Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sonjjja
my měli jen jednostranný PEC a lehčí formu- ani jsme nebyli na achilovkách, ale k tomu obr kýlu, prst navíc, takže si to taky, chudák, vybral, chodit bude určitě ale o něco později než vrstevníci- neboj se, zařiď si tu rehabku, kdyby to bylo stočený moc, tak by ti dali o mnoho víc sáder( s náma byla holčička na osmé…víš, jak to na Bulovce vypadá), hlavně to exra nesleduj a nepropadej panice
@milu79 Člověk se na tohle právě v těhotenství moc nepřipravuje, myslela jsem, že vyprdnu mimi a budu jen mít starosti s jídlem a s velikostí oblečků, možná dobře, že mi nic nezjistili na ultrazvuku bych byla ještě víc v panice, dneska jsme byli ještě na sonu a k nohám, stridoru a uchu přibil reflux, dneska jsem psala doktorce aby mi někoho doporučila, díky vám moc mi pomáhate, jak často jste chodili na rehábku?
@Sonjjja
reflux jsme taky měli ale objevený pozdě…a v porodnici podezření na hluchotu…a teď máme špatné držení těla ( vyvalené břicho kvůli té kýle), buď ráda, že nemáš pindíka, toho máme taky špatnýho. Připravit se na to nedá, první dítě v pohodě a u druhého jsem málem spadla z porodního křesla…hele obvykle píší 5 návštěv ale to protahování se rychle naučíš, takže to úplně stačí, my měli v Benešově skvělou rehabilitační, s malým mi chodila cvičit hned po porodu a možná díky tomu jsme nemuseli na ty Achilovky. Akorát ty dlahy jsem měli fakt do 3 let..ale my to snášeli hůř než prcek, takže buď v klidu, nejvíc si to bereš ty:-)
@milu79 jojo je to pravda ona je jen naštvaná v tý chvíli, já jsem z toho na prášky a mám predstavy, že nebude chodit ???? zítra jdu k doktorce a ta má snad kontakt k nám do Zvole, jinak Bene je taky docela blízko udělám cokoli aby byla v cajku, moc děkuju je to příjemný si s někým o tom popovídat ????????????
@Sonjjja
tak jak jsi dopadla? já při nandavání dlah zavedla rituál, že jsem mu zpívala pořád tu stejnou písničku, která byla dlouhá akorát na nandavání - uklidnilo ho to a chodila k nám i dcerka a zpívala se mnou, takže tam byla i velká ségra a bylo to fajn, vydrželo nám to dost dlouho, budete v pohodě, hlavně klid
Tak jsem to tu diky Milu79 nasla.
Tak do uvodu neco o mem prckovi.
Mam dceru, narozenou v rijnu 2017 s oboustrannym PEC rigidni tezsi forma. 10× sadrovani, achilotomie a po 3tydnech jsme zacaly s dlahama na komci prosince. Koupila jsem si z achilea knizku basnicky pro neposlusne nozicky a kdyz se mala u ve ermiho nasazovani zacne rozcilovat umim 2 az 3 nazpamet. To mame misto pisnicky
. Dozvedela jsem se diagnozu na UZV v tehotenstvi a pekne jsme to obreceli, pac nas strasili s pridruzenyma vadama. Takze plodovka a pak kvuli ni rizikove tehot. az do porodu, pac jsem mela porad kontrakce. Ale jsem rada ze je to PEC, ktera se da dobre resit a neni to treba vada srdce nebo neco horsiho. Clovek si tyhle veci nevybere a nikdy nevi co prijde v budoucnu. Pro nas nastesti 1.dite, takze to jinak nezname a slape nam to pekne ![]()
Ahoj holky, nemám čas procházet celou diskuzi tady ale jsem si jista, že tady byl příspěvek o výrobci obuvi, který je ochoten napárovat nestejně veliké botky. Už máme rozdíl přes 0,5 cm a na botách je to dost znát. Poradíte, prosím?
díky Milada
@milu79 Ahoj, nám boty na míru šije DZO - http://www.dzo.cz/…lecnosti.php
@Zodiack ahoj. Jj, me taky tehdy, kdyz mi na utz rekli, ze ma syn equinovary strasili s možností přidružených vad a hned chtěli dělat odběr plodove vidy. Ja to odmítla. Možná by nemuseli tolik strašit.
Je tu někdo, jehož dítě ma equinovary a ještě k tomu nějakou přidruženou vadu, prosím? Děkuji zuzana
@z1908 je nás tu takových víc…ale nevím, zda to spolu souvisí…Máťa měl ještě polydaktylii na noze (prstík už má ufiklý), jeden prstík na noze má blbě rostlý ( jak se tam všechny nevešly), reflux a pupeční kýlu…jinak jsme si taky oběhali spoustu vyšetření a vše ostatní je snad Ok…
@z1908 synovi je teď 9,5m. Od narození má alergii na kravskou bílkovinu (ta by měla po 1r. odeznít) a taky nás trápil reflux. Na konci května jsme byli na kontrole a nožička je zatím absolutně v pořádku, dorziflexe 30°. Jediné co mě teď aktuálně trošku trápí je, že při plazeni nemocnou nožičku nepoužívá, jen ji tahá za sebou. jinak je pohyblivá, kope s ní.. tak nevím zda je to ok, snad ano.
Dekuji za odpovědi. Ja měla na mysli nějakou přidruženou vadu typu edwardsuv syndrom. Mentální problém nebo zásadní fyzický.
Jinak nasemu synovi je 4,5 let. Zrovna nedávno jsem se dívala jak běhá a byla jsem. opravdu dojata. Velké diky ortopedce. Samozřejmě ještě může dojít na operaci, ale stále mluvíme o noze, ne srdci apod.
@z1908 přesně tak, po porodu je asi každá maminka nešťastná, ale s každou návštěvou nemocnice jsem poznávala, že jsou i jiné maminky co by za tuto vadu byly vděčné.. Můžu se zeptat co jste do teď absolvovali? Předpokládám, že sádry, tenotomii, dlahy. Pak už u vás bylo vše bez problémů? A máte ještě dlahy nebo jak dlouho jste bez nich? Náš syn je ještě malý, zatím je vše v pořádku, ale vím, že se ti může během několika dnů nebo týdnů změnit
My teď máme mít botičky na 12 hodin, ale dávám je i na odpolední spaní, tak je má cca 14-15 hodin.. Omlouvám se za tolik otázek, snad vám to nevadí ![]()
@Verca1901 dotaz vůbec nevadí. Má oboustranné pes. Nekolik sader, tenotomie pouze na jedne noze, i když na začátku bylo řečeno, ze to má hodne a budou obě. Pak zas sadra. Poté tyc. Tyč do 3let. Ke konci už jen na noc. Nicméně jsme dávali opravdu poctivě. A vzhledem k tomu, že se mu tyč zasekavala v noci ve sprclich postylky a budilo ho to, tak spal s námi. S manželem jsme každý spali na 1 straně jako zábrany, aby nespadl. My jsme ještě kolem 7mého měsíce nasadili kranialni remodelacni ortezu, protože měl naprosto plochou hlavu tim, jak sadry musí být ve zvýšené pozici a ležel tedy na zádech