Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
konicky,nekonicky,ma zenu a deti,mel by si najid cas na tebea rodinu
![]()
Já mám slíbenou véču 10 let. ![]()
Nikdo nám nikdy nepohlídal děti,abychom si někam mohli spolu vyrazit.A když jsme prvně děti měly mimo domov/ po 10-ti letech manželství/ ,tak jsem řekla,že bychom mohli jít někam do hospůdky,třeba na palačinku,posedět.Manžel byl asi unavený,nebo líný,nebo jak jsme nikdy nikam sami nechodili…nevím…tak se zvednul a říká,že palačinky mě udělá sám.
![]()
Dlouho to bylo u nás v podobě výčitek,pláče,nějak jsem to nedokázala skousnout.A často vyčítala,že když už děti odrostly,tak my nikam na večeři nejdeme.
Manžel říkal,abych si řekla kdy a já naoplátku čekala,kdy to sám od sebe navrhne on.O nic se nedělo…tak to postupně vyšumělo,večeře ve dvou nebyla.
To jen pro odlehčení.Jinak jsme s manželem 20 let,manželství spokojené,jezdíme na výlety,na dovolený-docela často-kde na jídlo posedět chodíme.On vždy říká-neříkej,že tě nikam nevezmu.Ale prostě ta spontální večeře,jít si posedět ve dvou,jen tak-ta se nekonala.Před týdnem jsme byli už sami bez dětí na prodlouženém víkendu,poseděli jsme také v hospůdce…ale není to ta večeře u nás ve městě.
marra píše:
konicky,nekonicky,ma zenu a deti,mel by si najid cas na tebea rodinu![]()
souhlasim ![]()
To je ta doba.
Lidi jsou v práci nod nevidim do nevidim a nemaji cas zit.
Manzel mi chodi domu mezi patou a sestou, sedreny jako po vykladani vagonu. Nekdy je mi ho dost lito a jeho to taky stve, ze uz mu nezbyva moc energie na deti, casto se doslova prekonava nez jdou spat jim venovat co nejvic a casto si mi postezuje, jak je mu lito, ze na sebe nemame vic casu. Delame si legraci, ze az nam deti odrostou, tak si jeste polezeme na nervy, az si zbudeme jen my dva ![]()
Chlapi za to nemuzou, museji makat, aby rodina nezila jako dobytek a v praci si dnes clovek moc vyskakovat nemuze. Tak se tesim, az budeme sami, jak si to vse budeme uzivat a momentalne se snazim mu spise ulehcit. Nevycitat cele dny v praci, nevycitat pivo, na ktere zajde se sousedem jednou za cas (co si budeme povidat, pro chlapa to muze byt relax) atd … a smirit se s tim, ze momentalne na mne nezbyva a neni to jeho chyba. Porad si s prckem na MD muzu pres den trochu odpocinout, treba kdyz usne a nemam takovy stres jako on. Sama vidim, jak s miminem na svuj konicek take nemam moc casu a jak moc bych to male nekam upichla a cely den si hrala na svem pisecku, rodina nerodina.
Za sebe - měli jsme něco podobného a já si myslela, že je to taky únava z práce. Nakonec se z toho ale vyklubala spíš krize ve vztahu. Prostě byl sice unavený, to jsme všichni, ale neměl potřebu a nechtěl se mnou a s malou trávit volný čas. Myslela jsem si že upřednostňuje sebe a své koníčky před rodinou. Ale několikrát jsme to rozebírali, hodně o tom mluvili a začali jsme se oba snažit být více jen spolu bez malé. Já jí nechtěla moc dávat na hlídání ale uvědomila jsem si, že musím že jinak to půjde do kytek. A najednou to zase všechno začalo fungovat. Manžel je ochotný pomoci doma, přijet dřív z práce abychom byli všichni spolu, plánuje společné výlety což před tím nebylo.
Takže bych se zamyslela i nad tímto.
u nás to udělalo hodně - občas zajdem na večeři, do kina, s kamarády na ples, jedem na hory jen sami dva. Je těžké rozdělit ten čas - mezi - my dva, my tři, já sama s malou, on sám s malou, společně s babičkama, babičky samy apod. Já do té doby upřednostňovala my tři jako rodina. Ale pokud se udělá kompromis tak se to dá. ![]()
Tohle je smutný, ale bohužel častý. Manžel má taky náročnou managerskou práci, chodí domů v půl sedmé… Babičky nemáme, takže já mám problém dojít si i k zubaři…
Ale mě to s dětma baví, nesedím s nimi jen doma, jsme dost akční, takže stále někde výletujeme
, sportujeme - kolo, in-liny s kočárkem… Využíváme výhod velkoměsta a taky vesnice, kde máme chalupu ![]()
Tyhle problémy vůbec neřeší maminky na západ od nás, kde rodičovskou vůbec nemají. Jsou s dětmi doma max. 3-6měsíců a pak musí do práce. Pak jsou s manželem na stejné lodi. Navíc manžel nemusí tolik vydělávat, když pracuje i žena, tím pádem může být doma víc. V těchto zemích, na rozdíl od nás, funguje líp školství i zaměstnávání maminek na poloviční úvazek… Je jen pár zemí v Evropě, kde máme rodičovskou 3roky. Stojí za zváženou, jestli to máme lepší nebo ne… A je jen na nás, jak si to doma s dětmi uděláme ![]()
Ten můj je v práci taky od nevidim do nevidim,dělá 12ky celý týden včetně víkendu,chodí domů po 7večer.Druhý týden by měl mít volno,ale to je občas v druhé práci.Ale stejně si na nás čas udělá,když má volno,tak chodíme ven,na procházky,občas vezme malou v kočárku tchýně a my někam jdem sami,na oběd,na bowling atd.Já myslim,že když chlap chce a baví ho být s rodinou,tak si ten čas na ní vždy udělá,ať má sebenáročnější práci.
Jo, já bych taky už teď šla do práce a líbí se mi, jak to mají na západě, ale tam naprosto dokonale fungují firemní jesle a školky, matka má dítě „v práci“, odskočí si a navíc ji to nezruinuje - dle kamarádky, která pracuje v Bruselu. Tady umístit dítě do „ústavu“ je o štěstí, možná o známosti a pokud využiju soukromé zařízení, pak mě to přijde třeba na víc než polovinu výplaty
![]()
Mám rodičák na dva roky, takže se budu muset poohlížet po jesličkách nebo soukromém hlídání, jelikož školky od dvou let asi padnou, páč na to není kapacita a vybavení - zase sliby - chyby ![]()
No a abych se dostala k tématu - pán taky chodí unavený z práce, o víkendech taky chodí do práce, štve mě to, ale zase chápu, že to dělá proto, abychom mohli na dovolenou a abychom mohli jednou do většího
Takže i když jsem naštvaná, že jsem doma celý dny s prťouskem a on nestíhá někdy ani to koupání večer, nevyčítám a doufám, že jednou bude líp ![]()
Cherilin píše:
Ten můj je v práci taky od nevidim do nevidim,dělá 12ky celý týden včetně víkendu,chodí domů po 7večer.Druhý týden by měl mít volno,ale to je občas v druhé práci.Ale stejně si na nás čas udělá,když má volno,tak chodíme ven,na procházky,občas vezme malou v kočárku tchýně a my někam jdem sami,na oběd,na bowling atd.Já myslim,že když chlap chce a baví ho být s rodinou,tak si ten čas na ní vždy udělá,ať má sebenáročnější práci.
K tomu ještě dodám, že podle zkušeností z okolí i ze čtení tady na emiminu se tatínkové dělí do několika skupin:
Některý muž prostě rodinný typ není i kdyby 100× chtěl.
Ahoj zakladatelko
Budiž Ti útěchou, že u nás to je dost podobný. Manžel ráno odejde, přijde tak kolem 18té hod. nají se, převlékne a většinou zasedne k PC nebo prostě ke svým věcem-na jednu stranu se to snažím pochopit,má hlavu plnou starostí a musí se odreagovat,ale přiznám se, že na druhou stranu mě to taky dost štve.Co se domácnosti týče, tak vesměs nepomůže-nemá ani pořádně kdy, je pravda, že jsem si pomoc vyřvala,ale trvalo to tak měsíc a půl(kdy se snažil) a teď už to zase pomalu ale jsitě upadá do starých kolejí,takže manža v práci a potom své záležitosti a já ,dcera,malé na cestě a domácnost a komunikace nejčastěji přes telefon
Víkendy? No,, taky nic moc Je pravda, že tak jednou za 14 dní máme fajn víkend, zahrajem s dcerou stolní hru,jedem do bazénu, jdem něco kutit ven,ale jak už jsem psala, je to jednou za čas:-( Já mám tedy štěstí v tom, že mám vedle v bytě mamku, takže pohlídá kdykoliv, takže občas zajdem s manželem a partou do hospůdky pokecat, pravda, vtšinou tam rozebírají PC, takže zjišťuju, že tam prostě sedím jak trubka a jsem ráda když jdem domů. Sami nikam moc nejdem,mám pocit, že ani nechce-asi si taky nemáme co říct nebo já nevím.
Loni v létě jsem se naštvala a zaplatila rodinnou dovolenou bez jeho souhlasu(našla jsem si ještě druhou práci a šetřila jak blázen) Takže v létě jsem měla manžela a dceru 10 dnů jen pro sebe, bez PC a jeho kamarádů(on byl sice protivnej,nerad cestuje a s rodinnou ho to asi moc neba:-() Ale už jsem byla fakt docela zoufalá a tohle bylo jedninné co mne napadlo ![]()
No, se přiznám, že se chodím utěšovat sem na web, kde kolikrát čtu příběhy 1000× horší, ne že bych to někomu přála,ale alespoň vidím, že na tom asi nejsem ještě tak špatně.
Jinak ano, ten můj rodinnej typ není a nejspíš asi ani nebude. Včera mi jen tak mezi řečí řekl, že si vždy myslel, že děti budou OK,ale že teď by už žádný nechtěl a to se nám má v dubnu narodit druhé ![]()
Uju píše:
Jinak ano, ten můj rodinnej typ není a nejspíš asi ani nebude. Včera mi jen tak mezi řečí řekl, že si vždy myslel, že děti budou OK,ale že teď by už žádný nechtěl a to se nám má v dubnu narodit druhé
to od něj teda neni vůbec hezký!!!
![]()
No, docela mne tím odzbrojil a teď mi to leží v hlavě. No, asi budem muset dát řeč na téma jak si kdo představuje rodinný život a co vlastně od něho čeká ![]()
lumáťa píše:Cherilin píše:
Ten můj je v práci taky od nevidim do nevidim,dělá 12ky celý týden včetně víkendu,chodí domů po 7večer.Druhý týden by měl mít volno,ale to je občas v druhé práci.Ale stejně si na nás čas udělá,když má volno,tak chodíme ven,na procházky,občas vezme malou v kočárku tchýně a my někam jdem sami,na oběd,na bowling atd.Já myslim,že když chlap chce a baví ho být s rodinou,tak si ten čas na ní vždy udělá,ať má sebenáročnější práci.K tomu ještě dodám, že podle zkušeností z okolí i ze čtení tady na emiminu se tatínkové dělí do několika skupin:
Některý muž prostě rodinný typ není i kdyby 100× chtěl.
- některé to baví být s dětma, s rodinou, koupat…
- některé baví si jen chviličku pohrát
- a jiní, kteří to s dětmi neumí, nebaví je si s nimi hrát, natož jít na procházku s celou rodinou
- ostatní jsou stále v práci nebo na brigádě
Dobře,chápu,že ne všichni chlapi jsou rodinného typu.Mám jich pár ve svém okolí,jsou sami,občas nějaká partnerka na sex a vyhovuje jim to.Pak ale nechápu,proč si tu rodinu pořizujou.Možná chtějí zázemí?
No a v neposlední řadě je na ženě,aby to rozpoznala.Než si pořídim rodinu,tak chci vědět s kym.Zní to asi trošku tvrdě,ale já to tak cítim.Pak už je pozdě si stěžovat nebo chlapa lámat přes koleno.
Ahoj holky,
tak tu opět sedím jak trubka,přítel dělá od rána až do večera a mě to nebaví být pořád sama doma s dětma,chtěla by jsem si občas o víkendu vyjít když má volno ale on nechce,chápu věnuje se taky svým koníčkům když na ně přes týden nemá čas,taky se musí něčím odreagovat,ale už od valentýna mám slíbenou véču a ještě jsme se na ní nedostali,docela mě to mrzí,máte to některá taky takový?
Radči inko,hodně lidí mě tu zná i osobně.