Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, velmi bych doporučila se na pohovory precizně připravovat. Já mám stálou práci, která mě baví, dělám ji už 3 roky, ale jsem mladá a chci se „hrabat“ trochu výš. Začala jsem chodit na pohovory, na level vyšší pozici než mám já (ta moje je docela odborná, takže ta na kterou se hlásím je už docela náročnější na znalosti, jazyk, odbornost, úsudek, logiku atd atd atd). A po každém pohovoru který absolvuji (zatím byly asi 4) si sednu a učím se nové a nové věci na které se mě ptali a o kterých toho nevím tolik, kolik bych potřebovala. Je také důležité si projet body, které v inzerátu mají jak na to co požadují, tak na to co bys vykonávala - co popisují jako náplň práce. Pokaždé jsem se setkala s tím, že se vždy na tyto body ptali. Pro příklad: náplň práce by bylo řešení reklamací: zeptají se tě, jaké máš zkušenosti s reklamacemi, přes jaký formulář bys je řešila, jaký by byl postup, co by byla první věc kterou bys udělala atd…ke každému jednomu bodu se mě zaptali třeba na 5 doplňujících otázek… Podle mě je prostě důležitá i příprava k jednostlivým pohovorům. Nic neponechat náhodě. ![]()
Mám maturitu, dělám vysokou, dělala jsem vždycky nějakou brigádu, pak jsem našla práci v kanclu, kde jsem zůstala rok (otěhotněla jsem). Teď jsou dceři dva roky, máme školku, máme chůvu, máme tetičku, tatínka s volnou pracovní dobou, ale většinou se celý pracovní pohovor zasekne ještě předtím, než si mě pozvou (oni si mě totiž ještě nepozvali). Dávala jsem si žádost i do práce, kde jsem před mateřskou pracovala a kde se dušovali, že na mě po mateřské čekají, hlásila jsem se tam na dva pozice - jednu, kterou jsem dělala a tudíž bych se nemusela nic moc extra učit, jen zopáknout a druhou, kterou bych zvládla taky. Nevzali mě ani na jednu. Krom toho mám rozeslaných x životopisů, beru práce i v hotelích (recepční apod.), v obchodech, v pojišťovnách na přepážce, beru v podstatě všechno kromě dělníka u pásu (páč tam se nenabírají kmenoví zaměstnanci, ale přes agenturu a to já dělat nechci). Hlásila jsem se i do debilního Mekáče a na úklid. A ABSOLUTNĚ NIC! Nejvíc mě samozřejmě naštvali z té mé bývalé práce, mám úplně chuť jim zavolat a zeptat se, jestli by mě vzali, kdybych dítě dala do děcáku.. ![]()
Holky, neznáte nějakou super účetní na mateřské? Potřebuji pomoci v naší malé firmy v Praze. Díky moc za odpovědi.