Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pipon píše:
Když má starší turnaj ve fotbale, tak ho doprovázím já…
no to si hrdina, fakt. A kdo řeší běžný opriz okolo otho že teda syn hraje fotbal? Tvoje žena, že. Kdo řeší školu? Kdo řeší běžné věci jako třeba kdy je potřeba zaplatit kroužky?
Jsi maximálně externista na zábavné úkoly, zatím co na tvé ženě je celé řízení domácnosti a rodiny.
Pokud chcešě aby tvoje žena měla čas a prostor na tebe, tak jí velki aktivně musíš pomoci k tomu, aby ten prostor měla. Což prostě znamená férově se zapojit do péče o rodinu a domov.
Teď se vezeš a fugnuješ po finanční stránce a vymejšlíš si věci, abys nemusel být doma.
Selháváš jako partner a jako otec a ještě fňukáš že z toho tvoje žena není nadšená. Ve skutečnosti chceš aby prostě toho dělěla ještě víc, aby tobě bylo pohodlněji.
Základní výhodou je že po těch letech, kdy děláš málo budou stačit malé změny, aby je žena ocenila.
Jen si musíš vyndat hlavu z řitě a začít něco dělat. Pro začátek uznat a respektovat to co tvoje žena dělá, ne fňukat že s tebou neflirtuje.
Nesnaž se bt doma ředitel a řešit to jako projekt. Jste partenři a řešíte nefukční vztah, utopren pod nenasycenmi potřebami vás obou a pocitů křivd na obou stranách. A čistě objektivně - ty se vyzeš a přispíváš tak, že ti to bere méně energie.
Tohle je strašně smutny číst.. to hledání viníka a hledání víc argumentů, že viník je ten druhý.
Tohle není vztah podrizeny-nadrizeny, vy jste přece team.
Jak se ti, zakladateli, žije s tím, že tvoje žena evidentně není spokojená?
A ano, jak se žije jí s tím, že nejsi spokojený ty? Jsou vaše vzájemná očekávání reálná?
Mluvili jste o tomhle?
Nebo to bylo jen o tom, co ten druhý má udělat, abych byl JÁ spokojený?
Je evidentní, že oba můžete udělat víc, abyste naplnili potřeby toho druhého, ale musíte to dělat oba.
Tvoje žena se ze začátku snažila, jak dlouho ses snažil ty?
Jinak z pohledu ženy -predstava, že řeším domácnost, tři děti..a pak přijde domů manžel z práce (co nejpozději)s požadavkem, abych nahodila sexy pózu a postarala se ještě o něj, tak se budu cítit přes den jako matka, uklízečka a animátorka a večer jako domácí spotřebič a společnice, která má pána potěšit. A budu chtít každý den aspoň hodinu, kdy po mně NIKDO NIC nechce a nevisí na mne.
@Pipon píše:
Ať vymyslim cokoliv, tak tady to stejně nepadne na úrodnou pudu… a ano děti máme docela samostatné… jsou kousek od sebe… vyhrajou si hodně spolu. Snídani si taky zvládnou udělat ( holka jde o rok později, takže teď už měla být defakto ve škole ).
Ty dostaneš jasnou zprávu, co od tebe chce, tedy se věnovat dětem, ale to ty ne, ale ty po ní chceš aktivitu.
Ona kvůli tobě zruší setkání s kamarádkou, ale musí čekat, až si vysosáš pivko se sousedem…
Ty chceš ve všech na hory, ale bude to ona, kdo bude balit, kdo bude hlídat, aby všichni, včetně tebe měli všechno - umíš si sám zabalit? To pro matku 3 dětí není relax, ale galeje.
Ona potřebuje čas jen pro sebe, kdy pro jednou nebude matka, uklízečka, kuchařka, managerka, chůva, ale bude to jen ona. Ty od ní k těm všem rolím ještě chceš, aby byla milenka, ale angažovat se příliš nehodláš.
Vyndej si tu kebuli ze zadele konečně.
@Anonymní píše:
Tak já teda nechápu, proč tady zakladatel dostává takovou sodu. O děti se stará podle popisu hezky, žena není doma uvázaná bez možnosti si odpočinout, mají hlídání, větší děti škola a školka…má objednaný wellness s kamarádkou… Holt, tak když chlap podniká, vydělává prachy, aby mohli žít v komfortu, tak se ženská stará o dítě a domácnost, no. Předpokládám, že než si ty děti udělali, tak si nějak nastínili, jak to bude fungovat…
Nemám ani hlídání, ani chlap nevydělává tolik, abychom si mohli dovolit hlídání placené, takže mám děti na krku fakt nonstop a k tomu chlap dělá krátký/dlouhý a chodí i extra směny, takže je doma minimálně. Hrabe mi z toho neskutečně. Takže fakt sorry, ale nechápu, z čeho by měla být žena zakladatele tak vyčerpaná…
Zakladateli, jestli i to všechno volno je ženě málo, tak zaplaťte hlídání, pokud je její chování zapříčiněno vyčerpáním z dětí, mohlo by to pomoct, ale osobně si myslím, že problém je jinde…
muzou to mit takto nastaveno…ale pokud chtěli tři děti..tezko očekávat aktivitu a peprne zprávy…na to asi v tomto období není nálada
@Pipon píše:
Všechno kladné je díky ženě, já se doma vůbec nevyskytuji… to je to co chcete slyšet? Jak si myslíte že to probíhá když jsem doma? Že jsem někde v nějaké bublině mimo cele dění? Normálně doma funguju což je pro vás asi nepochopitelne
No drahouši, já mám doma naprosto skvělého chlapa, který byl od začátku narození prvního dítěte funkční. Jediné, co nezvládl, bylo kojení. To se mu prostě nepodařilo ani u toho třetího dítěte během těch pěti let, co jsme si je pořídili.
![]()
A víš co? Nenutil mě psát mu do práce, jak se má a že se na něj těším. Naopak přišel domů a ptal se mě a dětí, jak se máme.
Ona třeba by se tvoje žena těšila, ale sama od sebe, ne když je to po ní vyžadováno.
@moof píše:
@Pipon Hele, já tě celkem chápu. Ale pokud chceš něco změnit, musíš fakt začít u sebe, ne říkat manželce, jak se má změnit ona. Za mě bych doporučila změnit v sobě tu touhu, aby ona plánovala společné chvíle. Ve většině vztahů je v tomhle jeden tahoun a druhý spíše přijímač. U vás jsi prostě plánovač ty, žena na to moc není. No a? Však jste na to dva, ty víc vyděláváš peníze, ona se víc stará o děti, ty víc plánuješ výlety, ona častěji pere prádlo, ty řešíš barák, ona… Je super, že jste na to dva!Stejně tak ty peprné SMS. Někdo na to není, někdo na to byl kdysi, ale v koloběhu každodennosti se to ztratí… Zkus se zprávami, které nejsou o hlídání dětí, večeřích, běžném provozu,… začít ty. Zlato, kolega mi dnes říkal, že tenhle seroš na HBO je super, nezkoukneme to spolu? Nebo: mám pro tebe překvapení! Těším se na tebe domu (a přivez kytku, stejnou jakou jsi donesl na první rande, něbo oblíbenou čokoládu, perníkové srdce, jánevímco ženě vykouzlí úsměv). Přilep ji na ledničku zamilovanou básničku, nech na nočním stolku malou čokoládku, udělej doma něco, co normálně dělá většinou ona (převlékni postele, vyžehli koš prádla…). Dělej ženě radost, prostě jenom tak, proto, že je a že ji máš rád. Nečekej reciprocitu, společný život není bowling, kde se střídáte po jednom vrhu koulí. Prostě dělej pro ni milé věci, protože pro ni chceš dělat milé věci, bez nějakého vnitřního pocitu, že když ty, tak ona musí taky. Jeden víkend welnesu nebo na horách nezpraví to, že vám to drhne v běžném koloběhu běžných dní. Nepotřebujete super víkend, potřebujete super pondělí, úterý, středu…
Poslední popisovaná situace… Měl jsi za sousedem dojít, dát mu peníze a mrknout na něj, že díky, pivo si dáte jindy, že máte se ženou nějaké plány. Soused by to jistě pochopil. Tuhle situaci jsi pokazil ty, ona zrušila pivo s kámoškou, kterou asi nějakou dobu neviděla, ty jsi nemohl vyřídt vyplacení souseda bez společenského tanečku s pivem?
Naprosto výstižné ![]()
@Pipon Napíšu ti, jak jsem to měla já. První roky s dětmi pro mě byly galeje. Když přišel muž domů, tak jsem mu vyčerpaná a podrážděná předala děti a zmizela v ložnici. Bylo mi úplně ukradený, jak se měl v práci, a když by po mně chtěl nějaké milé SMS, tak bych asi sáhla k násilí. Když v sobotu ráno vzal děti ven a vrátil se až večer, tak jsem pak byla schopná vykřesat úsměv na rtech. Jinak dovolenou a akce jsem dřív plánovala já, s dětmi jsem toho byla zase schopná, až když začaly chodit do školy. Já myslím, že tvoje žena na tohle nemá kapacity. Je toho na ni moc, celý den něco dělá nebo přemýšlí, co se musí udělat, mozek nevypne. Určitě jsou ženy, které zvládnou 5 dětí a večer muže nadšeně uvítají v negližé, ale jsou i takové, pro které je 1 dítě moc, záleží na osobní energii.
Přijde mi, že ty to bereš jako má dáti - dal. Ty chceš její pozornost, jen na oplátku splníš její přání. Jenže tvoje žena nemá z čeho dávat. Řekla ti, že se máš víc věnovat dětem, tak prostě všechny tři o víkendu někam vezmi. A jestli máš chuť jet na hory, tak se jí zeptej, jestli chce jet s vámi. Jestli ano, tak zařiď pobyt, sbal pro všechny a na místě se postarej o program pro děti, jinak je pro ni lepší zůstat doma.
Já chápu, že máš také nějaké potřeby, ale když je žena momentálně nemůže naplnit, tak to musíš vydržet. Ona určitě taky nepečuje celý den s nadšením o batole, její potřeby jdou stranou.
Několikrát jsi argumentoval babičkami - možná je jí blbý, říkat si jim častěji o pomoc, cítila by se pak jako špatná matka. Zatímco otec se má starat tak nějak automaticky, že. Jinak když už vezeš nějaké dítě na trénink, tak vezmi s sebou i ty ostatní a zabav je.
Možná by bylo nejlepší řešení jesle pro nejmladší? Žena by si v práci odfrkla, přišla na jiné myšlenky a měla energii i pro tebe. Pro mě byl návrat do práce záchrana.
Jedna otázka, uvědomujes si, že jsi i otec? Že i ty máš povinnost se postarat o děti? A není to o tom, že pohlídás JEN jeden den.
![]()
@Pipon píše:
Ano přesně takto jsem to řešil úplně stejně… vyvolal jsem diskuzi, jak si to představuje ona a jak já. Já se to snažím plnit do teď ( ačkoliv jsem tady zjistil ze očividně nedostatečně ). Ji to vydrželo týden… a neplní ani náznak toho co jsme si domluvili. Neříkám že jsem dokonalý to vůbec ne, ale s detma mám si myslím super vztah… kdybych se jim vůbec nevěnoval tak takový vztah s nima nemámano mohl bych se více starat o malého a to je pro mě poučení. Raději vezmu staršího si zahrát na dvě hodky tenis než si hrát na koberci s prckem ( ackolivvzo taky dělám ale v naprostém nepoměru k ženě ). To vím a pokusím se udělat maximum abych to změnil.
Ja jsem stale nazoru, ze toho pro deti a pro zenu delas dost - s ohledem na narocne zamestnani. A chapu, ze kdyz to doma stoji za houby, kdyz citis, ze na tobe zene nezalezi, tak se zasivas v praci. Obavam se, ze ona proste nema zajem pracovat na obnove vaseho vztahu, tak si hleda duvody.
@Janča6 píše:
Ja jsem stale nazoru, ze toho pro deti a pro zenu delas dost - s ohledem na narocne zamestnani. A chapu, ze kdyz to doma stoji za houby, kdyz citis, ze na tobe zene nezalezi, tak se zasivas v praci. Obavam se, ze ona proste nema zajem pracovat na obnove vaseho vztahu, tak si hleda duvody.
Takže když bude manželovi psát peprné sms a on bude spokojený, bude automaticky spokojená i ona?
@botl píše:
Takže když bude manželovi psát peprné sms a on bude spokojený, bude automaticky spokojená i ona?
Ne, to uz jsem mu psala, ze na ocekavani peprnych SMS a planovani akci ze stany zeny se ma vykaslat. Nekdo na to neni a je to pro nej strasne tezke.
Ale stojim si za tim, ze on pro rodinu dela dost. A zena ma pohodli, kdyz nemusi varit a deti ji hlida babicka. Ona o nej vazne nema zajem. Nerikam, ze ma mit kazdy den naladu na sex apod. Ale sakra, zeptat se, jak se cely den mel, jak to slo v praci, to by melo byt normalni u lidi, kterym na sobe vzajemne zalezi.
Jinak dodavam k tomu pivu u souseda, ze me by to nenastvalo. Ale chapu, ze ji ano. Pak proste zakladatel mel vratit penize bez piva, nebo to nechat na jindy.
Příspěvek upraven 29.01.23 v 15:47
Souhlas. Můj muž je doma s našimi 7 dětmi, já pracuju, ale kdyby dělal zagorku jak tady paní zakladatelová, tak padá smutnit někam jinam. Prý 3 děti, z toho 2 v institucích a je v koncích?
@Anonymní píše:
Tak já teda nechápu, proč tady zakladatel dostává takovou sodu. O děti se stará podle popisu hezky, žena není doma uvázaná bez možnosti si odpočinout, mají hlídání, větší děti škola a školka…má objednaný wellness s kamarádkou… Holt, tak když chlap podniká, vydělává prachy, aby mohli žít v komfortu, tak se ženská stará o dítě a domácnost, no. Předpokládám, že než si ty děti udělali, tak si nějak nastínili, jak to bude fungovat…
Nemám ani hlídání, ani chlap nevydělává tolik, abychom si mohli dovolit hlídání placené, takže mám děti na krku fakt nonstop a k tomu chlap dělá krátký/dlouhý a chodí i extra směny, takže je doma minimálně. Hrabe mi z toho neskutečně. Takže fakt sorry, ale nechápu, z čeho by měla být žena zakladatele tak vyčerpaná…
Zakladateli, jestli i to všechno volno je ženě málo, tak zaplaťte hlídání, pokud je její chování zapříčiněno vyčerpáním z dětí, mohlo by to pomoct, ale osobně si myslím, že problém je jinde…
@ZdenMal píše:
Souhlas. Můj muž je doma s našimi 7 dětmi, já pracuju, ale kdyby dělal zagorku jak tady paní zakladatelová, tak padá smutnit někam jinam. Prý 3 děti, z toho 2 v institucích a je v koncích?
On ten nezajem tatinka o deti a spokojenost zeny casto semele vic nez ten fyzicky zaprah.
Proto si zeny po rozvodu vetsinou oddechnou, prestoze je najednou zcela vsechno na nich. Ale presne vedi, na cem jsou, plus volny vikend 1× 14 dni je najednou cosi nevidaneho.
Jaký nezájem proboha? Nezájem má leda ona a to o něj. On se stará naprosto nadstandardně jak o děti, tak o rodinu. Mají 3 děti, o 2 v podstatě celý!! den neví (instituce), pečuje jen o mimino v kočáru, který zakladateli vrazí v momentě, co se objeví večer ve dveřích, má neomezené hlídání od babiček, nemusí vařit, jednou týdně chodí nějak cvičit nebo co. Má chlapa, co o ni má zoufalý zájem a milostpaní pořád vyfrňuje. Žije si jak nechci říct co v žitě a to co předvádí je trapnost, nevděk.
Sorry, ale má si to taky nějak zkusit nastavit ona, aby nechodila doma jako kakabus. Zatím veškerou zakladatelovu snahu (v rámci jeho možností) bojkotuje.
@Lucie_Sx píše:
On ten nezajem tatinka o deti a spokojenost zeny casto semele vic nez ten fyzicky zaprah.Proto si zeny po rozvodu vetsinou oddechnou, prestoze je najednou zcela vsechno na nich. Ale presne vedi, na cem jsou, plus volny vikend 1× 14 dni je najednou cosi nevidaneho.
@ZdenMal
Ty si myslíš, že žena nevyciti nebo nepozná jeho nezájem, který je evidentní? Raději je v práci, než s ní a dětmi, ale jakmile má vidinu sexu, tak to Joo, najednou nemá problém, aby práce počkala.
O děti se stará jako, že se nestará - je rozdíl pohlídat, jít na procházku vs mít celý den na krku mimino, řešit piliny, jídlo ( pro všechny ), úklid domácnosti, zabavení dítek a dalších xx věci ![]()