Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych asi potřebovala popsat pipkoidní chování u malých holek. ![]()
Třeba minulý týden dcera seděla na kolotoči se stejně starou holčičkou, obě v růžové, obě culíčky apod. a točily se na kolotoči a pořád dokola opakovaly jakousi bl.bost a smály se tomu, vydrželo jim to asi 10 minut. První minutu jsem na ně koukala a v hlavě mi šlo: proč pořád opakují takovou hloupost, ale pak jsem se musela smát s nimi, i ta druhá maminka se smála, viděla jsem jen dvě malé bezstarostné holky, co se společně smějí na kolotoči a je jim dobře.
Ty bys možná viděla a hlavně slyšela ty řeči a přišlo by ti to trapné. Já viděla šťastná děcka.
@Russet píše:
Garantuju ti, že jestli z toho más už teď takový strach, tvá jistě nepipkoidní holčička (kde by to odkoukala, že?) si nejde nejmíň dvě takové pipkoidní kamarádky a bude ti je tahat domů. aby sis to užila
Pokud by to byly skutečné kamarádky tak bych byla radši než kdyby má nepipkoidni dcera byla nešťastná že se s ní ostatní nekamarádí. Ale můžou být pipkoidni holčičky skutečné kamarádky? Není to jen přetvářka při které se můžou povyšovat nad druhé, chlubit se a vytahovat se?
@zrcadlo píše:
Mám dceru 3,5 roku a taky těžce nesu nápady jako „nabarvím si fixou nehty“ (já si nehty nelakuji, má to ze školky), „mám ráda jen růžovou a fialovou, ostatní barvy jsou hnusné“ (do nástupu do školky ji nenapadlo posuzovat barvy a už vůbec ne o nějaké říct, že je hnusná), „chci vlasy jako Locika, abych byla hezčí“ (do nástupu do školky naopak chtěla vlasy stříhat na mikádo, protože jí vadily zpocené nebo mokré vlasy na krku a měřítka krásy nezmínila ani jednou). Snažím se jí vysvětlovat, že nemusí mít pravdu, a doufám, že z toho vyroste.
Umi projevit, ktere veci se ji libi. Moje holky i syn maji sve oblibene veci. Je to videt, ktere maji radeji, ktere nemusi. Chystaji si veci sami i skolkar. Zasahuji pouze, kdyz neodhadnou pocasi, tak je vracim do pokoju, ze tahle volba neprojde. Ale do vyberu obrazku, barev atd. nezasahuji a ani se nevyjadruji. V obchode si vybiraji podle sveho. Pokud nebudou nosit tricko, kde bude znak pro pi.u (to se nam stalo dva roky zpet na VS, ze nas temer 40r. kolega si dal takove triko na predsnasku, je to rebel).
Mi se treba nelibi v kalhotach zastrcene cele triko. To jsem holkam rikala, ze se mi nelibi. No stejne si to delaji po svem. Maji svuj nazor. At maji.
@Lynette píše:
Pokud by to byly skutečné kamarádky tak bych byla radši než kdyby má nepipkoidni dcera byla nešťastná že se s ní ostatní nekamarádí. Ale můžou být pipkoidni holčičky skutečné kamarádky? Není to jen přetvářka při které se můžou povyšovat nad druhé, chlubit se a vytahovat se?
Já myslím, že jo. Nesmíš to brát moc vážně…
@Russet píše:
Já mám pocit, že klidným matkám se zásadně rodí malé velitelky a divoškám klidné holčičky hodiny se dloubající v písku. Ne, přeháním. Existují i uječené dcery svých uječených matek. Tak jednoduše to zaškatulkovat nejde.
Takto je. Flegmoš ADHD - cholerik flegmoše. Rovnováha.
Kam však patří Vali? ![]()
@Lynette Hlavně furt nerozřazuj lidi na pipkoidní a nepipkoidní, uvidíš, jak se ti uleví. Chápu, že když jsi nezapadla do kolektivu, nějak ses musela vyhranit (do určité míry to mám podobně), ale trošku z nadhledu je hodně pravděpodobné, že v té skupině byly i fajn holky, byť se malovaly a řešily holčičí věci - že jste si k sobě nenašly cestu, je jiná věc.
@Alušáček píše:
No vidíš a já když jsem s dcerou na hristi tak si říkám, ještěže moje dítě je jedna z toho houfu růžových holčiček a ne kluk. Protože malý kluci maj trapný nápady, jen litaj, strilej po sobě a vyluzujou podivný zvukyMáš zbytečný předsudky, holčičí svět je jinej než klučičí a tak to má byt
No to to…
Podivný zvuky. ![]()
@Knihomyš píše:
@Lynette Hlavně furt nerozřazuj lidi na pipkoidní a nepipkoidní, uvidíš, jak se ti uleví. Chápu, že když jsi nezapadla do kolektivu, nějak ses musela vyhranit (do určité míry to mám podobně), ale trošku z nadhledu je hodně pravděpodobné, že v té skupině byly i fajn holky, byť se malovaly a řešily holčičí věci - že jste si k sobě nenašly cestu, je jiná věc.
Spis navsteva psychologa, psychiatra by pomohla.
@Alušáček píše:
Tolik kritizujes ostatní holčičky, slečny, ženy, spolužačky, pribuzné, že mám pocit, že nejvíc namyšlená jsi ty
Docela dobrá poznámka musím říct. Na tom možná něco bude. Kdyz se nad tím tak zamyslím, tak asi v tom bude částečně zakopany pes. Jako dítě se nade mě ostatní holčičky povyšovaly, i se třeba vysmaly, rady dávaly najevo že mají hezčí botičky apod. Když jsem se s nima chtěla bavit ohrnovaly nade mnou nosanky takže jsem je přestala mít ráda a přestala jsem mít ráda i jejich chování. Dávala jsem přednost holkám které se chovaly normálně - což byly vždy maximálně 2 holky v cele skupině. Takže ano, o přátelství s těma co se chovaly povrchně a křivě jsem už nestála a z jejich pohledu jsem mohla být ta namyšlená já.
@_.Emilyyy píše:
Ale zase nechapu, ze tady podle vetsiny, ze ty holky, vo se bavi s klukama, jsou,,klucici typy".Mojí dceri je 15-nact let, je normlame holcici a ted v puberte se bavi hodne s klukama.@Knihomyš
Tak ja tim ovlivnovanim samozdrejme nemyslela nejaky noseni tricka.
Vem si napriklad v puberte se dite zacne bavit s partou, vsichni z ty party kouri ,je nejpravdepodobnejsi, ze to dite zacne kourit taky, protoze i kamaradi jeho kouri.
Vývojová psychologie. Sebe jako ženu poznala, nyní poznává mužský svět a porovnává. Tátu, kamarády, bráchu. ![]()
@Knihomyš píše:
Tak si to rozebereme:
- řeší, jak se jim točí sukně: to mi přijde normální. Kdyby nosili sukně kluci, určitě to řeší taky
- vyplazují jazyk, chovají se arogantně, namyšleně: to je prostě nevychovanost a frackovství, ale tak se chovají i někteří kluci, ne?
Furt nevidím, kde je ten speciální problém s holkama.Edit:
Příspěvek upraven 09.04.19 v 21:15
Jo, ony řeší JEN jak se jim točí sukně. Nojo, no, kluci zas budou řešit JEN že mají lepší auťák/samopal… ale buď v klidu. Tvoje dcera bude v pohodě a nebude pipka. Žádná matka nemá dceru pipku. Pipky jsou výhradně dcery těch ostatních.
To si piš. Bys viděla závody v točení sukní. I se zvukovým doprovodem. ![]()
@atominnka píše:
A víš o tom, že ty holky přejímají vzory v chování ve svém okolí? Většinou tedy u matek, „tet“ a babiček? Takže pokud bude mít jako vzor tebe… tak jí to asi úplně nehrozí.
A druhá věc - nejsou jen pipinky bez mozku a outsideři.
Znám babču co v 70 nosí růžový tílko, lakuje si nehty, baští Lexaurin a je v poho. ![]()
Dceru má mužatku a vnučku princeznu. ![]()
@_.Emilyyy píše:
1 a 4 se tyka spis uz puberty.Ale , kdyz vidim dcery instagram, tak nastesti neni ,,pipkoidní´ , ma tam normalni fotky
.Ildyz nechapu , jak to , ze ma 2 tisice sledujicich , 800 liku a kluci ji tam do komentare posilaji srdicka
![]()
Příspěvek upraven 09.04.19 v 21:19
21 století.
![]()
@Kelsey píše:
Umi projevit, ktere veci se ji libi. Moje holky i syn maji sve oblibene veci. Je to videt, ktere maji radeji, ktere nemusi. Chystaji si veci sami i skolkar. Zasahuji pouze, kdyz neodhadnou pocasi, tak je vracim do pokoju, ze tahle volba neprojde. Ale do vyberu obrazku, barev atd. nezasahuji a ani se nevyjadruji. V obchode si vybiraji podle sveho. Pokud nebudou nosit tricko, kde bude znak pro pi.u (to se nam stalo dva roky zpet na VS, ze nas temer 40r. kolega si dal takove triko na predsnasku, je to rebel).
Mi se treba nelibi v kalhotach zastrcene cele triko. To jsem holkam rikala, ze se mi nelibi. No stejne si to delaji po svem. Maji svuj nazor. At maji.
Pro mě ta „pipkoidnost“ spočívá právě v tom, že dceři se třeba moc líbilo takové zelené tričko s krokodýlem, ale od té doby, co holky ve školce řekly, že není holčičí, tak ho odmítá nosit a říká, že by nebyla hezká holčička. Nebo si tuhle doma hrála s vláčky a pak říkala bráchovi „bude to naše tajemství, holky si s vláčky nehrajou, víš“? Tohle převzetí názorů holčičí partičky mi vadí (protože to není výsledek nějakého přirozeného vývoje, ale otočení o 180°)