Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette píše:
To jsi špatně pochopila. Miluju ji strašně už teď a jsem šťastná jako blecha že ji mám. Šílené se na ni těším. Jen se bojím aby nasla nepipkoidni kamarádky, aby nebyla outsider jako já protože já jelikož mám k tomuhle chování odjakživa averzi ji v tom nebudu schopna podporovat.
Hm…
@zrcadlo Tohle znám, ale u nás to šlo slušně zviklat - rozhovory typu „holky mají dlouhý vlasy, kluci krátký“ - „hm, ale brácha má dlouhý vlasy a xx /spolužačka/ krátký, že?“.
Taky si poslechla o Elišce Junkové a paní Bertě Benz… a poměrně nedávno mě potěšila:
Dítě: „E (starší kamarádka) říkala, že legíny a sukni nosím akorát já, všichni ostatní nosí normálně džíny.“
já: „Tak chceš džíny?“ (bylo ráno, volila jsem cestu nejmenšího odporu).
Dítě: „Ne, proč?“
@Průzkumník já to ani vidět nechci, manžel už ted lituje její budoucí partnery
, je dosti hysterická což po mne nemá. Loni jí jeden kluk dal plastový kamínek, prý diamant
a přišel děda tak mu ho ukazovala a děda že velký diamant a Vali že se moc nepředal
,ale že s nim ted bude kamarádit aby byl v klidu a nechtěl ho vrátit
Kam patří Vali? Asi akční hysterka
. Dokud to je jak chce ona je zlatá ale jak není po jejím, hlavně s nejstarším bráchou to jen ječí a pak slyším tak jak chceš a už mne nebij
A nejstarší syn je strašně flegmatický, vidim v něm sebe a to vnitřně trpím když se ho na něco ptám a on řekne hm
![]()
@zrcadlo tak tohle by mě nechávalo v klidu. U kluků je to stejné. To není pohlavím a není to pipkoidni, to je přirozená vlastnost nejen děti. Tendence splynout s tlupou byla dřív klíčová pro přežití a svým způsobem je to aktuální i dnes.
@Lynette píše:
Ahoj všichni. Čekám holčičku a mám obavy jestli to zvládnu. Odjakživa nemám pochopení pro pipkoidni chování u holek. Díky tomu jsem si vždycky daleko víc rozuměla s klukama. S holkama jsem si nějak neměla co říct a vždy jsem si prišla jako outsider ve třídě až dokud jsem se nezačala kamarádit s klukama. S klukama jsem trávila i čas na střední i na vysoké. Nechci aby byla moje dcera taky outsider ale chování jako pipka bez mozku mě irituje. Strašně se na ni těším, mám koupený růžový dudlíky a růžový šatičky - v tomhle problém není. Dnes jsem byla se synem v parku a tam si hrály tři holčičky od něj že školky - dvě se chovají otřesně - ujecený, namyšlený, trapný nápady, nosanky nahoru jedna z nich mi vždy přišla v pohodě ale bylo vidět jak prostě se z ní při hře s pipinama stává taky pipina.Mám z toho špatný pocit.
Mluvit o holcickach ze skolky jako o pipinach? Spise mas problem ty.
@Markéta80 píše:Čertovo kfítko. To je extra třída.
@Průzkumník já to ani vidět nechci, manžel už ted lituje její budoucí partnery, je dosti hysterická což po mne nemá. Loni jí jeden kluk dal plastový kamínek, prý diamant
a přišel děda tak mu ho ukazovala a děda že velký diamant a Vali že se moc nepředal
,ale že s nim ted bude kamarádit aby byl v klidu a nechtěl ho vrátit
Kam patří Vali? Asi akční hysterka
. Dokud to je jak chce ona je zlatá ale jak není po jejím, hlavně s nejstarším bráchou to jen ječí a pak slyším tak jak chceš a už mne nebij
A nejstarší syn je strašně flegmatický, vidim v něm sebe a to vnitřně trpím když se ho na něco ptám a on řekne hm
![]()
![]()
Já jsem byla vždycky spíš víc kluk. A starší dvě jsou typicky holčičí. Obě chtějí dlouhé vlasy, nosit jenom sukně. Mladší jedině růžovou, starší momentálně modrou.
Starší má v devíti laků na nehty, očních stínů a lesků na rty víc než já. Ale jsem raději když je namalovaná tím než fixami a voskovkami ![]()
Všechny ječí, kňučí a kňourají, ale dost často i kluci. A přesto se o vzhled nezajímají tolik jako kamarádky kluk ![]()
Když jsou holky fintilky pipkoidní, co jsou pak fintící kluci ![]()
Mně teda nejvíc vadí děti co si myslí, že jsou borci světa a všichni by jim měli ležet u nohou. A nehodlají tolerovat někoho kdo je neobdivuje. A ty se vyskytují díky výchově rodičů. Než tím jaké mají pohlaví
@Markéta80
Jak se tahle Vali povaha snáší s prostředním? Nemá s ní problémy? Já mám v okolí jen jedno dítě s autismem a v jeho přítomnosti se nesmí ani zvýšit hlas
@Lynette píše:
Pokud by to byly skutečné kamarádky tak bych byla radši než kdyby má nepipkoidni dcera byla nešťastná že se s ní ostatní nekamarádí. Ale můžou být pipkoidni holčičky skutečné kamarádky? Není to jen přetvářka při které se můžou povyšovat nad druhé, chlubit se a vytahovat se?
Ale vždyt lidi nejsou dobří a špatní, lidské charaktery nejsou černobílé! Jak chceš vymezit která holčička už je pipkoidní a která ještě ne? Vždyt tam je takové spektrum projevů!!!
@Průzkumník to je
, proti klukům mnohem náročnější už od mimina
, jsme říkala že kdyby se narodila první byla by jedináček
. Neustále se s nejstarším dohadují, ona mu tvrdí že maminka je jen její a on jí zase říká že je škoda že se nenarodila alespoň jako kluk a Vali mu na to řekne že se zbláznil, prý chudák maminka aby tady byla jen s klukama
Manžel mu říká že kdyby jí vše odkýval bude mít klid,ale jemu se líbí když ječí
a pak tady měl syn spolužáka a Vali mezi dveřma mu řekla ty prďánku
Pak se hádají kvůli jménu na psa
a přitom štěně neni ani na světě
Naprosto zbytečné dohady. Když je malá doma a Viki ve škole tak vždy říká že konečně tady bude mít klid a nikdo jí nebude otravovat ![]()
@Netopirek Toma bere naopak dobře, on může ležet v její posteli a ok a jemu ječení nevadí
. Asi si zvyknul, naopak jak začne brečet tak Tom se směje
Na něj je extra hodná ale s nejstarším věčné boje
On jí odmítne pustit do pokoje tak na něj řve at jí tam pustí nebo začne brečet
a po chvilce přilítne že jí Viki řekl že je blbá tak tam jdu a a říkám že tohle jí říkat nebude a Viki ale ona mne řekla že jsem d.ebil
a Vali že se mu to zdálo že to neřekla
Takže když to jde je každý ve svém pokoji, ale kdy Vali tam chodí hrát minecraft a sama si to zapne
Říkáme Vikimu že jsou o šest let tak se s ní nemůže dohadovat jako se stejně velkou, navíc on má fakt sílu tak musím mírnit hlavně vášně ![]()
@Lynette píše:
Ahoj všichni. Čekám holčičku a mám obavy jestli to zvládnu. Odjakživa nemám pochopení pro pipkoidni chování u holek. Díky tomu jsem si vždycky daleko víc rozuměla s klukama. S holkama jsem si nějak neměla co říct a vždy jsem si prišla jako outsider ve třídě až dokud jsem se nezačala kamarádit s klukama. S klukama jsem trávila i čas na střední i na vysoké. Nechci aby byla moje dcera taky outsider ale chování jako pipka bez mozku mě irituje. Strašně se na ni těším, mám koupený růžový dudlíky a růžový šatičky - v tomhle problém není. Dnes jsem byla se synem v parku a tam si hrály tři holčičky od něj že školky - dvě se chovají otřesně - ujecený, namyšlený, trapný nápady, nosanky nahoru jedna z nich mi vždy přišla v pohodě ale bylo vidět jak prostě se z ní při hře s pipinama stává taky pipina.Mám z toho špatný pocit.
Nečetla jsem diskusi, tak se možná budu opakovat a nebo mě naopak ukamenují. Měla jsem naprosto stejné obavy, když jsem čekala dítě a nevěděla co to bude. Sama jsem asi podobná povaha jako ty. S holkama se kamarádit neumím a ty jejich hry přímo nesnáším. Žije se mi s tím teď už dobře, až na práci, kde jsem převážně v ženském kolektivu a musím říct, že je to na palici. Ale řekla jsem si, že nejdůležitější je výchova. Tak bych holčičku vedla ke sportu a k tomu, aby se uměla těm „pipkám“ postavit a nebo si jich nejlépe nevšímat a nepotřebovat je k životu. Největší strach mám z toho, až budeme řešit takové to „…ale ona se se mnou nebaví a já nevím proč…“ atd. Sama nevím co jí na to řeknu. Ale asi to, aby se bavila s klukama. Držím palce a užívej si s malou každou chvilku. ![]()
@Markéta80 píše:
@Průzkumník to je, proti klukům mnohem náročnější už od mimina
, jsme říkala že kdyby se narodila první byla by jedináček
. Neustále se s nejstarším dohadují, ona mu tvrdí že maminka je jen její a on jí zase říká že je škoda že se nenarodila alespoň jako kluk a Vali mu na to řekne že se zbláznil, prý chudák maminka aby tady byla jen s klukama
Manžel mu říká že kdyby jí vše odkýval bude mít klid,ale jemu se líbí když ječí
a pak tady měl syn spolužáka a Vali mezi dveřma mu řekla ty prďánku
Pak se hádají kvůli jménu na psa
a přitom štěně neni ani na světě
Naprosto zbytečné dohady. Když je malá doma a Viki ve škole tak vždy říká že konečně tady bude mít klid a nikdo jí nebude otravovat
Ty prďánku. ![]()
@atominnka píše:
Aha.. tak to jsem asi taky pipka že? S kamarádkami běžně řešíme oblečení, boty, make up, chlapy… občas mám náladu, namaluju se a vyfotím selfie na instáč… ale to z nikoho přece nedělá pipku. No a pak se třeba týden nemaluju, zajdu o víkendu s klukama na pivko a řešíme auta a motorky a ženský
to co jsi napsala mi přijde takový ode zdi ke zdi.I holka, co se po škole hrabe k konským hnoji si muže dělat selfie a řešit ptákoviny s kámoškama.