměníš, pakliže má být tvé druhátko zdravé, tak prostě bude. :hug: jinak jestli opravdu potřebuješ čísla k rozhodnutí jestli mít druhé nebo ne, tak je to 50/50% :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
23.9.16 13:49

@z1908 Nesmíš to tak brát, to by jsi nemohla mít druhé dítě nikdy. My máme teď skoro 3 letého chlapečka s pec a druhého skoro ročního a pec nemá. Šli jsme do toho i když jsem se taky bála, že bude mít opět pec. Miluji stjně oba ať má nebo nemá pec. Je s tím více starostí než se zdravím dítětem a více nákladů (boty), ale stejně toho nikdy nebudu litovat, že ho mám. Jdi do toho, nějak to dopadne. Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
24.9.16 08:21

Ahojte holky, my máme téměř dvouletou holčičku s PEC a před třemi měsíci se nám narodil chlapeček úplně zdravý :) taky mě samozřejmě napadlo, jestli taky nebude mít pec, hlavně před kontrolou v 20. týdnu, ale jednak jsem si říkala, že pravděpodobnost je malá, a jednak už teď vím, že se i toto zvládnout dá :) rozhodně nemá smysl nad tím nějak moc přemýšlet, je to otázka náhody a hlavně můžou přijít mnohem horší věci… Jinak my jdeme za měsíc na kontrolu ve dvou letech, malá sice pořád stačí špičky dovnitř, ale jinak se mi (laickym pohledem) nezdá, že by se to zhorsovalo, tak snad nám Mařík neoznámí, že nás čeká další operace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
24.9.16 08:29

@markét1982 my jdeme k Maříkovi na tříletku v půlce listopadu, tak doufám, že už dlahy budeme moc odložit. Malá chodí krásně a podle mého jsou nožky pěkně volné :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
24.9.16 09:45

@Shari81 to je super! Však jste si taky dost užily, co? Vám pak operovali obě nožky, že? No já doufám, že nás další operace už nečekají, ale když jo, taky to budeme muset nějak zvládnout, i když tím, že máme ještě prcka, to bude dost náročné… A to stáčení přednoží se vám nošením dlah napravilo? Já teda moc pokroky nevidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
24.9.16 14:37

@markét1982 malá má za sebou tenotomii i dorzální uvolnění obou nožek…hele po pravdě, poslední víc jak půl rok dlažky dáváme-nedáváme. Malá má šílený otlaky, takže naše léčba je zhruba 3 dny dlahy, 3 dny bez dlah (Mařík o tom neví) byla jsem 2× na předělání dlah, už jí tam dali i nějakou speciální pěnu a stejně má otlaky :roll:…jak se pořádně rozchodila, tak se to začalo samo pomalu zlepšovat. Chůze je opravdu nejlepší cvičení..jako občas si všimnu, že točí špičky dovnitř, ale není to žádná hrůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
26.9.16 09:11

Děkuji za reakce. kdyby byl znovu pec, tak to není tragedie, už to známe. ale, aby nebylo ńějaké postižení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
26.9.16 13:56

Na začátku října jsme byli na další kontrole u Maříka. Vypadá to docela dobře - ve zprávě máme, že kontroverzní léčení zde úspěšné - tak snad:-) Akorát vtáčí špičky, takže pořád máme nosit dlahy, ale on je bohužel nesnáší. Takže dávám večer, když už usne. Bohužel se vždy za chvilku probudí a musíme sundavat nebo si je sundá sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
30.9.16 11:57

@nunihor taky dáváme, až když usne a občas musím sundat, když se s pláčem budí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
30.9.16 11:58

Holky, jak poctivě dáváte boty? my máme už jen na noc, na spání. tak 8 hod. za celou dobu léčby jsem mu je nedala asi 5krát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
3.10.16 15:24

@1908
ahoj, malému budou na konci měsíce 2 roky, máme jednostranný PEC, bez tenotomie a achilovka je pořád OK -takže asi o něco lehčí postižení než zbytek holek tady. Ze začátku jsme dávali 100%, jak jsme se přesunuli jen na noc a měl dýchací problémy( kašle, urputné rýmy, užívání Spiropentu) tak jsme mu je nedávali, po operaci druhé nožky je neměl skoro 2 měsíce (na začátku července fiknutý 6tý prstík na boku-fakt to nešlo). Teď dáváme zase na každou noc. Máme kliku, že je snáší dobře a že má jen očas opruzené prsty - mažeme Linolou.Nohu při chůzi nevbočuje, kontrolu máme v říjnu.
Asi je to na uvážení každé z nás, tuším, že jsem někde četla, že nošení dlah má jen 30% vliv na vrácení vady, co pročítám příspěvky, tak některé holky mají problémy a další operqace i když nosí. Nicméně dáváme- pro klid v duši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
4.10.16 10:27

Kubčovi je 18m, máme KAFO dlahy a poslední měsíc a půl je to katastrofa. Když je má za noc 3 hoďky, tak je to megaúspěch. On teda nespí ani bez nich, takže nula od nuly pojde. Nikdy nespal celou noc v kuse, ale to, co máme teď je hrůza. Hrozně se celou noc převaluje. Třeba včera se vzbudil v půl dvanáctý (spinkal od půl devátý - nasadila jsem, když usnul a v těch půl dvanáctý musela sundat) a byl vzhůru do půl třetí. Prostě nemohl zabrat. Pořád se plácal a poplakával. Jako jo, je teď nachcípanej a má kašel, ale podobnou zkušenost mám i když je zdravej. Prostě náš malej si řekl, že když má mít dlahy na spaní, tak holt nebude spát :mrgreen:

Mimochodem, samostatně nechodí, jen kolem nábytku nebo za ruce (ach ty babičky :roll: ) - a to mu teda ty nožičky tancujou a o špičky si pak skoro zakopává :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
4.10.16 11:16

@dendulina

Máťa začal chodit ve 21 měsících - a zrovna v nemocnici, kde měl kvůli té operaci zákaz. Takže si z toho nic nedělej…ber to tak že kluci jsou pomalejší a ty naše PECky jim taky nepřidají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
4.10.16 13:20

@dendulina klíííd, malá mi začala chodit v 19m…a teď je k nezastavení…ooo kde jsou ty časy, kdy se jen plácala na zemi :mrgreen:
jinak jak jsem psala výš, malá mi i pomáhá dlahy nandavat, problém s nimi nemá, krom těch otlaků, takže dávám/nedávám v závislosti na míře otlačení. Nožky má krásně pohyblivé a předpokládám (doufám), že v listopadu na tříleté prohlídce nám už je doktor úplně vysadí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí