Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette píše:
Já bych chtěla aby znala vlastní cenu, ale aby se nad ostatní nepovyšovala, aby nepistela jak blbá, aby nosila šatičky kdyZ bude chtít a maslicky a hrála si s barbína a ponikama - s tím problém nemám vubec. Mně jde jen o to aby její chování mělo úroveň. Aby se nechovala jako hloupá namyšlená nána.
a to má dělat už v roce, ve dvou letech, ve čtyřech nebo stačí v pěti?
@Lynette píše:
Já bych chtěla aby znala vlastní cenu, ale aby se nad ostatní nepovyšovala, aby nepistela jak blbá, aby nosila šatičky kdyZ bude chtít a maslicky a hrála si s barbína a ponikama - s tím problém nemám vubec. Mně jde jen o to aby její chování mělo úroveň. Aby se nechovala jako hloupá namyšlená nána.
Tak tohle už mi přijde pomalu jak rouhání
. Takovýhle starosti, když dítě není ani na světe ve mě vyvolávají představu, že ty nebudeš zrovna chytrá, pokorná nenána …
Mám dceru 3,5 roku a taky těžce nesu nápady jako „nabarvím si fixou nehty“ (já si nehty nelakuji, má to ze školky), „mám ráda jen růžovou a fialovou, ostatní barvy jsou hnusné“ (do nástupu do školky ji nenapadlo posuzovat barvy a už vůbec ne o nějaké říct, že je hnusná), „chci vlasy jako Locika, abych byla hezčí“ (do nástupu do školky naopak chtěla vlasy stříhat na mikádo, protože jí vadily zpocené nebo mokré vlasy na krku a měřítka krásy nezmínila ani jednou). Snažím se jí vysvětlovat, že nemusí mít pravdu, a doufám, že z toho vyroste.
@Lynette píše:
Tolik kritizujes ostatní holčičky, slečny, ženy, spolužačky, pribuzné, že mám pocit, že nejvíc namyšlená jsi ty ![]()
@Průzkumník píše:
To ano, ale pak je víve a více kariéristek co nemohou najít muže…
No počkej, dominance je nějaká dědičná dispozice, takže pokud je více a více dominantních žen (velitelek), tak to logicky znamená, že se úspěšně rozmnožují a předávají své geny, potažmo memy.
Druhá věc je to, že hledání muže je jejich problém, pochybuji, že by ti nějaká šéfová dala úkolem, abys jí našel partnera.
No a třetí věc je, že to, co si kolikrát najde nějaké hodné nevelitelské submisivní stvoření, sice může mít penis, ale do muže to má dost daleko… soudě podle některých diskusí na epipi například.
@Lynette píše:
ty bys jí měla dát především svobodu, aby byla sama sebou
Samozřejmě v rámci mezí slušného chování, respektu k sobě i k ostatním! Jen to jí umožní se vyvinout ve zdravou a sebevědomou osobnost ![]()
@Alušáček píše:
Tolik kritizujes ostatní holčičky, slečny, ženy, spolužačky, pribuzné, že mám pocit, že nejvíc namyšlená jsi ty
Vali klukům teda jen těm vybraným ukazuje když má nové kalhotky
. Kluci jí zase v šatně ukazují nová autíčka a včera mne její kamarád hned řekl že Vali má fakt pěkný kalhotky
Obléká si co se jí líbí, znám její vkus takže vím co koupit a nebudu jí nutit barvy co vím že by ve skříni zůstalo
Ona nebude rozhodně sportovní typ, to už je jasné teď. Kolik dalo přemlouvání že do školky bude mít tepláky, sice růžové ale tepláky
Po kom tohle má fakt nevím, ani nikoho takového v okolí nemáme. Na druhou stranu z manželovo strany se na narození holčičky čekalo hodně let. Tchán chtěl strašně dceru a má dva syny, pak dva vnuky a až třetí vnouče je holka
dědu a tatínka má omotané dokonale
Stejně nejde změnit jaké to dítě je, ač jsme si nemyslela že zrovna já budu mít holku co miluje všechny odstíny růžové a fialové. Modrou nesnáší tak že jako malinká jak někde viděla oblečení kluků házela do koše na odpadky
. Ani ted modrou na sebe nevezme. Vše je typicky holčičí, už v roce měla slzy když jsem jí dala neutrální triko
tak nač jí trápit
Jsou holky které klidně podědí po bráchovi oblečení, to by Vali raději nikam nešla
.Všechny zvířata maluje tak že na první pohled jsou to holky- dlouhé řasy, barevné drápy a to je se nemaluji vůbec takže to viděla kde
a když jí řeknu že i pejsek může být kluk tak že ona má svůj růžový svět a tam jsou jen psy holky ![]()
@Alušáček píše:
Tolik kritizujes ostatní holčičky, slečny, ženy, spolužačky, pribuzné, že mám pocit, že nejvíc namyšlená jsi ty
taková pipkoidní, že? ![]()
@Russet píše:
Já mám pocit, že klidným matkám se zásadně rodí malé velitelky a divoškám klidné holčičky hodiny se dloubající v písku. Ne, přeháním. Existují i uječené dcery svých uječených matek. Tak jednoduše to zaškatulkovat nejde.
ale houbeles… mám dcery tři a každá je jiná… jedna divoška, která si do dvaceti let nechtěla obléct šaty nebo sukni a teď pro změnu nosí jen samé šaty a sukně, jedna velitelka intelektuálka a jedna víla bohémka dloubající se v písku, blátě, trávě, jehličí… tak nevím, jestli mi teda dvě z nich nevyměnili v porodnici
![]()
@zrcadlo píše:
Mám dceru 3,5 roku a taky těžce nesu nápady jako „nabarvím si fixou nehty“ (já si nehty nelakuji, má to ze školky), „mám ráda jen růžovou a fialovou, ostatní barvy jsou hnusné“ (do nástupu do školky ji nenapadlo posuzovat barvy a už vůbec ne o nějaké říct, že je hnusná), „chci vlasy jako Locika, abych byla hezčí“ (do nástupu do školky naopak chtěla vlasy stříhat na mikádo, protože jí vadily zpocené nebo mokré vlasy na krku a měřítka krásy nezmínila ani jednou). Snažím se jí vysvětlovat, že nemusí mít pravdu, a doufám, že z toho vyroste.
Cítím s tebou, znám to. Vyroste z toho a bude vymýšlet ještě větší koniny
Naše aktuálně růžovou barvu formálně nesnáší (reálně normálně nosí) a nehty si tajně nalakovala mým průsvitným lakem - jiný doma není. Taky počítej s tím, že se pravděpodobně někdy v průběhu dcera podomácku ostříhá školníma nůžkama… jo, a těma fixama si nalíčí i oči.
@Regina Hero píše:
ale houbeles… mám dcery tři a každá je jiná… jedna divoška, která si do dvaceti let nechtěla obléct šaty nebo sukni a teď pro změnu nosí jen samé šaty a sukně, jedna velitelka intelektuálka a jedna víla bohémka dloubající se v písku, blátě, trávě, jehličí… tak nevím, jestli mi teda dvě z nich nevyměnili v porodnici![]()
No, ale máš je ráda všechny stejně, že? Geny kolikrát přeskočí generaci.
@Regina Hero píše:
ale houbeles… mám dcery tři a každá je jiná… jedna divoška, která si do dvaceti let nechtěla obléct šaty nebo sukni a teď pro změnu nosí jen samé šaty a sukně, jedna velitelka intelektuálka a jedna víla bohémka dloubající se v písku, blátě, trávě, jehličí… tak nevím, jestli mi teda dvě z nich nevyměnili v porodnici![]()
mám to stejně, každá z mých dcer je naprosto odlišná
Člověk to musí respektovat, ne je škatulkovat a deptat se tím ![]()