Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Ne. Ale Tvému synovi není 18 let, ale 5 let. Velmi pravděpodobně bude mít v 18 letech vyšší BMI než teď. Nebo než měla moje dcera v 5,5 letech.
Jo a ta 9letá má spolužáka, který je o pár cm vyšší než ona a váží 26,3 kg. (Jak jsem psala, 116 cm a 16 kg měla v 5,5 letech, teď v 9 letech už má 136 cm a 26,5 kg.) Byl u nás, tak se společně vážili. A vůbec nevypadá nijak hrozně, má hezkou postavu. I když mě od pohledu překvapilo, že váží méně než dcera.
A jak můžeš vidět, dceři se BMI od těch 5,5 let zvýšilo, Kdyby ho měla stejné jako tehdy, tak by teď při své výšce musela vážit 22 kg. Tvému synovi se pravděpodobně taky zvýší. Čili je nesmysl řešit nižší BMI u 5letého dítěte. Není to 18letý vychrtlý kluk.
A tedy pravděpodobně se zvýší nejen BMI, ale i percentil.
Příspěvek upraven 10.11.25 v 11:31
@Janča6 píše: Více
Ještě v něm tímhle přístupem v chudákovi vypěstuje nějaké komplexy:-(. Některé matky, ach jo:-(
@Janča6
Samozřejmě, že je naděje, že se v pubertě rozjí. Ale rozhodně to není jistota. Úplně nejde zpochybňovat, že jsou kluci/muži, co mají nízký apetit dlouhodobě a pokud chtějí mít postavu aspoň trochu pro ženy atraktivní, nezbývá jim než rvát do sebe jídlo trochu na sílu, chodit pravidelně do posilovny atd. Proto píšu, že to žádné terno není, to je všechno.
Prosím tě zamysli se a nech ho být:-(. Řešíš v 5 letech naprosté kraviny a i kdyby takový byl i jako dospělý nebo puberťák…je třeba něco jiného než mu tlouct do hlavy, že správný chlap musí mít takovou a takovou postavu
Mám teď přítele, který má 190 cm a 80kg, ano je hubený a ano, říkala jsem si to, že je hubený až moc, ale je to nejlepší chlap mého života…Nepěstuj ve svém klukovi tyhle komplexy, ale nauč ho být galantní, slušný, vnímavý, zásadový, zodpovědný a to, že hodnota člověka je v jeho charakteru a je dost dobrý takový jaký je!
Příspěvek upraven 10.11.25 v 11:27
Na druhou stranu, že budou makat v posilovně, nebo dělat sport aby měli aspoň ty svaly je pro ty hubené kluky plus. Za mě pořád lepší, než obézní mladý kluk. Třeba mě by takový hubeňour neodradil, kdyby se mi líbil atd. ![]()
Ale musí to chtít sám a ne pod tlakem matky, která v něm místo bezpobmínečné lásky pěstuje komplexy ![]()
@pisisvori
Nepřepsala ses ve váze a výšce? Protože když do té kalkulačky zadám 80 kg na 190 cm, tak je to 50. percentil. Tj. je v přesně v půlce a hubený není ani omylem.
Ne nepřepsala, protože u dospělého člověka je to zcela něco jiného než u dítěte, natož u dítěte v 5 letech. Já jsem s výškou 181 cm a 70kg byla jak z koncentráku a nikdo by to do mě podle výšky /váhy a míry přes prsa atd neřekl…Už psát nebudu, ale problém máš ty ne tvůj syn:-(
Příspěvek upraven 10.11.25 v 11:29
@pisisvori píše: Více
Já myslím, že se v pubertě ti kluci vymezí, máma bude mít jen malý prostor je dovychovávat. Ale ano, nejhorší by bylo zakomplexovaný kluk.
Ale to je o něčem naprosto jiném než se vymezit…Pokud mu od 5 let vtlouká do hlavy, že je chudáček nemužný, hubený…Je mi z toho docela špatně, když si to jen představím:-(
@pisisvori píše: Více
Pořád se může jednat o metabolickou vadu a řešit podváhu a případnou atrofii svalů je víc než na místě.
@Anonymní píše: VíceŘeš to, minimálně vyšetření základních metabolických vad, aby se vyloučila patologie. Máš pečlivou pediatričku. Na Pišišvora se vybodni, tak si tady standardně hraje na nejmoudřejší a to dost agresivním způsobem.
@Janli píše: Více
Ano, už jsme absolvovali kompletní kolečko na gastroenterologii a endokrinologii. Nerada bych něco zanedbala.