Povinnost postarat se o otce?

Anonymní
30.6.12 20:47

Povinnost postarat se o otce?

Dobrý večer,
doufám, že téma nebude zmatení a někdo mi poradí. Jedná se o rodinné vztahy.

Již asi od mých 10 let žijeme bez otce. Mamka se rozvedla. S otcem se nestýkám a ani nechci. Udělal dost špatného. Teď už jsem dospělá. Ale mamka mi tvrdí, že kdyby se tátovi něco stalo(velká pravděpodobnost- zdravotní problém), může se stát, že budeme mít povinnost se o něj postarat. A že i když jsou rozvedení, může po ní chtít výživné, když se dostane do problémů a pod.
Mě se to nezdá. Ale nerada bych vůči němu měla nějaké závazky a povinnosti. Nevíte?

Pokud bych k němu měla nějaké takové povinnosti, je možné například nějak zrušit otcovství? Zřeknutí, nebo tak něco? 8o :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14598
30.6.12 20:56

no co se týká zřeknutí se, nevím, ale co se týká postarání se o jednoho z rodičů, povinnost máš v rámci svých možností, až se mi to podaří najít, pošlu odkaz. Případně pohledej sama http://www.pracepropravniky.cz/zakony

Příspěvek upraven 30.06.12 v 20:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
30.6.12 20:56

Povinnost? Podle mě je to blbost. Já svého tátu neznám, nikdy o mě neměl zájem a zkusil by jen říct, že já mám povinnost se o něj postarat, když on se na mě vykašlal. :zed: Žádnou povinnost vůči němu nemáš, si myslím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
30.6.12 21:04

Bohužel asi máš, kdyby o to zažádal. Nedávno jsem to slyšela říkat kalouska (v souvislosti s důchodama a důchodcama)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
30.6.12 21:04

Podle me te k tomu nemuzou donutit, kdyz sama nechces.

co se tyce vyzivneho tak netusim, ale tohle taky nemuze byt vecne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
30.6.12 21:05

Rodiče mají vyživovací povinnost vůči svým dětem, děti vůči svým rodičům. Na netu najdeš jistě dost článků co se týče rozsahu vyživovací povinnosti a i situací, kdy by bylo možné výživné nepřiznat v rozporu s dobrými mravy. O tom rozhoduje soud.
Rodiče se vzdát nemůžeš, pokud nejde o případy popření otcovství, což jistě nemyslíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
30.6.12 21:06

Já si myslím, že neni :think: :nevim:
Samozřejmě, to nevím jistě, ale když se zamyslím, kolik lidí se o sebe nestarají, že nechtějí z jakéhokoliv dovodu a i třeba důchodci jsou pak odkázani sami na sebe a nemůžou a nikdo nemůže jejich rodinné příslušníky nutit se starat.
Spíš si myslím, že je to spíš etická věc, jak to kdo má, jak to cítí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856

@El-Brno no jo, to je fakt, ale myslim, ze je to v praxi kolikrat dost obtizne vymahatelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
@kolik píše:
Bohuzel si myslis spatne… Je to dost komplikovane, sam tomu poradne nerozumim, doporucuji prostudovat. Ale povinnost tam je. Stejne tak jako treba kdyz by otec neplatil matce alimenty (protoze by nemohl), tak pada ta povinnost na jeho rodice. Resilo se to nekolikrat treba v Krotitele dluhu.

Aha, takže já mám povinnost se postarat o někoho, koho neznám? To musím? To se mi teda nelíbí! :D Ne, vážně, nemám zájem se starat o člověka, který si to nezaslouží, nikdy mi nepopřál, ani nezavolal, nestaral se, bylo mu jedno, že nemáme co jíst atd.. a já se pak o něj mám starat? Až on mě bude potřebovat? Já ho taky potřebovala a kde byl?
Možná je to jiné, ale já to tak beru. (Naštěstí jsme 4 sourozenci, takže já jsem z toho doufám venku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
30.6.12 21:08

@El-Brno třeba takový dotaz.. Kdyby např. můj táta zůstal bez peněz, tka je moje povinnost ho živit.. Je to jenom otázka :think: :nevim:
Asi si myslím, že vyživovací povinnost je, ale spíš spíš finanční než, že by se někdo musel starat.. Říkiám, záleží na lidech, vztazích, znám kolem sebe víc lidi, co se na ně někdo vys.. :think: a ne z důvodu co píše zakladatelka, ale prostě, že se jim nechtělo…

Příspěvek upraven 30.06.12 v 21:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
30.6.12 21:09
@MaselQa píše:
Aha, takže já mám povinnost se postarat o někoho, koho neznám? To musím? To se mi teda nelíbí! :D Ne, vážně, nemám zájem se starat o člověka, který si to nezaslouží, nikdy mi nepopřál, ani nezavolal, nestaral se, bylo mu jedno, že nemáme co jíst atd.. a já se pak o něj mám starat? Až on mě bude potřebovat? Já ho taky potřebovala a kde byl?
Možná je to jiné, ale já to tak beru. (Naštěstí jsme 4 sourozenci, takže já jsem z toho doufám venku)

Myslím, že pokud Vám třeba neplatil alimenty - v návaznosti na to i ty bys mohla odmítnout platit mu.. (předpokládám tedy, že se bavíme o pomoci finanční).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
30.6.12 21:09

http://zakony-online.cz/?…

huš to mám. musela jsme chvilku pátrat.

*část 3. hlava první, § 87

(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.

(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.*

asi je pak třeba dořešit toto soudně. :nevim:

HLAVA ČTVRTÁ

*Výživné rozvedeného manžela

§ 92

(1) Rozvedený manžel, který není schopen sám se živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.

(2) Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.

§ 93

(1) Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2.

(2) Výživné podle odstavce 1 lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu.*

§ 94

(1) Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře.

(2) Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.12 21:10

Ty jo, ani netuším, pod čím to hledat. Ale co jsem koukala do poraden, tak máte pravdu. Mám morální povinnost postarat se o své rodiče. To je teda pěkně na palici, když jsem ho 15 let neviděla, alimenty jsme z něj tahali a nakonec stejně nedostali :cert: No tak doufám, že si na mě nevzpomene, až mu bude ouvej :cert:

díky

• Citovat
  • Upravit
5476
30.6.12 21:10

@suik no jo, praxe je různá, proto zmiňuju jen teorii. ono pokud se tatínek nezajímal, tak tam právě můžou nastoupit ty dobré mravy, ale to může posoudit jen soud, ode mě by to byla čistá spekulace :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
30.6.12 21:13
@Kallkapa píše:
Myslím, že pokud Vám třeba neplatil alimenty - v návaznosti na to i ty bys mohla odmítnout platit mu.. (předpokládám tedy, že se bavíme o pomoci finanční).

Neplatil je jen za začátku, tvrdil, že nejsem jeho atd., půl roku ho hledali, ale potom platil, pořád. Snad jednou se stalo, že alimenty asi 3 měsíce nepřišli, ale byl nemocný, což chápu.
No, to je tedy pěkné, že já mu budu muset posílat peníze pokud si na mě vzpomene.. snad ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová