Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý den,
omlouvám se za anonymitu, ale i tak doufám, že mi „poradíte“… Zemřel nám někdo moc blízký, je to strašná rána - sama bojuji s obrovskou bolestí. Když jsme to s manželem oznámili synovi (9 let), vzalo ho to víc než jsme čekali - nebudu lhát, jeho reakce mě opravdu zaskočila a překvapila. Rozhodli jsme se proto, že ho na pohřeb nevezmeme… Ale dnes o tom chtěl mluvit a ptal se mě, proč na ten pohřeb nemůže… Mám mu „dovolit“, aby se šel rozloučit? Nebo mu nějak šetrně vysvětlit, že to opravdu není dobrý nápad? Já sama nikdy na pohřbu nebyla - sama mám strach, jak to zvládnu… Mám strach, aby neměl nějaké trauma - chtěla bych aby si ho pamatoval jaký byl, ne jak všichni na pohřbu plakali… Poradíte?
Já bych ho na pohřeb vzala pokud sám chce. Já jsem byla poprvé na pohřbu v 9 letech a určitě jsem to nesla líp než třeba v 15.
Neboj se, že si bude pamatovat jenom pohřeb, na ten za chvíli zapomene a bude si pamatovat jenom to hezký ![]()
Děvčata děkuji… Nic před ním nezatajujeme… Troufám si tvrdit, že nejsme ti rodiče, kteří by ho nějak extrémně bránili… Já jsem rozhozená, cloumají se mnou emoce - proto se raději ptám… Nechám to tedy na něm… Děkuji za rady - určitě mu vysvětlíme, jak to na pohřbu chodí a bude záležet na něm, jak se rozhodne… Ještě jednou moc děkuji… Zakladatelka
@Anonymní píše:
Děvčata děkuji… Nic před ním nezatajujeme… Troufám si tvrdit, že nejsme ti rodiče, kteří by ho nějak extrémně bránili… Já jsem rozhozená, cloumají se mnou emoce - proto se raději ptám… Nechám to tedy na něm… Děkuji za rady - určitě mu vysvětlíme, jak to na pohřbu chodí a bude záležet na něm, jak se rozhodne… Ještě jednou moc děkuji… Zakladatelka
Držte se. ![]()
Rozhodně bych syna na pohřeb vzala. Smrt patří k životu a tím, že se s dotyčným rozloučí, tak se s tím i lépe srovná.
Byla jsme nedávno naa pohřbu oddílového vedocího a krom toho, že se nás tam sešlo opravu mnoho, tak byli i součastní členové - ve věku tvého syna. A myslím si, že žádné trauma z toho neměli, to spíš jsme byli KO my starší…
@jessikka píše:
http://www.umirani.cz/…ruchli-jinak
Moc děkuji, určitě si to pročtu! Zakladatelka
Děkuji za kondolence - je to opravdu velmi bolestivé
![]()
Zakladatelka
Vysvetlila bych co je pohreb, co se tam deje, ze lidi breci atd a kdyz bude chtit jit, nechala bych ho. Pokud citi velkou ztratu, take se potrebuje rozloucit, vyrovnat se s tim, pobrecet. Upozornuji na pripad z rodiny, kde deti cekaly, ze jeste babicku uvidi, kdyz je to rozlouceni, tak na to pozor. Pokud by z nejakeho duvodu nesel, umoznila bych mu nejake soukrome rozlouceni, vypustit balonek nebo lampion apod.
Uprimnou soustrast. Ja jsem byla na pohrbu dedecka v 7 letech a nikdy jsem toho nelitovala. Pokud syn na pohreb sam chce jit, nebranila bych mu, spis by ho mohlo pozdeji mrzet, ze se nemohl rozloucit. uz je celkem velky, aby byl schopny o tom rozhodnout, nechala bych to na nem a respektovala jeho prani.
Urcite bych mu umoznila jit. V jeho veku jsem nemela moznost rozloucit se s velmi blizkymi osobami a moc mne to chybi
Kdyby su to pral, vzala bych ho. Vysvetlila, co se tam bude dit. Ale je z psycholohickehi hlediska u dulezite udelat smutecni hostinu, lide si tam poplacou, ale i zasmeji, dlouho se nevideli, da si sladkost, aby videl, ze to neni jen cerne.
Určitě bych jej vzala, zvláště pokud si to přeje.
Vysvětli mu jak to bude probíhat, povídejte si spolu o tom, řekni mu, že kdykoliv se nebude cítit dobře, může ti říci a půjdete ven, že to není žádná ostuda.
Myslím, že mnohem více škody napácháš, když na jeho přání nebudeš brát zřetel.
Ja jsem taky nebyla zastancem deti na pohrbu, ale v manzelove rodine se smrt bere jako neco prirozeneho, co k zivotu patri. Na pohrby tam chodi deti vsech vekovych kategorii a muzu rict, ze se urcite dokazi se smrti vyrovnat lepe. Takze na me ano, vemte ho. Uprimnou soustrast ![]()
Syn byl v 5 letech na pohrbu obou dedu (postupne).
Myslim si, ze i dite by melo mit moznost se se zesnulym rozloucit. Smrt patri k zivotu. Pohreb je iniciacni obrat.
Vzala bych ho, ale ne do obřadní síně, pro dítě je to něco nového, může to pro něj být velký stres. Pláč, hudba, vše je jinak než očekává