Pozná psychiatr že neberu léky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43037
30.5.25 11:54
@rmot píše: Více

já jakožto cévař neřeším laboratorní hodnoty, ale to, co vidím, že se v tepnách děje
nemá to vždycky souvislost, ale můj pohled nezahrnuje všechno, možná mají jiné specializace dobré důvody snižovat cholesterol v krvi, ikdyž v tepnách není

z režimových opatření má smysl pouze nekouřit, ohlídat si tlak, ostatní k ničemu moc není-tedy pokud mluvíme o ateroskleróze. žít zdravě, sportovat, nebýt obézní je důležité z mnoha jiných důvodů, ale zrovna s cholesterolem v tepnách to nic moc neudělá. to je bohužel genetika a věk a genetiku, tu máme skoro všichni stejně špatnou - ty geny se ustálily v Evropě v dobách ledových, kdy se žilo třeba do 30 let.

samozřejmě všichni to chtějí vyzkoušet a já jim to neberu, pokud nemají vysloveně hrozný nález, tak je nechám žít zdravě (což v obecné představě znamená koupit si nějaký drahý doplněk stravy) a za rok to zkontrolujeme, jestli se to tam nějak nehýbe. Jiná věc jsou velké nestabilní pláty, kde hrozí, že se rozdrolí a nebo velké nerovnosti, kde hrozí tvorba krevní sraženiny. Ale co můžu dělat, než že jim to vysvětlím a kdo se na léky netváří, tomu je nepíšu, jen to dám do doporučení, a'ť si to nechá projít hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
30.5.25 12:00
@Anonymní píše: Více

no popravdě řečeno, pokud potřebuješ neschopenku a současně se nechceš léčit, tak to smrdí účelovostí - jakože na nervy těch účelových neschopenek a invalidních důchodů je možná úplně nejvíc, takže se tomu doktorovi zas až tak nedivím. Neříkám, že ty jsi konkrétně ten případ, ale jak to taky může tvůj psychiatr vidět.

najdi si jiného psychiatra, určitě i terapeuta a popros PL, jestli by ti neschopenku nevedla, ať nejsi na psychiatrovi v tom ohledu závislá.

Obecně - myslí to s tebou dobře, má své zkušenosti a pravděpodobně ti nabízí pro tebe lepší cestu, ale rozhodla ses jinak, máš na to právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
30.5.25 12:04
@Pudloslava píše: Více

Ono to nie zas tak uplne jednoduche rozhodnut sa pre ad, ked mas uzkosti. Je to naozaj dlhsi proces a velikansku rolu v tom zohrava dovera. Ak je tvoja dovera v lekara nalomena…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8213
30.5.25 12:05

Jaké je tedy nejlepší vyšetření na to, aby člověk věděl, jak na tom s cévami je? Doteď jsem žil s přesvědčením, že problém s cévami ovlivní kromě kouření i strava. Například kdo do sebe bude pořád cpát samý bůček a tučná jídla, tak bude mít zanesené cévy. Je na tom něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8213
30.5.25 12:10
@Mkmkz píše: Více

S temi antidepresivy to asi vidíme podobně. Určitě jsou situace, kdy člověku pomůžou se sklidnit a nechat mozek se dát do pořádku. Ale zastávám názor, že brát je celoživotně je prostě pohodlnější pro lékaře i pacienta, protože ono „to funguje“. Ale stejně by podle mě byl pro pacienta hodnotnější život, kdyby se s nimi jen překonala ta krizová fáze a potom se hlavně pracovalo na tom, aby se bez nich pacient obešel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
30.5.25 12:13

Pozri, kazdy to ma inak. Niekto moze zit bez nich, iny s nimi. Dolezity je ten vysledok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
30.5.25 12:23
@Anonymní píše: Více

Zo svojej skusenosti by som ti odporucala najst si psychologa. Dobry je klinicky. S nim sa mozes rozpravat o tom, ake ucinky liekov na sebe pozorujes, co prezivas… Psychiater mozno nema cas sa s tebou o tom obsirnejsie rozpravat a tiez on sa na to moze pozerat z toho medicinskeho hladiska.
Nemaj strach, vo vztahu a po rozhovoroch s psychologom budes schopna vyhodnotit, ci ti liecba prospieva, niekam ta vedie a nasledne budes moct podnikat dalsie kroky - zmenit, ukoncit a pod. Ani psycholog, ani lekar ti nechcu ublizit. A niekedy je na mieste, dat si v niecom pomoct.
Mrzi ma to, cim si prechadzas a drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2690
30.5.25 12:32

Mno, zaklatelko, je dobré si říct, že pacienti, kteří potřebují pomoc psychiatra jsou často v takovém stavu, že nejsou objektivně schopní vyhodnotit svůj stav i jeho vážnost a myslí si, že to nějak zvládnou sami (opakovaná zkušenost z rodiny). Evidentně o tebe měli obavy, když tě k němu poslali. Pokud tomuhle doktorovi nevěříš, tak bych zkusila najít dalšího odborníka (psychiatra/psychologa) a konzultovala s ním svůj stav. Nějaké samo diagnózy a hraní na to, že ty léky bereš, když nebereš… to opravdu není dobrá cesta. Pochroumaná psychika není sranda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
30.5.25 12:57

kouření ano, strava moc ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
30.5.25 13:14

No ono to jde jen u některých pacientů a podobná prohlášení mohou být až doslova životu nebezpečná pro pacienty, u kterých to bez medikace nejde. Trochu jako bys říkal, že inzulín se dává kvůli pohodlí lékařů, aby nemuseli nutit lidi k dietě.
Tak pozor na podobné výroky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8213
30.5.25 14:08

Trochu divné srovnání, když co jsem dohledal, z cukrovky se dostane 10% až 30% pacientů, zbytek musí brát inzulin doživotně, zatímco u depresí jsem našel, že 60–80 % lidí se do 6–12 měsíců dostane do remise (ústupu příznaků). A názor, že hodně lidí polyká antidepresiva i v době, kdy by to nebylo třeba, ale prostě být na nich je pohodlnější, než podstupovat psychoterapie a celkově se snažit se sebou pracovat, prostě mám. Celkově mám pocit, že farmaceutické firmy mají v dnešním světě větší vliv, než by mít měly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová