Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Podobná situace i věk dítěte.
Ale dítě na pohřeb nechce. S manželem se neshodneme. Já jsem proti tomu, že bychom dítě nutili, manžel ho chce vzít i přes nesouhlas. Stále se k tomu vrací a tlačí. Bere to podle sebe, že on na pohřeb nemohl a dodnes to rodičům vyčítá.
Jak to vnímáte vy? Nutit x nenutit?
On nemohl a rodičům to vyčítá. Vaše dítě nechce a on ho tam chce dotlačit. Vždyť to je úplně stejná situace, jen přesně naopak. Určitě nenutit když nechce.
Nenutila bych. V 9 muže být u toho i jinak. Třeba vybrat kytku, pomoct při pohoštění (pokud bude doma). Jako dítě jsem taky nebyla ale právě vypomáhala při servírování, mazání chlebíčků a tak různě.
@Anonymní píše:
Ale dítě na pohřeb nechce. S manželem se neshodneme. Já jsem proti tomu, že bychom dítě nutili, manžel ho chce vzít i přes nesouhlas. Stále se k tomu vrací a tlačí. Bere to podle sebe, že on na pohřeb nemohl a dodnes to rodičům vyčítá.
nenutit. Kdyby chtělo, tak bych mu nebránila, pokud nechce, nenutila bych. Sama nemám pohřby ráda a s dětmi jsme si při úmrtí prababičky o tom popovídali, zavzpomínali, ale na pohřeb nešly.
@Kopretiinka123 píše:¨malá technická, je to obnovené téma, koukni, na co bys měla reagovat
Ano dovolit, chce na něj jít at jde se rozloučit
@Anonymní píše:
Dobrý den,
omlouvám se za anonymitu, ale i tak doufám, že mi „poradíte“… Zemřel nám někdo moc blízký, je to strašná rána - sama bojuji s obrovskou bolestí. Když jsme to s manželem oznámili synovi (9 let), vzalo ho to víc než jsme čekali - nebudu lhát, jeho reakce mě opravdu zaskočila a překvapila. Rozhodli jsme se proto, že ho na pohřeb nevezmeme… Ale dnes o tom chtěl mluvit a ptal se mě, proč na ten pohřeb nemůže… Mám mu „dovolit“, aby se šel rozloučit? Nebo mu nějak šetrně vysvětlit, že to opravdu není dobrý nápad? Já sama nikdy na pohřbu nebyla - sama mám strach, jak to zvládnu… Mám strach, aby neměl nějaké trauma - chtěla bych aby si ho pamatoval jaký byl, ne jak všichni na pohřbu plakali… Poradíte?
Pokud je mu devet, pta se na pohreb a toho zemreleho dobre znal a mel rad, na pohreb bych ho vzala. Pohrby jsou tady prave proto, aby nam pomohly se rozloucit a se smrti se nejak vyrovnat.
@Zmatka píše:
Pokud je mu devet, pta se na pohreb a toho zemreleho dobre znal a mel rad, na pohreb bych ho vzala. Pohrby jsou tady prave proto, aby nam pomohly se rozloucit a se smrti se nejak vyrovnat.
koukejte, na co odpovídáte. Vždyt je to stará diskuse, ted obnovená
@Anonymní píše:
Urcite nenutit ![]()
@vokishka píše:
koukejte, na co odpovídáte. Vždyt je to stará diskuse, ted obnovená
já v podstatě nechápu, proč si každý diskutující nevytvoří svou novou diskusi - vždyť je to tak snadné, tady tohle „obnovování“ je jen k vzteku, někdo reaguje na novou diskusi, někdo na původní, je z toho akorát chaos
@stinga píše:
já v podstatě nechápu, proč si každý diskutující nevytvoří svou novou diskusi - vždyť je to tak snadné, tady tohle „obnovování“ je jen k vzteku, někdo reaguje na novou diskusi, někdo na původní, je z toho akorát chaos
Protože k obnovení nabádá nápověda u založení diskuze…
Samozrejme, ze nenutit. Nikdo nemá povinnost brát dítě na pohřeb, nota bene když samo nechce.
@stinga píše:
Máš pravdu. ![]()
Kolikrát jsem se nechala taky zmást.
Aby člověk pořád sledoval datum, aby se pak zbytečně neztrapnil.
![]()
Jinak je úplně jasné, že nutit dítě které odmítá se takového, dá se říct, hodně psychicky náročného obřadu i pro dospělého člověka, je víc než dost neempatické. ![]()
@Černá Madonna píše:
Máš pravdu.
Kolikrát jsem se nechala taky zmást.
Aby člověk pořád sledoval datum, aby se pak zbytečně neztrapnil.![]()
Já už si zvykla na to koukat, většinou. Pravda, ono to vlákno když někdy rozkliknu, i když ťuknu rovnou na název, tak už jen to, že to skočí na tu x tou stránku, mě trkne, že jde o obnovitele. Vám se to občas nestává?