Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj chci se zeptat, kdyz jdu k zaměstnavateli muzu porušit vycházky počítá se to nebo musím až v době vycházek?
Zalezi, co jdes resit. Dle me je to jako navsteva lekare. Nejdes nikam jen tak na kafe. Kdo ma vychazk jen odpo, tezko pak v praci neco vyresi, tam uz kancl spise neni.
@Maty1989
Muj byvali zamestnavatel mi tvrdil ze i kdyz jdu resit pracovni zalezitosti tak si to mam resit ve vychazkach ze to nikoho nezajima ani je nezajimalo ze vychazky mam v neuredni hodiny skrz malyho…to je pry ciste muj problem. Vsechno je na hlavu postaveny…tak jsem jim rekla ze at nekdo tedy prijede ke mne domu ze nemam vychazky a nechci prijit o penize a hned mi rekli ze kdyby nahodou byl nejakej problem tak mi to zaridi a o nic neprijdu
@89Luca Ano, máš to řešit ve vycházkách a kdyby přišla kontrola z OSSZ, tak je to co říká zaměstnavatel fakt zajímat nebude. A ano, je tvůj problém, jak si nastavíš vycházky, nic ti nebrání si je nechat od doktora dát tak, aby ses do úředních hodin trefila.
@j.a.n.i1 to je pravda, na druhou stranu nemuzu litat kazdej den k doktorovi a menit dobu vychazek tak jak potrebuju
Opravdu musíš řešit v době vycházek. Můžeš z toho mít problém. Jestli si to potřebuješ vyřídit nutně. Udělej jiné. Bez k jakémukoliv doktorovi. Nech si dát razítko a pak jdi do práce
. Kdyby něco jsi krytá návštěvou lékaře. A po cestě jsi si skončila podepsat papír.
Manžel byl na marodce rok a vycházky měl pouze 4 hodiny denně. Takže mimo vycházky chodil pouze na kontroly a vyšetření k lékaři a rehabilitace. Ale od všeho měl lékařské potvrzení. Např. lékařskou zprávu nebo rozpis rehabilitace kdy a čas. Když potřeboval něco vyřídit ve firmě a bylo to mimo vycházky tak si u lékaře na ten den nechal napsat neomezené vycházky. To jde 3 dny v měsíci.
@j.a.n.i1 to není tak úplně pravda, ne všichni lékaři ti napíšou vycházky „dle přání“
jinak bych to řešila stejně@boska90 píše:
Opravdu musíš řešit v době vycházek. Můžeš z toho mít problém. Jestli si to potřebuješ vyřídit nutně. Udělej jiné. Bez k jakémukoliv doktorovi. Nech si dát razítko a pak jdi do práce. Kdyby něco jsi krytá návštěvou lékaře. A po cestě jsi si skončila podepsat papír.
Ale jinak by me zajimalo, jak to ve spouste pripadu maji lidi resit (sam clovek s anginou - infekcni, takze na vychazky nema narok, kdyz nema kamarady a rodinu v miste, kde bydli, tak chcipne hlady, nekoupi si leky, nic… nebo omezeny pocet hodin na vychazky a rizikovy tehodtenstvi vs. skolka a vubec potreby druheho ditete…)
@czaky Pokud vodis dite do skolky, nechas si napsat vychazky tak, aby ti to na tu skolku vychazelo ![]()
@czaky No jako bydlet sama někde, kde neznáš ani kliku od dveří, mi přijde docela smutný. Aspoň máš důvod se spřátelit s někým ze sousedství.
Nebo to samozřejmě můžeš risknout.
A nebo si nech napsat neschopenku někam, kde ty lidi máš: třeba jdi na týden k mamince.
Pokud jde o péči o dvě děti, na vyzvedávání si a) musíš někoho najít (pokud jsi infekční, nemáš ve školce bez ohledu na vycházky opravdu co dělat), nebo b) si může vzít tatínek ošetřovačku, pokud Ty jsi na tom tak, že se nemůžeš postarat o starší dítě.
Hele na tohle, co tu píšeš, platí jedno staré rčení (jakkoli jinak ho nemám moc ráda): Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Vymýšlíš, jaký je to problém, když s nemocenskou na rizikovku nemůžeš lítat kdy a jak se Ti chce. Pokud můžeš pobíhat s malým po venku i mimo odvést-přivést (fakt jsem neslyšela, že by toto někdy doktor neumožnil), tak asi tu nemocenskou nepotřebuješ, no ne? Ujišťuju Tě, že dítě přežije pár týdnů nebo měsíců i jen doma s tím, že vycházky bude mít přes týden ve školce a o víkendu s tatínkem…
No jo, je to bohužel pravda. Musíš trochu předvídat co kdy budeš chtít a potřebovat zařídit a dle toho si nastavit ty vycházky. Já si takhle u doktora měnila vycházky asi 4× (u doktora je to jen formalita), protože prostě to jinak nešlo. Ale ano, vyřizovat všechno by se mělo právě v těch vycházkách (kromě kontroly u lékaře). Takže to prostě nějak dočasně přežít, ikdyž vím, že to fakt není jednoduchý. Holt byrokracie a léčebný režim!
@Pherenike @Slečna Ferka ja osobne s tim problem nemela - ad infekcni nemoc to resil kamos ve chvili kdys se od nej odstehovala pritelkyne - on fakt neni typ ze sel zaklepat na sousedy, jestli jestli by mu neprinesli citrony
… a ad rizikac zase kamosce dr napsala vychazky tak, aby mohla na vychazky stihat kontroly u ni a co by chtela ci potrebovala ona, bylo nepodstatne a nejel pres to vlak. Kvuli vychazkam asi jinak dobryho gynekologa menit nebudete a aby me tatinek 9mesicu osetrovacku na vyzvedavani?! Z ceho by pak platili najem? A prarodice to asi taky rok vyzvedavat nezvladnou… nerikam ze to nejde udelat, jen ze nee vzdy to je tak snadny jako ‚nechat si spravne napsat vychazky‘… ja mam nastesti prarodice i kamarady dost ochotny a dost blizko abych tyhle problemy resit nemusela ![]()
Jinak samozrejme nehodlam zpochybnovat ze neschopenku spousta lidi zneuziva a ze pokud mam rizikac kvuli tomu ze mam lezet v posteli tak mam lezet v posteli… ale muze byt i jen treba kvuli dojizdeni a otresum v dopravnim prostredku nebo kvuli stresu atd… pak mi omezene vychazky prijdou jako hloupost a je otazka jestli poctive trestat za to, ze by se naslo x lidi, ktery by to zneuzivali ![]()