Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, prosím o zapsání:
1. Kniha s názvem na 3 a méně písmen
Dům (Simon Lelic): Myslela jsem, že to bude mysteriózní, možná trošku duchařské. Nakonec ale nic nadpřirozeného. Slabší detektivka, rozuzlení málo uvěřitelné.
3. Kniha, jejíž autor má iniciály obsahující některá z písmen P. D. Z. M.
Tuhá jako hašlerka (Milan Dušek): Sbírka detektivních povídek. Taky nic moc, každá povídka strašně rychle useknutá a ukončená, na to, jak se zpočátku autor rozepisoval. Nedotažené.
7. Kniha, jejíž název je psán modře
Co zpívá Sojka (Lenka Poláčková): Historický román z období Velké Moravy. Pěkně, čtivě napsané. Kniha se mi líbila.
8. Kniha, která má na obálce dopravní prostředek
Arturův ostrov (Elsa Morante): O dospívání kluka na italském ostrově. Není to první kniha italské autorky (ještě jsem četla Elenu Ferrante), a přijde mi to stejné. Nejsem asi ta správná kategorie, nebaví mě to.
Zatím jako žolík (kdybych nestihla všechny kategorie):
Konec stříbrného věku (Jasutaka Cucui): Japonská vláda se rozhodne řešit problém se stárnutím populace tím, že se lidé nad 70 let mají navzájem povraždit. Z každé oblasti může přežít jen jeden. Dost drsné čtení.
Prosím o zapsání do kategorie 2. Kniha s názvem na G:
Gabra a Málinka ve městě Amálie Kutinová
Pokračovala jsem ve čtení dceři i druhým dílem, kde se holky přestěhují do Valašského Meziříčí a nastoupí do primy. Kniha se mi líbila, už jsem sérii kdysi dávno jako dítě četla.
@Fazulina
Ahoj, prosím o zapsání kat. 1 - kniha Kar od Miloše Urbana. Náhodný výběr.
Bylo to drsné a místy až nechutné, ale četla jsem to kousek od Varů a ve stejné roční době, tak mi to nakonec sedlo. Jen ten konec uspěchaný.
Ahoj, tak hlásím další přečtené knihy a prosím @Fazulina o zapsání do tabulky
4. Prvotina jakéhokoli autora
John Michael Green - Hledání Aljašky
Autor je známý pro své smutné příběhy. Zatím jsem od něj nic nečetla, jen jsem viděla film Hvězdy nám nepřály. Knížka se mi líbila, vyhovoval mi styl, jak to bylo napsané. I když je hlavní hrdina středoškolák, vůbec mi nepřišlo, že by to bylo jen pro náctileté.
7. Kniha, jejíž název je psán modře
Neal Shusterman - Bez šance
Na knížku jsem narazila náhodou, zaujala mě obálka a popis. Nápad na rozpojování ‚nechtěných dětí‘ je docela mrazivý, tím spíš, že autor vycházel z reality překupníků orgánů. Technicky bych sice na myšlence a zasazení příběhu našla pár logických chyb, ale knížka se četla dobře a byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne, takže bych jí určitě doporučila a vybrala bych si jí znovu.
@Fazulina, prosím o zapsání:
č. 2 - Oldřiška Ciprová - Guta Habsburská - slabý král, mladá královna a mocný Záviš - historický román o manželce českého krále Václava II. Gutě Habsburské
Ahoj.
@Fazulina prosím o zapsání prvních úlovků:
4. Mráz - B. Minier - chystala jsem se na tohoto autora již dlouho a teď se mi hned první 4 knihy hodí do tohoto binga. Jen jsou knihy celkem rozsáhlé, tak vůbec nevím, zda to stihnu. První díl se mi moc líbil. Uvidíme, jaké budou další díly ze série.
8. Dítě na nástupišti - G. Thompson - smutné, krásné, víc dodávat asi ani nechci.
9. Mé schody do nebe - M. Výrová - jedná se o biografii. Autorka se stala závislou na lécích. Děj se odehrává v psychiatrické léčebně, kam nakonec dobrovolně nastoupila na léčení.
žolík - Hospodyně. J. Fielding - přečetla jsem téměř jedním dechem. Super děj, i když trošku fádní téma ale mě se kniha líbila.
Děkuji za zapsání. ![]()
@gatsby1 píše:
@Fazulina
Děkuji za zapsání knížky, jen se mi zdá, že je u špatné čtenářky. Já četla Na vlnách s Petrem Voldánem. Snad koukám dobře. Později připíšu další přečtenou![]()
Pardon, opravila jsem:-).
@Maminkaraubíře píše:Asi jako žolíka, teto kniha není prvotina Aleny Mornštajnové.
@Fazulina prosím zapsat do č. 4 (?) nebo jako žolíka - Alena Mornštajnová - Les v domě - jelikož jsem v květnu nečetla žádné články, nevěděla jsem pořádně o co jde. Kniha se četla rychle. Konec jsem čekala trochu jiný.
@punkerka89 píše:
Prosim zapsat do kategorie cislo 5 J.D.Robb Kazdy ma motiv
Spisovatelku sem objevila jen diky zimnimu bingu a je skvela od te doby sem uz precetla 4knizky a ted ctu dalsi
Napinave to tentokrat bylo skoro az do konce, knizka opet nezklamala a bylo min desivé nez ty minulé,”jen” dve vrazdy a nijak brutalni
J. D. Robb je jeden z pseudonymů Nory Robertsové, pod tím jménem píše Romány pro ženy…
Díky všem, další jsem zapsala.
@Fazulina píše:
J. D. Robb je jeden z pseudonymů Nory Robertsové, pod tím jménem píše Romány pro ženy…Díky všem, další jsem zapsala.
Aha vidis to jsem nevedela ![]()
Prosím o zapsání:
č. 5: Morový ostrov (Marie Hermanson). Příběh z počátku 20. století o vraždě, která vyšetřovatele zavede na izolovaný ostrov. Možná maličko rozvláčné, ale fakt jen maličko. Četlo se to dobře, napínavá knížka. Ač je autorka Švédka (a severskou krimi nemám ráda kvůli nechutnostem a příliš explicitním popisům mučení atd.), tak toto bylo decentní. Dle mého kniha stojí za přečtení. Asi se podívám po dalších knihách od této autorky.
@Fazulina 🤦♀️ Ja se preklikla… Ne č. 4, ale jako č. 6 - místnost v názvu jsem myslela.
Č. 4 mám Lars Kepler - Hypnotizér - Erik je odborník na léčení traumat. Inspektor Jonna za ním přijde, aby pomocí hypnózy vyslechli kluka, který jako jediný přežil zavraždění jeho rodičů a mladší sestry. Erik s hypnózou přestal před deseti lety, ale Jonna ho k tomu přemluví. Vrací se mu vzpomínky, proč s hypnózou přestal a opět mu to zkomplikuje jeho život.
@Fazulina
Poprosím o zapsání prvních přečtených knih:
Kategorie 3: Peter May - Karanténa
Tuto knížku už jsem měla doma delší dobu, ale nechtěla jsem ji číst v době covidu, právě z toho důvodu, že jsem měla za to, že se to týká hlavně karantény ohledně nemoci.
Nakonec tohle tam bylo spíše na pozadí (i když se to týkalo smrtící epidemie ptačí chřipky), ale byla to hlavně detektivka ne moc na můj vkus (detailní popisování detailů smrti a rozkladu a tak). Ale zase to bylo docela napínavé a čtivé, přečteno rychle - ale konec byl zvláštní, už přitažený za vlasy bych řekla.
Kategorie 6: Harry Potter - Tajemná komnata
Pokračuji ve čtení série Harryho Pottera (filmy jsem viděla, konečně jsem se rozhodla přečíst i knížky, když už to čte i syn
)
Kategorie 8: David Walliams - Táta za všechny prachy
Na obrázku je auto. Půjčila jsem si od dětí - no musím říct, že se mi to tedy nelíbilo a byla jsem překvapená, že je to literatura pro děti, asi jsem na to stará… příběh o mafiánech, jak syn zachraňuje otce z vězení a nakonec i svatba lesbiček… nevím no… ptala jsem se syna, zda se mu to líbilo a prý to začal číst a nedočetl, že se mu to nelíbilo (asi se mu nedivím, můj styl to taky nebyl
)
Kategorie 9: Jenny Colganová - Pět set mil od tebe
Příběh zdravotní sestry a zdravotního bratra, každý odjinud, neznají se a vymění si své profese (a tudíž i bydliště)--- poznávají život toho druhého a jsou v kontaktu jen po mailu. Samozřejmě to má happy end. Nic extra, konec docela uspěchaný - ale jako oddechovka docela dobrý, jen jsem se občas ztrácela v těch postavách, o kterých se psalo.
Krásné pondělí všem.
Dnes přicházím s knížkou do kategorie 3: Znáte jejich příběhy od Denisy Proškové.
Jedná se o autentická vyprávění dětí z dětských domovů, kdy zcela syrově, zato podle pravdy, popisují svá dětství. Příběhy smutné, nepochopitelné, často k pláči… Nejvíc mě asi dostal příběh dlouholeté ředitelky Dětského domova, která se rozhodla vzít si do pěstounské péče dvě děti/sourozence. Myslela si, že roky praxe a znalosti prostředí a problematiky jí hodně pomůžou, ale bohužel, chyba lávky. Často člověk prostě geny nepřečůrá ![]()
V knize je rozhovor i s Lucií Benešovou, která s Tomášem Matonohou adoptovala holčičku Sáru. Též jsou zde popsána veškerá zařízení pracující s dětmi (diagnostický ústav, dětský domov, atd.) A rozdíly mezi nimi.
Je to bezesporu zajímavé čtení a pomohlo mi trochu změnit úhel pohledu na danou problematiku.
Trošku jsem pozapomněla hlásit sem své přečtené úlovky. Tak trochu kvůli lehkému zklamání z minulývh bing. Ale, už jsem ae z toho oklepala a můžu to sem začít sázet.
knížku jsem si přečetla snad potřetí a pořád je stejně skvělá 😊.
@Fazulina, prosím o zapsání:
č. 5 - Pavel Hrdlička - Smrt nosí rudé škorně - historická detektivka odehrávající se ve 14. století v Praze
@Fazulina zdravím
, konečně jdu nahlásit první úlovky ![]()
Číslo 2 - Cartland Barbara: Galantní dobrodružství, klasická červená knihovna
.
Číslo 5 - Bryndza Robert: Chladnokrevně, můj oblíbený autor, který zatím nikdy nezklamal
.
Číslo 7 - Lord Gabrielle: Srpen, stále dočítám dvanáctidílnou sérii o puberťákovi, který se během jednoho roku snaží přijít na kloub záhadě jeho rodiny a přitom bojuje o život.
Jako žolíka poprosím napsat - Spooner Megan: Na lovu, variace na téma Kráska a zvíře.
Jdu číst dál a doufám, že to zase jednou stihnu ![]()