Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Verca1901 kamarádky příbuzná s tím chodila taky do Hradce a holčička je úplně v pohodě, takže ani toho Hradce bych se nebála, my chodili na Bulovku za Chomiakem a máme snowboard a taky v poho, myslím, že to umí na více místech jen se každý tváří, že má patent na rozum…určitě jsi už nastudovala, že je to druhá nejčastějši ortopedická vada…má ji jedno dítě z tisíce…držím vám s Toníkem palce, kdybys úplně nevyzvěděla, co na každé sádrování máš mít s sebou, tak dej vědět…první nám dělali s hospitalizací přes noc, protože kontrolují, jak na tu sádru prcek reaguje ale další už jsou ambulantně. Nemyslím, že by si jakákoliv nemocnice dovolila někoho odmítat, jdou teď fest po penězích.
@Shari81 Kontakt jsem našla na stránkách Achilleus a ve středu mám volat MUDr Adamce. Je to doktor ve FN Hk, tak doufám, že když je na něj uvedený kontakt na stránkách Achilleus, tak bude dobrý a bude umět sadrovat. Praha je pro nás moc daleko, cca 170km.. i Hradec je z ruky, cca 70km, ale co se dá dělat. Ideální varianta by pro nás bylo Brno, jenže tam je hodně dlouhá čekací doba.
@milu79 věřím, že i v Hradci to umí. my jsme z malého okresního města a nás ortoped mi říkal, že dělá cca 5-6 dětí s touto vadou ročně. Mám k němu důvěru, ale v tomhle případě se chci radši spolehnout na větší kapacity. načetla jsem toho poměrně hodně a často zmiňovali nemocnici v Praze, Hradci a Brně. Pokud nás přijmou, tak mi to hodně přidá na klidu. Nevíš, ke komu v Hradci chodili?
@Verca1901 Zdravím. Syn oboustranné equinovary. Několik sáder, tenotomie jedné nohy. Tyč do 3 let (ponseti). Jako má to několik omezení, ale člověk si zvykne. Jako nejhorší výstup toho u nás zpětně vidím fakt, že kvůli tyči nemohl spát ve své postýlce - stále se otáčel a tyč se zasekávala do postýlky - budil se tedy a plakal. Proto spal s námi. A i jsme ho uspávali - byli tam s ním, aby s tou tyčí nespadl z postele. Do teď je tak zvyklý.
Dále má zploštělou zadní část hlavy (měli jsme kvůli tomu kraniální remodelační ortézu), nepolohovali jsme, byl převážně na zádech a nohy nadzvedlé, aby mu s těmi sádrami neotekly. První dítě, vědět to dřív, zařídím se jinak. Jednou jsme museli v noci do nemocnice a povolovali mu to.
Jinak co se týče pohybu - myslím, že byl (i trochu ještě je) pozadu oproti ostatním - skákání, lezení atd.
Nikdo to nepozná, že měl equinovary.
Od 3 už tyč nemáme, konečně nejsme pokopaní
. Ono to dost bolí tou tyčí, když se otočí a má ji u Vaší hlavy např.
Léčili nás na Bulovce. Teď od těch 3 je nejvyšší riziko, že se to vrátí a bude nutná operace. Zatím dobrý (synovi budou v prosinci 4), kontroly po půl roce. Zuzana
@z1908 Ahojky, děkuji za tvůj příspěvek. My jsme se dostali do FN v Hradci, tak jsem se trošku uklidnila, protože jsem poznala, že je to opravdu častá nemoc. Hned při první návštěvě jsem tam potkala dvě maminky, které měly děti se stejnou vadou. V úterý jedeme na další sádřičku a to nás tam prý bude ještě víc.. Se vším už jsme se smířili, ale to spaní nás právě trošku trápí. Zase na druhou stranu si říkáme, že pokud si na to Toníček zvykne už od mala, budeme ho v tom podporovat, tak snad to spaní nějak zvládneme. Se spaním celkově hodně bojujeme. Máme ještě dvouletou holčičku, která se v průběhu noci stěhuje k nám do postele, k tomu noční krmení Toníčka.. Prostě úžasné noci, potřebovala bych se aspoň jednou za týden pořádně vyspat, ale to mám asi ještě na nějakou dobu smůlu
Ohledně recidivy to probíhá jak? Kdyby se náhodou po 3 letech začala nožička vracet, tak podle stavu by se buďto sádrovalo a nebo operace? Zase by se nařezávala achilovka a pak by se zase musely nosit dlažky?? ![]()
Držím palce, ať jste OK a nožička zůstane tak jak má být ![]()
Ahoj holky. Chtela bych se zeptat jak jsou na tom vase deti s chůzi. Malý měl jen polohovou vadu s nozkou a zacal chodit a prijde mi, že hodně pada. Tak nevím jestli jestli je to kvuli te nozce a nebo to je normální?
@Verca1901 omlouvám se za pozdní reakci -nevím, ke komu v Hradci chodili
@Nikitkaii - náš malý začal chodit dost pozdě a občas to bral „šíbrem“- tzn. nezvládal chodit rovně, našikmo, rychle a občas pád, ale teď je to už v pohodě a chodí jako normální dítě- srovnalo se to samo. I když…každý večer nožky protahujeme, takže je možné, že i to pomohlo
Ahoj holky, tak se musím pochlubit- jsme oficiálně bez dlah
s nožičkou stále cvičíme, tak doufám, že to tak zůstane.
@milu79 Ahojky, tak to gratuluji, to je super zpráva
Kolik je teď synovi a chodí stejně jak ostatní děti a nemá nějaké zdravotní problémy které by byly spojeny s nozkou? Např špatně držení těla nebo něco podobného? My už toho taky máme celkem hodně za sebou. Od narození 5 X sádra, poté tenotomie nožky, ihned sádra na 4 týdny (bohužel se dlahy do nemocnice dříve nedostaly
jinak by nám to měnili už po 3 týdnech) a teď už cca 3 týdny úspěšně bojujeme s JM dlahami. Syn je zatím bez problémů přijal, spinká v nich pěkně, dokonce i celkem hezky šviha nožičkami, ale samozřejmě nejšťastnější je, když může cvičit bez dlah
Ještě jednou gratuluji, snad už ta potvůrka pata zůstane tam kde má ![]()
@Verca1901 Díky moc, taky jsme se klepali, protože už jsme mu ty dlahy nemohli cca 5 měsíců dávat, protože si nohy sedřel do krvava ( pak se to hojilo týden a pak znovu) a ještě se v nich plazil celou chodbou k nám do pokoje.Ale je vidět, že rehabilitace fakt pomáhá.
Zdravotní problémy má ale nevím, jestli spojené s PEC. Má ploché nohy ( zjištěo teď) + má špatné držení těla - ale to si myslíme, že je způsobené obr pupeční kýlou, kterou má pod dohledem, taky má zvětšené uzliny atd..prostě se nám pacholek „povedl“. Byly mu 3 roky a ještě ani ńemluví, chodit začal taky pozdě- až v nemocnici po operaci 2hé nožky, to mu byly 2 roky…a to nesměl, samozřejmě. Teď chodí jako ostatní, poznat na chůzi není vůbec nic. Jedno chodidlo trochu kratší má, ale ty kožní záhyby na PEC nožce už zmizely úplně.
Koukni do mého bazárku, mám tam ponožky do dlah ( ty Tesco) + pletené návleky na dlahy do kočárku/sedačky. Poslala bych Ti je jen za poštovné
Vůbec neházej flintu do žita, přežít se to dá. Bereme to hůř než ty děti. Úplně staré dlahy jsem poslala na Achilleus, oni je tam prý půjčují dál- škoda, žes o tom nevěděla. Nicméně nám zase dlouho trvalo, než nám je schválila pojišťovna, takže jsem vždycky při výměně platila zálohu ( 8 tis Kč…)
Moc držím palce
Dobrý den, jsem ráda za vaše názory a příspěvky mám dvou a půl měsíční holčičku a od narození ma oboustranné Pec, teď už jsme po operaci achylovek a máme dlahy, strašně se bojím, že jí to nebudu dávat správně, dnes je to první den a musím říct, že je neuvěřitelně statečná a docela to dává, jak to pokračovalo u vás? ![]()
@Sonjjja Ahojky, taky jsem z toho byla taky hodně špatná, botičky jsem nasazovala klidně i 4× než jsem byla spokojená.. Ze začátku to nemusí sedět uplne ideálně i když to tam budeš dávat dobře, ale časem si to sedne a paticka bude tam kde má být.
Syn si na boty zvykl absolutně bez problémů. Přesně dneska mu je 7 měsíců a nožička je krásná. Chodíme na rehabilitace, na plavání, máme snížený režim na 12 hodin, ale protože je snáší dobře, dávám botičky i na odpolední spaní, takže celkem dáváme na cca 15hodin. Ke komu chodíte?
@Verca1901
Je to strašně náročný na psychiku, od malička nožičky, pak má stridor a s tim jsme leželi v Krči a teď chodíme na kontroly na plicní, hematom v oušku tak s tím pro změnu na operaci chrupavky
jinak na nožky chodíme na Bulovku k doktorovi Stachoňovi, je pravda že jsem se snažila jí tam tu nohu narvat, ale stejně tu patičku má mimo ta druhá je lepší, zatim neříkali nic že by jsme měly cvičit, jen protahovat achylovku, ale to je tím asi že to má na celý den.
@Sonjjja ahoj, držím palce, na Bulovce moc rehabilitace nepodporují ale určitě si je nech dětskou doktorkou napsat - my je měli až v pozdějším věku ale pomohly stoprocentně, navíc takovýmu prckovi je to úplně fuk, že mu protahuješ nožky, hlavně když jsi s ním. Ber to tak, že už přišli na všechno a teď už to bude jenom dobrý:-) Patička je ze začátku úplně mimo, zvlášť na horší noze ale opravdu, jak píše Verca1901, za chvilku je tam dáš úplně v pohodě. Je třeba tam tu nohu naštelovat, mít připravený pásek na utáhnutí ( provlečený) a jak tam bude, tak ho utáhnout- je to ten pásek přes nárt, ten je nejdůlležitější a bude nejvíc vytahaný a odraný. Utahuj dost. Držím palce M.
@milu79
A měli jste ty nožičky úplně do kulata, dneska jsem jí z toho vyndala a cvičila, ale zdá se mi, že to má strašně kulatý a stále natočený do vnitř, moc se bojím že nebude chodit ????