Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette píše:
Holčička odběhla takže to že jsem jí pak označila za pipku fakt slyšet nemohla.
ale to je přece jedno, ne? tituluješ takto dítko na veřejnosti před synem. Kolikrát jsi před synem řekla o někom jiném, že je blbec, mrcha nebo pipina? tobě takové vyjadřování přijde normální? až to pak kluk někde zopakuje, že říkáš o spolužačkách, že jsou to zlý pipiny, tak oblíbenost v kolektivu rapidně stoupne...…….jako vypláznout má dcera na tvého kluka jazyk a ty ji otituluješ nahlas jako blbou pipinu, tak si pomyslím něco o spodině a o problémech se slušným vyjadřováním a zvládáním běžných situacích...…….
@bertoldina píše:
Zapomínáš na to, že se mu ta holčička nejspíš líbila. On by třeba i předtím reagoval jinak, kdyby to byla jiná holčička. Jde o to, jestli ho rozhodila ta reakce jako taková nebo to, že tak reagovala tato konkrétní holčička. Ani dospělí většinou neumí přejít během pár vteřin z nastavení zamilovanosti do je to pipka.
prosím tě, chlapeček chodí do školky…
@káťa píše:
A to se nemůže zamilovat? Na pár dní? A pak zas do někoho jiného? ![]()
@káťa píše:
@Lynette píše:
Jim je 6 - konec nároku - za pár měsíců už budou školáci.
To bych měla tedy svojí dcerku označit taky za pipinu, protože jí nedávno jeden spolužák napsal, že se mu líbí a ona mu odepsala - no a ty mně ne, s mrkajícím smajlíkem s vyplazeným jazykem. Holky, nechte těm dětem jejich dětské chování a nechtějte po nich, aby se chovaly jako dospělí.
My máme jako rodina hodně smysl pro humor, a to i pro hodně černý humor a kdyby nás třeba u Lynette nebo Lucenky slyšeli, jak si děláme srandu z lidí (ale i sami ze sebe), asi by nezůstalo jen u pipin a blbců. Holky se taky pořád někomu chichotají a dělají si legrácky, však my jsme v jejich letech nebyly jiní a jsou z nás slušní lidé…
Podle mého přílišné pletení se úzkostlivých rodičů mezi děti, pokud se nejedná o šikanu, ale o běžné dětské projevy chování, může tomu „ochraňovanému“ víc ublížit, než pomoci.
Příspěvek upraven 11.04.19 v 14:53
@bertoldina píše:
A to se nemůže zamilovat? Na pár dní? A pak zas do někoho jiného?
To může, ale taková nevraživot jeho mámy vůči holčičce, která jeho „city“ neopětuje… ![]()
@Keyllah píše:
ale to je přece jedno, ne? tituluješ takto dítko na veřejnosti před synem. Kolikrát jsi před synem řekla o někom jiném, že je blbec, mrcha nebo pipina? tobě takové vyjadřování přijde normální? až to pak kluk někde zopakuje, že říkáš o spolužačkách, že jsou to zlý pipiny, tak oblíbenost v kolektivu rapidně stoupne...…….jako vypláznout má dcera na tvého kluka jazyk a ty ji otituluješ nahlas jako blbou pipinu, tak si pomyslím něco o spodině a o problémech se slušným vyjadřováním a zvládáním běžných situacích...…….
Už jsem to tu psala, klidně někoho před klukem nazvu pipinou, kozou, blbcem apod. Nikdy zatím nic z toho nepoužil a v kolektivu je oblíbený
@lucenka píše:
Už jsem to tu psala, klidně někoho před klukem nazvu pipinou, kozou, blbcem apod. Nikdy zatím nic z toho nepoužil a v kolektivu je oblíbený
já zapomněla -) tak jak to máte u vás je celosvětový model a platí pro všechny a jen tak je to správné
jj, oni ty děti ze školky vůbec nikdy netahají sprostá slova
ty bavíš fakt, jen jsi trochu mimo realitu ![]()
@káťa píše:
To bych měla tedy svojí dcerku označit taky za pipinu, protože jí nedávno jeden spolužák napsal, že se mu líbí a ona mu odepsala - no a ty mně ne, s mrkajícím smajlíkem s vyplazeným jazykem. Holky, nechte těm dětem jejich dětské chování a nechtějte po nich, aby se chovaly jako dospělí.
My máme jako rodina hodně smysl pro humor, a to i pro hodně černý humor a kdyby nás třeba u Lynette nebo Lucenky slyšeli, jak si děláme srandu z lidí (ale i sami ze sebe), asi by nezůstalo jen u pipin a blbců. Holky se taky pořád někomu chichotají a dělají si legrácky, však my jsme v jejich letech nebyly jiní a jsou z nás slušní lidé…
Podle mého přílišné pletení se úzkostlivých rodičů mezi děti, pokud se nejedná o šikanu, ale o běžné dětské projevy chování, může tomu „ochraňovanému“ víc ublížit, než pomoci.Příspěvek upraven 11.04.19 v 14:53
On je ale rozdíl mezi humorem a posmíváním se
některým jednodušším jedincům dělá dobře, když svým chováním ubližují druhým a ještě to považují za druh humoru.
@lucenka píše:
a anglickou nebo vietnamskou alternativu těch výrazů zná?
@káťa píše:
To může, ale taková nevraživot jeho mámy vůči holčičce, která jeho „city“ neopětuje…
Já asi částečně chápu i to - jako tou neracionální mámovskou částí
. Mne teď o víkendu taky vnitřně rozčilovala sestřenice naší holčičky, která nechápala, že to batole je prostě přátelské a chce si s ní hrát a zdrhala před ní, pětileťačka jedna zlotřilá
. Naštěstí zbytek racionálna tu neracionální dosvéhobatoletezahleděnou mamku potlačil a byla jsem schopná chápat a chvílemi i bránit i tu vyděšenou předškolačku, kterou náš malý hlučný tvor nebavil a taky se ho trochu bála
.
@Keyllah píše:
já zapomněla -) tak jak to máte u vás je celosvětový model a platí pro všechny a jen tak je to správnéjj, oni ty děti ze školky vůbec nikdy netahají sprostá slova
ty bavíš fakt, jen jsi trochu mimo realitu
A ty 0ro změnu píšeš, že když se před dítětem řekne sprosté slovo, tak to pak použije. Tak ti píšu, že to vždycky neplatí. A neříkám, že nikdy moje dítě neřeklo sprosté slovo. Řeklo. Ale netitulovalo tak spolužáky ze školky.
@Regina Hero píše:
a anglickou nebo vietnamskou alternativu těch výrazů zná?
Bavíme se o školce
a jeho přesnou slovní zásobu neznám. já s ním mluvím česky ![]()
@lucenka píše:
A ty 0ro změnu píšeš, že když se před dítětem řekne sprosté slovo, tak to pak použije. Tak ti píšu, že to vždycky neplatí. A neříkám, že nikdy moje dítě neřeklo sprosté slovo. Řeklo. Ale netitulovalo tak spolužáky ze školky.
ach jak je krásné snít
hele určitě, určitě jim nikdy nic neřekl, ani na ně nevyplázl jazyk, ani ve školce ani ve škole… a víš to protože...…máš přehled? kameru? by to to řekl?
tak naivní přece být nemůžeš ani ty ![]()
@Keyllah píše:
ach jak je krásné snít![]()
hele určitě, určitě jim nikdy nic neřekl, ani na ně nevyplázl jazyk, ani ve školce ani ve škole… a víš to protože...…máš přehled? kameru? by to to řekl?
tak naivní přece být nemůžeš ani ty
Tak nejspíš by mi to řekl, nebo někdo z jeho kamarádů, rodičů, učitelek ![]()