Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pears206 píše:
Pokud máte omezený rozpočet, požádejte o částečnou úhradu kurzu z fondu SRPŠ. Na to ty peníze tam jsou. Gympl syna přispívá na požádání a škola/sportovní třída dcery dokonce všem dětem. Jedno takové týdenní soustředění nám díky tomu i se stravou a zapůjčeným vybavením vyšlo na 2500 Kč(ročně 2 sportovní kurzy a jednou za rok klubový příspěvek).Pokud je kurz součástí výuky a zařazen do ŠVP, je povinný. To je běžné. Omluvenka je pouze od lékaře, ale v žádném případě nemá škola právo vyžadovat a někdo číst lékařské zprávy. Stačí, aby lékař vystavil potvrzení, že se k vůli zdravotnímu stavu nemůže zúčastnit.
pokud je to povinné, musí to hradit škola, nemůžou to dát povinně a chtít to hradit po rodičích.
@matkabagristy píše:
Dalsi perlicka uz ze soucasneho pracoviste. Spadla DV, jeden devatak ji bojkotoval. Volala jsem na cisla uvedena v matrice. Nikdo to nezvedal. Po dlouhe dobe to zvedl (asi unaveny) otec, ktery s ditetem nezije. Slava, vse slibil synovi vyridit, Nic. Matka zareagovala az na doporuceny dopis. Na schuzce prislibila napravu, dala mi cislo, na nemz dle jejich slov bude vzdycky k zastizeni. Na prvni dobrou to zvedl ten devatak. Matka mi s klidnym svedomim dala cislo sveho ditete. No, uz nikdy mi to nezvedl. Zacal fungovat, az jsem se objevila u jejich dveri a neodbytne zvonila. Asi jsem taky porusila nejaky zakon.
Jakej? ![]()
@Arboretka píše:
pokud je to povinné, musí to hradit škola, nemůžou to dát povinně a chtít to hradit po rodičích.
to asi bude platit na základce, nena sš
@Lama Lama píše:
no, tak to dopadne obvykle. všichni se navzájem obvinují, přehazujou si to jak horekj brambor a nevyřeší se nic. vlastně se ani nedivim, je to marný
Podle mě, kdyby to bylo legislativně propojený s cílem směrovat to dítě, když ho nesměrujou rodiče nebo směrujou blbě, tak by to marný nebylo. Takhle si v pocitu marnosti pěstujem budoucí podvodníky a flákače.
@Lama Lama píše:
to asi bude platit na základce, nena sš
jo, to možná jo, u nás, co je povinné, musí platit škola, ale je pravda, že jsou ještě základkové, nižší gympl má v podstatě stejná pravidla jako základka. I tak je ale postaveé na hlavu, i na SŠ, dát něco povinně a ať to rodič platí. U nás na SŠ nic takového není.
@Arboretka píše:
To si nemyslím. Náklady do sportovní třídy byly předem známé už při přijímačkách. Kdo je nemůže zaplatit, neměl by tam dítě hlásit. Dotované to je. I cesty na závody. Přesto ale rodičům náklady vznikají.
Pokud je to třída se sportovním zaměřením, je logické, že tyto kurzy budou povinné. A omluvenky od lékaře mi přijdou správně. Jak jinak má žák dokázat, že má vážný zdravotní důvod nejet. Pokud by se to opakovalo a nešlo by o náhle vzniklý zdravotní problém, neměl co dělat na přijímačkách a měl nechat místo někomu jinému.
Ze své školy si pamatuji, že jedna holka nejela na lyžák a učitel jí navrhl dvojku z tělocviku. S přihlédnutím, že nejela na lyžák a má to fakt spíš k dvojce. Jedna dvojka navíc, která jí kazila vyznamenání. Její rodiče s tím nesouhlasili a bylo z toho komisionální přezkoušení v hodině Tv před námi i rodiči. Prostě trapas. Tu jedničku neuhájila. Byla z toho vášnivá diskuze na místě, ona brečela.
@Arboretka píše:
Na střední škole těžko.
@Pears206 píše:
To si nemyslím. Náklady do sportovní třídy byly předem známé už při přijímačkách. Kdo je nemůže zaplatit, neměl by tam dítě hlásit. Dotované to je. I cesty na závody. Přesto ale rodičům náklady vznikají.
Pokud je to třída se sportovním zaměřením, je logické, že tyto kurzy budou povinné. A omluvenky od lékaře mi přijdou správně. Jak jinak má žák dokázat, že má vážný zdravotní důvod nejet. Pokud by se to opakovalo a nešlo by o náhle vzniklý zdravotní problém, neměl co dělat na přijímačkách a měl nechat místo někomu jinému.Ze své školy si pamatuji, že jedna holka nejela na lyžák a učitel jí navrhl dvojku z tělocviku. S přihlédnutím, že nejela na lyžák a má to fakt spíš k dvojce. Jedna dvojka navíc, která jí kazila vyznamenání. Její rodiče s tím nesouhlasili a bylo z toho komisionální přezkoušení v hodině Tv před námi i rodiči. Prostě trapas. Tu jedničku neuhájila. Byla z toho vášnivá diskuze na místě, ona brečela.
lyžáky nejsou v žádném případě povinné. Už drahnou dobu let, neúčast na lyžáku nemůže změnit známku z těláku. A do doby základního povinného vzdělávání, to znamená minimálně do ukončené deváté třídy nesmí být nic povinného placené. Nesmí za povinnou školní akci chtít po rodičích peníze, to vím na milion procent. Nevím jak na střední. U nás plavání povinné, neúčast šla omluvit pouze lékařem, bylo to v rámci vyučování. Ae taky zadarmo, včetně atobusů, to všechno platí škola.
@Arboretka píše:
lyžáky nejsou v žádném případě povinné. Už drahnou dobu let, neúčast na lyžáku nemůže změnit známku z těláku. A do doby základního povinného vzdělávání, to znamená minimálně do ukončené deváté třídy nesmí být nic povinného placené. Nesmí za povinnou školní akci chtít po rodičích peníze, to vím na milion procent. Nevím jak na střední. U nás plavání povinné, neúčast šla omluvit pouze lékařem, bylo to v rámci vyučování. Ae taky zadarmo, včetně atobusů, to všechno platí škola.
ano
@Eliška píše:
Podle mě, kdyby to bylo legislativně propojený s cílem směrovat to dítě, když ho nesměrujou rodiče nebo směrujou blbě, tak by to marný nebylo. Takhle si v pocitu marnosti pěstujem budoucí podvodníky a flákače.
A jaká je alternativa? Odebrat z rodiny a dát do děcáku? Ono se neosvědčily ani tyto modely. Já mám velmi dobře zprostředkované, jak to vypadá ve škole, kde jsou děti z dětského domova. A že by nastal zázrak a situace byla rázem alespon bledě modrá, to fakt ne.
@Arboretka Tenkrát to byl cirkus. Učitel tělocviku v sedmičce předváděl rodičům té holky jak cvičené opice lepší holky-ve šplhu, na hrazdě, hod na baskedbalový koš atd. Ať prý mají srovnání výkonů dcery s lepšími.
Ale to byla trochu ambiciózní rodina, která se nedovedla smířit s tím, že holka má své hranice.
Podle mě je rozdíl běžná třída a třída se zaměřením. Dcera je ve sportovce a jasně mají dané, že pokud žák nemůže naplnit tuto akreditaci, bude přeřazen do běžné třídy, jsou další 3 paralelní každý rok. Samozřejmě se nepočítá, když jednou nemůže jet k vůli nemoci, ale pokud to nedává jeho zdraví nebo nemůže platit ani ty dotované ceny, což taky v součtu není málo, tak smůla.
Plavání na prvním stupni je zdarma, děti to mají dostupné pěšky.
Chtěla jsem jen zakladatelku nasměrovat na případnou možnost přispění, protože je škoda, aby někdo nejel jen z finančních důvodů.
@Pears206 ano, i naše obě školy nabízejí možnost příspěvků pro chudší rodiče. Jen o to málokdo žádá, rodiče se stydí, je pro ně asi schůdnější dítě neposlat.
@Lama Lama píše:
A jaká je alternativa? Odebrat z rodiny a dát do děcáku? Ono se neosvědčily ani tyto modely. Já mám velmi dobře zprostředkované, jak to vypadá ve škole, kde jsou děti z dětského domova. A že by nastal zázrak a situace byla rázem alespon bledě modrá, to fakt ne.
u nas vladne politika ponechani ditete v rodinnem prostredi, dokud ma kde spat a co jist. OK do te doby, nez se prenese reseni problemu na skolu. To je to, co clovek mimo skolstvi proste nepochopi.
@Arboretka Škola dětí to dotuje všem a myslím si, že je možno požádat ještě větší dotaci, kdyby bylo potřeba.
Na gymplu syna tipují prostřednictvím třídních učitelů, komu by to pomohlo a i komu pomůže třeba fond učebnic. V žádném případě není nutné být v hmotné nouzi.
Podle mě to rodiče ani neví, že je ta možnost, pokud jim to někdo neřekne.