Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
eva valoi píše:
Víte co, holky. Ono pro někoho zase 50 000 nemusí být tak moc. Pro někoho je někdy 500 velkej peníz, pro někoho není milion nic extra. Záleží, v jakých sférách se pohybujete.
Mám k penězům respekt. Samozřejmě, jsme v té vyšší sféře, ale pro mě není ani 500 nic. Natož 50.000..
Mě jen mrzí, že mě označuje za hamouna, když bych to co jsem jí darovala řádovala klidně do tisíců, možná 7?
Ono se to nezdá, ale parfém Dior k narozeninám, klukovi hadříky a tak.
Kamča.dalmatinka píše:
Mě je jedno když člověk závidí,ale trochu mě děsí ty pomluvy,občas i nějaká výhružky mejlem,dopisem,telefonátem.Mám pak strach i o život.Párkrát sem bohužel musela takovim magorum i čelit osobně.
Takovéhle kamarádky jsou ještě v uvozovkách fajn.Když pak člověk musí čelit výhružkám i na dítě tak se teprve bojí.Pomluvy se dají hodit z ahlavu,ale výhružky ty v hlavě u zustávaj.
Taky bych už nikomu nepujčila.Vždycky to udělalo jen zlo.Kamarádka má pak pocit že spoždění o roky nevadí,ale já nesnášim lidi co nedrží slovo.Dokonce i když návštěva přijde o hodinu déle tak mě to dokáže rozhodit.Sem zvyklá splnit co slíbim a je mi hloupé říci i né,ale někdy to né udělá mín škody než říci ano.
kdybych měla spočítat peníze co sem pujčila.Kamarády co sem pak už neviděla.. kamarádky co si místo vychutnání kafíčka odnesli i nějakej ten parfém…pujčené oblečení co sem už neviděla… tak sem u pár tisíc bohatší a o hodně zklámání chudší.
Pravej kamarád by si o peníze neřekl pokud by to teda opravdu nebyla nouze největší,ale pujčit někomu na dluh,vytkoukat klín klínem bych neudělala proto že sem už poučena že i pomoc mi nakonec byla vytknutá
Ani mi nepovídej, manžel je podnikatel.. Mám strach. Měla jsem strach, když ho parta zmlátila, ale díky Bohu to nic nebylo. Ještě tohle :/ už tak mám o holky strašný strach!
Daniella82 píše:
Tak já bych těch 50tis dobré kamarádce půjčila..pokud by mi pak samozřejmě na nějakou dobu nechyběly.Pokud Ti řekla na co to potřebuje atd,tak proč ne.
Podle mě je spíš sklamaná,že jsi jí „nepomohla“,když ví,že peněz máš dost.
To ze ma penez dost neznamena, ze je musi kazdymu pujcovat. Ma je, protoze si je vydelala, nebo zdedila nebo… Ne proto, aby si „kamaradky“ myslely, ze je banka, ktera jim pujci bez urooku a nejlepe nenavratne.
eva valoi píše:
Víte co, holky. Ono pro někoho zase 50 000 nemusí být tak moc. Pro někoho je někdy 500 velkej peníz, pro někoho není milion nic extra. Záleží, v jakých sférách se pohybujete.
To jo,ale představ si,že takový člověk který vytrubuje do světa,že mu nechceš půjčit,začne vytrubovat,že jsi půjčila.Budeš pak sponzorovat celou dědinu nebo odhánět lidi,aby jsi byla kamarádka?
Mně teda napadlo jako první, že by mohla začít vykládat osobní věci, aby se pomstila.
Já půjčila 20 tis., kamarádství trvá, ale nebylo to na zaplacení dluhů a na prd bylo, že mi to splácela po měsíčních splátkách, tušim 2000 měsíčně, takže člověk pak jakoby nemá nic, pač 2000 utratí jako nic za maličkosti, ale 20 tis po kupě nemá. ale tak sme se domluvily, moje blbost.
Na tvym místě bych taky nepůjčila. Půjčuju jenom tolik, o kolik jsem, (v uvozovkach), ochotna přijít. nebo jenom tomu, kdo mi už před tim v pohodě vrátil. ale takovej ranec bych asi nepůjčila ani tak.
dada1511 píše:eva valoi píše:To jo,ale představ si,že takový člověk který vytrubuje do světa,že mu nechceš půjčit,začne vytrubovat,že jsi půjčila.Budeš pak sponzorovat celou dědinu odhánět lidi,aby jsi byla kamarádka?
Já nepůjčuju. Půjčím do tý pětistovky. Když náhodou někdo nevyjde s penězi, tak na chleba apod. to stačí. Na to ostatní necht´si každý vydělá a našetří.
eManzelkaAmama píše: …Co dál? Zavrhnout kamarádku? Popovídat si? Ignorovat? ..
Těžko říct.
Podle mě jsou 2 možnosti - buď to nebyla skutečně pravá kamarádka (a pak bych ji asi „hodila přes palubu“), anebo ty peníze potřebovala na něco tak důležitého, že se jí velmi dotklo, žes jí odmítla pomoct… ![]()
Máš samozřejmě pravdu, že dluhy dělají z přátel nepřátele. Ale pokud šlo o opravdu blízkého člověka (byť ne z rodiny), tak bych posoudila naléhavost žádosti a zvážila půjčení peněz. A nechala bych si podepsat směnku a rozhodně bych neváhala ji použít (rozuměj soudně vymáhat, pokud by nebyl dluh řádně včas splacen). ![]()
Teď zpětně ale nevím co s tím.
To musíš posoudit sama, jak dobrá kamarádka to byla a o co šlo. Zda ji budeš ignorovat a nebo jí zavoláš a řekneš, že´s o tom přemýšlela a pokud stále stojí o tvoji pomoc, tak že ji můžeš vypomoct takovou a makovou částkou (nemusí to být přece celých 50tis.).
Ahojky, být tebou, tak si s ní promluvím, a řekni ji, že tě to mrzelo, co o tobě řekla. Já osobně taky nerada půjčuju peníze, už jsem se taky spálila. Takže max 3 stovky, víc nic. Bohužel ![]()
a vis proc je chtela pujcit? ja nevim ale treba byla v nake tezke situaci a jelikos i oná te ma jako nej kamaradku tak sla zatebou
![]()
Ahoj
penize nepujcuji,parkrat jsem se spalila,pujcila a doted je nemam zpatky.
Kamaradka asi jednala ve vzteku,ale to je jedno,nezachovala se hezky,kdyz te takhle pomluvila.A pokud je chtela pujcit,aby zalepila svuj vlastni dluh,tak to ani nehodou..Proc ty bys mela platit jeji dluh??A pak by si zase od nekoho pujcila,ale vratila tobe?
Ji bych to bud rekla pekne narovinu a nebo bys se na to vykaslala.
Ahoj, naprosto tě chápu, peníze přináší do vztahů opravdu jen problémy.. Nicméně někdo tady píše: „Kde máš záruku, že ti ty peníze vrátí?“.. A o sepsání smlouvy jste třeba neslyšely?? My jsme pučovali peníze v rámci rodiny a i přesto se vždycky sepsala smlouva, protože pak to dopadá tak, že člověk vám naslibuje hory doly a nakonec se nechá zapírat nebo vůbec nejlepší je, když vám řekne, že těch pěněz máte stejně dost, tak co…
Ahoj,
já bych takhle velký obnos nepůjčila ani rodině, bála bych se, že už je nikdy neuvidím. Peníze prostě kazí vztahy. Jednou jsem půjčila kolegyni v práci 10tis., sama jsem jí to nabídla a do 3m mi to vrátila, ale jí jsem věřila, protože vždy jednala férově a to se všemi.
No a kamarádka asi není tak velká kamarádka jak sis myslela a nejspíš se tě držela jen kvůli penězům. Sama jsi psala, že jsi kupovala věci jejímu synovi a drahé dárky pro ni atd.
Asi bych si s ní zkusila ještě naposledy promluvit a zeptat se jí, co to má znamenat. Nebo bych to pustila z hlavy a už o ní nechtěla slyšet.
Jo a ještě jí můžeš samozřejmě půjčit, ale sepsala bych smlouvu o půjče a ještě chtěla úroky. ![]()
zuzukaa píše:
a vis proc je chtela pujcit? ja nevim ale treba byla v nake tezke situaci a jelikos i oná te ma jako nej kamaradku tak sla zatebou![]()
Zas v tak těžké živ. situaci není. To by mi řekla a já sama bych jí nabídla pomoc (ne peněžní).
Ona mě jako nej-kamarádku nemá. Já už to takto neberu. Mám přátele a okruh bližších, ale žádné nejlepší kamarádství.
Jen teď nevím na co ty prachy chtěla! Mě říkala, že na dluh, ale v drbech koluje, že na dovolenou (jedna známá mi poslala print screen z mailu).
Jestli se za dluhy stydí či co? A proč bych jí měla cálovat dovolenou?!?!
Jenže ani smlouva s rodinou nepomůže
Sestra půjčila, mají to sepsaný, rozhádaná celá rodina kvůli tomu, oni by ty peníze potřebovali zpět - a dotyčný už 3roky tvrdí „už zítra !!“, druhá varianta je že jim ukazuje že jim peníze poslal na účet už (klasicky vypsal příkaz k úhradě, orazítkoval v boxu..). Řeší se to i přes policii už a ? Prý s tím nic nejde, trestní oznámení nic, protože on si to půjčil s tím že to vrátí, neměl v úmyslu nevracet, stále přeci opakuje že to vrátí.. jen chudáček nemá
Nevíme jak z toho ven, když i policie je údajně krátká. To jsou zákony ![]()
Mě zase fascinuje,když chce někdo půjčit,plače, že nemá pomalu na rohlík,člověk půjčí,a pak se dotyčný pochlubí,že koupil dárek příteli,nebo si pořídí nějakou životně nedůležitou věc apod
.S navrácením nepospíchá,to mě fakt vždy dojme.A to šlo o rozumné peníze,ne o takovou palbu
.