Pes equinovarus - vrozená vada nohy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
128
2.3.17 15:50

@Shari81 tak to by bylo super! Musíme teda ještě zvládnout ty dva týdny, ale malá je úplně v pohodě, zvládá to líp než my všichni dohromady :palec: a taky teda musím smeknout před anesteziology, protože jí vůbec nebylo špatně, hodinu po probuzení už seděla doma a hrála si…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
2.3.17 17:02

@markét1982 jj malá to tak taky měla…jak jsme dojeli domů, tk už se smála a hrála si :-) je to super, jak to ty děti bezvadně zvládají..i proto si myslím, že je pro ně lepší jít domů než ležet týden v nemocnici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
3.3.17 08:30

Ahoj je tu nekdo kdo mel operované ditko s touto vadou ve veku kdy dite chodilo?? Muj Maty 5 let je odoperovany po sadrach 6tydnu a absolutně přestal umět chodit a rovnovahu vubec nema. Predtim lital jal blazen a ted ani ťuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
3.3.17 09:23

@Anabell moji malou operovali ve dvou letech, kdy už chodit uměla a žádný problém jsme neměli, „chodila“ i se sádrama…co přesně má syn za vadu? Léčili jste od narození? A proč operace až v 5ti letech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
3.3.17 09:38

Chodila se sádrama??tak to je borkyně teda :D diagboza na pooperacní zprávě je pes eqinvarus. Měl to jako miminko.Pak se mu deformovali kosti a mel zkrácenou achilovku. Operace v 5 letech protože se to zhorsoval až kolem věku 3let.Tak se to řesilo porád jen cvicenim a když byl rtg a bvidelo se jak mu ty zkracene sachy uplně kriví kosti tak sel ted.No snad se to znova vše naucí. On se hlavně sílene bojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
5.3.17 07:46

@Anabell k jakému doktorovi chodíte? Takže má vrozený PEC a co jsem pochopila, tak se řešilo pouze sádrováním a dlahami…a až před dvěma lety se to začalo zhoršovat a teď byl na takhle složité operaci? Se mi ten postup vůbec nezdá dobrý :-( každopádně cvičit se musí, aspoň protahovat…musíš pořád vysvětlovat, že není čeho se bát, ať klidně chodí kolem nábytku nebo ať se přidržuje, ale rozchodit to musí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
5.3.17 08:27

Jj presne jak pises.Nooo nasla jsem si kapacitu mezi doktorama na tuto vadu. Profesor Jiří Chomiak.On chtěl Matyaska operovat uz pred dvema lety ale ja operaci odmitla a on mi rekl ze se musí udělat nejpozdeji do 6let veku ditete.Sli jsme tedy v 5ti letech. Cvicime co to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
5.3.17 08:39

@Anabell a proč si odmítla operaci před dvěma lety??? Tohle je poměrně zásadní operace..kdyby se provedla jak ti doktor řekl, tak teď nemusel mít malý tak rozsáhlou operaci, navíc čím menší dítě, tím se to lépe hojí a děti to zvládají podstatně líp…5ti leté dítě už si všechno uvědomuje oproti tříletému…a Chomiak je sice dobrý doktor, ale není nejlepší (učí se od Maříka) noo, budu držet palce, aby to malej zvládnul. Opravdu hodně cvičte, protahujte, ale nedělej nic na sílu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
5.3.17 09:37

Operace by byla naprosto stejná. Diagnoza(nalez)bsl naprosto stejny jako ted. Chomiak mi operaci nabídnul ale nenutil rekl ze muzeme pockat. Operaci js odmitla z toho duvodu ze jsem v te dobe byla tehotna a s briskem jsem ho v sadrach tahat nemohla logicky a přeci jenom jsou to na raz jak 2 mimina.Ted ten druhý tady uz lita a ja mam na Matyaska o to více casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
5.3.17 09:49

@Anabell tak hlavně protahujte :hug: ono se to srovná..jinak my po operaci taky neměli žádné rehabilitace, cvičila jsem s malou doma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
5.3.17 10:54

@Shari81 jak jste prosím cvičili???, Ja mu nozky masiruji a cvicim s nima otacim v kontiku a protahuji pata špička. Pak jizda na zadech kolo a rovnovahu uz krasnr u stolu ma to zvládl. A trenujeme i chuzi s oporou alr vysi na nas.On se silene boji to je největší problém :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
5.3.17 11:48

@Anabell protahovala jsem a pak jakoby tlačila špičku směrem ven a ke koleni..chůze po špičkách a pak po patách, dobré je i kolo/koloběžka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
14.3.17 20:20

@Anabell hlavne zadnou paniku…Chomiak je super operater a kdyz je operace potreba, tak je nekompromisni, takze se nebojte, ze by to nechal dva roky byt, kdyby to melo neco ohrozit. Pocitam, ze jste byli na McKay operaci? Je normalni, ze deti po 6 tydnech se sadrou nechodi. Jednak jak pisete…v 5 letech uz si to mnohem vic uvedomuje a brani mu psychika, ale taky jim fyzicky ochabnou svaly…nejen nozka, ale i brisko a zada a pak je tezke udrzet rovnovahu ve stoje. Takze super, ze protahujete, super ze cvicite…pridejte i posilovani zad a bricha…klidne zajdete za pediatrem at vam predepise rhb nekde v miste bydliste at vam nekdo fundovany ukaze co cvicit. Urcite ho vemte do bazenu… voda nadnasi, takze muze „chodit“ a nemusi se bat a taky prima masiruje nozku a pri blbinkach v bazenu „zapomene“ na bolistku a zacne nohu vic zapojovat. Pokud mate moznost tak klidanko rotoped/kolo/odrazedlo…opet pohyb ale ne pod plnou zatezi, takze odpada psychicky blok se na nohu postavit.
Nam se moc osvedcily lazne…jezdime 2× rocne a po obou operacich (kazda nozka jednou) jsme jeli do lazni do tydne po sundani sadry…denne bazen nebo virivka, denne cviceni s fyzioterapeutem, vazivove masaze jizvy, magnetoterapie a biolampa na hojeni, motomed, nacvik chuze na pasu…fakt doporucuju. Jste pooperacni stav, kdyz vam je pediatr ted vypise (na zaklade propousteci zpravy z nemocnice), tak je cca do dvou tydnu mate schvaleny od pojistovny a lazne by vas mely vzit prednostne, takze kdyby se vam to hezky seslo, tak za par tydnu muzete jet…delka na 4 tydny, vy jako doprovod ditete do 6 let zdarma, sourozenec do 3 let taky zdarma…alespon v Janskych laznich. Kdyby jste potrebovala dalsi info, tak se klidne ptejte, drzim palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
16.3.17 09:27

@macawi zdravím a dekuji za zprávu. rehabka napsane mame a cekame. jdeme az v dubnu. Matyasek se hodne noc zlepsil. Chodi kelem nabytku a za ruce. Stale se boji jit sam. Jezdi doma na kole na trenažéru a bazen mame 3-4×Tydne. protahuju denně a denne mu nozky masíruju. Pohybu ma myslim dostatecne. :) na ty lazne se chci urcite zeptat. Myslela jsem ze to mám řešit s Chomiakem ale asi tedy to mam spise resit s detskou??Maty ma ve zprave operace Pec jako ze eqinovary. pristi tyden jdu k detske tak se ji na to hned optam.Bylo by to super. Matyaskovi je 5 a jeste mam doma 2leteho raubire. Děkuji jeste jednou za zpravu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
17.3.17 14:28

@Anabell idealni je, kdyby jste meli v te propousteci zprave napsano neco jako „doporucuji lazne“ nebo „lazne vhodne“ pak je to pro detskou uplne v pohode, protoze pise zadost o lazne na zaklade doporuceni odborneho lekare, coz je ortoped, rehabilitacni doktor nebo neurolog. Ale sikovna pediatricka si s tou zadosti poradi i bez doporuceni, obzvlast, kdyz jste po operaci, tak by s tim nemel byt problem…pobavte se s ni o tom. Janky jsou super…jedeme zrovna za mesic a syn uz doma otravuje „mamko, kdy pojedeme zase do lazni? Uz jsme tam dlouho nebyli!“ Ma to tam rad :pankac: a ja vlastne taky…sice je to obihacka po procedurach, ale clovek nemusi uklizet, varit, velkou cast dne ma decko program a odpoledne ho staci vypustit bud na hriste nebo do hernicky, kde jsou dalsi deti a uz se nejak zabavi, jednou tydne kino primo v lecebne, vytvarny dilnicky. Trosku tezsi je to s tim mladsim sourozencem..toho vam nevezmou do skolky, takze ho mate celou dobu na starosti a musi se rezimove prizpusobit proceduram, ale na vsechny ty odpoledni aktivity muze se starsim a ja maly vzdycky doplatim bazen, takze chodi s nami :jazyk: nevim odkud jste…tedy jak by jste to meli daleko, ale my jezdime na vikendy domu, takze se ani tatkovi nestyska…nebo obcas prijede za nami, ale to je pak docela draha sranda (ubytko kolem 600 na noc) :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí