Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
berruska A jak pak jste s panem doktorem Paulem spokojeni? My se furt rozhodovali mezi Prhou a Brnem, ale většina tu chodí na Bulovku, tak doufám, že jsem neudělala chybu. A po kolika dnech jste byli poprvé na sádrování? A ty už jsi o tom věděla i v těhotenství nebo až po porodu, koukala jsem, že si psala, že Vám řekne, že bude dlažky nosit do 6-ti let, ztoho bych se asi zhroutila. Ale hlavně, že Vám to dobře dopadlo.
katy211 no pokud operaci nebudeme potřebovat budeme jenom rádi, ale jinak to budeme muset taky zvládnout:)
Moc děkuji všem za odpovědi a přeji zdravé nožky:)
@aaddeellkkaa Poul je určitě kapacita a ví co dělá, byl to studovat tuším v Americe nebo kde a má na Ponsetiho certifikáty. Jen jako osoba je takový zvláštní, asi hodně náladový, ale je to o zvyku. Mi jsme narazili na Poula přímo v porodnici, když kontroloval kyčle, hned už v porodnici jsme vyvazovala flanelovýma fáčkama a už si fakt nepamatuju, kdy jsme měli první sádry
Ano, řekli nám, že postup budou sádry, operace a pak dlažky do 6ti let…to víš že jsem to obrečela, ale chodili jsme ještě dolů k moc hodné rehabce a ta mě trochu uklidnila, že nožky jsou pěkné a že to třeba bude jinak, že to je postup dle Ponsetiho, ale že to mi tak nemusíme mít. Taky že neměli, nebyli jsme ani na operaci, a dlažky nemáme snad od roka. Ale já jsem rehabka a dost jsem cvičila a protahovala ![]()
V těhotenství mi řekli, až na posledním velkém UZV, že má jinak uložené ťapky, ale nikdo se tím nezabýval, ani mě na nic nepřipravili, tak sem nic neřešila
řekli, že už je velký, že má natlačené nožky pod žebrama, tak těžko říct.
Jinak teď jsem těhu podruhé a nožky se zdají ok
![]()
berruska děkuji moc za informace, no já s ním mluvila zatím jen po telefonu a byl celkem příjemný, on každý doktor je svým způsobem zvláštní, asi jde o zvyk jak píšeš:) no doufám, že u nás taky bude probíhat léčba co nejlíp, ale tohle je asi dost individuální. Jsi šikovná, že si cvičila, hlavně je vidět, že dobře když od roka nemáte dlažky:) Jinak moc gratuluji k druhému těhotenství a držím palečky a by bylo všechno v pořádku!!!
aaddeellkkaa my jsme při 1.sádře byly taktéž hospitalizováni. Musely jsme být na Bulovce na 8:00 hod. a na pokoji jsme čekali až myslím do 16:00 hod. a teprve malé dělaly sádru a na 2.den ráno nás propustili. Je to určité výhoda kvůli kontrole prokrvení nožky, sestra chodila celkem často nožku kontrolovat resp. prstíky. Jinak Baru je už taky bez dlažek od 13.měsíců, taky nám bylo řečeno, že je bude mít min. do 3 let a vidíš, ne vždy je to u každého stejné. Držím palce
.
Macawi kdybych věděla o vadě už při těhotenství, tak bych určitě rodila na Bulovce, ohromná výhoda pro mimčo, bude odjíždět už se sádrami či sádrou a jsou tam opravdu profíci. My takové štěstí neměly, protože mi bylo řečeno, že se nožky rozcvičí (1 polohová vada nožky ta byla bez sádry), no a nožku sádrovali až 21 den po narození, ale i tak jsem ráda, že je léčena na Bulovce. Držím palce
.
@AndBar píše:to mas skoro jako mi. me u porodu řekli maminko to se rozmasiruje. když makle bylo 9 dni sli jsme na ortopedii a doktor nic takoveho nevidel a poslal na bulovku a tam se doktor divil že mi řekli že se to rozmasiruje.
aaddeellkkaa my jsme při 1.sádře byly taktéž hospitalizováni. Musely jsme být na Bulovce na 8:00 hod. a na pokoji jsme čekali až myslím do 16:00 hod. a teprve malé dělaly sádru a na 2.den ráno nás propustili. Je to určité výhoda kvůli kontrole prokrveníto nožky, sestra chodila celkem často nožku kontrolovat resp. prstíky. Jinak Baru je už taky bez dlažek od 13.měsíců, taky nám bylo řečeno, že je bude mít min. do 3 let a vidíš, ne vždy je to u každého stejné. Držím palce.Macawi kdybych věděla o vadě už při těhotenství, tak bych určitě rodila na Bulovce, ohromná výhoda pro mimčo, bude odjíždět už se sádrami či sádrou a jsou tam opravdu profíci. My takové štěstí neměly, protože mi bylo řečeno, že se nožky rozcvičí (1 polohová vada nožky ta byla bez sádry), no a nožku sádrovali až 21 den po narození, ale i tak jsem ráda, že je léčena na Bulovce. Držím palce
.
@Daniela 1981, tak to mi hodně připomíná, maminko nebojte se, to se rozmasíruje, prdlačky, ještě, že jsem se o nožky zajímala, jinak Ošťádal z Bulovky měl taktéž vykulené oči, když slyšel o rozmasírování, no teď už na to vzpomínám s nadhledem ![]()
@Daniela 1981 @xKristinkax @vladěn
super
diky za odpovedi…hned jsem klidnejsi
mne pripadal pan doktor Burian taky moc sympatickej a i ta predkonzultace byla fajn - jednak, ze si na nas vubec nasel cas a pak odpovidal a odpovidal a clovek nemel pocit, ze ho otravuje, takze volba je ted i diky vasim reakcim jasna…diky ![]()
taky jsem si rikala, ze mimousky snad nenechaji cekat, ale je fajn to vedet ![]()
Ohledne porodu na Bulovce…ja bych tam fakt rodit chtela - jednak jsou tam na mne uz ted vsichni moc mili (po diagnoze PEC se nas ujala pani dokotorka, co nam to nasla pri tom screeningu a uplne nadstandartne o nas pecovala…je fakt, ze ja mam odoperovanou VV delohy, takze jsme asi trosku „pripad“ ale bylo to fajn
) a druhak jsem tam ted byla parkrat na predporodnim kurzu a pristup ty PA i jak popisovala jak to tam chodi mi byl fakt sympatickej. A pak hlavne ta ortopedie je fakt za rohem…jedinej problem je, ze oni maji kvuli rekonstrukci odstavku porodnich salu od 23.4. nejspis az do 8.5. a my mame terminy 28.4. a 2.5. takze trefa
ale uz nejakou dobu nam vyhrozujou predcasnym porodem, tak uvidime jestli to stihneme ![]()
@Daniela 1981 ohledne padu a zlomene ruky bych se nebala - vsude vsichni rikaji, ze mimca jsou v deloze jak v pelisku a jen tak neco se jich nedotkne
spis zminuji prave ty VV delohy (muj pripad) ze to muze zpusobit a nebo ta genetika. Tou blbou nahodou jsem myslela spis, ze si mico fakt nahodne „prelezi“ nozky…v zadnem pripade se tim nestresuj, neni to neco, co bys ty mohla nejak zpusobit nebo ovlivnit ![]()
@aaddeellkkaa nam to s tou hospitalizaci rikal Dr presne jak se tu pise - poprvy pro jistotu zustat v nemocnici pres noc aby zkuseny personal mohl sledovat prvni reakci na sadricky - hlavne ty otoky prstiku. Ja budu tak urcite klidnejsi, ale evidentne je to spis jak ma ktera nemocnice zavedenou praxi a vypada to, ze na Bulovce se prespava a v Brne ne. Dalsi sadricky uz se delaji i na Bulovce jen ambulantne (alespon tak nam to rikali).
@AndBar @Daniela 1981 tohle s tim rozcvicenim je fakt mazec! to nam prave rikal MUDr Burian, ze je nejhorsi, co se muze stat - ze maminky nekdo bulikuje, ze se to rozcvici a pak stejne skonci se sadrama pripadne i operaci, akorat maji treba pul roku skluz
takze, kdyz mne nekdo uklidnuje, ze to treba nebude tak zly a sadricky nebudou potreba, tak si rikam, ze radsi „preventivne“ sadricky hned od zacatku nez prizivovat planou nadeji a pak to resit se skluzem, kdyz uz je nozka rigidnejsi.
Ale ve skrytu duse samozrejme doufam v zazrak ze budou nozky v poradku ![]()
Dobrý den, jak dlouho máme protahovat achilovku jsme po operaci achilovky? Pán mi odepsal 10 minut, to myslíte prosim Vás denně? Diky
@beruska 1982 ja protahovala pri kazdem prebalovani a treba tak 10× nozku pritahnes
achilovka je dost neprijemna a bolestiva na protahovani, tak spis casteji ![]()
A ješte máme problém z dlahy jak jste je je obouvaly nejdřív pásek a pak zavázat kaničky? Málý u toho strašně brečí. Na cvičení achilovky už si trochu zvyk.
Beruska 1982 já nejdřív utáhnu ten pásek a pak zavazujem tkaničky. Kubíček mi také plakal ze začátku, ale asi po týdnu se to dalo do pořádku.